BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziury na drodze
PostNapisane: 19 marca 2008, 08:04 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
W związku z tym że szlag mnie trafia i sporo mnie ostatnio kosztują nasze 'wspaniałe' drogi mam pytanie do wszystkich.

Czy jest jakaś procedura zgłaszania dziur na drodze. Nie chodzi mi o zgłaszanie szkody czy o kasiore, ale poprostu o zgłoszenie dziury lub innego syfu.
Jade, widze wyrwe i chcę to zgłosić.

Gdzie mam pójść, zadzwonic, wysłac majla??

P.S.
jak już będzie wiadomo jak to robić, może byśmy zrobili jakąś akcje, że będziemy ten syf zgłaszać, może chociaż z cześcią tych dziur cos zrobią. Jeden rozwali opony, drugi auto a trzeciego te drogi zamordują...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2008, 08:10 
Uzależniony od forum :)

Trzeba to zgłaszać do zarządcy drogi, a kto jest zarządcą to trzeba się chyba w urzędzie dowiedzieć :/ Syzyfowa praca... :zdegustowany: Też mnie to wkurza. Dziury po zimie jak kratery, a wezmą się za nie ok. czerwca (tak było u mnie w tamtym roku) :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2008, 08:32 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Generalnie drogi dzielimy na publiczne (ogólnodostępne i ograniczonej dostępności) i wewnętrzne.
Drogi publiczne to drogi gminne, powiatowe, wojewódzkie i krajowe. Zarządcą dróg gminnych jest burmistrz/wójt/prezydent miasta, dróg powiatowych - zarząd powiatu, wojewódzkich - zarząd województwa, krajowych - Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, która ma swoje oddziały w miastach wojewódzkich. Zarządcą wszystkich dróg położonych na obszarze miasta na prawach powiatu jest prezydent tego miasta.
Każdy z ww. zarządców (prócz Generalnej Dyrekcji) może wykonywać swoje zadania przy pomocy tzw. zarządu drogi (np. Zarząd Dróg Gminnych w xxxx, Zarząd Dróg Powiatowych w xxxx, Wielkopolski Zarząd Dróg Wojewódzkich) i wtedy z nimi trzeba załatwiać sprawy dotyczące drogi.
Do zarządcy (bądź zarządu drogi, jeśli został utworzony) należy w szczególności m. in.:
1) utrzymanie nawierzchni drogi, chodników, drogowych obiektów inżynierskich, urządzeń zabezpieczających ruch i innych urządzeń związanych z drogą;
2) wykonywanie robót interwencyujnych, utrzymaniowych i zabezpieczeniowych;
3) przeciwdziałanie niszczeniu drogi przez ich użytkowników;
Wątpię, żeby zarządcy drogi reagowali na pojedynczy sygnał, że coś z drogą jest nie tak. Ale jeśli takich sygnałów będzie więcej (np. wspólne zgłoszenie wielu osób) to może i coś się załatwi. Oni mają swoje plany i mają na to kasę, dobrze wiedzą, gdzie są dziury, ale kasy jest oczywiście za mało, żeby zrobić wszystko i porządnie.
Aha, zarząd nad drogą wewnętrzną (czyli osiedlowe, dojazdowe itp) należy do właściciela nieruchomości.

Ostatnio edytowano 19 marca 2008, 08:36 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2008, 08:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36i Compact
Kod silnika: M43
ja kiedyś wpadłem w dziurę i od razu zadzwoniłem do Straży Miejskiej , przyjechali sporządzili protokół i za tydzień dziury już nie było,więc proponuję do nich dzwonić

Pozdro.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1