deejeys napisał(a):
1 metr na sekundę [m/s]=3,6 kilometr na godzinę [km/h]
więc jak przeliczając można wykorzystać 0.06 ?
deejeys napisał(a):
odległości między przystankami[m] i minuty zatrzymania na każdym licząc od
rozpoczęcia trasy.
Z tego co widze w poleceniu odleglosc jest podana w metrach, a czas w minutach, wiec wynik otrzymasz w [m/min] stad 0.06, aby zamienic to na [km/h].
deejeys napisał(a):
jendrek1977 napisał(a):
Vermilion napisał(a):V sr = (d1 + d2 + ... dn / tn ) * 0.06 [km/h]gdzie d sa dlugosciami kolejnych odcinkow , a tn to czas zatrzymania na ostatnim przystanku (czyli ilosc minut od ruszenia w trase).
Niestety nie rozumie tego wzoru do konca, nie wiem jak ma on przyjąść prędkość zmienną, lub nawet stałą, nie wiem jak zliczyć czas do
tn
Ogolnie problem jest chyba na poziomie szkoly podstawowej. Nie musisz przyjmowac zadnej predkosci zmiennej czy stalej, bo niby po co? Polecenie jest dosyc jasne, interesuje Cie srednia predkosc przejechania trasy, a srednia predkosc to calkowita droga/czas. Z polecenia wywnioskowalem, ze dane beda przedstawione w ten sposob (ale to moja interpretacja):
d1 = 500 m
d2 = 3400 m
d3 = 200 m
d4 = 4200 m
...
dn = 1600 m
t1 = 1 min
t2 = 5 min
t3 = 6 min
t4 = 14 min
...
tn = 125 min
czyli wystarczy zsumowac wszystkie odcinki drogie, i podzielic je przez czas na ostatnim przystanku (bo jest podany jako suma od wyjechania w trase, a nie czas przejazdu pomiedzy poszczegolnymi przystankami).
Problem jest naprawde banalny.