BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 01:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zmiany w przepisach dot. rowerzystów.
PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 20:08 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Tomek napisał(a):
renoraines napisał(a):
Dobrowolne.

Otoz to. Takiez samo powinno byc w przypadku samochodow.

Niewykonalne.

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 20:38 
Forumowy terrorysta

maaaad napisał(a):
A co zrobisz, jak nie powie, gdzie jest ubezpieczony, jak się nazywa i gdzie mieszka? :hihi:
A tak serio - wzywasz policję, która wszczyna postępowanie (o przestępstwo/wykroczenie), czekasz za orzeczeniem ustalającym winę (mandat, skazujący wyrok sądu), pozywasz gościa o zapłatę kwoty ....... tytułem odszkodowania, a jak już będziesz miał wyrok z klauzulą wykonalności, zwracasz się do komornika o wszczęcie egzekucji. Wiem, że to czaso/pracochłonne, ale przynajmniej odpada użeranie się z ubezpieczycielem. Zdaję sobie też sprawę, że może się zdarzyć sytuacja, iż ktoś nie będzie miał pieniędzy na zapłatę za Twój zniszczony, świeżo zamontowany zderzak m-tech prosto z ASO, ale z drugiej strony - ktoś taki pewnie nie będzie też sobie zaprzątał głowy wykupieniem OC ;-)

PS. Wie ktoś, ile takie OC w PZU dla rowerzysty kosztuje?

Wzywasz policje, a nierozgarniety policjant idąc po najniższej linii oporu powie, że rowerzyści mają pierwszeństwo nad samochodami, a Ty prawem silniejszego wymusiłes pierwszeństwo.

A teraz serio, wzywasz policje, wina rowerzysty i … zaczyna się użeranie najpierw z sadem, bo biorąc pod uwagę ogólne zawalenie sprawami sądów, sprawa cywilna o odszkodowanie od rowerzysty nie będzie traktowana priorytetowo. Jak sam zauważyłeś jest to czaso i pracochłonne, potem komornik co również jest czaso i pracochłonne.
A tak, wina rowerzysty, który jest ukarany mandatem, masz nr jego polisy OC i nawet tego samego dnia ( oczywiście zalezy to od godziny) możesz zgłosić szkodę.
Kwestia samego wykupienia obowiązkowego OC ( szacuje, ze to byłoby kilkadziesiąt zlotych rocznie)- część osób się podporządkuje i wykupi, dla świetego spokoju czy obawy przed konsekwencjami, a część to oleje ( podobnie, jak z ubezp. OC pojazdów mechanicznych, sa tacy co jezdza bez OC).

Tomek napisał(a):
renoraines napisał(a):
Dobrowolne.

Otoz to. Takiez samo powinno byc w przypadku samochodow.

I również rezygnacja z corocznych badań technicznych, dowodów rejestracyjnych?Po co dowód rej, skoro widać jakiej marki jest auto. Pełna swoboda.
Czy jest cywilizowany kraj w Europie, w którym samochodowe ubezpieczenia OC są dobrowolne?

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 20:51 
Uzależniony od forum :)

Nie przejdzie, wyjątkowo durny przepis...

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 21:17 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
I obowiazkowe OC dla pieszych, co jak taki wtargnie na jezdnie a ty nie chcac go trafic wyrabiesz w drugie auto albo slup? Obowiazkowe OC na mieszkania bo jak sasiad cie zaleje to masz poprostu nr jego polisy i nie musisz ciagac sie po sadach. Obowiazkowe OC na kosiarke, na zelazko (moze byc niezly pozar z tego, zwlaszcza w bloku), itp, itd.

renoraines napisał(a):
I również rezygnacja z corocznych badań technicznych, dowodów rejestracyjnych?Po co dowód rej, skoro widać jakiej marki jest auto. Pełna swoboda.

Zaczyna mi sie podobac to co piszesz :super:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 21:19 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
renoraines napisał(a):
Wzywasz policje, a nierozgarniety policjant idąc po najniższej linii oporu powie, że rowerzyści mają pierwszeństwo nad samochodami, a Ty prawem silniejszego wymusiłes pierwszeństwo.

Tylko że OC nijak ma się do tej sytuacji :-D Ale ok, rozumiem, że to nie jest serio.
renoraines napisał(a):
A teraz serio, wzywasz policje, wina rowerzysty i … zaczyna się użeranie najpierw z sadem, bo biorąc pod uwagę ogólne zawalenie sprawami sądów, sprawa cywilna o odszkodowanie od rowerzysty nie będzie traktowana priorytetowo. Jak sam zauważyłeś jest to czaso i pracochłonne, potem komornik co również jest czaso i pracochłonne.

Z ubezpieczycielem też się użerasz, choćby o wysokość odszkodowania. Mało jest spraw, gdzie ubezpieczyciel nie chce wypłacić odszkodowania pokrywającego rzeczywistą wysokość szkody? Oczywiście nie dotyczy to wszystkich sytuacji, tak jak i nie wszyscy rowerzyści odmówiliby zapłaty odszkodowania, skoro wisiałaby nad nimi groźba: 1. użerania się po sądach (co jest tak samo dolegliwe dla powoda, jak i pozwanego), 2. dodatkowe koszty sądowe.
renoraines napisał(a):
możesz zgłosić szkodę.

Ale to dopiero pierwszy etap, który nie gwarantuje Ci uzyskania odszkodowania w takiej wysokości, w jakiej chcesz.
Tak na marginesie - ubezpieczyciele narzekają, że do OC posiadaczy pojazdów mechanicznych wciąż dopłacają. Ciekawe, jak byłoby z obowiązkowym ubezpieczeniem rowerzystów.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 21:45 
Forumowy terrorysta

Różnie to bywa i może maaaad, użerałeś się z ubezpieczycielem, u mnie to było załatwiane płynnie. Oczywiście przy szkodzie z OC sprawcy łatwiej uzyskac odszkodowanie, ale przy AC można sobie takze ułatwić i wykupić zniesienie udziału własnego oraz zniesienie amortyzacji na części.

Tomek napisał(a):
renoraines napisał(a):

Zaczyna mi sie podobac to co piszesz

To było pytanie retoryczne, nie sądze, żeby UPR wygrało nadchodzące wybory.
Natomiast poważnie pytam czy jest cywilizowany kraj w Europie, w którym samochodowe ubezpieczenia OC są dobrowolne?

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 01:35 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
A mnie sie zdecydowanie nie podoba takie zwiekszanie praw rowerów w miejscu, gdzie inni maja znac zasady ruchu drogowego, a rowernicy nie.

Pachnie mi to anarchia, masz rower jezdzij po ulicach i samochody niech ci ustepują. To bedzie tworzyc chore zachowania, tak jak chore zachowania sa na sciezkach rowerowych przy potraceniu pieszego przez bicyklarza.
Na ogół brzmi to " bo ja mam k...a pierwszeństwo tutaj".

Bedzie tylko gwizd, jak sie beda składać w osemki ramy rowerkow.....

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 07:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
maaaad napisał(a):
PS. Wie ktoś, ile takie OC w PZU dla rowerzysty kosztuje?

W zeszłym roku w telewizorni słyszałem że średnio (ze wszystkich TU oferujących takie cuś) siedemdziesiąt kilka złotych, teraz pewnie troszkę więcej.

Choć jakby wprowadzili obowiązkowe to o polisach poniżej 200zł można by zapomnieć.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 08:55 

Panowie czytam wasze opinię i powiem wam jedno macie racje.Ja sam osobiście cały rok latam do pracy codzienie rowerem,ale te przepisy to dla mnie K..P..oj kogoś W..ja latam w kamizelce od prawie 5 latek,nikomu się na chama nie wpiepszam.Przepuszczam wszystkim bo wiem sam ile głupi rowerzysta potrafi zrobić złego moje kochane miasto TORUŃ,mam nadzieje nie wpadnie na pomysł zrobienia BUS =ROWERA.Pamiętam jak kiedyś rozmowapolicją to jak lecę rowerem po ulicy to jakbym leciał autem,za kolizję 6 pkt karnych i mandat.Osobiście czekam jak nasi mondraliścy wpadną na pomysł aby rowerzyści którzy chcą latać po ulicy jężdzili w KASKACH,daję słowo będzie o wiele mniej niedzielnych rowerzystów.Dla mnie te nowe przepisy idą po prostu szybko do kosza,szerokości panowie wam życzę wszystkim..............

Typer 01/2013-II miejsce...Typer 02/2013-III miejsce...Typer 03/2013-III miejsce...Typer 04/2013-I miejsce..Typer 09/2013-II Miejsce...Typer 12/2013-II miejsce...Typer 03/2014-III miejsce...Typer 05/2014-III Miejsce...Typer 10/2014-II miejsce...Typer 11/2014-II...Typer 12/2014-I..Typer 11 / 2015 - II...Typer 04/2016-III...Typer 08/2016-II..Typer 09/2016-III..Typer 10/2016-III..Typer 05/2017=II...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1