agrafga, Pierwszy raz się z tobą nie zgodzę bo migomatem można spawać wszystko , a nie tylko płaskie powierzchnie wiem coś o tym bo kilka lat robiłem jako ślusarz spawacz w firmie produkującej bramy garażowe.
Sam w domu posiadam migomat i spawarke transformatorową , i są mi bardzo przydatne z racji tego że zawsze coś "maggajveruję"

.
Jest prawdą że migiem nie sztuka spawać i każdy kto chce w lot to pojmie , natomiast transformatorową to już trzeba mieć wprawę, szczegulnie spawanie "sufitu".
Jeszcze jedna kwestia ; mig nadaje się do cieńszych materiałów , natomiast spawanie grubszych konstrukcji należy wykonywać transwormatorową spawarką , gdyż tylko elektroda pożądnie przetapia gruby materiał.
Kocie kupuj miga bez wachania , po kilku spawaniach które sam wykonasz zaoszczędzisz kupę kasy. Ja osobiście mam w domu małego miga do drutu max 0,8 ale pospawałem już w domu i balkon z profila o ściankach 3mm ,schody między trzema kondygnacjami , blacharkę w poprzedniej beemce , kompletny wydech z nierdzewki w tej becie co mam teraz i już nie jedną fuchę zrobiłem , jednak nie polecam tych tanich migów bo są strasznie oszczędnie wykonane , przedewszystkim prostownik ma słabe diody i jest ich zamało i są trudne do dostania , wentylator ma zbyt małą wydajnośc ogulnie lipa , kup coś droższego , ja też się będę rozglądał kiedyś za czymś większym bo ten co mam to już nieciekawie chodzi , ale przez 4 lata już trochę roboty zrobił.