BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy technologia pogarsza samochody?
PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 11:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Kyokushin, zgadzam się z tobą w 100%, no może 99% :) W niektórych sytuacjach elektronika kompletnie nie ogarnia, ale jak sam napisałeś jest to problem oprogramowania. Sam ABS bez kierowcy nic nie zrobi i nie jest tak że zrobi wszystko za kierowcę. W balansowaniu na granicy jest tak samo dobry, a może i lepszy od mistrza świata, ale kierowca dalej np. musi go wciskać płynnie aby jak najszybciej przenieść masę na przód. Jeżeli walnie za szybko opóźni transfer masy i motocykl będzie przez dłuższy czas hamował nie z maksymalna siłą. I można ciągnąć tak dalej, kierowca jest potrzebny i dalej w niektórych sytuacjach powinien mieć możliwość wyłączenia niektórych systemów, gdyż one przeszkadzają. Np. ABS przeszkadza na nawierzchniach luźnych. Zablokowane koło tworzy pewnego rodzaju górkę przed kołem która pomaga w hamowaniu, tylko potrzebny jest do tego dobry kierowca, który odpuści w momencie w którym musi skręcić. Szczególnie w terenie systemy nic nie dają a wręcz przeszkadzają. Nawet napęd najlepszy jest najprostszy.

Ja jestem za systemami w drogowym samochodzie. Sam ich używam mimo że w pewnych momentach je wyłączam. Jestem za automatami i wszystkimi bajerami które zwiększają komfort. Lubię je w samochodach drogowych. Nie pasują mi jedynie pierdoły które robią ze mnie idiotę, albo te irytujące. Np. nie rozumiem dlaczego wszystkie samochody muszą mieć takie irytujące przypomnienia o zapięciu pasów. Ja zawsze jeżdżę w pasach a mnie drażnią, gdyż w realnym życiu muszę się odpiąć jak się toczę żeby np. wyjąć z kieszeni pilot od bramy, a wtedy on zaczyna wyć.

Niektóre rozwiązania nie pasują mi jedynie w samochodach które mają być do zabawy. Nie pasuje mi też że teraz wszystkie samochody robi się na jedno kopyto. Kiedyś M3 było trochę za twarde, trochę za głośne, ale mega fajne, miedzy innymi dzięki swoim "wadom", a 7er było po prostu komfortowe. Nie było wolne, ale komfort, płynność były na pierwszy miejscu, a dopiero potem osiągi i jeszcze później ekonomia. Teraz i M3 i 7er są samochodami drogowymi ze sportowym duchem, różnią się niemalże tylko rozmiarem. Dla mnie to jest bez sensu. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Uważam że frajda jest z jazdy samochodem który to my prowadzimy, a to że wykręciliśmy taki a nie inny czas to nasza zasługa a nie komputera. To że przejechaliśmy zakręt efektownym poślizgiem to nasza zasługa a nie kompa. Inaczej nie widzę w tym frajdy.

Vermilion, jeżeli chodzi o S54 i S65 to chodziło mi o twoje stwierdzenie iż są to silniki o innej koncepcji. Jakby tylko S65 miało wysokoobrotową koncepcję :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 12:27 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
No to doszliśmy do konsensusu :)

PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 12:27 
kostek_ja napisał(a):
Uważam że tak samo jak skład chemiczny kleju jest częścią technologii klejenia, tak typ skrzyni zastosowany w danym samochodzie jest jakąś częścią technologii samochodu.

:faint:

haters gonna hate :hyhy:

Dobra, olać to.

--==Mały==-- napisał(a):
Vermilion zgoda ja to wszystko wiem. Tak miało być ze względu na trakcję i charakterystykę auta ale E92 jest cięższe od E46 o około 100kg a co za tym idzie przy tak małym wzroście mocy i momentu osiągi również poprawiły się nieznacznie.
Trochę szkoda zwłaszcza,że stary S62 miał 500NM może nie kręcił się tak jak S65 ale był dużo "mocniejszy".
Bmw ma taką politykę od 3 generacji E46 M3 nie wiele szybsze od E36 M3 a E92 nie wiele od E46 tyle ,że to głupia polityka bo czas leci i o ile E36 M3 w sowich czasach było mega zawodnikiem, który nawet 5-10 lat od swojej premiery nawiązywał walkę z nowymi autami o tyle E92 w swoich czasach jest już kundelkiem, którego wiele aut jest w stanie pobić pod względem osiągów za mały progres.

Taka polityka, że niewiele lepsze są kolejne generacje, to też standard, a nie wymysł BMW, ale tam.

Czy na pewno S65 jest takie nieznacznie lepsze? Mianowicie, peak nie poszedł mocno w górę, ale zastanawiam się tak, że raczej S65 miałby go znacznie więcej, gdyby scałkować cały zakres użyteczny, od powiedzmy 1500 do końca. Tutaj pewnie byłaby zauważalna różnica na korzyść.

Owszem, masa itd. i ledwie gdzieś 2s lepiej tylko do 200, ale sam silnik w sobie, mimo nieznacznych większych peaków, a przy redukcji masy o jakieś 15kg jak dobrze pamiętam, to moim zdaniem o duży krok i osiągnięcie. Masy i długości pamiętajmy! :)

BTW. trzeba pamiętać, że obydwa silniki projektowano w innym czasie, a tu na przestrzeni tych kilku lat wymagania się mocno zmieniają ;)

S65 FTW :cool: Mam nadzieję* jednak, że to nie koniec i kolejne będą zaskakiwać jeszcze bardziej!!

* - nadzieja umiera ostatnia :looka:

PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 16:34 
Zacna persona forum

Fryderyk napisał(a):
haters gonna hate

Ależ gdzie tu nienawiść? :) Zwykła dyskusja :) Ja uważam że na siłę można podciągnąć, a ty że nawet na siłę się nie da i tyle :)
Fryderyk napisał(a):
Czy na pewno S65 jest takie nieznacznie lepsze? Mianowicie, peak nie poszedł mocno w górę, ale zastanawiam się tak, że raczej S65 miałby go znacznie więcej, gdyby scałkować cały zakres użyteczny, od powiedzmy 1500 do końca. Tutaj pewnie byłaby zauważalna różnica na korzyść.

Fakt trzeba S65 swoje oddać:
Obrazek

A tutaj fajne porównanie:
http://www.bmwfanatics.co.za/showthread.php?tid=26021

Ja jakbym miał wybierać silnik do swojej e46 wybrałbym S65. S54 ma swoje zalety, ale S65 jest po prostu lepszym silnikiem. Nawet mi po głowie chodzi swap, ale jeżeli w ogóle to w bardzo odległej przyszłości :)

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 00:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
no nie wiem, czy pogarsza...
moje pierwsze auto mialo 2.0 w dizlu- 75ps
teraz mam 2.0 w dizlu- 180ps- spalanie identyczne- 7l

wiadomo- cos kosztem czegos- do tamtego wlalem benzyny na kacu, dolalem ropy 50/50 przepalil i chodzil dalej
tutaj pewnie wypompowalbym paliwo na miejscu bez odpalania

tak jest ze wszystkim- wiekasza wygoda- wieksza awaryjnosc
zwlaszcza przy autach sprowadzanych kiedy przebieg na liczniku nalezy mnozyc- to jest juz auto wykorzystane, zuzyte- nalezy liczyc sie z kosztami

co do frajdy z jazdy- w e90 nie doswiadczam jakiejs nader ingerencji elektroniki w jazde, boli mnie natomist wygluszenie, komfort- glupio to brzmi, ale 3er w budzie e90 nie jest juz ta 3er z starych dobrych czasow gdzie 3er sluzyla do upalania dzianym mlodziencom... z 3er robi sie luksusowa limuzyna, zajmuje poziom 5er, 5er z gracja zastepuje 7er, a 7er juz wytycza poza znane wczesniej definicje komfortu

ah jeszcze jedno- ostatnio oddalem seryjne radio do przerobki, od tego czasu jak nie mam radia to nie mam pikania przy nie zapietych pasach, niby fajnie, bo nigdy wczesniej ogolnie pasow nie zapinalem, ale tutaj juz tak mnie auto nauczylo, ze mimo, ze nie pika, to jednaka glupio sie czulem, bez zapietych pasow, no i jezdze w pasach, to chyba na plus ;)

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 15:08 
AD/HD napisał(a):
ale 3er w budzie e90 nie jest juz ta 3er z starych dobrych czasow gdzie 3er sluzyla do upalania dzianym mlodziencom... z 3er robi sie luksusowa limuzyna, zajmuje poziom 5er, 5er z gracja zastepuje 7er, a 7er juz wytycza poza znane wczesniej definicje komfortu

To nie jest tak.

Za nieco trochę lat, zobaczysz, ze E90 będzie zwykłym ścierwem pod każdą remizą, jak dziś E36.

I odwrotnie, lat temu 10 np. E36 robiło furorę, nie wiem, czy nie większą, jak F10, czy F01.

Tak samo było z E46, czy innymi.

Bardziej byłbym skłonny, że E90 robi % mniejszą robotę, niż E36 jak wchodziło na rynek, bo nie było w ogóle takich samochodów, jak ktoś miał, to się go palcami wytykało, a nie jak dziś.

Także co do pojęcia "luksusowości" w serii 3 to kontrowersyjna sprawa. Jakoś trudno byłoby mnie przekonać, że E90 wchodzi na poziom 5er.............. :niepewny:

..ale co do reszty się oczywiście zgadzam ;)

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 15:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
Fryderyk napisał(a):
Także co do pojęcia "luksusowości" w serii 3 to kontrowersyjna sprawa

chyba sie nie zrozumielismy- nie chodzilo mi o "luksusowosc" w sensie prestizu, a tylko i wylacznie o prowadzenie

zgadzam, sie z tym, ze kiedys e36 robilo wieksza robote niz e90 teraz, ale nie o tym mowilem, nie o tym myslalem

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 16:03 
Zacna persona forum

AD/HD napisał(a):
co do frajdy z jazdy- w e90 nie doswiadczam jakiejs nader ingerencji elektroniki w jazde, boli mnie natomist wygluszenie, komfort

A mi w zwykłych beemkach do tego brakuje szpery. Odkąd weszła kontrola trakcji nie używa się mechanicznych szper, co w tylnym napędzie mi osobiście przeszkadza. Koncepcja w zwykłych e46 była jeszcze znośna. Kliknięcie DSC wyłączało kontrole stabilności i trakcji, ale elektronika za pomocą tylnych hamulców zastępowała szperę. Dopiero dłuższe przytrzymanie wyłączało owy elektroniczny zamiennik szpery. Do tego irytuje mnie że w nowych beemkach nie można wyłączyć kontroli trakcji szybko, trzeba długo trzymać żeby wyłączyć.

AD/HD napisał(a):
z 3er robi sie luksusowa limuzyna, zajmuje poziom 5er, 5er z gracja zastepuje 7er, a 7er juz wytycza poza znane wczesniej definicje komfortu

Zgadzam się że aktualnej 3er bliżej do starych 5er niż 3er, ale w moim odczuciu to one wszystkie są takie same tylko mniejsze i większe. Ta sama koncepcja, ten sam charakter.

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 16:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Dokładnie, jak srałdi. Jak będę kiedyś chciał/musiał się przesiąść na nowsze beemy to coś czuję, że będę STRASZNIE spawał dyfry albo jakoś dostosowywał stare, zeszperowane... Ostatnio kolega mi wmawiał, że rozpędziłem auto do 80 km/h poniżej 3s, ciekawe, czy bez szpery też by tak powiedział. :rotfl:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1