BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: czy ktoś jeszcze pracował w fabryce BMW?
PostNapisane: 8 października 2007, 18:07 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich ponownie.... wprawdzie jeszcze bmw nie kupilem, ale caly czas sie przymierzam :) Chciałbym zapytać czy ktoś z forum pracował kiedyś w fabryce BMW? Ja pracowałem w Monachium 3 lata z rzędu w wakacje w latach 98-01 jako student ... w sumie daje to prawie 9 m-cy :hyhy: Pierwszy raz wkłądałem tłoki i przykręcałem panewki w silnikach 12V oraz 8 V. Reszta silnków, czyli 4,6 cylindów, szła taśmowo i miała dużo mniejszą kontrolę jakości... silniki 12V oraz 8v były za to poddawane szczegółowej kontroli, zatem poolecam jakby co :) żadna nawet mała ryska w cylindrze nie przeszła... Przez 2 kolejne lata montowałem różne rzezcy w podwoziu w e46, głównie zakładałem zbiorniki paliwa wraz z całym połączeniem do wlewu paliwa. Przy produkcji praktycznie nie pracują Niemcy, którzy są od nadzorowania i siedzenia w biurze. Pracownicy to głównie Turcy, Ślązacy z niemieckimi paszportami (głównie z okolic Opola), mieszkańcy Bałkanów, Rumuni, zwykli Polacy oraz wiele innych barodowości... Najgorsza praca w fabryce była przy siedzeniach ze skóry... chłopaki mieli całe palce pokaleczone, normalnie masakra :zalamany: Czy ktoś tam jeszcze może pracował?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 18:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
Już wiadomo, dlaczego jakość BMW spada ;p żart ;)

Mój szef pracował tam też przez wakacje, jako student (strzelam, że ok. 95-97) . Z tego co wiem tylko jeden sezon.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 18:24 
honda16 napisał(a):
12V oraz 8 V. Reszta silnków, czyli 4,6 cylindów, szła taśmowo i miała dużo mniejszą kontrolę jakości... silniki 12V oraz 8v były

Chyba chodzi Ci o silniki V12 i V8, składałeś te silniki a nie znasz oznaczenia :looka:

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 18:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E61 535D LCI
Kod silnika: M57N2
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=164424
honda16 ja mialem w tym sezonie pracowac w bmw w monachium. Ale dostalem akurat oferte z MANa i bylem calkiem zadowolony. Napewno lzejsza praca.
Pracowalem z ludzmi co pracowali w BMW takze i mowili ze nie ma porownania.
Jak ci sie monachium podobalo?

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 19:01 
Pierwsze kroki

DAREX napisał(a):
Chyba chodzi Ci o silniki V12 i V8, składałeś te silniki a nie znasz oznaczenia :looka:

tak mi sie napisalo :wstyd: oczywiscie, ze chodzi o 12stke oraz 8mke V Pamietam, ze V12 byly takze wysylane do rollce royca (nie wiem jak to sie pisze)
Monachium bardzo ładne miasto.... osobiście polecam także w celach turystycznych... nawet można fabrykę BMW sobie zwiedzić ... nie raz czułem się jak eksponat do zwiedzania :hyhy: w MANie rzeczywiscie podobno lzejsza praca, bo w bmw mozna tak trafic, ze nic tylko do PL wracac ... ale są w bmw tez stanowiska, gdzie sprawdza sie w gotowym autku czy radyjko ładnie gra i czy klima chłodzi jak trzeba :hyhy: ja trafiłem srednio... mogło być lepiej, ale mogło być duuużo gorzej :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 19:17 
Przyjaciel forum

honda16 w muzeum bmw byles??

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 20:15 
Pierwsze kroki

tomash86 napisał(a):
honda16 w muzeum bmw byles??

Nie byłem... uwierz mi, ze jakbys tam pracowal, to bys w wolne dni fabryke mijal na kilometr :hyhy: Bylem za to w muzeum techniki w Monachium wlasnie... naprawde goraca polecam.... eksponaty w rozmiarach 1:1 np pociagi, samoloty, maszyny gornicze, nie wspomne o autkach, nawet jest rakieta V1 tez oryginal w rozmiarze 1:1, na zwiedzanie trezba przeznaczyc min. 2 dni!!! A w fabryce bmw podobalo mi sie to, ze na terenie fabryki mozna bylo KUPIC I SPOZYWAC PIWO ;) ... tam piwo traktowane jest jak napoj chlodzacy :) na terenie fabryki wylacznosc mialo piwo "SPATEN" czyli łopata po naszemu .... PYCHA !!! Niektorych Polakow to z pracy trzeba bylo wynosic hehehe .... Nie raz pracowalem pod lekkim, a nawet wiekszym wplywem.... normalnie tłoki mi się w oczach dwoiły, ale wszystkie wsadziłem na swoje miejsce... zresztą i tak kontrola by wykryla wszelkie wady silnika...

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 20:24 
Przyjaciel forum

Od 1.10 tego roku piwo zlikwidowano :/ A co do bycia pod wpływem to jeden kolega kiedys busa nie mogl znalesc na parkingu pod fabryka :rotfl:

Masz na mysli to muzeum: :hyhy:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 20:48 
Pierwsze kroki

tomash86 napisał(a):
Od 1.10 tego roku piwo zlikwidowano

zle zrobili... po piwku lepiej sie pracowalo :rotfl:
a co do muzeum... to jest wlasnie fotka z tego muzeum... w tle widac duze silniki lotnicze, ktore mi sie bardzo podobaly .... ale to jeszcze nic, takie tam cuda sa....

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 10:16 
Uzależniony od forum :)

honda16, wow!!! Co trzeba zrobić żeby się tam zatrudnić? Jak płacą? Jaka znajomość niemieckiego wymagana?

Z tym piwem to niezła jazda... Dla mnie szok żeby ktoś na bańce auto składał, wiem bo mi się zdarzyło :)

A co do skóry i palców... czemu mieli pokaleczone palce?

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 11:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Cytuj:
honda16, wow!!! Co trzeba zrobić żeby się tam zatrudnić? Jak płacą? Jaka znajomość niemieckiego wymagana?

Z tym piwem to niezła jazda... Dla mnie szok żeby ktoś na bańce auto składał, wiem bo mi się zdarzyło

dobre pytania :) to samo chcialem sie zapytac.
co do piwa to mi sie to w niemczech podoba ze mozna je pic gdzie tylko chcesz doputy nie zaklucasz porzadku i nie smiecisz, choc praca to lekka przesada :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 13:50 
Pierwsze kroki

W sumie to stare dzieje, bo ostatni raz tam bylem w 2001 roku ... zatrudnilem sie przez posrednika firmę Boetronic ... nie wiem czy jeszcze istnieje, ale jest tam sporo takich firm ... wystarczy z jedna nawiazac kontakt i moze sie udac.... oczywiscie trzeba byc studentem albo miec niemiecki paszport ... znajomosc jezyka wymagana jest przy zalatwianiu pracy, nie musi byc perfect, ale co 5 slowo wypadaloby zrozumiec hehe, w pracy to juz lepiej, bo tam trzeba pracowac, a nie gadac ... a palce mieli pokaleczone od igiel do szycia skór ... widok masakra ... jak ktos ma skorzane siedzonka w swoim bmw, to niech wie, ze jakis rodak cierpial przy jego siedzonkach :D Za moich czasow siedzenia robili wlasnie studenci z Polski, a poza sezonem studenckim Ślązacy .... natomiast obszycia kierownicy i hamulca ręcznego, to robily kobiety (tez z PL). Pozniej poszukam dokladny adres tej firmy i telefony

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 14:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
KotSylwester napisał(a):

praca na bańce przy maszynie do szycia może miec takie skutki...

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 16:19 
Przyjaciel forum

KotSylwester napisał(a):
Co trzeba zrobić żeby się tam zatrudnić? Jak płacą? Jaka znajomość niemieckiego wymagana?

Przede wszystkim niemieckie obywatelstwo...
Płaca ? 1400 euro na miesiac przy 2 sobotach za 151 godzin. Reszta godzin jest odkładana na tzw "gleitzeit". Z tego mozna wziasc dzien wolny np.
Tak wyglada w Boetronic wlasnie. Tez wlasnie przez nich pracowalem w MANie.

honda16 to moja fotka :P Bylem w tym muzeum i czasu mi zabraklo normalnie :wstyd:

bierute, GP-T1000, skóre trzeba bylo recznie ponaciągac na siedzenia w bardzo krotkim czasie..

Chce ktos namiary tam bo mam aktualne?

[ Dodano: 9 Październik 2007, 17:20 ]
KotSylwester napisał(a):
Co trzeba zrobić żeby się tam zatrudnić? Jak płacą? Jaka znajomość niemieckiego wymagana?

Płaca ? 1400 euro na miesiac przy 2 sobotach za 151 godzin. Reszta godzin jest odkładana na tzw "gleitzeit". Z tego mozna wziasc dzien wolny np.
Tak wyglada w Boetronic wlasnie. Tez wlasnie przez nich pracowalem w MANie.

honda16 to moja fotka :P Bylem w tym muzeum i czasu mi zabraklo normalnie :wstyd:

bierute, GP-T1000, skóre trzeba bylo recznie ponaciągac na siedzenia w bardzo krotkim czasie..

Chce ktos namiary tam bo mam aktualne?

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 17:01 
Pierwsze kroki

tomash86 napisał(a):

a w wakacje wystarczy być polskim studentem.... ja niemieckiego obywatelstwa nie mam, mimo, iż mam brababke Niemke :wstyd:
znalazlem strone www tej firmy ... jeszcze istnieja ...
www.boetronic.de

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 21:18 
Przyjaciel forum

a kiedy byles z boetronic'a, ja w tym roku przez nich bylem zatrudniony w MAN'ie razen z tomash86 i przyjmowali tylko z niemieckim paskiem

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 21:54 
Pierwsze kroki

tak jak wczesniej pisalem pracowalem w latach 98-01

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1