BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolejne podejście do inwigilacji
PostNapisane: 21 lutego 2012, 16:29 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/sp-rzad- ... omosc.html

Z jednej strony przechodzą takie syfy jak ustawa finansowania leków oraz zmiany emerytalne, z drugiej atakują nas tym gównem:

Cytuj:
Posłowie Solidarnej Polski obawiają się, że przepisy zawarte w przygotowywanym przez resort administracji i cyfryzacji projekcie noweli Prawa Telekomunikacyjne zmierzają do "zniewolenia internautów". To może być "ACTA 2" - uważają.

W połowie lutego Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji poinformowało, że do konsultacji trafił projekt zmian w Prawie telekomunikacyjnym.

Przygotowywana nowelizacja zakłada, że umowa na dostarczenie internetu w sieci stacjonarnej będzie musiała zawierać konkretne informacje o: parametrach łącza i warunkach osiągnięcia określonej w umowie przepustowości łącza, prędkości transmisji danych do i od abonenta w kilobitach na sekundę i o warunkach, w których mogą być dostarczone te prędkości.

We wtorek "Dziennik Gazeta Prawna" napisał, że dostawcy stacjonarnego internetu przestrzegają, że skutkiem nowych przepisów zmuszających ich do zagwarantowania wykupionej prędkości transmisji może być gromadzenie przez nich danych na temat stron www odwiedzanych przez odbiorców. Według rozmówcy DGP, na wypadek ewentualnych reklamacji, dostawcy będą zmuszeniu przez 12 miesięcy przechowywać szczegółowe informacje o stronach, z którymi łączył się użytkownik oraz o tym, jakie pliki i skąd pobierał.

Poseł SP Andrzej Romanek podkreślił na wtorkowej konferencji prasowej, że obecnie Prawo telekomunikacyjne zobowiązuje operatora do zbierania informacji jedynie na temat logowania i łączenia się z internetem.

- Natomiast kierunek zmian zmierza ku temu, by operator, dostawca internetu zbierał całą gamę informacji, m.in. te dotyczące tego, z jakimi stronami się łączymy, jakie pliki pobieramy, mało tego - (dostawca) ma przechowywać te informacje przez okres ok. 12 miesięcy - mówił poseł SP.

W jego ocenie w związku z projektem zmian w Prawie telekomunikacyjnym "możemy mieć do czynienia z ACTA 2".

Romanek przypomniał, że premier Donald Tusk zmienił zdanie w sprawie ACTA, zapowiadając, że nie będzie ratyfikacji tej umowy w jej w obecnym kształcie i przyznając, że w sprawie ACTA nie miał racji.

- Premier wycofał się z tej propozycji i stanął po stronie praw i wolności. (...) A tu się okazuje, że projekt ministerstwa zmierza właśnie do ograniczenia tych praw i wolności obywatelskich - powiedział Romanek.

SP zaapelowała do ministra administracji i cyfryzacji Michała Boniego, ale także do premiera, by się opowiedzieli, czy chcą zrezygnować ACTA czy też "kuchennymi drzwiami" chcą te zapisy wprowadzić w Prawie telekomunikacyjnym. Według Romanka propozycje rządu "zmierzają do zniewolenia internautów".(

Ja mogę od siebie dodać, że jeżeli to wprowadzą to przerzucę całą transmisję bmw-sport na SSL/SSH i będzie gromadzony, ale potok zaszyfrowanych danych, w imię zasad.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kolejne podejście do inwigilacji
PostNapisane: 21 lutego 2012, 16:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
i to wszystko dla naszego dobra(co by reklamacje złożyć) :rotfl:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 21 lutego 2012, 17:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: e92 330d
Kod silnika: N57
Z doświadczenia wiem, na szczęście nie mojego, że takie sprawy jak sms i inne tym podobne są już teraz latami przetrzymywane przez dostawców i w sądzie mogą być użyte :]

A z drugiej strony myślę że acta otworzyła oczy wielu i teraz pewne środowisk ana pewno baczniej będą patrzyć jakie kolejne podstępy wciska się ludowi po cichaczu...

Thank you for flying with BMW airlines!

PostNapisane: 21 lutego 2012, 18:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
Kyokushin napisał(a):
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/sp-rzad-zmianami-w-prawie-telekomunikacyjnym-chce-,1,5033525,wiadomosc.html

Z jednej strony przechodzą takie syfy jak ustawa finansowania leków oraz zmiany emerytalne, z drugiej atakują nas tym gównem:

Cytuj:
Posłowie Solidarnej Polski obawiają się, że przepisy zawarte w przygotowywanym przez resort administracji i cyfryzacji projekcie noweli Prawa Telekomunikacyjne zmierzają do "zniewolenia internautów". To może być "ACTA 2" - uważają.

W połowie lutego Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji poinformowało, że do konsultacji trafił projekt zmian w Prawie telekomunikacyjnym.

Przygotowywana nowelizacja zakłada, że umowa na dostarczenie internetu w sieci stacjonarnej będzie musiała zawierać konkretne informacje o: parametrach łącza i warunkach osiągnięcia określonej w umowie przepustowości łącza, prędkości transmisji danych do i od abonenta w kilobitach na sekundę i o warunkach, w których mogą być dostarczone te prędkości.

We wtorek "Dziennik Gazeta Prawna" napisał, że dostawcy stacjonarnego internetu przestrzegają, że skutkiem nowych przepisów zmuszających ich do zagwarantowania wykupionej prędkości transmisji może być gromadzenie przez nich danych na temat stron www odwiedzanych przez odbiorców. Według rozmówcy DGP, na wypadek ewentualnych reklamacji, dostawcy będą zmuszeniu przez 12 miesięcy przechowywać szczegółowe informacje o stronach, z którymi łączył się użytkownik oraz o tym, jakie pliki i skąd pobierał.

Poseł SP Andrzej Romanek podkreślił na wtorkowej konferencji prasowej, że obecnie Prawo telekomunikacyjne zobowiązuje operatora do zbierania informacji jedynie na temat logowania i łączenia się z internetem.

- Natomiast kierunek zmian zmierza ku temu, by operator, dostawca internetu zbierał całą gamę informacji, m.in. te dotyczące tego, z jakimi stronami się łączymy, jakie pliki pobieramy, mało tego - (dostawca) ma przechowywać te informacje przez okres ok. 12 miesięcy - mówił poseł SP.

W jego ocenie w związku z projektem zmian w Prawie telekomunikacyjnym "możemy mieć do czynienia z ACTA 2".

Romanek przypomniał, że premier Donald Tusk zmienił zdanie w sprawie ACTA, zapowiadając, że nie będzie ratyfikacji tej umowy w jej w obecnym kształcie i przyznając, że w sprawie ACTA nie miał racji.

- Premier wycofał się z tej propozycji i stanął po stronie praw i wolności. (...) A tu się okazuje, że projekt ministerstwa zmierza właśnie do ograniczenia tych praw i wolności obywatelskich - powiedział Romanek.

SP zaapelowała do ministra administracji i cyfryzacji Michała Boniego, ale także do premiera, by się opowiedzieli, czy chcą zrezygnować ACTA czy też "kuchennymi drzwiami" chcą te zapisy wprowadzić w Prawie telekomunikacyjnym. Według Romanka propozycje rządu "zmierzają do zniewolenia internautów".(

To akurat moim zdaniem przejdzie :/. Ja sie zastanawiam w jaki sposób będą zbierane te informacje.
Czy na zasadzie, że ze strony www.xyz.pl ktoś ściągnął plik abc.zip, czy że ma być zapisywana cała zawartość pliku - nie informacja. Przecież jakie serwery wtedy musieliby mieć operatorzy lokalni...

PostNapisane: 21 lutego 2012, 18:49 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
Opcją alternatywną może być sieć TOR - http://pl.wikipedia.org/wiki/Tor_(sie%C4%87_anonimowa) ;)
Ten rząd sprawia, że z dnia na dzień zwiększa się moja chęć emigracji :rotfl:

Ostatnio edytowano 21 lutego 2012, 18:54 przez rafiksx, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 lutego 2012, 07:57 
Uzależniony od forum :)

Kyokushin napisał(a):
przerzucę całą transmisję bmw-sport na SSL/SSH

A co to zmieni dla normalnego usera?

PostNapisane: 22 lutego 2012, 09:27 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
KotSylwester napisał(a):
A co to zmieni dla normalnego usera?

nic. całość transmisji będzie po prostu szyfrowana. Jak ktoś dane zgromadzi to będzie miał je zaszyfrowane.
Będzie mógł sobie ich ilość sprawdzić, ale nie pozna treści.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 09:34 

Kyokushin, to czemu tak nie ma teraz?

PostNapisane: 22 lutego 2012, 09:39 
Administrator

Bo dane nie są gromadzone i nic tajnego 'istotnego' tutaj nie lata.
https nie włącza się jak nie ma takiej potrzeby, obciąża to bardziej procesory.
W tej chwili jest tak że tylko wtedy poznasz transmitowaną treść jak podłączysz sobie sniffer na którymś punkcie przez który leci pakiet. Jak przeleci to nie jest on zbierany a przynajmniej nie powinien być (choć może)

Jest transmisja, jest jakiś log, ale dane nie są gromadzone i przechowywane czy analizowane, jednym słowem.

Jakby to miało być gromadzone, to poco komuś za dużo wiedzieć i poddawać to analizie, wtedy się szyfruje całość i ktoś kto to gromadzi może sobie co najwyżej objętość gromadzić.

Jeżeli ta ustawa wejdzie, to na inne strony niż https ja nie wchodzę.

W skrócie, jakie są zagrożenia?

Wtedy jak ściągniecie coś z np fileserve po http nie https to wtedy przez rok będzie u Waszego dostawcy dowód na to że ściągnęliście coś leżał w jego bazach danych.

Jak ściągniecie po https (nie wiem czy taka możliwość jest) to wtedy będzie tylko strumień danych, zaszyfrowany.

Generalnie jest to zbieranie 'teczek' na ludzi na grubą skalę.
Nie tylko mowa o plikach z jakichś fileservów, ale będą zbierane i gromadzone treści Waszych -maili, wszystkie pakiety z komunikatorów, wszystkie obejrzane strony, hasła, loginy etc.
Oczywiście ktoś Was 'zapewni' że to dla Waszego dobra, żebyście mogli dochodzić swoich praw co do prędkości....

maile, hasła, komunikatory - też da się szyfrować i trzeba będzie to robić.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 09:43 

Czyli dla normalnego usera minusem będzie obciążenie procesora? A przypadkiem nie będzie się trzeba częściej logować i system nie będzie zapamiętywał hasła?

PostNapisane: 22 lutego 2012, 09:46 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Czyli dla normalnego usera minusem będzie obciążenie procesora?

Nie, końcowy user nic nie odczuje, minimalnie, kompletnie nieodczuwalnie wpłynie to na jego procesor.
Wpłynie to natomiast bardziej na procesory serwera.

KotSylwester napisał(a):
A przypadkiem nie będzie się trzeba częściej logować i system nie będzie zapamiętywał hasła?

Nie, to nie ma nic do rzeczy. Często strony korzystające z https wymagają częstrzych logowań, ale to kwestia ich oprogramowania, po prostu dla podniesienia bezpieczeństwa mają tak zrobione.

Tu chodzi tylko o szyfrowanie medium transmisyjnego.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 09:51 

Acha, dzięki ;)

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:13 
Forumowy terrorysta

Kyokushin napisał(a):
Z jednej strony przechodzą takie syfy jak ustawa finansowania leków oraz zmiany emerytalne, z drugiej atakują nas tym gównem

a także po ACTA atakują FACTA

Cytuj:
Amerykańskie prawo FATCA narzuci na polskie banki obowiązki, które będą mogły oznaczać konieczność łamania krajowych regulacji - pisze "Rzeczpospolita". Jak podaje dziennik, prawo, które wejdzie w życie w 2013 roku, będzie wymagać ujawniania informacji o działaniach prowadzonych za granicą przez podatników USA. Może być to sprzeczne z polskim prawem, ale banki nie będą mieć wyboru, ponieważ inaczej zostaną obłożone w USA dotkliwym karnym podatkiem.
FATCA (Foreign Account Tax Complience Act) jest prawem wewnętrznym USA. Regulacja ma za zadanie ułatwić amerykańskiemu urzędowi skarbowemu ściganie osób uchylających się od płacenia podatków i inwestujących za pośrednictwem zagranicznych instytucji finansowych. Amerykanie chcą osiągnąć ten cel wymagając od zagranicznych banków ujawniania danych na temat działań osób podlegających opodatkowaniu w USA.
Jak pisze "Rz" tego rodzaju wymogi mogą stać w sprzeczności z polskim prawem o ochronie tajemnicy bankowej i ochronie danych osobowych. Nieostre mają być też zapisy FATCA określające, kto ma być nim objęty. W prawie ustanowiono bowiem, iż podlegają mu nie tylko obywatele USA, ale też osoby pośrednio z nimi związane.
Pomimo tego, że FATCA jest prawem wewnętrznym USA, to Amerykanie zastosowali w nim skuteczny mechanizm dyscyplinujący obce banki i zmuszający je do współpracy.
Jak wyjaśnia "Rz", każda instytucja nie stosująca się do zapisów FATCA zostanie obłożona specjalnym karnym podatkiem. Niepokorne instytucje finansowe będą musiały płacić 30 procentową karę od każdej operacji na terenie USA. Jak tłumaczą w rozmowie z "Rz" bankowcy, oznaczałoby to faktycznie wykluczenie z rynku.
Według dziennika, polskie banki znalazłyby się pomiędzy młotem a kowadłem. Albo ujawniałyby Amerykanom dane swoich klientów, co może oznaczać złamanie polskiego prawa, albo zostałyby wykluczone z rynku amerykańskiego.
Według "Rz", możliwym rozwiązaniem byłoby podpisanie specjalnej umowy międzynarodowej, tak aby wymagane dane najpierw trafiały do polskiej skarbówki, a dopiero potem w drodze wzajemnej wymiany do USA. Podobne porozumienia zawarły już Francja, Niemcy, Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania.
http://www.tvn24.pl/-1,1735763,0,1,fatc ... omosc.html

PostNapisane: 22 lutego 2012, 14:19 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Kyo: mądrze prawisz, ale na początek chociażby logowanie zrób po htpps lub zaszyfruj SSL, bo strach w miejscach publicznych wchodzić na sporta. Coż nam po inwigilacji rządu, jak piegowaty rudy w okularach 2 stoliki dalej może mieć moje hasło?

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 23 lutego 2012, 00:25 
Administrator

I tak je pozna gostek od monitoringu :)

PostNapisane: 23 lutego 2012, 10:22 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
I tak je pozna gostek od monitoringu :)

Nie pozna. Nie w przypadku SSL, ale i https też raczej. Jest to niemożliwe. No chyba, że trzymacie hasła jako czysty tekst. To może poznać każdy, kto się dostanie do waszej bazy, ale samo logowanie SSL nie pozostawia nawet cienia wątpliwości.

PostNapisane: 23 lutego 2012, 10:38 
Administrator

mroova81 napisał(a):
Nie pozna.

Pozna pozna, zobaczy u siebie w dziupli na monitorze bańce co na klawiaturze wpisujesz :D

PostNapisane: 23 lutego 2012, 10:40 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
mroova81 napisał(a):
Nie pozna.

Pozna pozna, zobaczy u siebie w dziupli na monitorze bańce co na klawiaturze wpisujesz :D

hehe w ten sposób? Ja mam takie hasło ******** masz mnie :D

PostNapisane: 23 lutego 2012, 10:42 
Administrator

mroova81 napisał(a):
hehe w ten sposób?

Będzie patrzył na klawiaturę, nie monitor :D Z nagrania sobie je może wydłubać.

Poza tym komp w kafejce może mieć keyloggera i admin kafejki sobie wszystko zbiera :D
Z kompów z kafejkach się jednym słowem nie korzysta.

PostNapisane: 23 lutego 2012, 11:33 
Specjalista

No kafejki internetowej to ja już z dobre 10lat nie widziałem, a gdy ja piszę na klawiaturze, to nawet stojąc z boku nikt by nie rzkminił, co, a co dopiero przez kamerę przemysłową. Wracając do meritum: warto to logowanie przez SSL zrobić, gdyż z hotspotów korzystamy często i jest to realne zagrożenie. Tyle moim zdaniem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1