Pytaj o materace firmy KOŁO. Sprzedawałem je przez ponad 5 lat, żadnych reklamacji nie było. Pod warunkiem odpowiedniego użytkowania (odpowiedni stelaż, przewracanie materaca co jakiś czas) nie ma prawa żeby coś się stało. U mnie w domu wszyscy mają te materace i nikt nie narzeka. Najstarsze są dziesięcioletnie i praktycznie nie wykazują oznak zużycia.
Ze swojej strony polecam Ci materac Texel lub Estrella - obydwa materace mają sprężyny "kieszeniowe". Texel dodatkowo utwardzony jest warstwą kokosu, ewentualnie Texel Alergik ze zdejmowanym pokrowcem frotte, bez warstwy kokosu.
Estrella - sprężyny kieszeniowe, plus warstwa owczej wełny - strona letnio zimowa, Estrella Lux - zamiast przekładki gąbkowej ma obustronny latex - matera bardziej miękki niż Texel z wiadomych przyczyn.
Ewentualnie możesz jeszcze obadać materac Palmea - sprężyny kieszeniowe, strona lato - zima plus owcza wełna i z dwóch stron przekładka kokosowa. Jest to najtwardszy materac z tego zestawu, który podałem.
Pod te materace powinieneś zakupić stelaż z listw elastycznych, a jeżeli się na to nie zdecydujesz i masz zwykły stelaż drewniany, to przerwy między szczebelkami nie mogą być większe jak 2 do 3 cm.
Piszesz że nie możesz mieć większego niż 90cm czyli rozmiar standard dostępny od ręki i będzie to 90x200.
I mając taki pojedynczy materac, bez problemu możesz kupić łóżko 180x200 drugi materac i masz gotowe łóże małżeńskie