BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ma ktoś doświadczenia z Chryslerem 300c 5.7 hemi?
PostNapisane: 14 listopada 2013, 08:46 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Zastanawiam się nad zakupem Chryslera 300c z silnikiem 5.7 hemi. Na ichniejszym forum nie mogę się zalogować, bo jest problem z mailami a chciałbym także opinii ludzi, którzy mają odniesienie do BMW.

Na plus w tym aucie: cena zakupu, rwd, silnik bez większych do licha-upuów, wygląda na droższy niż jest, części bez tragedii.

Na minus: wnętrze wygląda średnio- jakościowo też bez rewelacji, automat 4 lub 5 biegowy, pradawny zawias wspólny z okularem, wysokie spalanie.

Warto się tym autem bliżej zainteresować?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Ma ktoś doświadczenia z Chryslerem 300c 5.7 hemi?
PostNapisane: 14 listopada 2013, 09:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
Szukałbym informacji na amerykańskich forach gdzie tych samochodów jest masa.
Uważam że jest to ciekawa alternatywa dla BMW e60. Ten masywny styl,małe okna, niemalże kultowy silnik 5,7 hemi i ten dźwięk http://www.youtube.com/watch?v=tSX0mfa7Hzk <3

Pod tym adresem powinieneś znaleźć sporo informacji http://www.300cforums.com/forums/

PostNapisane: 14 listopada 2013, 10:12 

Mi zależy na odniesieniu do naszej rzeczywistości (serwis, spalanie, porównanie do e60). Dzięki za adres ale myślę, że przyda się dopiero gdybym kupił takie auto.

PostNapisane: 14 listopada 2013, 11:14 
Zacna persona forum

Patrząc na stosunkowo dużą awaryjność elektroniki, modułów, itd. w e60 - szczególnie z lat 2003-2006 to taki Chrysler z technologią z Meśka w210 i legendarnym piecem Hemi jest dobrą alternatywą. Spalanie od 15l>, tylko te tandetne plastiki w środku i słabe jakościowo spasowanie trzeba przełknąć. Musisz się przejechać koniecznie, ja jechałem takim z klekotem także słabe porównanie do 5.7l. I automat jest stary/wytrzymały 5-biegowy z Mercedesa, takie porównanie:
http://www.zeperfs.com/duel1226-1276.htm - do 180km/h równo, a do 200km/h już 2,5s różnicy :zdegustowany:

PostNapisane: 14 listopada 2013, 12:05 

Nawet myślałem nad 3.5 v6 ale 250 koni i chyba 9 sek do setki by mnie chyba zanudziło po 528 :P Musi być HEMI + gaz żeby nie bolało za bardzo. Co do automatów to w klekocie merca jest automat 5biegowy merca, w słabszych benzynach jest 4 biegowy. Nie znalazlem jeszcze jak jest w 5.7 ale tak czy siak wygląda to rozsądnie. Zastanawiam się czy serwis będzie znacznie tańszy niż takiej 545/745...

PostNapisane: 14 listopada 2013, 16:42 
Przyjaciel forum

ded, moim zdaniem popatrz najpierw w jakim stanie sa egzemplarze na sprzedaz, budowa tego auta jest prosta, ale obawialbym sie wiekszosc 5.7 miala spore przygody przed sprowadzeniem do Polski z USA.

PostNapisane: 14 listopada 2013, 16:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
nie wiem jak wygląda cenowo 300C vs Charger ale Dodge dużo atrakcyjniej wygląda jezeli ma to jakieś znaczenie. poza znaczkiem i róznicami w wyglądzie to to samo. po okolicy lata chyba SRT8, rzuca się w oczy a wydechem masakruje. oczywiście na podtlenku :cwaniak:

PostNapisane: 14 listopada 2013, 18:08 

Fakt, że auto z USA to zwykle niezły szczepan ale jak patrze na aukcje BMW to wcale lepiej nie jest :P Bez podtlenku to sobie nie wyobrażam :)

PostNapisane: 14 listopada 2013, 18:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320iC
Kod silnika: M52
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144875
Miałem przyjemność w zeszłym roku, co prawda jeden dzień, jeździć autem z 5.7 HEMI. Jadąc z lotniska do pracy, na obiad i znów na lotnisko poszło około 20 litrów a nie zrobiłem 100 km, bliżej 60 (fakt że jak firma płaci za paliwo to się nie oszczędza, i wątpię że ktoś kto miał wypożyczone to auto przede mną zalał więcej niż 87 oktanów przed oddaniem)... Dźwięk jest fenomenalny. Wciska w fotel też dobrze.

Ostanie 2 miesiące jeździłem 300c (wypożyczonym w Stanach), z tego roku, z V6 3,6. Wg specyfikacji przy 8 biegowym automacie 0-100 robi w 6,6 s. Zrobiłem nim ponad 4k km i muszę przyznać że miło to wspominam (teraz mam nową impalę i chętniej bym wrócił do 300). W trasie 1300 km, średnie spalanie wyszło 6,8 (głównie autostrada 130 - 150 km/h, trochę po DC i z 3 godziny stania w korku), przy 150 ma nie całe 2k obrotów więc jest cisza w środku.
Z minusów to przy przebiegu ~30k km przy głośniejszych basach trzeszczały boczki, przyciski od otwierania szyb itp... więc tak jak pisali koledzy wyżej, jakość wykonania nie powala. Do tego, jak to z amerykańskimi furami one średnio skręcają, prowadził go kumpel który na co dzień jeździ M3 e46 to nie ma w ogóle porównania.

Tymi starszymi modelami głównie jeżdżą tutaj murzyni na felach średnio 24'' przy głośnej muzyce...

PostNapisane: 14 listopada 2013, 18:34 

Ja wiem, że ten starszy w USA to samochód ubogiego rapera, ale w PL chyba taka łatka do niego nie przylgnęła. Na te młode mnie nie stać. Co do skręcania to z tego co wiem sporo elementów zawiasu/napędu jest z w210 więc miałem nadzieję, że koła prawie się kładą przy parkingowych manewrach...

PostNapisane: 15 listopada 2013, 10:35 

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
pawcio36 napisał(a):
przy 150 ma nie całe 2k obrotów
Paaanie,baja :zdziwko:

PostNapisane: 16 listopada 2013, 03:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320iC
Kod silnika: M52
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144875
ded napisał(a):
Ja wiem, że ten starszy w USA to samochód ubogiego rapera, ale w PL chyba taka łatka do niego nie przylgnęła. Na te młode mnie nie stać. Co do skręcania to z tego co wiem sporo elementów zawiasu/napędu jest z w210 więc miałem nadzieję, że koła prawie się kładą przy parkingowych manewrach...

Co do skręcania to bardziej chodziło mi przy szybszej jeździe (i to nie bardzo szybszej, esp dużo pracowało), na parkingu nie miałem problemów.

PostNapisane: 16 listopada 2013, 12:24 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
mak17071 napisał(a):
Uważam że jest to ciekawa alternatywa dla BMW e60.

Pod jakim względem :zdziwko: Pod kątem jakości bliżej mu do Logana tyle że ma lepszą prezencję. Miałem taki samochód służbowo do poruszania się po Londynie czyli pod kątem korków jak Wawa, spalanie 20L.

PostNapisane: 16 listopada 2013, 12:44 
Zacna persona forum

Bobby Vintage napisał(a):
mak17071 napisał(a):
Uważam że jest to ciekawa alternatywa dla BMW e60.

Pod jakim względem :zdziwko: Pod kątem jakości bliżej mu do Logana tyle że ma lepszą prezencję. Miałem taki samochód służbowo do poruszania się po Londynie czyli pod kątem korków jak Wawa, spalanie 20L.

Wygląd,wyposażenie, silnik,cena.

PostNapisane: 16 listopada 2013, 15:27 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
mak17071 napisał(a):
Wygląd,wyposażenie, silnik,cena.

W takim zestawieniu to i Golf wypada dobrze przy E60,=.

PostNapisane: 16 listopada 2013, 16:42 
Zacna persona forum

I Golf nie spali 20 litrów w korku :rotfl:

PostNapisane: 16 listopada 2013, 17:52 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
mak17071 napisał(a):

I Golf nie spali 20 litrów w korku :rotfl:

to lipa :/

PostNapisane: 16 listopada 2013, 18:53 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
a jakiego spalania spodziewaliście się po silniku o takiej pojemności? lpg i do przodu. Mnie osobiście razi tandetne wnętrze, a tak to spoko fura
ded napisał(a):
Na minus: pradawny zawias wspólny z okularem
to akurat jest plus, chociażby ze względu na to, że tam się sprawdza, a dwa że jest tanio

PostNapisane: 17 listopada 2013, 16:45 
Zacna persona forum

Wojt4S90 napisał(a):
a jakiego spalania spodziewaliście się po silniku o takiej pojemności? lpg i do przodu. Mnie osobiście razi tandetne wnętrze, a tak to spoko fura

x2

Co do spalania to przy LPG koszt nie jest taki wysoki http://www.autocentrum.pl/spalanie/chry ... 2004-2010/

"Na długich trasach przy spokojnej jeździe - ok. 100 km/h odłącza 4 cylindry i autko "płynie" spalając ok. 8-9 litrów gazu (zależy jaki GAZ się trafi). Jeżeli chodzi o ostrą jazdę - a w zasadzie po to się kupuje silnik HEMI - to na polskich drogach, jadąc średnio z prędkością ok. 100-120km/h - z przyspieszeniami przy wyprzedzaniu do 140 albo - jak się trafi frajer w golfie turbo, próbujący się ścigać - do 180 czy do 200km/h i z zagrzewaniem hamulców - autko spala ok. 14 litrów gazu. Natomiast w mieście jest katastrofa! Co chwilę gazując, hamując i stojąc w korkach, mimo odłączanych 4 cylindrów, auto spala nawet do 22 litrów gazu"

PostNapisane: 17 listopada 2013, 21:06 
Forumowicz

Moje BMW: e36 ---> e39
Kod silnika: M42B18---> m52b25
Mój dobry znajomy jest w posiadaniu takiego auta w wersji touring z 2005 roku z napędem AWD. Użytkuje go od 2 lat, nie ma z nim większego problemu. Drobne usterki osprzętu silnika zdarzają się każdemu.... w zasadzie tankuje gaz i jeździ. Z dostępnością części nie ma problemu ( przynajmniej w Krakowie ), a ceny są na poziomie nie przekraczającym ceny części do e60.

ded napisał(a):
Na minus: wnętrze wygląda średnio- jakościowo też bez rewelacji, automat 4 lub 5 biegowy, pradawny zawias wspólny z okularem, wysokie spalanie.

Wnętrze Racja, :| twarde plastiki wypadają średnio, ale mimo jazdy po krakowskich dziurach nic nie trzeszczy, zawsze można włożyć troche serca i obszyć deskę u tapicera eko skórą :cwaniak: co by nie raziło tak w oczy. Plastikowe okładziny imitujące drewno fajnie komponują się z kierownicą i do okoła dużego ekranu nawigacji.
Automat Pięciobiegowy - trochę mułowaty lepiej sprawdza sie do połykania km niż do ostrych wiraży
Zawias Byłem w posiadaniu e39, i 300c jest bardziej miękkie osobiście dla mnie bardziej komfortowe przy nierównościach - raczej uznał bym to za plus.
Spalanie Zależy jak jeździsz. 10L /100 km LPG w trasie np Kraków - Olkusz. Bez pośpiechu i bez przymulania.

Dla mnie jest to dość ciekawe auto ze względu na prostotę, atrakcyjny wygląd,nie takie złe wyposażenie, i cenę za rocznik. Można kupić w miarę świeże auto za kwotę, od której zaczynają się 10 letnie zapuszczone e60.

Dużo czytałem o awaryjności e60 o różnych modułach, i w ogóle lichej konstrukcji tego auta, serwisuje swoje auta w P.I.M w krakowie. Często widać w/w zawodnika w kolejce do warsztatu. W przypadku 300c raczej nie ma takich problemów.

Jeśli szukasz w jakimś stopniu indywidualności na drodze, to świetna propozycja.

Uploaded with ImageShack.us

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1