BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zgubiłem mały dowód co teraz??
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 11:34 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323ci
witam

Mam ogromny problem sprowadziłem auto z niemeic i dzisiaj podczas rejestracji okazało sie że gdzies zgubiłem mały dowód.

Co mam teraz zrobic zalezy mi żeby jak najszybciej to załatwić.

Jestem załamany.

Mam tłumaczenie tego dowodu może da sie jakos inaczej zarejestrowac

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 12:32 
Uzależniony od forum :)

chyba telefon do sprzedawcy i duplikat... jedyna opcja chyba :(

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 12:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
nie da sie tego inaczej zarejestrować. Musisz miec komplet dokumentów. :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 12:51 
Uzależniony od forum :)

qasdf napisał(a):
gdzies zgubiłem mały dowód

szukać, szukać, szukać ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 14:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Dobra, czas na konkretne rady.
Co masz zrobione? Opłaciłeś już UC? US? Jak przyjechał samochód - laweta, zolte tablice, celne tablice? Masz Fahrzeugbrief w domu? Jesli tak, to bedzie potrzebny nie zadne zaswiadczenie o zagubieniu ale normalny Fahrzeugschein lub jego duplikat (nie wszedzie tez uznawany). Jesli zglosisz w niemieckim urzedzie zagubienie Briefu, to jesli dostarczysz auto pod urzad to moga wydac Ci tablice celne, do nich dostajesz nowy Fahrzeugbrief i schein na swoje nazwisko, z tym bez problemu zarejestrujesz samochod. Jesli robiles juz jakies oplaty, to bedziesz musial wytlumaczyc sie dlaczego dokument przedstawiony np. w UC jest inny niz w Wydziale Komunikacji. Duzo kosztow, duzo zachodu, nowe tlumaczenia itp. ale chyba warto.
Jesli nie dasz rady z niemieckim urzedem, moge Ci popilotowac sprawę, ale niestety dopiero po 16 sierpnia.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 15:12 
Forumowicz

A więc porobiłem juz wszystkie opłaty wszysciutko dosłownie`mam wszystkie dokumenty łącznie z tym Fahrzeugbrief.
Samochód przyjechał na tych tablicach na tydzień ale na kołach.

Czyli teraz tzreba dzialac z niemeickim urzędem i się tłumaczyć ze wszytkiego .
A jak juz przypuśmy dostane na nowo ten mały dowód to bed emusiał jeszcze raz zrobić tłumaczenia czy cos jeszcze.?

Dzięki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 16:07 
Zacna persona forum

Tak, nawet jesli bedzie to nie nowy dowod a jedynie duplikat starego (w co watpie zreszta), to bedzie mial inny numer dokumentu, nowe tlumaczenia i korekty w UC i w US beda konieczne. Co urzad to obyczaj, a wez sprobuj napisac oswiadczenie o zagubieniu dowodu, w UC i w US maja jego kopie, sprobuj dotrzec przez kogos znajomego do kierownika WKomunikacji, nie takie numery robiłem po lekko płatnej protekcji, moze zarejestrują.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 16:30 
Forumowicz

el Presidente napisał(a):
Tak, nawet jesli bedzie to nie nowy dowod a jedynie duplikat starego (w co watpie zreszta), to bedzie mial inny numer dokumentu, nowe tlumaczenia i korekty w UC i w US beda konieczne. Co urzad to obyczaj, a wez sprobuj napisac oswiadczenie o zagubieniu dowodu, w UC i w US maja jego kopie, sprobuj dotrzec przez kogos znajomego do kierownika WKomunikacji, nie takie numery robiłem po lekko płatnej protekcji, moze zarejestrują.

Spróbuje może akurat się uda bez jeżdżenia do Niemeic a za mała opłata,prezentem hee.

A jeśli nie to chyba nie bede mial wyjścia i wyjazd do Niemeic murowany a tam załatwianie.Ale i tak warto w końcu kupiłem, auto i musze je zarejestrować.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 18:13 
Forumowicz

Ktoś napisał mi pewien sposób jak to załatwić oryginalny post:

lopez987

" tak jest na bank !! przyjechałem do polski no i dałem papiery do tłumaczenia . Jak je odebrałem wszystko miałem przetłumaczone ale bracik jak odbierał to mi go gdzieś zgubił ;/ niestety no to pieknie myślałem że mi przejdzie bez tego miałem go przecież przetłumaczony ale qźwa nie dało rady w komunikacji nawet no i był proble ... dzwonie do wujka jaka jest sytuacja , no i mówił ze sie spyta ale może być cieżko mi powiedział !! pojechał do tego urzedu gdzie wcześniej mi auto pomagał załatwić wyrejestrować itp .. strasznie kręcili nosem tam podobno , a najgorsze jest to że musiałbym sie tam zjawić osobiście tak mu powiedzieli !! ale ich przekonał ze to prawie 1300 km i cieżko tak poprostu przyjechać do urzedu !! i wkońcu mu wydali kwitek na kartce A4 on mi go zeskanował i przysłał na maila a ja go tylko podpisałem !! w urzedzie baby w szoku były hehe że taki fajny zastepczy papierek dostałem i nie było żadnego problemu poźniej już !! chyba tak to mniej wiecej była hehe!! ..... nie wiem czasem czy ta pizda tłumaczka mi go nie zgubiła czasem bo bracik ni popatrzał czy mu wszystkie papiery oddała ale luz jakoś to załatwiłaem ... to tyle .... :cool2: "

Co o tym myśłicie jak by tak dało rade to bym był uratowany chyba

O to następny post tego samego uzytkownika:

"lopez987

PostWysłany: Sro Sie 06, 2008 6:40 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
wiesz co postaram sie zeskanować gdzieś te papiery i ci je przedstawie zobaczysz co i jak jak one wyglądają ale napisze ci teraz co oni mniej wiecej napisali .....
Zaświadczenie
Do przedłożenia w polskim wydziale Komunikacji
"szanowny pan ......bla bla bla Wink

niniejszym potwierdzamy że przyjęliśmy dnia 19.11.2006 pana zgłoszenie o zagubieniu dowodu rejestracyjnego pojazdu (numer rejestracyjny), numer identyfikacyjny WBACG......itd, samochó osobowy BMW
Ponieważ pojazd został wycofany z niemieckiego rejestru, dlatego też nie możemy wystawić duplikatu tego dokumentu. to zaświadczenie zastępuje przedłożenie duplikatu.
Potwierdzamy dal wydziału Komunikacji w polsce ,że nie ma żadnych przeciwskazań, aby zarejestrować ten pojazd bez duplikatu dokumentu .

z poważaniem i takie tam pierdoły i pieczątki"

Co o tym myślicie da rade takie coś załatwic??

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 19:47 
Zacna persona forum

tak, ale zapytaj w WK czy uhomoruja Ci takie zaswiadczenie, u mnie np nie zarejestrujesz. Jesli chodzi natomiast o zalatwienie w Niemczech takiego zaswiadczenia, to zalatwia sie niekiedy nawet w pol godziny. aha,poza tym w 2006 roku nie zadali jeszcze oryginalnego dowodu rejestracyjnego.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, 20:01 
Forumowicz

myśle że po małych naciskach i rozmowach by uznali.
Ale czyli że co dokładnie czyli mam ja albo ktos ejchac do urzędu tam gdzie wyrejestrowywał auto poprzedni własciciel czy do urzędu tego samego typu ale można w innej miejscowości bliżej granicy albo moze chodziło mu o jakiś inny urząd.
No i udaje sie tam i naświetlam im sprawe daje wszystkie dokumenty i oni jak dobrze pójdzie hee wystawiaja mi zaswiadczenie z którym już moge zarejestrowac auto to jest kwit z którego wynika za auto zostało wyrejestrowane w Niemczech i moze byc zarejestrowane w Polsce.

Dobrze kombinuje czy cos pomyliłem.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 10:36 
Forumowicz

Ciąg dalszy .

Niestety jeszcze nie załatwiłem tego zaświadczenia był ktoś w urzędzie komunikacji w Niemczech z moimi papierami ale nie dało rady załatwic.
Trzeba jechać tam gdzie się kupiło samochód :( i jeszcze muszę sie tam stawic osobiście.

Echhh ale cięzko to idzie i to tyle czasu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1