BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Noworoczna promocja w sklepach Euro RTV AGD
PostNapisane: 2 stycznia 2013, 17:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Witajcie
Przez 4 godziny po nowym roku pojawil sie blad w sklepie internetowym Euro rtv agd
tutaj wiecej na ten temat
http://www.mmlodz.pl/435871/2013/1/2/ip ... ory=biznes
Nie ukrywam ze zamowilem 2 iphony i jakiegos samsunga
dzis dostalem maila ze moje zlecenie zostalo anulowane w oparciu o regulamin sklepu a szczegolnie o pkt. 4.19.
czyli
Cytuj:
4.19. Produkty zostaną zarezerwowane, a Zamówienie zrealizowane, pod warunkiem że zarezerwowane lub zamówione Produkty będą dostępne. W przypadku niedostępności danego Produktu, Klient zostanie niezwłocznie poinformowany o anulowaniu Rezerwacji lub Zamówienia z powodu braku Produktów lub o konieczności dłuższego oczekiwania na realizację Rezerwacji lub Zamówienia z prośbą o potwierdzenie woli dalszej ich realizacji. W przypadku braku Produktu lub braku woli dalszej realizacji Zamówienia lub Rezerwacji Klient otrzyma niezwłocznie zwrot uiszczonych przez siebie opłat.

Ja tutaj widze tylko ze moga anulowac jesli nie maja dostepnych takich telefonow, ale skoro promocja sie od nowa pojawila a w niej telefony juz w innej cenie to znaczy ze jednak maja je dostepne.
wiem ze dobrowolnie ich nie przesla :) tylko teraz pytanie czy jest sens o nie walczyc, nie znam sie az tak na prawie konsumenta a w samym regulaminie sklepu nie zauwazylem nic co moglo by ich uprawnic w prosty sposob od odstapienia od sprzedazy.
Ktos mial podobny przypadek? ja slyszalem ze np w systemach elektronicznych lini lotniczych czesto sie zdazaja takie bledy i bez problemu mozna wyegzekwowac sprzedaz biletu lotniczego

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Noworoczna promocja w sklepach Euro RTV AGD
PostNapisane: 2 stycznia 2013, 17:37 
Przyjaciel forum

Santino napisał(a):
wiem ze dobrowolnie ich nie przesla :) tylko teraz pytanie czy jest sens o nie walczyc, nie znam sie az tak na prawie konsumenta a w samym regulaminie sklepu nie zauwazylem nic co moglo by ich uprawnic w prosty sposob od odstapienia od sprzedazy.

Zaczekaj, Euro jest na tyle duza firma, ze moze zaskocza Cie pozytywnie (zmusic ich do niczego nie zmusisz). Gdybys cos takiego znalazl na stronie Amazonu i zamowil, to szansa, ze zrealizowaliby to zamowienie w cenie, ktora obiecali bylaby bardzo wysoka.

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 18:18 
Przyjaciel forum

No dobrze ale juz dostalem anulacje zamowienia, tylko teraz pytanie czy oni licza na to ze Ci co odpuszcza to beda ich miec z glowy, a jak ktos jakies madre pisemko splodzi to dostanie zamowiony towar?
w koncu ten podpunkt regulaminu na ktorym sie opieraja nijak pasuje do sytuacji. to ja im odpisze ze poczekam az towar bedzie dostepny w magazynach i nadal licze na realizacje zamowienia hmm :23:
Jak by nie patrzec podpunkt regulaminu 2.19 stanowi
Cytuj:
Informacja o cenie podawana na stronie http://www.euro.com.pl ma charakter wiążący od momentu otrzymania przez Klienta wiadomości e-mail, o której mowa w treści art. IV ust. 7 punkt 2 Regulaminu. Cena ta nie ulegnie zmianie niezależnie od zmian cen w Sklepie, które mogą się pojawić w odniesieniu do poszczególnych Produktów. W przypadku podania na stronie Sklepu błędnej ceny Klient zostanie o tym poinformowany przed otrzymaniem powyższej wiadomości e-mail.

ja co prawda dostalem email z potwierdzeniem rezerwacji/zamowienia a w nim cos takiego
Cytuj:
Dziękujemy za zainteresowanie zakupami w EURO. W najbliższym czasie przekażemy informacje dotyczące złożonego zamówienia/rezerwacji: e-mailem w przypadku zawierania umowy sprzedaży na odległość i dostawy zamówionych produktów do domu (zamówienie), aby potwierdzić wszystkie istotne elementy zamówienia i termin wysyłki/dostawy,

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 18:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
jakiś czas temu jak kupowałem radio samochodowe miałem identyczna sytuacje , radia nie ma do dziś :rotfl:

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 19:16 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Cytat z regulaminu sklepu:
Cytuj:
IV. Rezerwacja Produktów i zawarcie Umowy sprzedaży Produktu poprzez Sklep Internetowy i COK.
1. Klient może:
1. dokonać poprzez Sklep Internetowy lub drogą telefoniczną Rezerwacji wybranego Produktu, który następnie zakupi w wybranym przez siebie Sklepie fizycznym sieci RTV EURO AGD (spośród wskazanych na stronie internetowej Sklepu); w przypadku Rezerwacji Produktu, umowa sprzedaży zarezerwowanych Produktów zostanie zawarta w tym wybranym przez Klienta Sklepie fizycznym sieci RTV EURO AGD oraz w terminie wskazanym w treści Rezerwacji. Do czasu zawarcia ww. umowy na Kliencie nie spoczywają żadne zobowiązania, a Klient może w każdym momencie zrezygnować z Rezerwacji.
2. Kupić (tj. zawrzeć Umowę sprzedaży Produktów na odległość) za pośrednictwem Sklepu Internetowego lub drogą telefoniczną wybrane Produkty. Umowa sprzedaży Produktów zostanie zawarta wraz z otrzymaniem przez Klienta wiadomości e-mail, o której mowa w treści art. IV ust. 7 punkt 2 Regulaminu. W przypadku złożenia Zamówienia drogą telefoniczną i niepodania przez Klienta adresu e-mail Umowa sprzedaży Produktów zostanie zawarta wraz z potwierdzeniem przez Usługodawcę złożenia Zamówienia w trakcie rozmowy telefonicznej.

Jeżeli dostałeś maila z potwierdzeniem złożenia zamówienia (z wszystkimi elementami takiego zamówienia), to doszło do prawnie wiążącej umowy, na warunkach w niej okreslonych. Masz jak najbardziej rację, że przytoczona przez nich podstawa do anulowania zamówienia jest z kapelusza wyjęta i moooocno naciągana.

Konkludując - moim zdaniem jakaś szansa jest i nie powiem, że znikoma :D Sklep może się ewentualnie powoływać na wadę oświadczenia woli w postaci błędu, ale ciężko będą z tym mieli...

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 19:48 
Uzależniony od forum :)

dawno już temu były takie sytuacje na allegro. Delikwent wystawił na (pamiętam nawet w wiadomosciach o tym godoli) "chyba" Jeepa Cherooke. Nie zastrzegł ceny minimalnej... aukcja skonczyła sie "chyba" na złotówce. Nie wiem jak sie sprawa skonczyła. Ale twierdzono wtedy, że wg prawa.. umowa jest umową i sprzedający musi sprzedać auto warte ponad 20k za "zybla". Po tej akcji, chwile był szał na poszukiwanie aukcji BCM. było pare sytuacji pozniej. Nawet znajomy miał podobny przypadek, mianowicie kupił kompa - Wartego 3k za dyszke.. Ale z tego co wiem to koles ubłagał i wynegocjowali cene odpowiednią ;) Z resztą na allegro, nie wiem dokładnie, czy aby sprzedający i kupujący nie mają mozliwosci odstapić od warunkow umowy przez jakis okreslony czas od zakonczenia aukcji

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 19:53 
Naczelny bimbrovnik

Allegro to zupełnie inna bajka.

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 19:57 
Przyjaciel forum

takiego maila dostalem od nich zaraz po przejsciu calego procesu podawania danych, zamowienia przesylki etc
Cytuj:
Zamówienie/rezerwacja nr (skasowalen nr zamowienia) - potwierdzenie wpłynięcia do sklepu

Szanowny Kliencie,

do sklepu internetowego RTV EURO AGD wpłynęło zamówienie/rezerwacja o numerze (xxx).
Dziękujemy za zainteresowanie zakupami w EURO. W najbliższym czasie przekażemy informacje dotyczące złożonego zamówienia/rezerwacji: e-mailem w przypadku zawierania umowy sprzedaży na odległość i dostawy zamówionych produktów do domu (zamówienie), aby potwierdzić wszystkie istotne elementy zamówienia i termin wysyłki/dostawy,
e-mailem lub telefonicznie w przypadku zamiaru zakupu zamówionych produktów w sklepie fizycznym RTV EURO AGD (rezerwacja), aby potwierdzić wszystkie istotne elementy rezerwacji oraz podać termin dostarczenia produktów do sklepu fizycznego RTV EURO AGD i czas trwania rezerwacji.
Aktualny status realizacji zamówienia/rezerwacji jest dostępny w Twoim koncie.

Pozdrawiamy,
Sklep Internetowy
RTV EURO AGD

PS: Jeżeli zamówienie zostało złożone przez inną osobę, prosimy o odesłanie tej wiadomości na adres sklep.internetowy@euro.com.pl

Natomiast w mailu o anulacji rzeczywiscie powolali sie na bład:
Cytuj:
Prowadzący sklep internetowy uchyla się od wszystkich skutków prawnych oświadczeń woli składanych w toku realizacji zamówienia/rezerwacji nr (skasowalem nr zamowienia). Uchylenie od skutków prawnych oświadczeń woli następuje z powodu istotnego błędu, co do treści czynności prawnej. Błąd polega w szczególności na nieprawidłowym przypisaniu przez system komputerowy sklepu ceny dla zamawianego/rezerwowanego towaru, która została umieszczona w jego opisie na stronie internetowej sklepu.
Prowadzący sklep internetowy przeprasza za powstałą sytuację.

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 20:18 
Naczelny bimbrovnik

Na błąd mogą się powoływać pod pewnymi warunkami.
Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.

Sklep złożył oświadczenie innej osobie, a zatem to Ty musiałbyś ten błąd wywołać albo musiałbyś wiedzieć o nim lub z łatwością ten błąd zauważyć. Oferowanie iPhone za 100 zł faktycznie może być poczytywane jako błąd, jednakże na Twoją korzyść przemawiają 2 argumenty:
- była promocja,
- sklep jest profesjonalnym uczestnikiem obrotu gospodarczego, w związku z czym powinien prowadzić swoją działalność w sposób profesjonalny (czyt. wolny od takich błędów).

A co do maila - ten mail, który dostałeś, to chyba jednak nie jest potwierdzenie przyjęcia zamówienia... Więc może być jednak lipa z tego.

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 20:33 
Forumowicz

Santino napisał(a):
takiego maila dostalem od nich zaraz po przejsciu calego procesu podawania danych, zamowienia przesylki etc
Cytuj:
Zamówienie/rezerwacja nr (skasowalen nr zamowienia) - potwierdzenie wpłynięcia do sklepu

Szanowny Kliencie,

do sklepu internetowego RTV EURO AGD wpłynęło zamówienie/rezerwacja o numerze (xxx).
e-mailem lub telefonicznie w przypadku zamiaru zakupu zamówionych produktów w sklepie fizycznym RTV EURO AGD (rezerwacja), aby potwierdzić wszystkie istotne elementy rezerwacji oraz podać termin dostarczenia produktów do sklepu fizycznego RTV EURO AGD i czas trwania rezerwacji.
Aktualny status realizacji zamówienia/rezerwacji jest dostępny w Twoim koncie.

Pozdrawiamy,
Sklep Internetowy
RTV EURO AGD

PS: Jeżeli zamówienie zostało złożone przez inną osobę, prosimy o odesłanie tej wiadomości na adres sklep.internetowy@euro.com.pl

Natomiast w mailu o anulacji rzeczywiscie powolali sie na bład:
Cytuj:
Prowadzący sklep internetowy uchyla się od wszystkich skutków prawnych oświadczeń woli składanych w toku realizacji zamówienia/rezerwacji nr (skasowalem nr zamowienia). Uchylenie od skutków prawnych oświadczeń woli następuje z powodu istotnego błędu, co do treści czynności prawnej. Błąd polega w szczególności na nieprawidłowym przypisaniu przez system komputerowy sklepu ceny dla zamawianego/rezerwowanego towaru, która została umieszczona w jego opisie na stronie internetowej sklepu.
Prowadzący sklep internetowy przeprasza za powstałą sytuację.

Ja dzisiaj zamówiłem towar w euro i przyszły dwa maile. Pierwszy to ten który wkleiłeś czyli potwierdzenie wpłynięcia do sklepu. Drugi to potwierdzenie rezerwacji ze wszystkimi danymi kwotami etc. Więc myślę, że się mogą wymigać od tego.

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 20:37 
Zacna persona forum

Santino napisał(a):
Ktos mial podobny przypadek? ja slyszalem ze np w systemach elektronicznych lini lotniczych czesto sie zdazaja takie bledy i bez problemu mozna wyegzekwowac sprzedaz biletu lotniczego
Rzecznik praw konsumenta się kłania ( napewno w starostwie go znajdziesz )
kszyhu napisał(a):
dawno już temu były takie sytuacje na allegro
ogłoszenia motoryzacyjne na allegro mają jedynie informować nie są transakcją wiążącą w przeciwieństwie do pozostałych aukcji ( regulamin allegro )

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1