BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Komórka z promilem alkoholu
PostNapisane: 8 czerwca 2007, 12:40 
Forumowicz

znalazłem taki artykuł na internecie:

Kod:
Ilu promilom alkoholu we krwi odpowiada 1 minuta rozmowy przez komórkę? Czy ktoś to wyliczył? Może warto? Kierowca gadający przez komórkę  w trakcie prowadzenia samochodu ma nie tylko ograniczoną zdolność manewrowania. Przede wszystkim o 70 procent zredukowaną zdolność koncentracji. Natomiast siedząca za kierownicą blondynka dysponuje, w czasie trajkotania przez nokię lub eriksona, ledwie pięcioma procentami koncentracji. I tyleż samo zdolności manewrowania, bo prowadzenie auta nie jest jej najbardziej ulubionym zajęciem, by nie powiedzieć katorgą. I blondynka, i brunet stanowią więc na szosie zagrożenie dla innych jej użytkowników. Wiem, że jest zakaz rozmawiania przez komórkę w trakcie jazdy pojazdem mechanicznym. Zakaz, zakazem, a życie sunie po śmiercionośnej szosie.

Wedle policyjnych statystyk plagą polskich dróg są pijani kierowcy. Zwani łykendowcami. Mamy w Polsce bodaj najsurowsze prawo drogowe w Europie, jeśli chodzi  o dopuszczalną zawartość alkoholu we krwi kierowcy .Włosi, Anglicy, Francuzi, a nawet super uporządkowani Niemcy coś tam, jakiś procencik promila dopuszczają. U nas zero. I basta! Taki stan rzeczy poprawia policyjne statystyki w wyłapywaniu prowadzących pod wpływem alkoholu. Z drugiej strony zaciemnia problem. Bo czyż można uznać kogoś za pijanego, bo alkomat wykazał 0,25 promila alkoholu, albo nawet 0,60 promila w jego krwi? Tępię faktycznie pijanych na szosie! Ci zasługują na wyjątkowo surowe traktowanie. Apeluję jednak przy okazji o zdrowy rozsądek i umiar.

Wedle mojego, psiego rozeznania, facet, a tym bardziej facetka, gadający przez komórkę przy uchu w trakcie jazdy, to kierowca z co najmniej 1 promilem alkoholu we krwi. I tak powinni być solidarnie traktowani przez innych użytkowników szosy. Rozpleniło się u nas drogowe gadulstwo komórkowe. Są bezkarni. A jednocześnie śmiertelnie niebezpieczni. Czy drogówka wyłapuje takich? Jakoś nic o tym nie mówi. A sprawa urasta do poważnego problemu. Nie zdziwię się jak powstanie specjalna komisja sejmowa…. Hau! Hauuu!

co Wy na to?:D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2007, 13:00 
A ja na to jak na lato...na razie ani mnie to ziębi, ani nie parzy, bo nie mam samochodu, ale mimo wszystko uważam że nie powinno sie gadać przez komórkę prowadząc.

btw. chcę kupić Nokię n73, ale tylko do rozmów i sms-ów, reszta dla szpanu. Doradźcie mi czy warto.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2007, 13:08 
Zacna persona forum

moia ex prowadziła działalność 3000 tyś darmowych minut to starczało na pierwsze 2 dni ,a nie powiem zebym się czuł bezpiecznie w czasie jazdy jak prowadziła ,a smsy to juz była czujka ma maxa

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1