BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 18:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Emerytury i 67 lat...
PostNapisane: 25 maja 2012, 23:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Jak dla mnie to wojsko i Policja niestety powinny mieć minimum 25 lat stażu do emerytury i brak możliwości przejścia przed 50 rokiem życia.
Nie mam nic przeciwko tym służbom (sam kiedyś chciałem iść do Policji), ale no sorry. Ktoś kto jest w pełni sił ma siedzieć na koszt obywatela i zajmować miejsca pracy za śmieszne stawki (psując rynek pracy) w firmach.
Tutaj zaznaczyć trzeba, że w Policji z tego co mi wiadomo nie ma kokosów i wcześniejsze emerytury chyba mają zachęcić potencjalnych kandydatów.
Co do wojska, to sprawa ma się tak, że jak jesteś zwykłym szeregowcem, to zapomnij o tym, że dotrwasz nawet do 15 lat służby. Po prostu nie przedłużą Ci kontraktu w pewnym momencie.

Jak dla mnie powyższe dwa zawody kwalifikują się do wcześniejszych emerytur reszta nie.
Kobiety i mężczyźni na równych zasadach i maksymalny wiek 65lat. Ewentualnie, jeśli ktoś pracował w naprawdę ciężkich i szkodliwych warunkach 60, ale pełna kontrola czy faktycznie w nich pracował.

ZUSy przy działalności, to trudno mi się wypowiedzieć prawie 1000zł, to jednak dużo. Powinno być tak, że masz odprowadzać ich minimum tyle co przy najniższej i jak masz dochód, to procentowo.

Poza tym nie ma się co sprzeczać co do zawodów, które ciężko wykonywać w wieku 6x lat. Myślicie, że ktoś Was zatrudni na doradcę w banku, albo sprzedawcę w tym wieku? Tak samo jak ktoś pracuje w biurze, to mając 40 lat jego zdrowie jest często w gorszym stanie, niż kogoś kto zasuwa na budowie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1