BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 czerwca 2025, 06:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Allegro Nieuczciwy Sprzedawca !!!
PostNapisane: 25 maja 2011, 00:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
pan_prezes_skora napisał(a):
najpierw kupmy slownik, potem poznajmy przyslowia, np-"milczenie jest zlotem"

a po co? wystarczy Opera

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 maja 2011, 06:57 
Uzależniony od forum :)

A ja się zgadzam z kolegą z zażaleniami.

Nieuczciwych sprzedawców na Allegro jest sporo, dlatego mam kilka negatywów. Wszystkie jako KUPUJĄCY.

Dwóch Gamoni mi wysłało pomarańczowe kierunki. Jeden do E36, drugi do R129. Obydwaj wysłali połamane, obie pary za jakieś grosze. Obaj udawali że nie wiedzą o co chodzi, drugi nawet paczki nie przyjął.

Inna opcja. Kupiłem radio do Fusiona dla mamy. Przyszło lekko porysowane... Zamontowałem i wystawiłem negatywa. Gościu się dziwi i pyta dlaczego, przecież by wysłał inne. Napisałem mu że allegro to nie ciuciu-babka, że sobie pomyśli a może się uda i gość przyjmie, zresztą trwało by to tydzień pewnie, więc i tak by dostał negatywa.

Potem kupiłem felgi do E46. Gość miał do mnie pretensję że nie powiedziałem że do 323ci. Powiedziałem mu: "Panie, jak Pan pisze że do E46 to do E46. A skoro Pan wie że tylko do małych silników, to trzeba było to napisać." Oddał kasę ale bez kosztów wysyłki - negatyw.

Zresztą to jest jakaś plaga. Sprzedając na allegro, sprzedawca powinien się liczyć z tym że może być jakaś lipa i pokrywać koszty wysyłki zwrotu. Czemu ja nie widząc towaru mam ryzykować 20-40-80-100 zł a Gamoń, który sprzedaje np. wyząbkowane opony, krzywe felgi, porysowane radio ma nic nie ryzykować? Bo co on ryzykuje? Wyśle, poczeka na zwrot, straci prowizję a może i wniesie o wycofanie..

Ja tam się nie pier... wystawiam negatywa i już :super:

W przypadku montażu amorków, to wiem że albo się kupuje przez warsztat, bez ryzyka - niech się martwi warsztat, albo się kupuje w sklepie, hurtowni, allegro i się "ryzykuje" stratę kasy za montaż. Natomiast żądanie rachunku/faktury za montaż chyba nie jest wymagane jeżeli w aukcji, ofercie sprzedaży, instrukcji produktu nie ma wzmianki o konieczności montażu przez wykwalifikowaną osobę. Tak jest np. z płytami kuchennymi, elektrycznymi, tu gwarancję podobija uprawniony elektryk, który podłącza, ale to chyba bardziej z powodu zagrożenia pożarem lub porażenia prądem (woda, zwarcie)

PostNapisane: 25 maja 2011, 07:59 
Zacna persona forum

Kwota nie jest duza, bo tylko 82 zl. Ale jednak. Zeby Allegro zwrocilo pieniadze potrzebne jest zawiadomienie od policji:

http://allegro.pl/country_pages/1/0/edu ... php?page=1

Tylko ponawiam pytanie. Czy jesli powiadomie policje to sprawa wyladuje w sadzie?

PostNapisane: 25 maja 2011, 09:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
styks, temat wygląda tak. Ja kiedyś zgłaszałem sprawę na policję ponieważ zostałem oszukany na 1000 zł. Nigdzie mnie nie wzywali, powiedziałem tylko wszystko co wiem i zostały spisane moje zeznania podczas zgłaszania sprawy. Człowieka, który mnie (zresztą nie tylko mnie) oszukał nie złapali ponieważ włamał się on na konto innego użytkownika allegro, zmienił hasła, podał swój nr konta, a dane prawidłowego właściciela konta z allegro na które się włamał. Nie wiedziałem tylko jak to było możliwe ponieważ dane aktywacyjne konta w banku przychodzą na dane adresowe właściciela, a więc w tym przypadku powinny przyjść do prawdziwego właściciela konta z allegro. Jak się później okazało, było to konto internetowe (mBank) w którym swego czasu były "luki". Moja siostra pracuje w mBanku i po czasie mi to potwierdziła. W każdym bądź razie człowiek musiał być dobrze poinformowany i cwany (pracownik lub były pracownik mBanku ?? Tego się już raczej nie dowiem) i oszukał przynajmniej kilka osób

Reasumując, allegro zwraca pieniądze jeśli sprawa się nie wyjaśni, a więc tak jak w moim przypadku. Kwestia jest jednak taka, że wtedy zwracali do max 300 zł. i tyle właśnie dostałem zwrotu, a oszukany zostałem na 1000 zł. Teraz, jeśli się nie mylę zwrot jest do 10 tyś. zł.

Ps. Pisałeś, kontaktowałeś się w ogóle ze sprzedającym ?? Często sam kontakt i postraszenie, a także złożeniu skargi, otworzenie sporu w allegro, sprawia, że kupujący się ugina i sam zwraca pieniądze

Życzę powodzenia i pozdrawiam :)

PostNapisane: 25 maja 2011, 09:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
styks, na policje idz koniecznie. Jesli wezwa Cie do sadu, to napisz pismo, ze nie mozesz i opisz wszystko, co ewentualnie chcialbys powiedziec. Co do kupowania na allegro, to ja chyba ze dwa razy bylem w plecy o wysylke, ale przyznam, ze nie lubie tam kupowac. Juz wole sklepy internetowe a jak sie dobrze rozejrzec, to czasem uda sie kupic atrakcyjnie na miejscu. Wiem, ze cena czyni cuda, ale ryzyko jednak jest. Szczegolnie jak ktos np kupuje uzywana elektronike, drogie telefony, czesci samochodowe. Ja tam wychodze z zalozenia, ze nie moze byc za tanio, bo bedzie problem.

PostNapisane: 25 maja 2011, 12:04 
Zacna persona forum

binta, nie kontaktowalem sie, bo nie ma jak - telefon wylaczony, na maile nie odpisuje. Jedynie odpisal mi na maila (w dniu 02.05.2011), w ktorym napisalem, ze dokonam przelewu. Teraz od 19.05 nie logowal sie na Allegro. Spor w Allegro otworzylem, ale watpie, ze to cos da, bo przeciez oni tez musza sie jakos z nim skontaktowac. Mysle, ze jednak odpuszcze sprawe, bo wiecej zachodu niz to warte. Po prostu mi sie nie chce tracic czasu. Gdyby to byla wieksza kwota to probowalbym odzyskac pieniadze.

PostNapisane: 25 maja 2011, 14:26 
Przyjaciel forum

styks napisał(a):
binta, nie kontaktowalem sie, bo nie ma jak - telefon wylaczony, na maile nie odpisuje. Jedynie odpisal mi na maila (w dniu 02.05.2011), w ktorym napisalem, ze dokonam przelewu. Teraz od 19.05 nie logowal sie na Allegro. Spor w Allegro otworzylem, ale watpie, ze to cos da, bo przeciez oni tez musza sie jakos z nim skontaktowac. Mysle, ze jednak odpuszcze sprawe, bo wiecej zachodu niz to warte. Po prostu mi sie nie chce tracic czasu. Gdyby to byla wieksza kwota to probowalbym odzyskac pieniadze.

Hmm, teraz przejrzałem konto allegro tego użytkownika i trzeba przyznać, że sprawa jest dziwna. Osoba z dość sporą ilością komentarzy, praktycznie samych pozytywnych, a tu nagle około 20 negatywów i neutralnych otrzymanych pod rząd. Wszystkie z ostatniego czasu. Moim zdaniem są 2 opcje w tym momencie. Pierwsza jest taka, że człowiek "nabił" sobie pozytywów by później oszukać większą ilość osób na swoją "wiarygodność", a druga to sprawa losowa. Mianowicie, mógł zachorować, mieć wypadek itp. , jego aukcje trwały, ludzie na nich dokonywali zakupów, przelewali pieniądze ale nie otrzymywali przesyłek. Z drugiej strony, dziwnym zbiegiem okoliczności musiałby być fakt w którym odpisywał na maila zanim dostałe pieniądze, a później już nie

Czytając komentarze, można się dowiedzieć, że ludzie, którzy zostali oszukani zgłaszają sprawę na policję. Na Twoim miejscu zrobiłbym to samo. Zapewne sprawy będą łączone i nawet jeśli człowiek się nie odnajdzie to allegro będzie Wam zwracało stracone pieniądze

Wiesz co jeszcze możesz zrobić. Znajdź po adresie, nr telefonu domowego do tego człowieka. Być może to jakiś gówniarz, zadzwonisz, jak odbierze ktoś młodszy to poprosisz mamę lub tatę, następnie się zapytasz czy taka i taka osoba to Pani / a syn i opowiesz o całej sytuacji z dokładką, że zostało oszukanych sporo osób, niektóre z nich już zgłosiły sprawę na policję i Ty masz zamiar zrobić to samo

PostNapisane: 25 maja 2011, 20:07 
Zacna persona forum

Poki co nie zglaszam nigdzie. Widze, ze sie dzisiaj zalogowal. Jezeli to byly jakies jego problemy to pewnie niezle sie zdziwil widzac tyle negatywow. Poczekam jeszcze, moze wysle te kody. Czytajac niektore komentarze mozna zobaczyc, ze sporo osob czekalo troche dluzej niz te 14 dni...

PostNapisane: 26 maja 2011, 08:10 
Przyjaciel forum

styks napisał(a):
Poki co nie zglaszam nigdzie. Widze, ze sie dzisiaj zalogowal. Jezeli to byly jakies jego problemy to pewnie niezle sie zdziwil widzac tyle negatywow. Poczekam jeszcze, moze wysle te kody. Czytajac niektore komentarze mozna zobaczyc, ze sporo osob czekalo troche dluzej niz te 14 dni...

Jeśli się zalogował to pisz, dzwoń do niego. Może człowiek się ogarnie jak zobaczy taką liczbę negatywnych i neutralnych komentarzy, a zdrowy rozsądek wróci do jego głowy... jeśli to wszystko było spowodowane celowo

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1