Witam,
ogólną zasadę wszyscy znamy - 50km/h od 5 do 23 i 60 km/h od 23 do 5 (ogólnie art.20 PoRD). Jednak, w większych miastach, zgodnie z art.21 tej ustawy prędkość może być za pomocą znaków podniesiona lub zmniejszona. I tu zostałem zaskoczony... ponieważ oglądając ostatnio jakiś archiwalny odcinek "Pirata" na TVN Turbo, kierowca TIR-a dostał mandat za wyprzedzanie na zakazie i za przekroczenie prędkości o 31 km/h, bo jechał 81km/h. Tyle że kierowca był przekonany o poprawności swojej prędkości, ponieważ był znak "80". Jednak policjant mu wytłumaczył, że znajdują się w terenie zabudowanym i podniesienie do 80-tki nie dotyczy m.in. właśnie pojazdów powyżej 3,5t. Kierowca był zdziwiony, ja też się zacząłem zastanawiać i szukać, i - chyba - znalazłem. Otóż, jest jeszcze rozp. w sprawie znaków i sygnałów drogowych, a w nim par.27 ust.3, który zabrania np. tirom jazdy w zabudowanym szybciej niż 50-60 km/h, nawet gdy są znaki podnoszące prędkość.
Czy słyszeliście o tym? A może są jeszcze inne przepisy które pozwalają większym pojazdom jednak jechać szybciej w zabudowanym? Bo przykładając przepisy do życia to nie raz i nie dwa spotyka się np. tiry pomykające 80km/h lub więcej na szybszych arteriach dużych miast.
A może znacie jeszcze inne zawiłe i "mało znane" regulacje odnośnie ruchu drogowego?
Pozdrawiam