BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprzedaż dopiero zakupionego auta
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 19:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam, niedawno nabyłem auto, w tym monecie mam dowód tymczasowy i zapłacona pierwsza z dwóch rat ubezpieczenia, nie wiem czy to istotne ale za pierwsza ratę zapłaciłem 380zł a druga będzie wynosiła 320zł i teraz pytanie, mam kupca na swoje autko i szczerze to bym je sprzedał bo upatrzyłem już sobie coś innego, jak ma się sprzedaż auta z dowodem tymczasowym? Czy aby sprzedać muszę mieć twardy dowód? A teraz pytanie odnośnie ubezpieczenia, wykupiłem je na rok w 05.23.2009, czy jak sprzedam autko z tym ubezpieczeniem i nabywca będzie miał jakiś wypadek to ja poniosę jakieś konsekwencje co do moich zniżek bo ubezpieczenie będzie dalej stało na mnie? Czy nie będzie mógł na nim jeździć rok czasu i trzeba będzie przepisać? Pierwszy raz sprzedaje auto bo to moje pierwsze a zniżki mam bo mam współwłaściciela, trochę namieszałem ale może ktoś się połapie

Z góry dzięki za odpowiedzi

Ostatnio edytowano 2 czerwca 2009, 21:30 przez timo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 19:47 
Zacna persona forum

Od daty umowy kupna-sprzedazy ubezpieczenie obejmuje kupujacego. Musi je oczywiscie przepisac (rekalkulacja skladki lub nie- zalezy od TU). Do sprzedazy potrzebujesz twardy dowod.

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 19:47 
Pierwsze kroki

Dowód misisz mieć twardy,ale tj kwestia dogadania się i jeżeli nowemu nabywcy
zależy na kupnie to poczeka aż urząd wyda Ci twardy dowód i wtedy spiszecie umowę...

Co do ubezpieczenia to sprawa wygląda tak,że jeżeli będziesz chciał to ubezpieczenie możesz zostawic nowemu nabywcy(kwesta dogadania sie)jeżeli nie bedziesz chciał to
poprostu po sprzedaży idziesz do ubezpieczalni i zgłaszasz,że auto sprZedałeś...

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 20:00 
Zacna persona forum

W tej chwili to kupujacy musi zrezygnowac w ciagu 30 dni z ubezpieczenia, Sprzedajacy nie ma nic do gadania

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 20:25 
Forumowy terrorysta

Skoro pierwszy raz sprzedajesz auto to pamietaj, ze jak sprzedasz przed uplywem pół roku od kupna, a tak jest w Twoim wypadku i gdy sprzedasz za wiecej niz kupiles ( chodzi o kwote wpisaną w umowie) to od tej roznicy zaplacisz podatek.

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 20:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
sorry za OT, ale:

SPRZEDAŻ pisze się tak.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 10:48 
Poszukaj zanim zapytasz

Ale błąd zaj...em :wstyd:

Dzięki za odpowiedzi, auto chce sprzedać w takiej cenie jak kupiłem

wnukus to znaczy ze na moim ubezpieczeniu może jeździć tylko 30dni i koniec? Jak tak to dlaczego? Sory ja nie w temacie

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 11:36 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Cytuj:
wnukus to znaczy ze na moim ubezpieczeniu może jeździć tylko 30dni i koniec? Jak tak to dlaczego? Sory ja nie w temacie

Nie, to znaczy, że z chwilą sprzedaży całe OC przechodzi na kupującego. Kupujący może jednak w ciągu 30 dni od sprzedaży wypowiedzieć umowę OC u dotychczasowego ubezpieczyciela i zawrzeć u nowego. Jeśli tego nie zrobi - pozostaje u dotychczasowego na ogólnych zasadach.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 14:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
maaaad napisał(a):
Nie, to znaczy, że z chwilą sprzedaży całe OC przechodzi na kupującego
tak, jeśli przepisze je na siebie dopłacając ewentualną różnicę wynikającą np. z braku zniżek, i zależną od czasu jaki pozostał jeszcze do końca tego ubezpieczenia.Przepisać musi bo zmienia się NR rejestracyjny.

maaaad napisał(a):
Kupujący może jednak w ciągu 30 dni od sprzedaży wypowiedzieć umowę OC u dotychczasowego ubezpieczyciela i zawrzeć u nowego
tu raczej sprzedający powinien wypowiedzieć umowę i dostaje zwrot kasy w zależności od tego ile jeszcze tego ubezpiecznia zostało.

wnukus napisał(a):
W tej chwili to kupujacy musi zrezygnowac w ciagu 30 dni z ubezpieczenia, Sprzedajacy nie ma nic do gadania
nie do końca. normalnie sprzedajeż auto, idziesz do ubezpieczyciela z umowa sprzedaży i wypowiadasz umowę i zwracają kase. jeżeli przy sprzedaży auta dogadasz się i "odsprzedaż" ubezpiecznie OC, nie wypowiadasz go, bo już kaskę masz zwróconą od kupującego, z umową idziesz do wydziału komunikacji i zgłaszasz sprzedaż, wtedy kupujący jeździ na Twoim ubezipeczeniu do czsu rejestracji (max 30dni) potem rejestruje i przepisuje ubezpiecznie na siebie!!

Przerabiałem to z Golfem i Banditem w tym roku.

i wydaje mi się ze możesz sprzedać z miekkim, ale to najlpiej dopytać w wydziale komunikacji ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 15:52 
Forumowy terrorysta

Mozna dostac zwrot skladki OC od ubezpieczyciela, ale w chwili sprzedazy poza umowa kupna-sprzedazy, kupujacy musi podpisac oswiadczenie, ze nie bedzie korzystał z OC sprzedajacego. Jednak trzeba wydać kupujacemu odcinek OC.
Tak postepuje PZU (ma odpowiedni druk) i wtedy na podstawie podpisanej umowy oraz tego oswiadczenia, PZU zwraca niewykorzystaną skladke za nierozpoczete miesiace, czyli jak dziś jest czerwiec to zwrot skladki bylby liczony za miesiace od lipca.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 16:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Panowie a takie pytanie co jeżeli sprzedałem auto które miało ubezpieczenie ważne jeszcze tylko 18 dni? Pobrali mi z konta drugą ratę mimo,że zawiadamiałem o sprzedaży ale niby mam zapewnić kupującemu 30dni ubezpieczenia i muszę zapłacić tą ratę czy to prawda?
550zł za 12 brakujących dni troche duzo ;/

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:35 
Naczelny bimbrovnik

DanyU napisał(a):
tak, jeśli przepisze je na siebie dopłacając ewentualną różnicę wynikającą np. z braku zniżek, i zależną od czasu jaki pozostał jeszcze do końca tego ubezpieczenia.Przepisać musi bo zmienia się NR rejestracyjny.

Nic nie musisz przepisywać, wszystko odbywa się "automatem". TU przeliczy tylko wysokość składek. Sprzedający ma obowiązek zawiadomić swoje TU o zmianie właściciela pojazdu, do tego momentu odpowiada za zapłatę składki OC solidarnie, razem z nowym właścicielem auta.
DanyU napisał(a):
tu raczej sprzedający powinien wypowiedzieć umowę i dostaje zwrot kasy w zależności od tego ile jeszcze tego ubezpiecznia zostało.

A jak ma sprzedawca wypowiadać, skoro on już nie jest stroną umowy OC, bo z chwilą sprzedaży prawa i obowiązki z niej wynikające przeszły na kupującego?
Prawdą jest natomiast, że sprzedającemu przysługuje zwrot składki za niewykorzystany okres.
Prewencyjnie, żeby zapobiec już dyskusji, bo temat wałkowany wieeele razy:
Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.
2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.
3. W razie nabycia pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego zbywca wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, nabywca jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu nabycia pojazdu mechanicznego.
4. W razie zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przez posiadacza pojazdu mechanicznego niebędącego właścicielem tego pojazdu, prawa i obowiązki tego posiadacza, wynikające z zawartej umowy ubezpieczenia, przechodzą na właściciela pojazdu mechanicznego z chwilą, gdy posiadacz utracił posiadanie tego pojazdu na rzecz właściciela. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że właściciel pojazdu mechanicznego wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu na rzecz właściciela. W razie wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu mechanicznego na rzecz właściciela. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.
5. W razie niewypowiedzenia przez właściciela pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie, o którym mowa w ust. 4, stosuje się odpowiednio ust. 2.
6. W razie wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w przypadkach, o których mowa w ust. 1 i 4, posiadacz pojazdu mechanicznego wypowiadający umowę jest obowiązany do zawarcia nowej umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych najpóźniej w ostatnim dniu przed rozwiązaniem się umowy wypowiedzianej.

--==Mały==--, a możesz trochę bardziej rozwinąć?

Ostatnio edytowano 3 czerwca 2009, 18:37 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 20:25 
Przyjaciel forum

Sprzedałem auto 20 maja ubezpieczenie kończyło się 2 czerwca.
Wysłałem umowe o sprzedaży auta ubezpieczycielowi 30 maja.
Mimo wszystko pobrano mi drugą ratę/składkę z konta 2 czerwca.
Zadzwoniłem i powiedziałem,że auto sprzedałem ale niby mam zapewnić nowemu właścicielowi ubezpieczenie minimum na 30 dni więc muszę zapłacić.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 21:18 
Naczelny bimbrovnik

Moim zdaniem, trochę Cię chcą naciągnąć.
Z chwilą zbycia pojazdu WSZYSTKIE prawa i obowiązki wynikające z umowy OC przechodzą na kupującego, w tym obowiązek zapłaty składki. Więc to kupujący powinien tę brakującą składkę uiścić. A jeśli zapłaciłeś - przysługuje Ci zwrot składki niewykorzystanej. Z żadnego przepisu nie wynika, że masz zapewnić nowemu właścicielowi ubezpieczenie na minimum 30 dni.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 21:21 
Zacna persona forum

Zgodze sie z przedmowca, zwlaszcza ze nawet bez oplacenia 2 raty ubezpieczenie OC w dalszym ciagu dziala i obejmuje ochrona.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 22:29 
Przyjaciel forum

Jesteście pewni tego co piszecie czy zgadujecie bo szczerze mówiąc ja uwierzyłem w te 30 dni.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 22:32 
Zacna persona forum

Jestem pewny. Umowa ubezpieczenia oc zawsze jest zawierana na 12 miesiecy. Platnosc moze byc dokonana jednorazowa, badz w kilku ratach, jednak od momentu wystawienia polisy ochrona ubezpieczeniowa obowiazuje od pierwszego do ostatniego dnia wpisanego w polisie a oplacenie raty nie ma tu nic do rzeczy. Prawda jest taka ze mozesz w ogole nie oplacic 2 raty a OC bedzie dzialac. Inna sprawa ze w koncu TU upomnie sie o swoje z odstetkami, jednak ochrone bedziesz mial zapewniona.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 22:37 
Przyjaciel forum

Tak ale kwestia czy musze kupującemu zapewnić te 30 dni oc.
Teraz wyszło na to że brat pochrzanił adresy i nie dostali mojego wypowiedzenia dostali dopiero ponownie wysłane w dniu pobrania składki jednak na wypowiedzenie mam również 30 dni od sprzedaży. Co nie zmienia faktu,że pani powiedziała,że musze zapewnić 30 dni oc nowemu właścicielowi.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 22:41 
Zacna persona forum

Zapewniles mu przekazujac umowe a nie oplacajac skladke. Jesli termin 2 raty wypadal po sprzedazy pojazdu to juz nowy wlasciciel powienien to oplacic. Ja tak mialem w 520 ze jakos 2 tyg po kupnie mialem OC do zaplaty 2 rate i ja oplacilem z przepisaniem skladki a nie poprzedni wlasciciel. Jakies bujdy ci wcisneli i tyle. Powtorze raz jeszcze: Ochrone zapewniles mu przekazujac oc, o zaplate raty martwic sie powinien juz nabywca!

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 22:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Nic nie musisz zapewniać... wcale nie masz na to wpływu. Jeśli wciągu 30 dni nowy nabywba wypowie umowę możesz ubiegać sie o zwrot nadpłaconego ubezpieczenia jeśli nie, kontynułuje on Twoje i tyle.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1