BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Olej - luźne rozkminy
PostNapisane: 4 października 2014, 16:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Witka.
Jest temat o oleju w dziale z mechaniką ale nie chciałem tam śmiecić.
pierwsze pytanie - na forum trochę aut na millersie jeździ, na castrolu czy LM też. Czy warto przechodzić z EDGE FST 5W-40 na Millersa? Na tego castrola złego słowa (przynajmniej na razie) nie powiem a cenowo wychodzi trochę korzystniej niż millers. Pacjent to M52TU, jazda głównie w zakorkowanym mieście i autobahny.

i luźniejsza część - miał ktoś do czynienia z Valvo SynPower FE 5W30? Jakies opinie, porównania do innych olei?
Ostatnio wymieniałem olej w seacie leonie cupra kumpla, pod maską 2.0TSI, przebieg poniżej 100kkm. Olejem w misie było to valvo i takie samo zostało zalane. Ogólnie po 10kkm olej jest jak mazut, czarny i gęsty. Przy okazji wymiany oleju czy to w gofrze czy w beem zawsze troche oleju odlewam do jakiejś butelki i mam porównanie "na oko" jak jaki olej wygląda. do tej pory przerabiałem mobila 10w40, castrola 10w40, edge 5w40 (wszystko golf), w beem był LM 5W40, teraz jest edge 5w-40 i żaden z nich nie wygląda tak jak to valvo. Może wyciągam złe wnioski ale 10w-40 z starego paździerza GTI z nalotem przeszło 300kkm lepiej wygląda niż valvo z dość młodego auta. To że olej jest czarny - ok, olej ma czyścić silnik, może silniki z turbo bardziej brudzą olej ale czy w takim stopniu? To jak olej płynie to druga sprawa. 10w40 spływa od razu, po sekundzie butelka jest przejrzysta, olej ma ciemnobursztynowy kolor a w tym samym czasie valvo mozolnie płynie na dół a butelka czarna. Po dłuższej chwili warstwa oleju zaczyna się robić przejrzysta. Ma ktoś jakieś doświadczenia, opinie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Olej - luźne rozkminy
PostNapisane: 4 października 2014, 17:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Ja trochę lałem to valvo do m52b28 i było ok :)

edit. Teraz spojrzałem dokładniej i ja lałem zwykły synpower a nie fe ale to chyba wielkich różnic nie ma..

Ostatnio edytowano 4 października 2014, 17:48 przez ADAMO M., łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 października 2014, 17:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: 316i
Myślę że przejście na jakikolwiek olej z Castrola to dobre posunięcie ;-) Castrol to po prostu bardzo słaby olej i wielu ludzi z motorsportu to potwierdzi.
Ja polecił bym Ci oleje firmy Motul, moim zdaniem najlepsze.

PostNapisane: 4 października 2014, 17:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Tylko Motul już chyba fullsyntetyków nie robi, wszystko hydrokrakowane... Ja śmigałem na Synpower 5w40, zmieniłem na Millersa Trident 5w40, głównie dlatego, że Valvo podrożał. Różnic nie widzę ale jak gadam z ludźmi robiącymi w olejach to zawsze chwalą Millersa, że ostatnie prawdziwe syntetyki. Cena nie zabija to wlewam ale już Longlajfy są drogawe.

Ewentualnie polecam lekturę http://www.zmienolej.pl/ na forum fajne rzeczy piszą.
Ja Tridenta zawsze biorę tutaj http://motoroils.pl/ (właścicielem jest nasz forumowicz).

Kolorem czy konsystencją bym się do końca nie sugerował. Jak po zimowej nocy szklanki nie dzwonią to dla mnie jest ok :) Ludzie za bardzo się spinają na dobór oleju, markowy syntetyk i jest ok. Silniki w BMW raczej są pod tym kątem solidne i pewnie buda wcześniej zardzewieje niż 2,8 zajeżdżę :)

PostNapisane: 4 października 2014, 18:04 
Przyjaciel forum

ile ludzi tyle opinii, castrol to masówka ale ten edge najgorszy nie jest co nie zmienia faktu że millers pewniejszy. co do millersa to myślałem nad XF Longlife 5w40, trident niemal 1/4 tańszy a jego nie brałem pod uwagę

PostNapisane: 4 października 2014, 18:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e60 LCI
Kod silnika: M57D30O2
Garaż: Obecne e60 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147101
Byłe e46 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136636
Ja zalewam Castrolem Edge 5W40 i na pewno nie będę zmieniał.
Cytuj:
Myślę że przejście na jakikolwiek olej z Castrola to dobre posunięcie ;-) Castrol to po prostu bardzo słaby olej i wielu ludzi z motorsportu to potwierdzi.
Ja polecił bym Ci oleje firmy Motul, moim zdaniem najlepsze.

Wątpię żeby Castrol był słabym olejem skoro poleca go tyle Marek, chyba że ktoś kupuje jakieś podróby bo słyszałem że jest najczęściej podrabianym olejem. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś z motosportu odradzał Castrola, pyzatym kolega jeździ po mieście a nie w rajdach gdzie silnik pracuje na maksymalnej wydajności.

PostNapisane: 4 października 2014, 18:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e60 LCI
Kod silnika: M57D30O2
Garaż: Obecne e60 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147101
Byłe e46 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136636
Poza tym ten temat nie ma końca i raczej żadnej porady z niego nie wyciągniesz a jedynie będziesz miał nie lada wyzwanie czym zalać po przeczytaniu tylu opinii. :) każdy chwali i tak swoje.

PostNapisane: 4 października 2014, 18:29 
Przyjaciel forum

castrol jest podrabiany bo jest to chyba obok mobila najpopularniejszy olej, co do odradzania, motorsportu itd to wszystkim chodzi o nagar, który zostawiał np TWS, co do EDGE FST to nawet Frank go chwalił w M5. Ogólnie chyba padnie na tridenta, cenowo jest przystępny, longlify do mnie nie przemawiają i wolę 2x wymienić nieco tańszy olej niż piłować 20kkm silnik na tej samej oliwie.
ded napisał(a):
Ja Tridenta zawsze biorę tutaj http://motoroils.pl/ (właścicielem jest nasz forumowicz).

do kogo mam się zgłaszać?

PostNapisane: 4 października 2014, 18:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Ja zmieniłem z Castrola 5W30 na Valvo SynPower 5W40, na 5W40 przy temperaturze 30+ silnik chyba trochę łagodniej chodził, poza tym chyba bez różnicy. Przepalony olej, to często kwestia stylu jazdy, a nie samego jego zużycia.

PostNapisane: 4 października 2014, 18:46 
Przyjaciel forum

kumpel boi się jeździć szybciej niż 100km/h :rotfl: styl jazdy ma mojego 75 letniego, chorego na serce wuja, wątpię żeby to przez jazdę olej tak wyglądał, no chyba że pałuje jak nikt nie widzi :rotfl: być może trafił na podróbę, innego wytłumaczenia chyba nie widzę. Najbardziej chodzi mi o konsystencję, olej jest gęsty jakby był ze smalcem wymieszany. Świeże valvo było ok, zobaczymy jak będzie wyglądac po wymianie

PostNapisane: 4 października 2014, 19:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
co myslicie o shellu?
zamierzam na niego przejsc, kolega co pisal mi softa do mojego mega wyzylowanego golfa (ok 200ps z 1.9tdi afn) polecal, obok motula, tyle, ze 4l shella kosztuje 80zl :zdziwko:
dlatego mysle przejsc na niego we wszystkim- maszyny itd
507.00- jakosc najwyzsza, dla silnikow z dpf

http://allegro.pl/shell-helix-ultra-ext ... 27159.html

PostNapisane: 4 października 2014, 19:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
trollu napisał(a):
Ostatnio wymieniałem olej w seacie leonie cupra kumpla, pod maską 2.0TSI, przebieg poniżej 100kkm. Olejem w misie było to valvo i takie samo zostało zalane. Ogólnie po 10kkm olej jest jak mazut, czarny i gęsty.

Jeśli olej w benzynie jest czarny to nie za dobrze.

Co do oleju do benzynowego R6 BMW to wg mnie najlepszy wybór to coś z trójcy: Millers/Ravenol/Fuchs. Sam mam zalany Millers Trident 5W40 w e46 m54b30 i jestem bardzo zadowolony. Silnik pracuje cicho, temperatura podczas pałowania niższa o te parę/paręnaście stopni w porównaniu do Valvo.

PostNapisane: 5 października 2014, 19:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
ded napisał(a):
Tylko Motul już chyba fullsyntetyków nie robi, wszystko hydrokrakowane...

mnie polecany srzedawca czesci BMW polecil Motula i zapewnił że jest to pełen syntetyk, dokładnie 0W40 X-max.

trollu napisał(a):
Pacjent to M52TU, jazda głównie w zakorkowanym mieście i autobahny.

no więc: silnik mam ten sam, jazda to miasto bez korków i autostrady.
Moja luźna rozkmina: auto jak kupiłem miało 245tkm i było na liqui moly 5W30. Ja lałem dalej LM 5W30 a dokładnie top tec 4600 do 285tkm. Następnie polecono mi Motula! Wybrałem 0W40 X-MAX. Teraz mam 290tkm przy 288tkm hamownia pokazała na bynzynie 193KM i 265Nm (vanosy mam nieregenerowane jeszcze bo nie było na to czasu).
Silnik pracował i pracuje bardzo dobrze, cicho. Jest to nie tylko moja opinia, ale i wielu innych osób co jeździli tym autem lub słuchali go na postoju. Na LM brał od wymiany do wymiany jakieś 200-500ml oleju, a olej był mocno ciemny. Na Motulu na razie nie zauważyłem żadnych ubytków oleju i jest on czystszy niż było to na LM.
Uważam że do tego silnika jest to strzał w dziesiątkę! Na pewno są lepsze oleje, ale ten kosztował mnie tylko 170zł za 5L. Więc kupiłem 3 bańki po 5L żeby mieć na dolewki ale nie ma gdzie dolewać :)
Ja mam zamiar jeździć tym autem jeszcze BARDZO długo, ale ktoś kto ma zamiar jeździć rok- dwa czy 30-60tkm moim zdaniem nie ma co się tak spinać z doborem oleju, bo i tak szkody silnikowi nie zrobi. Na luzie!
5W albo 0W, żadne 10W (wyjątkiem może być np castrol tws 10W60 do M5 E39)

A, ja jak kupiłem auto i zmieniałem uszczelkę dekla głowicy to zauważyłem dużo syfu w głowicy przy vanosach, więc albo LM brudzi silnik, albo ktoś zamulał go może, albo poprzednik mojego poprzednika lał jakiś badziew. Nie wiem.

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 5 października 2014, 21:41 
Przyjaciel forum

AD/HD napisał(a):
co myslicie o shellu?

kumpel leje shella do ibizy z AFN pod maską i sobie chwali, silnik hula jak zły, nie bierze oliwy.
damianRC napisał(a):
Jeśli olej w benzynie jest czarny to nie za dobrze.

no właśnie też mi sie tak wydaje, turbo może bardziej przepalać olej niż w N/A ale chyba nie w takim stopniu. tyle że 2.0 tsi miały jakieś problemy z braniem oleju itd, może to przez to
Pablo325i napisał(a):
Ja mam zamiar jeździć tym autem jeszcze BARDZO długo, ale ktoś kto ma zamiar jeździć rok- dwa czy 30-60tkm moim zdaniem nie ma co się tak spinać z doborem oleju, bo i tak szkody silnikowi nie zrobi. Na luzie!

auto na razie brata ale ja zajmuję się serwisowaniem i jak nic się nie zmieni to na wiosnę trafi pod moje skrzydła więc jakby to powiedzieć, inwestuję w swoją przyszłość :rotfl: o regulacji Vanosów też myślę, na razie jest cisza i wszystko hula ale pokrywa zaworów lekko się poci i przy okazji będę chciał zrobić vanosy dla spokoju
chyba padło na millersa tridenta

PostNapisane: 5 października 2014, 22:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
trollu napisał(a):
chyba padło na millersa tridenta

Jeśli Millers 5W40 to do wyboru został jeszcze ee. Tego akurat nie testowałem, ale podobno zawiera formułę zmniejszająca tarcie w porównaniu do b. dobrego wg mnie Tridenta czy coś w ten klimat .

PostNapisane: 8 października 2014, 11:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
Właśnie sprawdzałem stan oleju. dalej maksimum, a już 9000km zrobione. No i nie ciemnieje. Motul 0W40 x-max jest super :ok:

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 8 października 2014, 19:09 
AD/HD napisał(a):
co myslicie o shellu?

Ja mam w 325- ok :)

PostNapisane: 8 października 2014, 22:14 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
AD/HD napisał(a):
co myslicie o shellu?
To samo co o Castrolu czy Mobilu - jeśli jest oryginalny, to zalewać i śmigać. Ja w 540 zrobiłem prawie 100 tys km na Helix 5W-40 ( co prawda nie kupowanym w Polsce ) i nic złego nie mogę powiedzieć na ten olej.

PostNapisane: 9 października 2014, 18:34 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E60 545iA
Kod silnika: N62B44
Garaż: Obecne: E60 545iA http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=150689
Byłe: E60: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=123512
E46: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142694
A co myślicie o olejach Texaco np Havoline Ultra S 5W-40 albo Petronas Syntium 3000 5w40? Bo tak myślę, żeby przetestować któryś z nich, a opinii o nich mało.

PostNapisane: 9 października 2014, 21:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Moje auta jezdza na olejach Petronasa i wszystko jest w jak najlepszym porzadku.Smialo moge polecic

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1