BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zimowe paliwo...
PostNapisane: 25 stycznia 2014, 11:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
Ostatnio są u nas duże mrozy, sorry taki mamy klimat :rotfl:
ale do rzeczy, ostatnio koleżanka w pracy nie mogła odpalić swojego Civica (benzyna) diagnoza była taka że zamarzło jej paliwo.. no ale jak to ? Benzyna nie zamarza.. postanowiłem zrobić mały test.
zalałem wczoraj do butelki 0,5l 95Pb na jeden stacji w Józefowie k/Otwocka, zostawiłem ją na noc na dworze, tak z ciekawości, sprawdzić czy w zimę nie oszukują z paliwem, otóż nie, na 0,5l butelke wody było gdzieś 50-100ml wody... co za kur.. :wstyd:

Obrazek

Tytuł: Re: Zimowe paliwo...
PostNapisane: 25 stycznia 2014, 12:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
To z jakiejś sieciowej stacji, czy "noname"?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 12:32 
Zacna persona forum

ORLEN..

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 13:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Moim zdaniem nie wysuszyłeś butelki i to są właśnie resztki i krople z wody nie ma możliwości,żebyś miał wodę w benzynie.
Woda jest cięższa i nie mieszalna z benzyna i zawsze osiądzie na dnie co widać w butelce.
Zbiornik na stacji paliw jest tak skonstruowany,że zaciąga paliwo z dna smok jest ustawiony na 100-300L zależnie od wielkości zbiornika jeżeli w zbiorniku była by woda (więcej niż 100-300L) pierwszy klient zatankował by samą wodę bo jest cięższa od benzyny i opada na dno jeżeli wody będzie mniej niż 100-300L to zostanie na dnie a zatankujesz samą benzynę.
Orlenu nie bronie bo znam tą firmę i obecnie handlują ON do -25 stopni (zablokowanie filtra) co oznacza,że w auto bez podgrzewacza przy tej temp nie odpali. Typowo zimowy ON jest do -32 stopni dalej już tylko dodatki.
Koleżanka wystarczy,że często jeździ na rezerwie dawno nie wymieniała filtra i ten zamarznie. Na ściankach zbiornika skrapla się woda, która wędruje na dno i przy rezerwie te resztki wraz z syfem z dołu zbiornika zostają w filtrze.

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 13:38 
Zacna persona forum

--==Mały==--, butelka była sucha, a nawet jeśli było by parę kropelek, to nie zrobiło by się z tego 1/10 całości... nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale woda w benzynie nie ma postaci lodu tylko jest nadal cieczą, i jak się wstrząsie butelką to benzyna robi się mętna i nie widać wody, dopiero jak postoi to woda opada na dół, butelka cały czas jest na dworze gdzie termometr pokazuje -16 stopni

A tak na marginesie, to Orlen w Józefowie od zawsze miał kiepskiej jakości paliwo, i nie mówię tu o zimowym paliwie. Parę moich znajomych miało problem z samochodem po tankowaniu tam paliwa (Pb, ON), kiedyś jak miałem Honde Civic D13B2 z LPG i tankowałem tam gaz, to czuć było że gaz jest kiepskiej jakości.. nie jechała tak jak powinna.
Nie mówię że na każdym orlenie tak jest z jakością paliwa

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 13:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
jakieś 10-12lat temu miałem Garbusa, zatankowałem do pełna w Kielcach na BP, pojechałem do Częstochowy (120km). Była zima, jakieś -8. Tam byłem jakieś 5h. W drodze do domu auto się zatrzymało i zatkało filtr. Cudowałem, kombinowałem, ale nic to nie dało. Wróciłem na "sznurku". Auto wstawiłem do garażu, na drugi dzień zdemontowałem zbiornik i zlałem paliwo to przezroczystego wiadra. Na dnie było ok. 400-500ml takiej dziwnej białej cieczy, coś właśnie jak na Twoim teście.

Obrazek

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 13:46 
E34 lover

Ja ostatnio non stop tankowałem diesla ulitmate na BP i wszystko grało. W czwartek zatankowałem Vervy na małym orlenie i całą drogę do wawy miałem wrażenie że auto przyśpiesza skokami, nie równomiernie. A temp na dworze była w granicach -12/13 stopni.

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 14:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: e61
Kod silnika: M57X
Garaż: były dwie e46 328Ci i 330d a teraz jest e61 535d http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141217
zlitowałem się i przed mrozami wymieniłem filtr paliwa w moim dupowozie zwanym Golf 5 mimo to po tankowaniu na BP zwykłej ślumpy, wczoraj przy -13 miał ciężko z przyspieszaniem, nie jechał tak jak zawsze.

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 14:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
rorafalki napisał(a):
Na dnie było ok. 400-500ml takiej dziwnej białej cieczy

[youtube]http://youtu.be/s9gKSaJ5PEI?t=10s[/youtube]

Śmigam na LPG z LukOil a i bez większych zmian.

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 15:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
marszal napisał(a):
ostatnio koleżanka w pracy

pokaż koleżankę :D

Tak na serio to nawet, ze benzyna to filtr paliwa powinien być w miarę świeży. Znam przypadki gdzie wymiana filtra paliwa załatwiła sprawę.

Wiadomo, ze z jakością paliw na stacji jest różnie dlatego raczej tankuje na 1 sprawdzonej stacji, gdzie zbiorniki na paliwa mają już parę lat, choć wiadomo nie zawsze jest to możliwe.

Jeśli jesteś zainteresowany to możesz spr zrobić to samo z paliwem z innej- lepszej stacji.

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 19:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 i e34
Kod silnika: M52TUB30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161768
na stacjach da się też zauważyć różną jakość paliwa latem, zatankowałem 2 razy na Lukoilu w moim mieście a po zatankowaniu na innej stacje poczułem jak by auto odżyło, od tamtej pory tam nie tankuje

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 20:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
lukiz3000 napisał(a):
tam nie tankuje

Na Lukoilu ? tankujemy tam od lat,na zmianę z bp i bez większej różnicy, po za ceną.

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 01:44 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
marszal napisał(a):
nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale woda w benzynie nie ma postaci lodu tylko jest nadal cieczą

deemulguje dlatego tak wygląda

marszal napisał(a):
wstrząsie butelką to benzyna robi się mętna i nie widać wody

tworzy się emulsja
rorafalki napisał(a):
dziwnej białej cieczy

niestabilna emulsja.

np maź pod korkiem wlewu oleju też jest swego rodzaju emulsją w/o ( na krótkim odcinku drogi wilgoć łączy się za pomocą oleju, a raczej jakimiś substancjami emulgującymi oraz proces wspomagany jest temperaturowo. Jezdzać dłużej po prostu przepalamy to )

Ogólnie firmy produkujące paliwa dodatkowo korzystają z tzw pakietów gdzie mamy inhibitory korozji (dimery kw tłuszczowych), środki przeciwzużyciowe (antiwear-AW), deemulgatory (w procesie produkcji do wytrącania wody z układu, ,dodatki smarne (różnego rodzaju do niskich i do wysokich temp), depresatory.
Jak dobrze kojarzę do usunięcia wody z benzyny można użyć związku silanów. Nie próbowałem tego robić w baku , ale do czego innego to używałem i może zdałoby egzamin , z tym że po dodaniu warto by odpowietrzyć bak (chyba że to sie samo odpowietrza) tym pstryczkiem przy wlewie.

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 02:15 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
--==Mały==-- napisał(a):
Moim zdaniem nie wysuszyłeś butelki i to są właśnie resztki i krople z wody nie ma możliwości,żebyś miał wodę w benzynie.

Jest taka możliwość. Wystarczy że jakaś pazerna małpa coś zachachmęci.

Robiłem kilka lat temu taki test jak kolega, dokładnie osuszając słoik i też wyszło że była chrzczona.

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 08:45 
Przyjaciel forum

Nie rozumiecie co do was pisze ;)
Nie mówię,że wszędzie paliwa są super bo ludzie robią różne mieszanki i nawet w dzisiejszych czasach oszukują na ilości wydawanego paliwa nie przejmując się karami.
(przestrzegam przed stacjami ARTUS paliwa masakrycznej jakości do tego norma wydawania paliwa przekroczona 400x :szok: na 100L paliwa brakuje ok 5L ale cena obecnie ok 4,99 na ich stacjach ;) do tego wschodnia ropa mega zasiarczona )

Faktem jest,że benzyna z wodą się nie miesza co widać na w/w obrazku więc skoro w butelce po chwili oddziela się i opada na dno to dokładnie to samo stało by się w zbiorniku na stacji i klient zatankował by samą wodę bo nie ma tam żadnej maszyny mieszającej ;) Chyba,że po prostu podeszła woda i nazbierało się jej tyle,że smok zaciąga i wodę i paliwo ale w takim wypadku każdy klient tej stacji będzie miał problem z odpaleniem i w ogóle jazdą na tym paliwie.
Wtedy trzeba złożyć reklamację bo właściciel sam może o tym nie wiedzieć.
Chrzczą ale nie wodą tylko środkami,które są mieszalne z paliwami.

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 09:46 
Zacna persona forum

--==Mały==--, kolega tytan1326 wczoraj do mnie dzwonił że nie może odpalić samochodu, a tankował w sobotę na tej samej stacji co ja benzynę do testu, tylko że ja w piątek po robocie zatankowałem, kogo byś się nie zapytał to każdy Ci z mojej okolicy powie że ten Orlen ma wyjątkowo słabej jakości paliwo... a co do Artusa, to pamiętam w wakacje jak tankowałem tam gaz po 2,04 :ok: benzyny i ropy tam nie tankowałem :P tylko że to była Honda na gaźniku, to co nie przepaliła wyrzuciła wydechem :hyhy:

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 09:52 
Przyjaciel forum

Przepalić przepali ale sprawdź jak pięknie na ilości Cię oszukają.
Temat znany w całej Polsce mają jakiś dobry układ w urzędzie miar że nikt ich nie rusza i ktoś legalizuje takie dystrybutory. Normalnego dystrybutora zrywając wszystkie plomby nie da się przestawić nawet w połowie tak jak jest to u nich ;)
Poczytaj w internecie o tej firmie do butli gazowych potrafi wchodzić 10% więcej niż jej pojemność ;)
Kara za złe wydawanie dystrybutorów wynosi do 50tyś zł a jak będzie to recydywa utrata koncesji na handel paliwami ale u nich jest tak od lat i nadal działają. Polska

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 12:16 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
--==Mały==-- napisał(a):
Chrzczą ale nie wodą tylko środkami,które są mieszalne z paliwami.

wystarczą środki powierzchniowo czynne + woda i gotowe.

marszal,
weź to do ciepłego i spróbuj dodać pare kropel płynu do naczyń zobacz czy zacznie się coś dziać, możesz lekko zamieszać.

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 13:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 535d
Już kiedyś pisałem na ten temat (chyba poprzedniej zimy ;)), ale wypowiem się ponownie, może komuś zaoszczędzę problemów...

Ogólnie stacje paliw Orlen i Bliska dzielą się na dwie grupy: CODO i DOFO.

Stacje CODO (company owned dealer operated) są stacjami własnymi, działają na zasadzie ajencji, paliwo dostarczane jest z naftobaz Orlenu poprzez spółkę Orlen Transport, cysterny są zaplombowane itp.

Stacje DOFO (dealer owned franchise operated) są prywatnymi stacjami partnerskimi prosperującymi pod szyldem Orlenu (lub Bliskiej - to samo). Właściciel stacji może dostarczać paliwo skąd zechce. Czyli jak na każdej prywatnej stacji.

Na pierwszy rzut oka stacje wyglądają tak samo. Informację co do konkretnej stacji można poszukać w necie, np. tutaj: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... GE&cad=rja
W tym pliku nie ma pełnej listy stacji, kiedyś taką miałem, musiałbym poszukać...

Zatem jeśli chodzi o stacje Orlenu w Józefowie to są dwie:
- 7117, MAZOWIECKIE, otwocki, Józefów, 05-420, Nadwiślańska, ORLEN, DOFO,
- 4327, MAZOWIECKIE, otwocki, Józefów, 05-420, Piłsudskiego, ORLEN, CODO.

marszal, na której tankowałeś?

Była 330Cd 287PS

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 14:07 
Zacna persona forum

MaReEK, na 4327, MAZOWIECKIE, otwocki, Józefów, 05-420, Piłsudskiego, ORLEN, CODO.
Miłosz, będę w domu to tak zrobię

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1