BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 22:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nie kręci rozrusznik po zabawie z EDIBASEM.
PostNapisane: 8 czerwca 2011, 15:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: M43
Witam i o pomoć proszę.
Męczyłem sie dzisiaj z podłaczeniem fejsa pod moja 318i bezskutecznie zresztą ale to temat na inna okazję. Nie osiągnąłem połaczenia w ogóle , kontrolki w Inpie batery i ignition miałem stale na Off , próbowałem przez złącze OBD pod kierownicą i przez okrągłe i przejściówkę pod maską. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy moje działanie , w każdym razie unieruchomiłem samochód. Nie kręci rozrusznik , kontrolki po włączeniu zapłonu zapalaja się normalnie , a rozrusznik zero głosu...Ponadto zauważyłem że po włączeniu zapłonu nie zaświeca mi sie centralka do LPG więc ewidentnie coś z prądem. Poradźcie proszę co sprawdzić , jaki bezpiecznik , przekaźnik itp żeby dojść co sie stało , bo auto mi pilnie potrzebne , muszę go jutro rano uruchomić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Nie kręci rozrusznik po zabawie z EDIBASEM.
PostNapisane: 8 czerwca 2011, 15:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
scorpio33, a moze wyladowales akku??

a na jakim porcie laczyles sie z samochodem ?? powinno sie laczyc na porcie com1 i wtedy musi wszystko smigac

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 15:36 
Pierwsze kroki

Wątpie żeby się wyładował , zapłon włączałem tylko na chwilę, i zapalałem go kilka razy i wszystko grało , zreszta wczesniej przejechałem z 50 km , więc się ładował. No i miałem jechac do pracy wsiadam do auta i d...pa... Nie miałem juz czasu niczego szukać bo musiałem biegiem do roboty gnać .
A co do fejsu - jest na porcie COM 1. W lapku ustawiony tez USB- COM1 ( fejs z allegro na usb) .Łączyłem sie przez gniazdo pod kierownica , czytał tylko silnik , więc dokupiłem przejściówkę okrągła pod maskę. Przeinstalowałem tez inpę bo burdel miałem w kompie , postawiłem świeżego XP no i finito. Nie łaczy sie teraz ani przez gniazdo OBD pod kierownicą ani przez to okrągłe. Batery jest cały czas Off.

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 15:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
scorpio33, a kabelek zainstalowales poprawnie?? skoro inpa dobrze zainstalowana i porty dobrze ustawione to musi smigac - moze poprostu nie podlaczas kableka w ten port usb co ustawiony jest na com1 ?? bo kabelek musi byc podlaczony pod ten sam port co instalowac kabelek i ustawiales na com1.

zrob tak, ze podlaczysz kabelek i sprawdz w menadzer urzadzen czy wykrywa ten kabelek i pod jakim portem.

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 16:11 
Pierwsze kroki

Wszystko jest dobrze ,sterownik do fejsu zainstalowany, po podłączeniu do laptopa zgłasza sie urządzenie usb , w menadżerze urządzeń ustawiony port usb na com1 i widoczny po podłączeniu kabla.
Tyle że teraz nie to jest moim zmartwieniem tylko to czego mam szukać że nie ma prądu na centralce LPG i rozrusznik :(

Podejrzewam że fejs mógł klęknąć , sprzedawca z allegro w instrukcji wyraźnie zaznaczył że podłaczanie fejsu do kompa i obd przed włączeniem kompa , a ja podłaczałem i odłączałem na załączonym bo mi się spieszyło.Ze ponoć można tak uszkodzić fejs łatwo , więc nie wiem ...może to.

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 16:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Kolego prawdopodobnie rozsynchronizowałeś immobiliser bawiąc się fejsem i dltego rozrusznik nie kręci, teraz musisz podłączyć fejsa i z powrotem zsynchronizować go. Wejdziesz w silnik i póżniej EWS i trzeba zrobić reset (shift+f6) o ile dobrze pamietam i nastepnie skasować błędy.

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 16:54 
Pierwsze kroki

Właśnie się zastanawiam i moje podejrzenia skłaniaja się do problemu z immo. Tyle że ja się nie połączyłem w ogóle z autem , nie miałem żadnego odczytu i niczego nie zmieniłem więc nie wiem jakim cudem coś sie popieprzyło.

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 17:49 
Forumowicz

Moje BMW: E90 330xd
Kod silnika: M57TU2 D30
marcellchen napisał(a):
a na jakim porcie laczyles sie z samochodem ?? powinno sie laczyc na porcie com1 i wtedy musi wszystko smigac

nie gadaj bzdur, można łączyć się na dowolnym porcie, wystarczy ustawić w obd.ini.

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 22:56 
Pierwsze kroki

Problem zniknął można powiedzieć sam - kilkanascie prób i nagle rozrusznik ożył i auto gada. Jednak było słychac tykanie jakieś z komory silnika , wygląda że bendiks tykał , czy się coś przycinał aż puścił. Ale czemu pokazało sie napięcie na centralce LPG dopiero po odpaleniu auta skoro zawsze się zaświeca po włączeniu zapłonu to nie wiem. A sprawa połączenia z fejsem nadal aktualna ,Jeśli jest ktoś z okolic Oświęcimia ze sprawnym fejsem&laptopem i miałby ochotę sprawdzić działanie mojego na swoim aucie to proszę o kontakt. Podejrzewam że moze mój kabel szlag trafił , ale byc może to problem z kompem...nie wiem.

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 23:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Szkoda ze wczoraj sie nie odezwales :( Jestem z Brzeszcz i mam troche pojecia o diagnostyce
Niestety dzis jestem juz w Belgii i wracam 10 lipca...jesli nie znajdziesz nikogo innego do tej pory
to zapraszam do mnie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1