BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 23:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 22:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
bialy napisał(a):
Nic nie musisz zapewniać... wcale nie masz na to wpływu. Jeśli wciągu 30 dni nowy nabywba wypowie umowę możesz ubiegać sie o zwrot nadpłaconego ubezpieczenia jeśli nie, kontynułuje on Twoje i tyle.

Widzisz on ma 30 dni ale tak naprawdę nie miał ich 30 tylko 13 więc może faktycznie powinienem mu zapewnić te 30 dni.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 22:52 
Zacna persona forum

--==Mały==-- napisał(a):
bialy napisał(a):
Nic nie musisz zapewniać... wcale nie masz na to wpływu. Jeśli wciągu 30 dni nowy nabywba wypowie umowę możesz ubiegać sie o zwrot nadpłaconego ubezpieczenia jeśli nie, kontynułuje on Twoje i tyle.

Widzisz on ma 30 dni ale tak naprawdę nie miał ich 30 tylko 13 więc może faktycznie powinienem mu zapewnić te 30 dni.

Sluchaj widzisz na allegro oferty sprzedazy samochodow bez oc? Widzisz oferty sprzedazy samochodow z oc konczacym sie za dzien, dwa, tydzien? Jesli sprzedasz samochod na dzien przed koncem polisy obowiazek wykupienia nowego oc spoczywa na nabywcy. Widziales gdzies przepis mowiacy "sprzedajacy zobowiazuje sie do zapewnienia kupujacemu ubezpieczenia oc na okres minimum 30 dni po zakupie" lub ze sprzedawany samochod musi miec wykupione oc? Pisze ci jak dokladnie wygladalo w moim przypadku, bialy tez doprze prawi w temacie. Niestety zrobili cie na szaro bo teraz raczej nie odzyskasz tej kasy chyba ze nowy wlasciciel wypowie ubezpieczenie. :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 22:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
timo pamietaj ze jezeli sprzedajesz nawet ze stratą ruchomość którą używałeś mniej niż 6 miesięcy, taką stratę musisz wykazać w zeznaniu podatkowym.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:02 
Przyjaciel forum

Trzeba by chyba tez rozgraniczyć opłatę raty a opłatą nowego ubezpieczenia.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:07 
Zacna persona forum

Tu masz racje, ale tak jak ci mowie. Jesli powiedzmy oc jest od 1.12.2008 do 31.11.2009 1 rata 1.12.2008 druga 5 06.2009 a auto sprzedajesz dajmy na to 4.06.09 to kupujacy ma obowiazek oplacic 2 rate ubezpieczenia dnia 5.06.09 poniewaz w dniu 4.06.09 przejal na siebie obowiazki wynikajace z postanowien oc. Moze ta umowe wypowiedziec, jednak bedzie musial zaplacic za te 30 dni, ktore ustawowo chroni go polisa poprzedniego wlasciciela.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:11 
Przyjaciel forum

Jutro podzwonie po ubezpieczycielach i popytam dam znać co wyszlo.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:12 
Zacna persona forum

Tak wyjdzie. Sprzedaje ubezpieczenia ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:18 
Przyjaciel forum

Tylko ciekawe czy jest sposób na odzyskanie tej kasy bo ja na to wpływu nie miałem oni to pobierają sami z konta.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:20 
Zacna persona forum

Raczej bedziesz mial ciezko z tego wzgledu ze bedzie to brane pod uwage tak jakbys zaplacil za cale ubezpieczenie z gory. I w tym momencie jesli kupujacy zrezygnuje w ciagu 30 dni z tego OC bedziesz mogl odzyskac nadplacone pieniadze za okres do konca polisy. Jesli zostawi je sobie no to raczej po ptokach :/

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:21 
Przyjaciel forum

No nic będę próbował dzięki za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 09:28 
Poszukaj zanim zapytasz

Mam jeszcze jedno pytanie, jak już sprzedam auto z ubezpieczeniem to rozumiem ze on odpowiada za to ubezpieczenie nawet jak jeszcze widnieją na nim moje dane i przy wypadku z jego winy to on ponosi pełną odpowiedzialność? Mnie i mojego współwłaściciela dzięki któremu mam zniżki to już nie dotyczy, czy dobrze myślę?

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 09:48 
Przyjaciel forum

No i dzwoniłem. Wszyscy jasno mówili,że zależy jak ubezpieczyciel interpretuje ustawę W PZU pani powiedziała,że zrobili by wyliczenie i zapłacił bym powiedzmy za te 14 brakujące dni w Warcie nowy właściciel pokrywa drugą ratę a W Bre Ubezpieczenia muszę zapewnić nowemu właścicielowi 30dni oc więc obowiązek opłaty raty wypada na mnie.

Udałem niemca zadzwoniłem jeszcze raz dodzwoniłem się do inne babki i ta mi powiedziała,że pobiorą mi tylko za ten brakujący okres a reszte nowy właściciel :shock:
Kuźwa nie wiem już o co w tym chodzi podałem jej dane sprawdziła i niby w ciągu tygodnia mają oddać różnice każda mówi co innego co za firma.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 12:26 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
timo napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie, jak już sprzedam auto z ubezpieczeniem to rozumiem ze on odpowiada za to ubezpieczenie nawet jak jeszcze widnieją na nim moje dane i przy wypadku z jego winy to on ponosi pełną odpowiedzialność? Mnie i mojego współwłaściciela dzięki któremu mam zniżki to już nie dotyczy, czy dobrze myślę?

Tak, skutki wyrządzenia szkody po dniu zbycia pojazdu mechanicznego nie obciążają zbywcy tego pojazdu.

One redline a day keeps a mechanic away.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1