http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_ ... desa_.htmlMały spojler:
Cytuj:
Tak - wg moich informacji sprzedano około 20 sztuk - poznałem 4 osoby które mają wersję Q - tylko jedna z nich nie ma problemu z autem
Cytuj:
Panowie przedstawiam kolejne fakty
1. Gdyby nie moja zdecydowana postawa - dostałbym Jeepa Renegade - poruszałem się nim przez pierwsze dwa dni (było nawet śmiesznie, dzieciakom się podobało, do tego zamiast nawigacji to auto ma taki śmieszny kompas, a na gaz reaguje po 4 sekundach - zabawna sztuka), gdy była jeszcze szansa, że wrócę do domu swoim Q. Dodam, że Jeep jest cały oklejony reklamami ASO + zdjęcie jakiegoś trenera drużyny siatkówki. ASO po dwóch dniach walki, w sobotę stwierdziło, że moja Alfa została całkowicie unieruchomiona, a ja mam w trasę jechać tym małym, oklejonym Jeepem! Oczywiście powiedziałem iż, że chyba sobie "jaja ze mnie robią" - wtedy zaczęli organizować tego Mercedesa z wypożyczalni zewnętrznej. Więc gdyby nie moja walka, to wg nich klient najdroższej Alfy powinien jeździć najtańszym Jeepem.
2. Wypożyczalnia już DWUKROTNIE dzwoniła do mnie z informacją, że muszą zabrać auto. Oczywiście nie traktuje tego poważnie, ale za każdym razem dzwonię do ASO i oni po mojej interwencji przedłużają wypożyczenie auta - trochę to słabe, bo nie dość, że nie jeżdzę swoim autem to jeszcze co jakiś czas muszą mnie wkurzyć.
3. Auto jest w leasingu - zapłaciłem już DWIE fv za użytkowanie pojazdu, który stoi w serwisie - będę żądał zapłaty od AR za każdy dzień, kiedy z auta nie korzystam, tak samo jak proporcjonalnego zwrotu za ubezpieczenie (jak się pewnie domyślacie ubezpieczenie takiego auta trochę kosztuje)
4. Gwarancja dość enigmatycznie reguluje czas naprawy jak i auto zastępcze - są tam ogólniki. Piszą, że jeśli z przyczyn obiektywnych naprawa wydłuża się, może przekroczyć 30 dni, auto zastępcze przysługuje na czas naprawy, ale nie jest napisane wprost, że musi być to auto tej samej klasy. Zresztą na upartego Mercedes klasy C jest odpowiednikiem AR Giulia - a, że wersja się nie zgadza, no cóż . . .
5. Tak jak pisałem wcześniej, dostałem zapewnienie podstawienia Jeepa Grand Cherokee SRT - niestety są to zapewnienia mgliste, bez konkretów - ostatnio np. dowiedziałem się i tu cytuję "No wie Pan transport takiego auta z Bielska białej do Gdyni trochę trwa, musimy poczekać, aż uzbiera się pełen transport" - nie będe tego komentował nawet. . .
6. Jeśli tak jak jeden z Was pisze - Włosi intensywnie pracują nad poprawką - to albo słabo im to idzie, albo usterka jest duża - bo minęło już bardzo dużo czasu. Wiem na pewno, że gdy włoscy technicy byli przy aucie, wsparcie techniczne producenta co chwilę przesyłało kolejne dane do wgrania, ale nic nie skutkowało. Zebrano więc dane z auta i tyle. Nie ma dla mnie znaczenia, czy robią to zdalnie, czy będąc na miejscu. Byle był efekt.
7. Co dwa, trzy dni dostawałem SMS z informacją, że "wypożyczenie auta zastępczego zostało przedłużone do ....". Ostatni SMS dostałem z informacją 11.07 - więc obawiam się, że albo ktoś już machnął ręką na te wiadomości, albo poruszam się autem nielegalnie
Cytuj:
Odpowiedź przyszła szybciej niż sądziłem:
"Witam. Otrzymaliśmy z FCA dyspozycje na temat naprawy Pańskiego pojazdu. Wymianie ma podlegać kompletny silnik. Oczekujemy jednocześnie ze strony służb technicznych na wytyczne i precyzyjny wykaz części podlegających wymianie. Informujemy jednocześnie, iż działamy ściśle według wskazań producenta pojazdu."
TO JEST KPINA Z KLIENTA. JAK MOŻNA WYMIENIAĆ GŁÓWNY ELEMENT SAMOCHODU W POJEDZIE ZA TAKIE PIENIĄDZE! W WARUNKACH NIE FABRYKI TYLKO MALUTKIEGO ASO. AUTO ma 5 tys. km i użytkowałem je 2,5 miesiąca!
Pracownicy ASO nigdy nie robili wymiany w tej wersji samochodu - jak mam zaufać, że Ci sami ludzie, którzy nie potrafili wgrać aktualizacji oprogramowania do komputera, są w stanie wymienić cały silnik.
Oczywiście nie zgadzam się na wymianę silnika, a sprawę kieruje do sądu.
Wkrótce sprawą zajmą się też media. Tyle w temacie.
Cytuj:
Spokojnie sytuacja jest bardzo prosta klarowna, auto zepsuło się przed pierwszym przeglądem, jest praktycznie nowe - mamy bardzo dużo argumentów i dowodów - łącznie z opiniami samych pracowników, że auto powinno być wymienione.
Sami pracownicy ASO mówią, że auto powinni wymienić.

BORN ON THE RACETRACK TO LIVE ON THE STREET