BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kia K9 - Kopia stylu BMW , czy koreański nurt stylizacyjny ?
PostNapisane: 16 marca 2012, 12:33 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57D30
Garaż: E46 330D
Saxo 1.5 D - w tym nic się nie psuje
Bardzo ładne, popieram taką konkurencję.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 marca 2012, 16:00 
Częsty bywalec

Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95071&start=0
Vermilion, luzik :) , a to auto wyjdzie? Czy to pozostanie tylko Koncept?
No i dla mnie wyglądać to może identyko jak Prosiak Panamera, z taką samą mocą, ale sami przyznacie że jakość ma nieporównywalnie większe znaczenie...

PostNapisane: 16 marca 2012, 16:18 
Przyjaciel forum

gilottyna napisał(a):
Vermilion, luzik :)

Ja sie nie napinam, chce Ci raczej uzmyslowic, ze zamiast wysmiewac Kia, raczej cisnalbym BMW, bo im depcza po pietach z takimi modelami.

gilottyna napisał(a):
a to auto wyjdzie? Czy to pozostanie tylko Koncept?
No i dla mnie wyglądać to może identyko jak Prosiak Panamera, z taką samą mocą, ale sami przyznacie że jakość ma nieporównywalnie większe znaczenie...

To juz wersja produkcyjna, pierwsze egzemplarze testowe jezdza juz w Korei.

PostNapisane: 16 marca 2012, 17:30 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Ciekawe, czemu nie puszczają tego na szerszy rynek. Czyżby produkcja nie była opłacalna? :chytry:

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 16 marca 2012, 19:29 
Częsty bywalec

trzeba tez przyznac ze KIA ruszylo ostro do przodu np.z suvy tez sa zarabiste..No ale ten model jest piekny tylko mogli by poprawic grill bo taki nie ksztaltny.

PostNapisane: 17 marca 2012, 09:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
mroova81 napisał(a):
Ciekawe, czemu nie puszczają tego na szerszy rynek. Czyżby produkcja nie była opłacalna? :chytry:

Mi się wydaje że chodzi chyba o mentalność europejczyków.

-Kupiłem auto premium
-BMW, MB czy Audi?
-Kie

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 17 marca 2012, 10:11 
Przyjaciel forum

Gumiś napisał(a):
mroova81 napisał(a):

-Kupiłem auto premium
-BMW, MB czy Audi?
-Kie

To po pierwsze, dlatego tez do tej pory nie ma Genesisa, a Genesis Coupe zbiera kurz w salonach.

Po drugie Kia/Hyundai nie maja atrakcyjnych silnikow na rynek europejski, moga zaoferowac do tej platformy jedynie silniki benzynowe 2.0T, 3.8 V6, 4.6 V8, 5.0 V8.

PostNapisane: 17 marca 2012, 10:21 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
Gumiś napisał(a):
mroova81 napisał(a):

-Kupiłem auto premium
-BMW, MB czy Audi?
-Kie

kia kojarzy się z taniością i tandetą, miałem okazję jeździć nową ceed, jako pasażer, ale to tylko mnie utwierdziło w tym przekonaniu

PostNapisane: 17 marca 2012, 11:07 
Zacna persona forum

Nie wiem jak jest teraz z jakością wykonania Kii , ale wczoraj miałem okazję jechać Hummerem H3 :rotfl:
Wszyscy którzy narzekają na jakość BMW mają zamilknąć natychmiast :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 17 marca 2012, 23:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Cytuj:
miałem okazję jeździć nową ceed, jako pasażer

I bardzo mi się podobało! :hyhy: Mnie osobiście zaskoczyła dobra jakość wykonania, użytych materiałów i ogólnie cisza we wnętrzu... Nasz Focus mk2 nie jest wiele lepszy od Kii ;)

Co do Hyundaia, to moim zdaniem przeginają pałę z cenami. Nowe I40 bazowy model jest droższy chociażby od Mondeo :rotfl: Za przeproszeniem w pupach im się poprzewracało... Dla Europejczyka auto z Korei zawsze będzie postrzegane jako atrakcyjne cenowo, a gdy takowe ono już nie jest to przestaje mieć sens... Gdyby Genesis Coupe był tańszy (dajmy na to kosztował ok. 100tyś zł) to napewno by się dobrze sprzedawał, a że oni chcą za niego pewnie pod 200tyś to ja wolę np. rocznego 370Z...

PostNapisane: 19 marca 2012, 16:40 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Vermilion napisał(a):
ze zamiast wysmiewac Kia, raczej cisnalbym BMW, bo im depcza po pietach z takimi modelami.

I zawsze będą deptać, bo łatwiej coś zerżnąć/skopiować/podpatrzeć/kupić prawa do patentu, niż wymyśleć/opracować samemu. Ale wyśmiewać nie ma sensu - jeden z największych błędów do niedocenianie przeciwnika :D
Vermilion napisał(a):
Nie smialbym sie, zobacz co tam siedzi pod maska i znajdz podobny silnik w obecnie produkowanych BMW

A co w tych silnikach jest takiego wyjątkowego? 5.0? Serio pytam, bo coś mało info w necie.
Nie umniejszam nic Kii, bo zrobili o g r o m n y postęp (jechał ktoś Kią Sephia I gen? :D), ale trochę obiektywizmu nie zaszkodzi, tym bardziej, że o K9 tak naprawdę niewiele wiadomo.

PS. Podobno gdy Kia zwróciła się do użytkowników fb o propozycję nazwy, pod którą to auto ma być sprzedawane w US&A, najczęściej padało "750i" :hyhy:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 19 marca 2012, 17:10 
Przyjaciel forum

Bloody napisał(a):
Co do Hyundaia, to moim zdaniem przeginają pałę z cenami. Nowe I40 bazowy model jest droższy chociażby od Mondeo :rotfl: Za przeproszeniem w pupach im się poprzewracało... Dla Europejczyka auto z Korei zawsze będzie postrzegane jako atrakcyjne cenowo, a gdy takowe ono już nie jest to przestaje mieć sens... Gdyby Genesis Coupe był tańszy (dajmy na to kosztował ok. 100tyś zł) to napewno by się dobrze sprzedawał, a że oni chcą za niego pewnie pod 200tyś to ja wolę np. rocznego 370Z...

2.0T kosztuje cennikowo juz od 114900 zl (najtansza wersja wyposazenia), z tego co widze na otomoto kupisz nowy od dealera za ponizej 100 tys. zl (2011)
3.8 V6 - 154900 zl (tylko jedna, najwyzsza wersja), nowy od dealera za 119000 zl (2011)
370Z - 179900 zl, kupisz nowy za 163000 zl (2012)

Takze Genesisy sa sporo tansze, a pomimo tego sie nie sprzedaja. Rzeczywiscie 370Z jest oczywiscie bardzo mocnym konkurentem i decyzja pomiedzy tymi dwoma modelami jest trudna.

maaaad napisał(a):
Vermilion napisał(a):
ze zamiast wysmiewac Kia, raczej cisnalbym BMW, bo im depcza po pietach z takimi modelami.

I zawsze będą deptać, bo łatwiej coś zerżnąć/skopiować/podpatrzeć/kupić prawa do patentu, niż wymyśleć/opracować samemu. Ale wyśmiewać nie ma sensu - jeden z największych błędów do niedocenianie przeciwnika :D

Czy ja wiem, stylistyka Sportage, Sorento czy Optimy, jest moze troche przesadzona (krzykliwa), ale oryginalna i lacznie spojna. Dlatego wydaje mi sie, ze z limuzyna mogli sie bardziej postarac. Wydaje mi sie za to, ze sa juz daleko za etapem podpartywania i kopiowania, przynajmniej w nizszych segmentach.

maaaad napisał(a):
A co w tych silnikach jest takiego wyjątkowego? 5.0? Serio pytam, bo coś mało info w necie.
Nie umniejszam nic Kii, bo zrobili o g r o m n y postęp (jechał ktoś Kią Sephia I gen? :D), ale trochę obiektywizmu nie zaszkodzi, tym bardziej, że o K9 tak naprawdę niewiele wiadomo.

K9 to nic innego niz Genesis 5.0 R-spec przynajmniej w tej wersji, ktora pokazano. Czy silnik 5.0 V8 jest jakis wyjatkowy? Nie, ale BMW nie ma juz poprostu wolnossacego silnika o takiej mocy.

maaaad napisał(a):
PS. Podobno gdy Kia zwróciła się do użytkowników fb o propozycję nazwy, pod którą to auto ma być sprzedawane w US&A, najczęściej padało "750i" :hyhy:

Bardzo mozliwe, wogole mnie to nie dziwi. Nadal jednak watpie aby byl sens wprowadzania tego modelu do sprzedazy w USA.

PostNapisane: 19 marca 2012, 17:30 
Naczelny bimbrovnik

Vermilion napisał(a):
Nie, ale BMW nie ma juz poprostu wolnossacego silnika o takiej mocy.

No miało 13 lat temu... A że do takiej lokomotywy jak f01 bardziej pasuje coś, co ma tooony Nm dostępne od samego dołu, to tak jakoś wyszło, że zaaplikowali podwójne turbo - ot, signum temporis.
Vermilion napisał(a):
Czy ja wiem, stylistyka Sportage, Sorento czy Optimy, jest moze troche przesadzona (krzykliwa), ale oryginalna i lacznie spojna.

Jeśli chodziło Ci wyłącznie o stylizację - nie wypowiadam się, jest tyle gustów, ile opinii. Optima jest imo niezbyt spójna (o ile linia i detale nie są złe, to koła wydają mi się nieproporcjonalnie małe). Z tą oryginalnością to też tak średnio... Zwłaszcza jak się ma w rodzinie Hyundaia albo popatrzy się na model, o którym wzmianka w tytule wątku. Ale przyznaję, że ogólnie rzecz biorąc, stylizacja Kii nie odpycha i to już jest dla mnie plus. Zatrudnienie Schreyera to był dobry pomysł.

PostNapisane: 19 marca 2012, 20:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Gumiś napisał(a):
-BMW, MB czy Audi?
-Kie

albo Dacię :D

PostNapisane: 19 marca 2012, 20:38 
Zacna persona forum

Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Cytuj:
2.0T kosztuje cennikowo juz od 114900 zl (najtansza wersja wyposazenia), z tego co widze na otomoto kupisz nowy od dealera za ponizej 100 tys. zl (2011)
3.8 V6 - 154900 zl (tylko jedna, najwyzsza wersja), nowy od dealera za 119000 zl (2011)
370Z - 179900 zl, kupisz nowy za 163000 zl (2012)

Takze Genesisy sa sporo tansze, a pomimo tego sie nie sprzedaja. Rzeczywiscie 370Z jest oczywiscie bardzo mocnym konkurentem i decyzja pomiedzy tymi dwoma modelami jest trudna.

Bierzmy auta porównywalne ze sobą, Genesis 3.8 V6 - 154900zł, 370Z - 179900zł. Czyli 25tyś zł różnicy. Przy tak dużej kwocie nie jest to kolosalna różnica, a ja osobiście (i pewnie większość) wolałbym jeździć Nissanem niż Hyundaiem... ;)

A to 2.0T, ja bym wolał w tej cenie kupić maksymalnie dopasione Scirocco zamiast biednego Hyundaia... :)

Nie zmieniam swojego zdania, Hyundai przegina pałę z cenami i dlatego się nie sprzedaje. Nie tylko z Genesisem, ale ze wszystkimi swoimi modelami.

PostNapisane: 20 marca 2012, 16:56 
Przyjaciel forum

maaaad napisał(a):
Vermilion napisał(a):
Nie, ale BMW nie ma juz poprostu wolnossacego silnika o takiej mocy.

No miało 13 lat temu... A że do takiej lokomotywy jak f01 bardziej pasuje coś, co ma tooony Nm dostępne od samego dołu, to tak jakoś wyszło, że zaaplikowali podwójne turbo - ot, signum temporis.

Sensu doladowania nie kwestionuje, chodzi mi o punktowanie Kii, a z drugiej strony narzekanie, ze BMW nie ma takich silnikow jak kiedys (ktore ma Hyundai/Kia).

maaaad napisał(a):
Jeśli chodziło Ci wyłącznie o stylizację - nie wypowiadam się, jest tyle gustów, ile opinii. Optima jest imo niezbyt spójna (o ile linia i detale nie są złe, to koła wydają mi się nieproporcjonalnie małe). Z tą oryginalnością to też tak średnio... Zwłaszcza jak się ma w rodzinie Hyundaia albo popatrzy się na model, o którym wzmianka w tytule wątku. Ale przyznaję, że ogólnie rzecz biorąc, stylizacja Kii nie odpycha i to już jest dla mnie plus. Zatrudnienie Schreyera to był dobry pomysł.

Co do spojnosci, chodzi mi raczej o cala game modelowa, niz spojnosc w obrebie jednego modelu. Optima, Sportage i Sorento wygladaja jak auta jednej marki, maja naprawde sporo wspolnych detali. Tak jak napisalem wyzej, stylizacja jest krzykliwa, ale tez dosyc nowoczesna, porownaj Optime z Passatem B7 - ktory model wyglada na nowoczesniejszy?

Bloody napisał(a):
Bierzmy auta porównywalne ze sobą, Genesis 3.8 V6 - 154900zł, 370Z - 179900zł. Czyli 25tyś zł różnicy. Przy tak dużej kwocie nie jest to kolosalna różnica,

W przypadku cen katalogowych, jak najbardziej sie zgodze, oczywiscie spory wplyw ma tutaj duza akcyza.

Bloody napisał(a):
a ja osobiście (i pewnie większość) wolałbym jeździć Nissanem niż Hyundaiem... ;)

I w pewnym sensie bedzie to wybor znaczka, bo oba modele sa udane i wybor miedzy nimi bylby trudny. Sprawe ulatwia tylko to, ze Genesisa popsuto liftingiem.

Bloody napisał(a):
Nie zmieniam swojego zdania, Hyundai przegina pałę z cenami i dlatego się nie sprzedaje. Nie tylko z Genesisem, ale ze wszystkimi swoimi modelami.

Genesis Coupe sprzedaje sie pewnie na poziomie poprzednich Coupe Hyundaia, czyli jednostkowo i nie wynika to tylko z cen.

PostNapisane: 20 marca 2012, 17:07 
Naczelny bimbrovnik

Vermilion napisał(a):
porownaj Optime z Passatem B7 - ktory model wyglada na nowoczesniejszy?

CC :D A tak serio - bardzo porównywalnie, no ale oczywiście są to moje subiektywne odczucia.

PostNapisane: 20 marca 2012, 17:08 
Przyjaciel forum

maaaad napisał(a):
Vermilion napisał(a):
porownaj Optime z Passatem B7 - ktory model wyglada na nowoczesniejszy?

CC :D A tak serio - bardzo porównywalnie, no ale oczywiście są to moje subiektywne odczucia.

Z CC sie zgadzam, ale B7 to pazdziernik przy Optimie :P Moze dlatego, ze design jest strasznie nudny.

PostNapisane: 20 marca 2012, 17:09 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47/TU
sympatyczna szafa, sprawia wrażenie dość potężnego i komfortowego auta

PostNapisane: 20 marca 2012, 17:12 
Forumowicz

Kod silnika: M43
ciekawe jak materiały użyte we wnętrzu wozu, bo kiła nie słynie z ich wysokiej jakości

..niejedzie to ale co ja poradzę

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1