BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Potrzebny dostawczak do 3,5 T
PostNapisane: 23 lipca 2013, 19:28 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jeszcze masz opcję wynajmu takiego autka do póki nie kupisz Swojego chodź wiadomo że to mało opłacalny interes :]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 lipca 2013, 21:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i 96r.
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88829
U nasz na firmie mamy Jumpera i nie polecam to szrociwo z resztą jaki i inne podobne do tego auta a koncernu PSA głównie chodzi jak to we francuzach przynajmniej raz w miesiącu jest u elektryka :dobani:
Polecić mogę za to oczywiście Sprintery te starsze oczywiście praktycznie bez remontu, ale dość dużo palą, mamy jeszcze Transita T260 dobrze sobie radzi z ładunkiem, mało pali i mało awaryjny

Obrazek

PostNapisane: 23 lipca 2013, 22:11 

Widzę że te fordy rosną w siłę jeśli chodzi o auta dostawcze :D bo o osobówkach już tak powiedzieć nie można :hyhy:

PostNapisane: 24 lipca 2013, 12:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: nie lubi znaków :(
Kod silnika: mityczny
Garaż: in progress
Mira_s1987 napisał(a):
U nasz na firmie mamy Jumpera i nie polecam to szrociwo z resztą jaki i inne podobne do tego auta a koncernu PSA głównie chodzi jak to we francuzach przynajmniej raz w miesiącu jest u elektryka :dobani:

U nas w firmie mieliśmy `01 Ducato 2.8, `03 Jumpera 2.0, `06 Ducato 2.3 i 2x `11 Boxer 3.0, z elektryką nigdy problemów nie było, za to dość często w porównaniu do innych aut padało coś w układzie paliwowym ( Jumper i oba Ducato miały z tym problemy, w `06 był problem z wtryskiem, w `01 i `03 to było związane coś z jakością paliwa chyba, nie wiem co padło)
Sporym problem Ducato `01 była rdza, żarło go niemiłosiernie, późniejze modele były chyba ocynkowane, Jumper chociaż mocno poobijany przez kilka lat było gdie niegdzie widać gołą blachę i nic, po ostatniej zimie go trochę zaczęło brać...
w `03 Jumperze ten 2.0 to porażka, pali prawie tyle co 2.8 a nie chce jechać, to sao `06 Ducat 2.3, załadowany z TRASY!!! Francja-Polska miał 12litrów średniego... ale może to przez ten wtrysk?
bardziej niezniszczalne są starsze LT`ki i Sprintery, ale u nas w firmie się nie sprawdzają z powodu tylnego napędu, w zimie jest ciężko już u nas, a nasze auta często są zimą w okolicach Alp, na wysokości +2000m n.p.m

PostNapisane: 27 lipca 2013, 20:15 
Zacna persona forum

Szczurek1986, no dokładnie zdaje się że to teraz najlepszy wybór jeśli chodzi o te nowsze dostawczaki,
Sprinty zeszły na psy te nowe mocno rdzewieją i silniki już nie są takie jak w tych starych, ale jeśli ktoś szuka czegoś używanego i sprawdzonego to sprintery są :ok: u nas wszystkie firmy, które przewożą pasażerów jeżdżą sprintami i to też Belgi, Holandia, Niemcy nie tylko lokalne linie a i nikt nie wspomniał o LT VW też dużo tego jeździ.

Obrazek

PostNapisane: 28 lipca 2013, 11:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Było:
e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
Ja już zakupiłem :)
Boxer, 2004, 2.8 HDI
Jutro jadę odebrać i zobaczymy jak to będzie...

PostNapisane: 28 lipca 2013, 22:57 

Niech Ci służy jak najlepiej :)

PostNapisane: 29 września 2013, 17:33 
Zacna persona forum

a może ktoś szuka Merca Vito :P

http://allegro.pl/mercedes-vito-2004r-111-cdi-ciezarowy-i3578536824.html

Power Play próbuje się pozbyć swojego :)

Obrazek

PostNapisane: 30 września 2013, 07:15 
Forumowicz

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
U mnie w firmie korzystamy od 4 lat z forda transita t250. 2004r. obecnie ok. 190000km. Niestety nie mam porównania do innych aut dostawczych więc się nie mogę odnieść ale mogę co nieco powiedzieć nt jego dotychczasowej eksploatacji.

Silnik, skrzynia, przełożenie napędu, zawieszenie. Wszystko to praktycznie od początku nie ruszane. Na razie sam olej w silniku w zupełności wystarcza.
Do tej pory trzeba było wymienić 2 łożyska przednich kół.

Z gorszych rzeczy to ciągle wypalają się gniazda żarówek h4. Co pół roku trzeba je wymieniać żeby auto nie rzucało się na pierwszy rzut oka jako cyklop. Niestety panowie policjanci są przewrażliwieni na tym punkcie dlatego trzeba ciągle o to dbać.
Drugą rzeczą związaną z elektryką jest obecnie brak świateł stopu. Działają tylko wtedy gdy nie ma włączonych pozycyjnych, w innym wypadku nie działają. Za tylnymi lampami jest sporo wilgoci i syfu.
Prawdopodobnie obie będą do wymiany wraz z zagrzybiałymi kostkami.
Po drodze padł przełącznik świateł.

W zawieszeniu od początku nic nie ruszane. Nic nie tłucze, jest porządnie.

Zapasowe koło trzeba było odciąć od spodu bo ciekawy mechanizm zwalniania koła złamał się akurat w najmniej oczekiwanym momencie.

Poza tym lać i jeździć. Do aut niezawodnych bym go nie zaliczył ze względu na te pierdółki, które notabene są najbardziej uciążliwe w codziennym użytkowaniu.

PostNapisane: 30 września 2013, 07:37 

Obawiam się że to są pierdoły, nie masz faktur za 5 tys zł z ASO na każde 30tys km :P

Wg.mnie Transity są w czołówce.

Właśnie siostra kupuje do swojej firmy pierwszego Busa i namówiłem ją na Transita, z paką 3,4 i średni dach 1,8 wysokość paki. Silnik mniejszy 2.2 ale 6 biegów. Mocniejszy by kierowcę nobilitował do szybkiej jazdy a nie o to chodzi. Auto będzie jeździło 2 razy w miesiącu do Włoch po towar. Jakby ktoś mial stałe zlecenie na transport czegoś do Włoch żeby nam auto puste nie jeździło, to się polecamy :)

Pytanie do Was. Obecnie do busa z wypożyczalni się włamali (we Włoszech), na szczęście obrobili tylko szoferkę, pewnie ktoś ich spłoszył.

Polecacie jakiś dobry alarm? Ew. jakiś system zamykania paki? Coś jak bankowozy na zasuwę z tyłu?

PostNapisane: 30 września 2013, 09:51 
Dokąd siostra jeździ? Dlaczego nie wziąłeś Ducato? Tym bardziej, że to włoska marka i w razie problemów we Włoszech.. szybciej naprawisz Ducato niż Transita.

PostNapisane: 30 września 2013, 11:50 

Jakoś nie wierzę w Ducato a na Forda (z racji pracy żony) dostałem rabat wartości małego, osobowego, nienajtańszego Forda ;) Pozatym cały serwis w PL będzie robiony w ASO u żony, więc jest pewność realnych kosztów napraw :ok: Siostra jeździ do środkowych Włoch, najdalej Rzym. Właściciwie to jeździ kierowca a siostra lata samolotem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1