BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DAS - fakty i mity
PostNapisane: 26 listopada 2014, 22:15 
Forumowicz

Moje BMW: e34 540i
Kod silnika: m60b40
Witam.

Ostatnio myślałem nad wykupieniem ubezpieczenia w DASie na samochód. Zacząłem trochę o tym czytać i tutaj pojawiają się rozbieżności jedni chwalą inni odradzają. Pytanie do Was -ktoś posiada u nich ubezpieczenie, ewentualnie miał z nimi do czynienia? Jak to wygląda w praktyce?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: DAS - fakty i mity
PostNapisane: 26 listopada 2014, 22:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
szkoda kasy, poszukaj na forum TIRowców

Obrazek

PostNapisane: 26 listopada 2014, 23:16 
Forumowicz

Moje BMW: E91 320d -E87 120I
Ja mam ubezpieczenie ochrony prawnej w DAS w DE i nie polecam ,badziew jakich malo. Place 240eur na rok ,a jak potrzebowalem porady u prawnika to i tak z swojej kieszenie 150eur musialem placic, za zalozenie sprawy ktorej wkoncu i tak D.A.S niechcial pokryc kosztow prawnika. Wiec musialem wszystko placic ze swojej kieszeni.- Zaraz po zakonczeniu sprawy ,wyslalem im wypowiedzenie ktorego nie przyjeli i kazali sobie zaplacic za nastepny rok. Lecz w 2015 juz bede pilnowal tego aby nie przekroczyc terminu wczesniejszego wypowiedzenia. Czekam juz tylko do kwietnia az bede mogl zlozyc wypowiedzenie.

PostNapisane: 10 grudnia 2014, 11:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Jest: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144663&start=0

Było: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82221
Ja ma takie ubezpieczenie wykupione, płace ok. 350zł na pół roku (wziąłem na dwie raty). W maju tego roku Babka przetarła mi cały bok w BMW X6. Przednie i tylne drzwi, oraz tylny błotnik zarysowane i wgniecone. Szkode zgłosiłem do OC sprawcy i wycenili szkodę na 7500zł i tyle wypłacili. Co dla mnie jest śmiechem na sali (wartość auta 210000zł) i od czego się odwołałem. Zgłosiłem się do DAS'a. To oni pisali odwołania itd. a jak złożyli pozew do sądu, to zapytali czy chce od nich adwokata, czy wezme swojego, a oni pokryja koszta. Wziąłem swojego, dodatkowe oględziny u innego rzeczoznawcy, który wycenił, że naprawa, a zarazem ich odszkodowanie powinno wynieść 19500zł. Nie wydałem na nic ani złotówki, bo nawet rzeczoznawca jest dopisany przez DAS jako moje straty i jak wygram sprawe to będą musieli zapłacić te 19500zł + koszta dodatkowe, w tym rzeczoznawcę.
Ostatnio TU sprawcy, z którymi walcze i czekam na termin w sądzie, wysłali mi pismo, że chcą załatwić sprawę polubownie, czyli chcą mi wypłacić dodatkowo 8000zł. Co łącznie daje 7500zł+8000zł=15500zł. Pamiętajmy, że wzięty przeze mnie rzeczoznawca, wycenił naprawę na 19500zł. Zadzwoniłem do swoje go adwokata i zapytałem co robić. Podpowiedział mi, żeby odmówić, bo i tak będą mi musieli wypłacić całość. Tak też zrobiłem i czekam na sprawę w sadzie, na styczeń ;)
To moje takie pierwsze starcie z DAS'em i ja jestem pozytywnie zaskoczony. Dodam, że te 350 zł to za pakiet dodatkowy, czyli wszystkie moje auta on uwzglednia, jak i moja osobę tj. czy mnie zwolnią bezpodstawnie z pracy itd. mogę sie sądzić, a oni pokrywaja koszta. Ja jestem teraz zadowolony, że wziąłem ich, bo trafiła mi sie sprawa i nic nie musze robić, ani nie płacic dodatkowo, oni sie wszystkim zajmują ;)
Także jak sam widzisz, zdania sa podzielone.

"Typer EURO 2012 -II miejsce"

PostNapisane: 10 grudnia 2014, 11:18 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
rafix napisał(a):
Ja ma takie ubezpieczenie wykupione, płace ok. 350zł na pół roku (wziąłem na dwie raty). W maju tego roku Babka przetarła mi cały bok w BMW X6. Przednie i tylne drzwi, oraz tylny błotnik zarysowane i wgniecone. Szkode zgłosiłem do OC sprawcy i wycenili szkodę na 7500zł i tyle wypłacili. Co dla mnie jest śmiechem na sali (wartość auta 210000zł) i od czego się odwołałem. Zgłosiłem się do DAS'a. To oni pisali odwołania itd. a jak złożyli pozew do sądu, to zapytali czy chce od nich adwokata, czy wezme swojego, a oni pokryja koszta. Wziąłem swojego, dodatkowe oględziny u innego rzeczoznawcy, który wycenił, że naprawa, a zarazem ich odszkodowanie powinno wynieść 19500zł. Nie wydałem na nic ani złotówki, bo nawet rzeczoznawca jest dopisany przez DAS jako moje straty i jak wygram sprawe to będą musieli zapłacić te 19500zł + koszta dodatkowe, w tym rzeczoznawcę.
Ostatnio TU sprawcy, z którymi walcze i czekam na termin w sądzie, wysłali mi pismo, że chcą załatwić sprawę polubownie, czyli chcą mi wypłacić dodatkowo 8000zł. Co łącznie daje 7500zł+8000zł=15500zł. Pamiętajmy, że wzięty przeze mnie rzeczoznawca, wycenił naprawę na 19500zł. Zadzwoniłem do swoje go adwokata i zapytałem co robić. Podpowiedział mi, żeby odmówić, bo i tak będą mi musieli wypłacić całość. Tak też zrobiłem i czekam na sprawę w sadzie, na styczeń ;)
To moje takie pierwsze starcie z DAS'em i ja jestem pozytywnie zaskoczony. Dodam, że te 350 zł to za pakiet dodatkowy, czyli wszystkie moje auta on uwzglednia, jak i moja osobę tj. czy mnie zwolnią bezpodstawnie z pracy itd. mogę sie sądzić, a oni pokrywaja koszta. Ja jestem teraz zadowolony, że wziąłem ich, bo trafiła mi sie sprawa i nic nie musze robić, ani nie płacic dodatkowo, oni sie wszystkim zajmują ;)
Także jak sam widzisz, zdania sa podzielone.

rafix w Twoim przypadku to wygląda bardzo pozytywnie :super:

Daj znać jak się sprawy zakończą :)

PostNapisane: 10 grudnia 2014, 11:26 
Przyjaciel forum

Po sprawie dam znać co i jak. Mógłbym przyjąć te 8000zł i dogadać się z nimi polubownie. Kasa by była od razu. Tak trzeba poczekać. Ale szkoda podarować takim TU, co w naszym kraju chcą zrobić z człowieka debila. Jakby człowiek nie miał grosza, ani tutaj nie miałbym tego DAS'a to by musiał przystać na to co dali na początku i koniec. Szkoda gadać :cenzura:

PostNapisane: 17 kwietnia 2015, 15:16 
Przyjaciel forum

Odnoszę się do tego co wyżej pisałem. Były dwie sprawy w sądzie, ostatnia-wygrana niecały miesiąc temu. TU miało czas na odwołanie, ale tego nie zrobiło. Dzisiaj na swoim koncie otrzymałem całą kwotę o jaką walczyłem :D Dodatkowo, rzecz jasna, inne dodatkowe koszta pokrywa też TU :!:

PostNapisane: 17 kwietnia 2015, 15:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Gratulacje za stanowczą i konkretną walkę :ok: :ok: :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1