BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 03:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] śmierdzi po wyłączeniu klimy
PostNapisane: 6 lipca 2007, 11:40 
Pierwsze kroki

Mam taki problem - przy włączonej klimie wszystko jest OK, bez klimy też ale jeżeli np po godzinie jazdy z klimą wyłącze ją to zaczyna paskudnie capić. Nie kumam o co chodzi bo jeżeli jest zagrzybiona to chyba powinna śmierdzieć po włączeniu. :]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 16:10 
Pierwsze kroki

Ja mam dokładnie tak samo, filtry przeciwpyłkowe mam wymienione , nawiewy odgrzybione a po wyłączeniu capi.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 17:41 
Forumowicz

U mnie tez capi pomimo, ze czesto zmieniam filtry pylkowe, klima byla odgrzybiana i nabijana a po wylaczeniu wali zgnilizna hehe :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 18:06 
Pierwsze kroki

Tylo czy to jest normalne i czy da sie cos z tytm zrobic????

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2007, 00:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e60 AcSchnitzer
Kod silnika: N62B44
A wymieniał ktoś osuszacz?

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2007, 20:31 
Forumowicz

a może wystarczy sam filtr osuszacza?

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2007, 17:10 
Pierwsze kroki

Dzięki za poprawę humoru zawsze lepiej wiedzieć że innych męczy ten sam problem :)

Bartosh napisał(a):
a może wystarczy sam filtr osuszacza?

A co to za zwierze ten osuszacz albo jego filtr i gdzie tego szukać?

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2007, 20:37 
Pierwsze kroki

Ja miałem ten sam problem w E34, capiało onucami po wyłączeniu kilimy. Wymieniłem wszystkie filtry, odgrzybiłem,zmieniłem gaz w klimie i dalej to samo...pomogło dopiero,rzecz banalna :) przestałem palić w aucie,przez jakiś czas jeszcze waliło syfem ale przestało...

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2007, 22:25 
ja mam to samo (a nie pale :D ). Jedyna rada to po wyłączeniu klimy włączyć nawiew na maxa i otworzyć okna (jeśli ktoś lubi taki fetor to może z zamkniętymi jechać :D ). W takim stanie poczekać 30s i niepożądany zapaszek przestaje się ulatniać z nawiewów.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2007, 22:19 
Forumowicz

Ja nie pale w aucie ani nikt z pasazerow takze, a pomimo to wali i klima jest swieza odgrzybiona z nowymi filtrami pylkowymi...nawet w serwisie nie potrafia wyjasnic tej "smierdzacej" sprawy :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2007, 16:21 
Pierwsze kroki

przyłącze się również to tego smrodliwego tematu, u mnie też wali i na dodatek również po wyłączeniu klimy szybki parują :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2007, 20:31 
Forumowicz

Hehehe, też się dołączę się do klubu. Przez paręnaście sekund capi jak cholera i szybki parują. A potem już spokój ;))

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2007, 20:37 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Ja po wyłączeniu klimy czuje , hm, moze nie capienie ale taki specyficzny zaduch ...

widze,ze problem jest powszechny :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2007, 20:41 
Zacna persona forum

ja też mam coś podobnego jak Frank. ale żadnego smrodu nie ma. czuć klimatyzacją ale nie żeby śmierdziało i tylko kiedy jest włączona...

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2007, 00:00 
Pierwsze kroki

Wydaje mi się że jeśli po włączeniu klimy szyby parują to może być to wina osuszacza - jest to taki filtr okrągły aluminiowy po lewej stronie chłodnicy patrząc od przodu auta wchodzą do niego chyba trzy aluminiowe wężyki z klimy. Jest on odpowiedzialny za to żeby w układzie klimatyzacji nie było wilgoci jak jest sprawny to szyby w sekundę się odparowują ponieważ powietrze z klimy jest dzięku osuszaczowi bardzo suche. Ostatnio to wymieniałem a ASO krzykneli mi za takie coś ponad 600 zł, ale na szczęście w zwykłym zakładzie naprawczym zamówiłem jakiś innej firmy za 120 zł i jak narazie jest oki.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2007, 18:56 
Pierwsze kroki

kazde kilkuletnie auto tak ma - nie tylko BMW :D
mialem takiego capa po wylaczeniu klimy wczesniej w Mondziu.
juz kiedys czytalem w fachowej prasie typu Auto Swiat czy Motor, ze to wina bakterii zyjacych na parowniku klimatyzacji.
Trzeba z tym zyc ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2007, 19:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 323ti Compact
Kod silnika: M52B25
Frank napisał(a):
Ja po wyłączeniu klimy czuje , hm, moze nie capienie ale taki specyficzny zaduch ..

no właśnie u mnie też nic nie śmierdzi może jedynie tak jak pisze Frank czuć zaduch ,wiec ogólnie zawsze jeżdżę z włączoną klima i problem mam z głowy :]

moje CB -- > President Harry II ASC + Sirio ML-145

Mój mały czarny diabełek BMW 323Ti Compact

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2007, 10:11 
Forumowicz

parownik parownikiem i można go spsikać preparatem do dezynfekcji klimatyzacji... a filtr osuszacza też należałoby wymieniać co jakiś czas

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2007, 19:50 
Uzależniony od forum :)

widze panowie że macie nie mały problem z tym zapaszkiem więc troche wam wyjaśnie o co kaman... po pierwsze "osuszacz" nie ma wpływu na zapach w kabinie ponieważ jest we wnętrz układu klimatyzacji a nie na zewnątrz, jego zadaniem jest faktycznie osuszanie ale czynnika wewnatrz układu na co ma wpływ efektywnosc chłodzenia a nie zapach. a to co wam smierdzi to grzyb który znajduje sie bezposrednio na parowniku (a nie w nim) czyli tam pod deska rozdzielczą w szczelnie zamknietym pudełku. jak zapobiedz zapachowi jeśli standardowe odgrzybianie nie pomogło? a no nic prostrzego tylko należy sie troche pobawic w "kucie' kokpitu czyli nalezy dostac się bezpośrednio do parownika, wyczyścic ten syf na nim np. odkurzaczem wyczyścić przewód drazeniowy czyli spływ wody z parownika (musi on dobrze odprowadzać wode, to co kapie zawsze pod samochodem) nastepnie należy pożądnie spsikać parownikm i komore plastikową w której on sie znajduje ale tylko dobrym preparatyem ( zaden plak czy inne z tesco) i oczywiscie wszystkie wyloty powietrza. zwykłe odgrzybianie nie zawsze pomaga gdyz spryskuje sie tylko kanały wylotowe powietrza a najwiecej grzyba znajduje sie na parowniku. takie standardowe odgrzybianie wystarcza w 95% więc zaczyna sie od własnie takiej metody bo jest stosunkowo tanie. należy odgrzybiac zanim zacznie jescze capic regularnie przynajmniej raz w roku np. na wiosne wtedy nie zrobi sie brzydki zapach bo jak sie juz zrobi no to panowie czasami ratuje tylko kucie kokpitu. raz w roku należy robic obsługe klimy ponieważ nalezy osuszyc układ z wilgoci (wewnatrz układu) wymienić olej w układzie na nowy (wiecie w kompresorze tez sa tłoki jest suw ssania i spręzania jak w silniku :D ) i napełnic nowym czynnikiem, nie będe się juz rozwodzić dlaczego raz w roku moze innym razem wam uswiadomie jakie to ważne. panowie dbajcie o klime zawsze a nie wtedy jak capi czy przestaje chłodzić!!!!!! mam nadzieje że rozwiałem wasze wątpliwości i moze sie spotkamy u mnie w warsztacie :D zapraszam wszystkich beemkarzy :D pozdro!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2007, 07:35 
Forumowicz

robiłeś może kiedyś e46? jak dostać sie do prawnika? i gdzie jest umieszczony odpływ (dren), jak sie do niego dostać?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1