BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 18:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Pomocy wylewajaca sie woda z tylnej kratki/nawiewu !!!
PostNapisane: 9 lipca 2011, 09:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: 530d
Witam parę dni temu kupilem bmw e39 530d z climatronikiem zastanawialo mnie praowanie szyb filtry pylkowe nowe .... i wczoraj wieczorem uslyszalem '' chlibotanie '' wody w tyniej kratce tak jak by ktos nalal wiadro wody do podlokietnika i przy wiekszej sile nawiewu zaczęło wywalać wode z tylniej kratki !! dosyc intensywanie rozebralem tunel srodkowy ale tam wody nie ma czyli wraca z powrotem tylko gdzie ?? po wyjeciu rury ktora prowadzi powietrze do tylnych kratek i wlaczeniu naweiewu woda wylewa sie z otworu do którego dopina sie ta rure .....myslimy z kolega ze to zatkany odplyw skraplajacej sie klimatyzacji i woda zebrala sie w cetralce czy gdzieś?? chyba zdecyduje sie na zdjecie calego kokpitu i deski rodzielczej aby dostac sie do miejsca gdzie ta woda sie znajduje a jest jej dużo i wysuszenia tego ...i boje sie o to zeby nie zlalo mi przewodów i wiatraka ani nicZego tam w srodku pod deska ....co radzicie co robic ??? trzeba rozbierac cala deske czy mozna sie dostac do zródla tej wody jakos wyjmujac nawigacje i rozbierajac tylko czesc deski ?? i co zrobic jesli juz rozbiore aby ten problem sie nie powtórzył ??prosze o pomoc ponieaz auto odstawilem i nie użytkuje poniewaz boje sie o to aby mi nie zamoczyla wszystkiego pod deska !!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Pomocy wylewajaca sie woda z tylnej kratki/nawiewu !!!
PostNapisane: 9 lipca 2011, 17:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Wejdź pod auto, zlokalizuj ten spust wody i delikatnie spróbuje go przepchać. Powinien być w okolicy skrzyni.
Wykładziny nie masz mokrej?

PostNapisane: 9 lipca 2011, 22:24 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: 530d
nie nie suchutko wszedzie tylko tyle co wywalalo ta wode z kratki tylnej to tylne mokrego....próbowalem takim zwykłym drucikiem ale tam chyba odrazu po wejsciu jest kat 90 stopni do gory ?? bo mi nie chcial wejsc wgole ??... pojade chyba w poniedzialek i sproboje w jakims warsztacie to zrobic oni napewno maja sprzet do tego.... bo raczej ta woda nie mogla sie tam znalezc z innej przyczyny ??

PostNapisane: 16 września 2013, 22:13 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B44TU
Witam wszystkich, mam identyczny problem z wodą w tylnym nawiewie jak pisał kolega bary460. Oprócz tego cała wykładzina po stronie pasażera z tyłu jest mokra. Co to do diabła może być ?
Proszę o pomoc :(

PostNapisane: 23 września 2013, 18:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
To jest woda czy płyn chłodzący?

Jak płyn to nieszczelna nagrzewnica, jak woda to coś nie tak z odpływem wody skraplającej się na parowniku klimatyzacji.

PostNapisane: 26 czerwca 2015, 22:56 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M57
Witam. U mnie to samo. W tamtym roku wylewająca się przy mocnym nadmuchu woda w tunelu środkowym i mokre wykładziny po obu stronach z tyłu, w tym mokre tylko wykładziny. Rok temu zdejmowałem ze znajomym całą deskę, bo myśleliśmy że może coś z nagrzewnica. Teraz wiem jedno- na pewno jest to woda. z racji,że mało jeżdziłem to praktycznie klimy nie używałem aż do teraz. I znów mokre wykładziny z tyłu, normalnie bagno. Aha pod autem z rurek odprowadzających skropliny woda tez kapie, nie jakoś bardzo dużo ale kapie. Zatem moje pytanie czy to mogą być nie do końca przytkane rurki?? Bo już nie daje z tym rady. Jeśli tak to macie może jakiś sposób na ich udrożnienie?? Co myślicie o delikatnym dmuchnięciu tam powietrzem? Drucikiem rzeczywiście nie da rady, bo próbując tam się dostać od spodu zaraz jest zagięcie. A może to coś innego? Osuszacz chyba raczej nie ma z tym nic wspólnego ? Czy sie myle?

PostNapisane: 27 czerwca 2015, 11:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
przedmuchaj rurkę powietrzem

PostNapisane: 27 czerwca 2015, 11:10 
Zacna persona forum

Kod silnika: M62B35
U mnie taki efekt był po długiej trasie jak klima działała 36 godzin non-stop przyczyną był odwadniacz klimatyzacji z którego ciekło jak z kranu po demontażu :P Dodam że producent zaleca wymianę co 3-4 lata tego elementu a tak naprawdę kto to w ogóle wymienia każdy tylko napełnia i odgrzybia klimę ewentualnie wymieni filtr pyłkowy a to niestety nie wystarcza bo kto wymieni głupi filtr za 500zł :/

PostNapisane: 10 lipca 2015, 23:49 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M57
ok, spróbuje z tym powietrzem jeszcze ale cos mi sie wydaje ze to nie da rady:/ a ten odwadniacz o którym piszesz, to gdzie go szukać duzo roboty z tym jest ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1