BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 11:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Budowa pojazdu a prawo.
PostNapisane: 22 stycznia 2008, 20:19 
Forumowicz

Zastanawia mnie jedna rzecz. Chce zbudowac pewien model samochodu od podstaw tzn, kupic do niego "idealnie" prosta bude, pomalowac i uzbrajac. Pytanie co na to przepisy prawne, kupujac karoserie musze go ubezpieczyc, ale jak go ubezpiecze kiedy nie ma silnika. czy zarejestrowac go z silnikiem jaki byl seryjnie produkowany i oczywiscie wsadzic cos innego cieszac sie nizszym ubezpieczeniem. Nie wiem czy ktos sie moze przyczepic jak zarejestruje sama karoserie, w urzedzie skarbowym musze podac kwote za jaka zakupilem samochod, jak wpisze np 500zl to ktos z ciekawosci moze to skontrolowac.

Ten na drzewo szybko zmyka

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Budowa pojazdu a prawo.
PostNapisane: 22 stycznia 2008, 22:03 
Zacna persona forum

Dzik napisał(a):
Zastanawia mnie jedna rzecz. Chce zbudowac pewien model samochodu od podstaw tzn, kupic do niego "idealnie" prosta bude, pomalowac i uzbrajac. Pytanie co na to przepisy prawne, kupujac karoserie musze go ubezpieczyc, ale jak go ubezpiecze kiedy nie ma silnika. czy zarejestrowac go z silnikiem jaki byl seryjnie produkowany i oczywiscie wsadzic cos innego cieszac sie nizszym ubezpieczeniem. Nie wiem czy ktos sie moze przyczepic jak zarejestruje sama karoserie, w urzedzie skarbowym musze podac kwote za jaka zakupilem samochod, jak wpisze np 500zl to ktos z ciekawosci moze to skontrolowac.

Niestety nawet budę trzeba będzie ubezpieczyć ale jeżeli narazie nie będziesz tym samochodem jeździł, tylko go będziesz robił to podaj najmniejszy silnik jakby w niej był, jak włożysz coś większego to idź do ubezpieczyciela i podaj że wsadziłes większy silnik bo inaczej jakbyś coś puknął i rzeczoznawca zobaczłby że siedzi większy silnik = większa składka będziesz musiał z własnej kieszieni wyłożyć na naprawę. Podatek w urzędzie skarbowym to całe 2% więc jak kupisz budę za 10000 tyś zapłacisz 200zł... Nikt tego nie sprawdza ile jest wart samochód.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, 22:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 Mpak 2001
Kod silnika: najlepszy
Cytuj:
Nikt tego nie sprawdza ile jest wart samochód.

Niestety mylisz się kolego...Panie w okienku w urzędzie skarbowym mają katalogi i nie interesuje je cena jaką masz na umowie, a taka jaka jest w katalogu. Ja np. miałem na umowie za Astrę 2000zł, w katalogu było 3500 i od tej sumy musiałem zapłacić podatek. Można oczywiście się odwołać, ale wtedy US powołuje rzeczoznawcę, który sprawdza stan auta, jeśli wykonywałeś jakieś naprawy, musisz mieć na wszystko faktury.

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, 22:35 
Zacna persona forum

dawidmi napisał(a):
Cytuj:
Nikt tego nie sprawdza ile jest wart samochód.

Niestety mylisz się kolego...Panie w okienku w urzędzie skarbowym mają katalogi i nie interesuje je cena jaką masz na umowie, a taka jaka jest w katalogu. Ja np. miałem na umowie za Astrę 2000zł, w katalogu było 3500 i od tej sumy musiałem zapłacić podatek. Można oczywiście się odwołać, ale wtedy US powołuje rzeczoznawcę, który sprawdza stan auta, jeśli wykonywałeś jakieś naprawy, musisz mieć na wszystko faktury.

No cóż człowiek jest omylny ! Ja wpisałem za swoją 1000zł i zapłaciłem od tego podatek bez prboblemu... Zawsze lepiej wpisać mniej najwyżej oni poprawią.

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2008, 00:04 
Forumowicz

No ok, kupuje bude, obok powiedzmy lezy na palecie silnik 1.3, to ide zarejestrowac samochod z silnikiem 1.3, place podatkowe grosze, wykupuje OC i to wszystko?

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2008, 11:37 
Zacna persona forum

Dzik napisał(a):
No ok, kupuje bude, obok powiedzmy lezy na palecie silnik 1.3, to ide zarejestrowac samochod z silnikiem 1.3, place podatkowe grosze, wykupuje OC i to wszystko?

Jak taki silnik był w tym samochodzie to wpisujesz 1.3 jak takiego tam nie było to ci napiszą na dokumentach "składak". Jakbyś nie wiedział to żeby wykupić OC musisz mieć ważny przegląd. A żeby zerejestrować tą budę musisz mieć przegląd i oc.

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2008, 12:23 
Uzależniony od forum :)

tu masz gg do gościa 3773969 (Adrian Szęsny) którego ojeciec robi repliki cobry, lotusa 7 ferrari i inne takie.
może Ci cos podpowie.
ale jeśli chodzi o SAMa to jest to dosc trudne żeby mogło normalnie jezdzic po drogach nie wiem jak jest w twoim przypadku

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2008, 15:25 
Forumowicz

MAJSU_WuWuA, dzieki wielkie, teraz juz wszystko wim i rozumim.
esiue30, dzieki za gg do tego goscia jak juz bede w 100% pewny, ze sie chce w to bawic to sie odezwe do niego.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1