BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 14:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie życzę nikomu PZU - kalkulacja naprawy
PostNapisane: 8 marca 2010, 22:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
Generalnie w przypadku OC sprawcy nigdy nie wiemy z jaką firmą będziemy musieli się użerać, ale nie życzę nikomu PZU.

E39 520i 97", 155,000 km, gaz sekwencja, skóry elektryczne, podgrzewane, lusterka elektryczne, podgrzewane, sensor deszczu, czujniki parkowania, podgrzewana kierownica, 4x AirBag, lakier metallic itp itd.
Wartość rynkowa wg PZU 14,000.

Może to i nie aż tak mało, ale jak byłem się ubezpieczać w HDI to bez sekwencji i skóry wyliczyli mi wartość na 18k i od tego płacę ubezpieczenie :zdegustowany:

BTW ciekawy mam dopisek:

Kod:
W celu ustalenia wartości pojazdu w stanie uszkodzonym został on skierowany na specjalną platformę internetową, gdzie podmioty specjalizujące się w obrocie uszkodzonymi pojazdami składają oferty zakupu pojazdu. Tryb ten zapewnia pełną anonimowość pojazdu
jak i jego właściciela i gwarantuje ochronę danych osobowych w zakresie przewidzianym przez ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 roku
o ochronie danych osobowych (tekst jednolity Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm).

Wartość rynkowa pojazdu uszkodzonego została oszacowana poprzez dodanie do najwyższej oferty kwoty 670.00 zł tj. szacunkowej marży w wysokości 10%, będącej wynikiem różnicy pomiędzy ceną zakupu przez pośrednika, a ceną odsprzedaży dla finalnego nabywcy.
W ten sposób ustalona została cena, za którą możliwe jest samodzielne zbycie pojazdu bez skorzystania z usług wyspecjalizowanego pośrednika.

Celem zapewnienia Pani/Panu/Państwu pomocy w zagospodarowaniu uszkodzonego pojazdu, tak aby nie poszukiwali Państwo nabywcy we własnym zakresie, PZU SA oferuje możliwość sprzedaży pojazdu podmiotowi, który wygrał licytację. W takiej sytuacji wysokość odszkodowania zostanie powiększona o wartość wynikającą z uwzględnienia w rozliczeniu niższej ceny zakupu.

W przypadku podjęcia przez Panią/Pana/Państwa decyzji o zbyciu pojazdu za w/w kwotę (6700.00 zł) należy powołując się na numer aukcji (obiektu) 1201003015158375 skontaktować się z oferentem - firmą: [b](tutaj wyciąłem, swoją drogą to jakaś firma krzak z mailem na op.pl)
[/b]
Decyzja o ewentualnej odsprzedaży może być podjęta w terminie do dnia 2010-03-25 tj. do końca terminu obowiązywania oferty. Skorzystanie z tego rozwiązania jest optymalnym sposobem zbycia pojazdu, gdyż gwarantuje:

Bezpieczeństwo

Uczestnikami aukcji są wyłącznie wiarygodne podmioty współpracujące na podstawie stałej umowy z administratorem platformy internetowej - firmą AutoOnline Sp. z o.o. Przebieg licytacji i procedury odbioru pojazdu są monitorowane zarówno przez AutoOnline, jak i PZU SA.

Dotrzymanie warunków oferty w ciągu całego czasu jej obowiązywania

Oferta stanowi gwarancję zakupu pojazdu po określonej cenie bez konieczności ponoszenia jakichkolwiek kosztów dodatkowych z tytułu holowania, postoju itp. O fakcie zbycia pojazdu na rzecz podmiotu, który wygrał licytację, właściciel pojazdu informuje PZU S.A. poprzez okazanie umowy sprzedaży. Na tej podstawie zostanie dokonana korekta rozliczenia szkody.

Jednocześnie zawiadamiamy, że jeżeli poszkodowany jest podatnikiem podatku VAT i był uprawniony do odliczenia kwoty podatku VAT naliczonego przy nabyciu pojazdu to, wysokość odszkodowania zastanie ustalona w kwocie netto, czyli bez uwzględnienia podatku VAT.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Nie życzę nikomu PZU - kalkulacja naprawy
PostNapisane: 9 marca 2010, 01:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
żyjemy w PL przypomne także nic nas już nie powinno dziwić :/

PostNapisane: 9 marca 2010, 07:18 
Częsty bywalec

Oni biorą ceny z Eurotaxu, więc nigdzie byś nie dostał więcej. Jeżeli auto miałeś mega-dopieszczone + dołożyłeś kilka bajerów które nie wyjechały z fabryki (lampy po FL, opcje wyposażenia, M-pak, etc.) to możesz zamówić sobie własnego rzeczoznawce, który sporządzi swój kosztorys uwzględniający wszelkie dodatki.

Niestety, E39 nawet super zadbana i z wszelkimi dodatkami eg. Eurotaxu ceni się bardzo nisko :(

PostNapisane: 9 marca 2010, 07:57 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
złodzieje, bierz własnego rzeczoznawce pzmot (i miej w d.. że oni niby nie honorują, bo wszyscy tak mówią żeby się wyprzeć, oni nie, ale sąd tak) (ok 200pln), jako argument przedstaw ekspertyzę, postaw zswoje warununki (czyli 18, tez muszą być realne) i w piśmie napisz że jak nie, to idziesz do sądu.
Jeżeli odpiszą że nie, a duża szansa że zmiękną to idź do urzędu ochrony praw konsumenta i załóż sprawę w sądzie.
14k niech Ci przeleją (bo tak robią, w nadziei że jak zobaczysz kasę to się odczepisz - to takie zagranie jest) i o resztę walcz.

MaRio-sKaTe napisał(a):
Oni biorą ceny z Eurotaxu,

Sory, ale chyba z d..upy, nie z eurotaksu, to złodzieje są.

Jak rok temu wyceniałem tam swoje auto na ac, to wyceniali je na 16k (nie ma mowy o pomyłce), tymczasem, w/g eurotaxu było warte chyba 27k.

MaRio-sKaTe napisał(a):
Jeżeli auto miałeś mega-dopieszczone + dołożyłeś kilka bajerów które nie wyjechały z fabryki (lampy po FL, opcje wyposażenia, M-pak, etc.) to możesz zamówić sobie własnego rzeczoznawce, który sporządzi swój kosztorys uwzględniający wszelkie dodatki.

Tak, najlepiej jakbyś miał na to faktury, jak nie masz - to rzeczoznawca.
W moim E39 wycenili sportpakiet, lampy po fl, felgi 19 - łącznie na wartość 600 pln - bandyctwo i złodziejstwo i trzeba z tym walczyć.
Takie wały chcą odstawać że człowieka krew zalewa.

PostNapisane: 9 marca 2010, 14:34 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
PinBack napisał(a):
E39 520i 97", 155,000 km, gaz sekwencja, skóry elektryczne, podgrzewane, lusterka elektryczne, podgrzewane, sensor deszczu, czujniki parkowania, podgrzewana kierownica, 4x AirBag, lakier metallic itp itd.
Wartość rynkowa wg PZU 14,000.

Kolego sprawdzilem sobie wlasnie ile wyjdzie Twoje autko w Eurotax i wyszlo 11 380zł bez gazu i dodatkowych wyposazen. EUROTAX zaniza BMW albo handlarze zawyzaja ceny w PL (chyba to drugie) , bo jak sie pojedzie na zachod to BMW sa tansze , zawsze jak mam klienta z BMW to nigdy nie sugeruje sie jego wycena tylko licze sam

Liczylem dla sedana, jak masz touringa to wychodzi 12 000zł

PostNapisane: 9 marca 2010, 14:41 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
W moim E39 wycenili sportpakiet, lampy po fl, felgi 19 - łącznie na wartość 600 pln - bandyctwo i złodziejstwo i trzeba z tym walczyć.
Takie wały chcą odstawać że człowieka krew zalewa.

Kolego w EUROTAX jak wpisujesz do programu dodatkowe wyposazenie to amortyzuje je razem z rocznikiem auta . I tak wlasnie wychodzi ze po kilku latach cos co bylo warte 3000 jest warte 500zł . Mowa oczywiscie o seryjnym wyposazeniu dodatkowym ktore mozna u dealera zamowic.

Jak chcesz wyceny EUROTAX to wejdz do dzialu porady prawne i ubezpieczenia to Ci wycenie. Ja mam Eurotax aktualizowany co miesiac w kompie a nie w ksiazce z mozliwoscia dolozenia wyposazenia i korektami za przebieg liczbe wlascicieli itp

PostNapisane: 9 marca 2010, 17:02 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):

Znam to uczucie, kiedyś w białej E36 gość mi uszkodził oponę (235/40/18, ~6-7mm bieżnika), wyceniono mi ją na 250zł. Zapytałem się grzecznie, gdzie takie tanie opony w tym rozmiarze mają, to sobie od razu 4 kupie, to mi Pan powiedział, żebym używaną kupił... Brak słów, bandyctwo w biały dzień.

PostNapisane: 9 marca 2010, 17:16 
Specjalista

MaRio-sKaTe napisał(a):
Znam to uczucie, kiedyś w białej E36 gość mi uszkodził oponę (235/40/18, ~6-7mm bieżnika), wyceniono mi ją na 250zł. Zapytałem się grzecznie, gdzie takie tanie opony w tym rozmiarze mają, to sobie od razu 4 kupie, to mi Pan powiedział, żebym używaną kupił... Brak słów, bandyctwo w biały dzień.

Zalezy jaki miales wariant ubezpieczenia bo nalezy pamietac ze przy wariancie gdzie szkody rozliczane sa serwisowo dostajesz kase na czesci nowe a najczesciej mozez zrobic naprawe bezgotowkowo w serwisie, przy tzw kosztorysie dostajesz kase na zamienniki badz czesc oryginalna z potraceniem amortyzacji czesci w zaleznosci od wieku.

Nie bronie tutaj TU ale do mnie jak przychodzi klient to patrzy byle tylko jak najtaniej ubezpieczyc co pozniej wychodzi przy szkodzie. Pytam sie go chce pan ta opcje dodatkowo albo inna. A on odpowiada JAK NAJTANIEJ prosze zrobic. Pozniej przyjdzie i marudzi ze go okradli. Zadko sie zdarza sytuacja gdy ktos placi za pozadne AC i ma pozniej problemy.

PostNapisane: 9 marca 2010, 17:37 
Częsty bywalec

jawa85, przy AC zgadzam się w 100%, natomiast OC wybieram zawsze najtańsze, nie ja się będę później martwił.

Moja szkoda była z polisy OC sprawcy.

PostNapisane: 9 marca 2010, 17:51 
Specjalista

MaRio-sKaTe napisał(a):
jawa85, przy AC zgadzam się w 100%, natomiast OC wybieram zawsze najtańsze, nie ja się będę później martwił.

Moja szkoda była z polisy OC sprawcy.

Biorac kase "do reki" przy wyplacie z OC decydujesz sie na wariant kosztorysowy czyli potracaja Ci amortyzacje badz biora pod uwage zamiennik. Mozesz zawsze nie brac gotowki tylko poprosic o bezgotowkowe rozliczenie sie z serwisem (badz placa za faktury) i wtedy musza Ci przywrocic auto do stanu sprzed wypadku. Wielu ludzi jednak wybiera pierwszy wariant bo licza ze uda im sie cos na tym zarobic i czesto maja racje. Polecam tez pisac odwolnia bo w wielu przypadkach TU doplaca do odszkodowania jesli udowodnisz sensownie ze powinno byc wiecej.

PostNapisane: 9 marca 2010, 18:11 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
jawa85 napisał(a):
Zalezy jaki miales wariant ubezpieczenia bo nalezy pamietac ze przy wariancie gdzie szkody rozliczane sa serwisowo dostajesz kase na czesci nowe a najczesciej mozez zrobic naprawe bezgotowkowo w serwisie, przy tzw kosztorysie dostajesz kase na zamienniki badz czesc oryginalna z potraceniem amortyzacji czesci w zaleznosci od wieku.

Ale jak jemu ktoś coś uszkodził, to ma w dupie wariant bo pokrywa to OC sprawcy które reguluja warunki ogólne.
A czy kasa do ręki czy nie - z jakiej paki on ma dostać mniej niż warsztat? Z żadnej.

Bandyctwo i tyle.

PostNapisane: 9 marca 2010, 19:25 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
Ale jak jemu ktoś coś uszkodził, to ma w dupie wariant bo pokrywa to OC sprawcy które reguluja warunki ogólne.
A czy kasa do ręki czy nie - z jakiej paki on ma dostać mniej niż warsztat? Z żadnej.

Po pierwsze to OC nie reguluja zadne warunki ogolne tylko USTAWA!!!

Z takiej paki ma dostac mniej niz warsztat ze na ubezpieczeniach z zlozenia sie nie zarabia! Jezeli robi warsztat to bezgotowkow sie z nim rozlicza towarzystwo badz placi za faktury a warsztat ma na celu przywrocic poszkodowanemu auto do stanu sprzed szkody. Jezeli "Kowalski" bieze kase do reki to znaczy ze nie chce naprawiac sie na podstawie faktur badz bezgotowkowo tylko na wlasna reke i wtedy liczone jest potracenie amortyzacji. Ludzie gdyby dostali na nowe czesci to podejrzewam ze 90% kupilo by uzywki albo zamienniki zeby na tym zarobic.

Proste, chcesz zeby auto bylo zrobione tak jak przed szkoda oddaj do serwisu albo przedstaw faktury z warsztatu i towarzystwo napewno je pokryje, chcesz kombinowac wez kase do reki i naprawiaj sobie w garazu albo u jakiegos grzebka.

Swoja droga to duzo sie pisze na forum o stylu wypowiedzi no ale czego mozna wymagac od szarych uzytkownikow jak wypowiedzi Administratora sa podobnej formy. Nie uwazam zeby ludzie z ktorymi wspopracuje z towarzystw ubezpieczeniowych byli bandytami !

PostNapisane: 9 marca 2010, 20:31 
Administrator

jawa85 napisał(a):
Po pierwsze to OC nie reguluja zadne warunki ogolne tylko USTAWA!!!

Czytaj ze zrozumieniem, do jasnej cholery.
http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... 5PQUZDvt0Q

jawa85 napisał(a):
Z takiej paki ma dostac mniej niz warsztat ze na ubezpieczeniach z zlozenia sie nie zarabia!

Jakiej reguły? Chyba ze złodziejskiej reguły. Ma dostać tyle samo co warsztat.
Bo co za różnica, czy weźmie i sam sobie wyklepie, czy weźmie i pojedzie do warsztatu, czy pojedzie do warsztatu i warsztat mu zrobi - to ma być przecież ta sama kwota.

Szkoda jest szkodą, taką samą, nie ważne kto naprawia, to ma być ta sama wartość.
To że sam sobie naprawi, lub naprawi to warsztat jak doń pojedzie, to ma zostać okradziony z jakiejś należnej mu części?

jawa85 napisał(a):
Swoja droga to duzo sie pisze na forum o stylu wypowiedzi no ale czego mozna wymagac od szarych uzytkownikow jak wypowiedzi Administratora sa podobnej formy. Nie uwazam zeby ludzie z ktorymi wspopracuje z towarzystw ubezpieczeniowych byli bandytami !

A ja uważam że TU to klika bandytów i złodziei. Szarak g... może, cały ten system jest bandycki.

jawa85 napisał(a):
Ludzie gdyby dostali na nowe czesci to podejrzewam ze 90% kupilo by uzywki albo zamienniki zeby na tym zarobic.

Czyli z góry zarzucasz ludziom kradzież i niby to ma dawać TU prawo do ich okradania ? LOL

jawa85 napisał(a):
Swoja droga to duzo sie pisze na forum o stylu wypowiedzi no ale czego mozna wymagac od szarych uzytkownikow jak wypowiedzi Administratora sa podobnej formy.

Nie podoba Ci się administrator forum, to możemy się szybko pożegnać.

PostNapisane: 9 marca 2010, 21:41 
Specjalista

Kolego dnia 22 maja 2003 uchwalono nowa ustawe o dzialnosci ubezpieczeniowej ktora weszla w zycie 01.01.2004. Polecam przeczytanie art 256 w/w ustawy ktory wyraznie stwierdza ze ustawa na ktorej podstawie zostalo wydane rozporzadzenie ktore przedstawiles traci moc.

Jezeli chodzi ubezpieczenia jako takie to polecam Ci ksiazke np Sangowskiego tam znajdziesz napewno fragment jaka jest idea ubezpieczen i odpowiesz sobie sam na pytanie czy ubezpieczenia sa po to zeby na nich zarabiac czy zeby rekompensowaly straty

Zwrocilem Ci tylko uwage co do stylu wypowiedzi. Troche to nie fer ze chcesz wyrzucic mnie z forum tylko dlatego ze osmielilem sie to zrobic. To ze nie podoba mi sie Administrator to nie znaczy ze nie podoba mi sie forum i mam prawo o tym powiedziec w normalny cywilizowany sposob nikogo nie urazajac. Przeciez nie panuje tutaj totalitaryzm i zwykly user moze zglaszac swojego uwagi na temat Administracji, chyba ze sie myle.

Mysle ze nie ma sensu dalej kontynuowac tej sprzeczki

pozdrawiam

PostNapisane: 9 marca 2010, 21:58 
Administrator

jawa85 napisał(a):
Kolego dnia 22 maja 2003 uchwalono nowa ustawe o dzialnosci ubezpieczeniowej ktora weszla w zycie 01.01.2004. Polecam przeczytanie art 256 w/w ustawy ktory wyraznie stwierdza ze ustawa na ktorej podstawie zostalo wydane rozporzadzenie ktore przedstawiles traci moc.

I jaki to ma związek z dyskusją? Żaden.
Uchwalono nową ustawę, owszem, która określa warunki ogólne OWU o których napisałem i do których miałeś chęć udowodnienia czegoś, chyba sam do końca nie wiedziałeś czego...

jawa85 napisał(a):
Jezeli chodzi ubezpieczenia jako takie to polecam Ci ksiazke np Sangowskiego tam znajdziesz napewno fragment jaka jest idea ubezpieczen i odpowiesz sobie sam na pytanie czy ubezpieczenia sa po to zeby na nich zarabiac czy zeby rekompensowaly straty

A czy ja napisałem coś innego, że ma się na tym zarabiać?
W polsce istnieje prawo, do 100% rekompensaty.
Kwota na naprawę, to kwota na naprawę, czy dla Ciebie, czy dla warsztatu ma być identyczna.
Jak naprawiasz sam: części, twoja roboczogodzina, twoje narzędzia - to też kosztuje.
Jak naprawia Ci warsztat 'bo tak chcesz': Płacisz za usługę
Jak naprawiasz bezgotówkowo - analogicznie, jakbyś naprawiał sam, należy się czy Tobie czy Warsztatowi ta sama kwota, bo ta sama praca ma być wykonana. Dlaczego Ty masz na tym tracić? Zastanów się...

jeżeli zaś, nie naprawisz auta, to masz je nie naprawione, nadal równowaga zostaje zachowana. Masz kase w kieszeni, ale rozwalone auto - nadal równowaga jest i zarobku nie widzę.
To jest twoja sprawa, co zrobisz z kwotą która w pełni rekompensuje (to znaczy że naprawisz auto sam, albo naprawi ci warsztat za tą kwotę) to jest Twoja sprawa i TU nie ma prawa nikomu zaglądać do kieszeni, natomiast jego obowiązkiem jest wypłacić pełną, nie zaniżonę kwotę rekompensaty.

jawa85 napisał(a):
Zwrocilem Ci tylko uwage co do stylu wypowiedzi. Troche to nie fer ze chcesz wyrzucic mnie z forum tylko dlatego ze osmielilem sie to zrobic. To ze nie podoba mi sie Administrator to nie znaczy ze nie podoba mi sie forum i mam prawo o tym powiedziec w normalny cywilizowany sposob nikogo nie urazajac. Przeciez nie panuje tutaj totalitaryzm i zwykly user moze zglaszac swojego uwagi na temat Administracji, chyba ze sie myle.

Fajnie że forum Ci się podoba, jednak administrator jest jego integralną częścią, co do totalitaryzmu - muszę zmartwić ;)

PostNapisane: 9 marca 2010, 22:11 
Specjalista

Warunki ogolne OWU? Chyba sam za bardzo nie wiesz o co chodzi bo OWU to wlasnie "ogolne warunki ubezpieczenia".

Tak przebiega likwidacja szkod w kazdym towarzystwie albo chcesz kase do reki "tzw wariant kosztorysowy" albo wstawiasz auto do serwisu badz zadasz wyplaty na podstawie faktur tzw "wariant serwisowy" do OC tez sie to tyczy i to Ty decydujesz jak ma byc zlikwidowana szkoda wiec TU w ogole tutaj Cie nie oszukuja a likwidator powinien Cie powiadomic jaki mozesz wybrac wariant. Ty ostatecznie decydujesz i to jest najwazniejsze!

PostNapisane: 9 marca 2010, 22:19 
Administrator

jawa85 napisał(a):
Warunki ogolne OWU? Chyba sam za bardzo nie wiesz o co chodzi bo OWU to wlasnie "ogolne warunki ubezpieczenia".

Przecież to właśnie napisałem :) Już 3 posty wyżej.
Ogólne Warunki Ubezpieczenia - inaczej, skrótem - OWU - nie wiem, z czym masz problem.
Sam więc przyznałeś, że są ogólne warunki ubezpieczenia i nazywają się jak? Ogólne Warunki Ubezpieczenia...
Masło maślane... ale nie wiem, może tak trzeba, żebyś to przeczytał.

jawa85 napisał(a):
Tak przebiega likwidacja szkod w kazdym towarzystwie albo chcesz kase do reki "tzw wariant kosztorysowy" albo wstawiasz auto do serwisu badz zadasz wyplaty na podstawie faktur tzw "wariant serwisowy" do OC tez sie to tyczy i to Ty decydujesz jak ma byc zlikwidowana szkoda wiec TU w ogole tutaj Cie nie oszukuja a likwidator powinien Cie powiadomic jaki mozesz wybrac wariant. Ty ostatecznie decydujesz i to jest najwazniejsze!

jakto nie, rąbią tak, że wióry lecą.
Bo Ty, do ręki, kosztorysowo dostajesz oszukańczą, zaniżoną kwotę, a warsztacik, który ma układzik najczęściej, wyrwie 3x tyle.
przykład - gość mi zarysował bok
- TU mi proponowało 800zł
- oczywiście zrobiłem bezgotówkowo i naprawa kosztowała 4500

To jest robienie 5 krotnego WAŁA!

Dlaczego, ja do ręki, mam dostać 5x mniej niż warsztat?
A może mam narzędzia i sobie zrobię sam.... To moja sprawa jak naprawię (a może telepatycznie umiem - to nie jest sprawa TU - oni mają oddać pełną, niezaniżoną kwotę) i czy naprawię swoje auto i TU nie ma prawa zaniżać mi (czyt. okradać mnie) należnych pieniędzy. 5-cio krotnie.

Albo jakim prawem, TU zaniża wartość samochodu, np na 18k jak rynkowo jest wart 30k? To jest 40% WARTOŚCI!
RŻNĄ W WAŁA! złodzieje.
Masz dobre auto z wypasem, które RYNKOWO kosztuje 30k, masz je doposażone, ktoś ci w nie wali, i szkoda jest realizowana na podstawie OWU i czyjegoś OC i jakim prawem, wycena Twojego auta ma się nijak do RZECZYWISTOŚCI rynkowej?

PostNapisane: 9 marca 2010, 23:19 
Specjalista

chodzilo mi o to ze piszesz "ogolne warunki OWU " co jest tworem bez sensu. Pozatym w ustawie nie ma takiego slowa jak OWU. Termin OWU stosuje sie jak najbardziej do ubezpieczen dobrowolnych, a jesli chodzio obowiazkowe ubezpieczenia stosuje sie do nich ustawe. Przyczepilem sie do nazwy a nie do sensu.

Tez mialem ostatnio szkode i takze zarzyczylem sobie serwis. I mechanik ktory zrobilby to bez fakury policzyl jakies 1500zl a serwis wystawil fakure na 4500 TU musialo zaplacic i to jest ich problem i ich pieniadze. Jezeli chca przeplaca to jest ich sprawa ( dla mnie to tez chore) ale daja Ci mozliwosc wyboru i to jest tu najwazniejsze. Wiec gdy wybierzesz kosztorys musisz sie z tym liczyc bo kosztorys sam w sobie jest wyliczeniem z potracenim amortyzacji czesci, ze moze Ci nie starczyc na ewentualna naprawe a mozesz tez na tym zarobic czasem i ladna kase.

Jesli chodzi o wycene napisalem wyzej w odpowiednim dziale jest temat gdzie licze wartosc pojazdow z EUROTAXU moge Ci tez sprawdzic i porownamy. Czasem klient przychodzi do mnie i mowi ze ma to dadatkowo ze ma jakies bajery i w ogole , to mowie mu OK mozemy to ubezpieczyc ale to nie jest wyposazeni seryjne wiec zrobimy jako wyposazenie dodatkowe ( to znacznie podnosi skladke) wtedy klient mowi ze to pominiemy. W EUROTAX masz pojazdy jakie wychodzily z seryjnym wyposazeniem + tzw wyposazenie dealerskie. Chcesz ubezpieczyc sobie rzeczy w wyposazeniu ktore dokupiles pozniej nie ma problemu ubezpieczasz wyposazenie dodatkowe jest taka opcja. Jesli masz wersje super wypasnia z rzeczami nie objetymi w EUROTAX zrob wycene rzeczoznawcy i tez nie bedzie problemu. Kiedys mialem klienta ktoy seryjnie mial zamontowany sprzet HARMAN/KARDON w BMW za 8tys ( na zamowienie) i powiedzieli ze jesli jest w stanie to udokumentowac ze w tym modelu to bylo od nowosci to podnosimy wartosc auta. Druga sprawa jest taka ze EUROTAX (przynajmniej ten co ja mam) daje naprawde mozliwosc dolozenia wielu dodatkowych opcji przeznaczonych dla danego modelu tylko ze liczy ich amortyzacje zgodnie z wiekiem auta dlatego wychodza takie smieszne kwoty jak poruszales wyzej.

Do mnie jak przyjdzie klient i wyceniamy auto to czytam mu zawsze litanie wyposazenia dealerskiego i robilem niedawno 7 ktora normalni kosztuje 190tys na 220 tys po dolozeniu wszytskiego co mozna w EUROTAX , zrobilem oczywiscie wydruk z wyceny opisalem to na wniosku i nie ma problemu. Zawierajac umowe AC trzeba pogadac z agentem on napewno doradzi co mozna dolozyc a co trzeba ubezpieczyc oddzielnie ( ja przynajmniej tak robie) i uwierz mi ze wykonam wczesniej kilka telefonow jesli trzeba i sie dowiem co trzeba, bo po co placic za cos czego pozniej sie nie odzyska

Jeszcze mi sie przypomnialo, jesli wyceniaja Ci auto na podstawie ksiazeczki to niestety ale tego nie sa w stanie uwzglednic tam masz cene seryjnego modelu i koniec moga zrobic koreky o przebieg i miesiac rejestracji ale o wyposazeniu zeby dokladac i liczyc to nie ma opcji. Sam pracowalem kiedys na ksiazeczce i jest to bardzo czasochlonne wiec tez sie nie chce tak przewracac kartek i liczyc na kalkulatorze

PostNapisane: 10 marca 2010, 08:02 
Administrator

jawa85 napisał(a):
jesli chodzio obowiazkowe ubezpieczenia stosuje sie do nich ustawe.

Poszukaj sobie terminu: Ogólnie Warunki Ubezpieczenia OC.
Jak przyjmiesz to do wiadomości, będziemy mogli dalej dyskusję kontynuować.

jawa85 napisał(a):
I mechanik ktory zrobilby to bez fakury policzyl jakies 1500zl a serwis wystawil fakure na 4500 TU musialo zaplacic i to jest ich problem i ich pieniadze.

No i to jest twoja sprawa. Faktura kosztuje.
Druga strona medalu jest taka, że warsztat liczący 4500 za coś za co inny wziął 1500, fakturę zawyżył.

To że ktoś zrobi bez faktury, nie znaczy absolutnie, że masz dostać mniej pieniędzy. Masz dostać tyle, ile zapłacisz za naprawę w normalnym warsztacie, prawnie z fakturą.
TU nie ma prawa zaglądać Ci w kieszeń - chcesz robisz bez faktury i nie masz faktury za czym idą pewne konsekwencje, jak brak pisemnej gwarancji, brak możliwości odliczenia .... tak więc, nawet, mimo że faktury nie masz, to bilans pozostaje taki sam, robiąc bez faktury, ponosisz ryzyko, które kosztuje...
jawa85 napisał(a):
Jesli chodzi o wycene napisalem wyzej w odpowiednim dziale jest temat gdzie licze wartosc pojazdow z EUROTAXU moge Ci tez sprawdzic i porownamy. Czasem klient przychodzi do mnie i mowi ze ma to dadatkowo ze ma jakies bajery i w ogole , to mowie mu OK mozemy to ubezpieczyc ale to nie jest wyposazeni seryjne wiec zrobimy jako wyposazenie dodatkowe ( to znacznie podnosi skladke) wtedy klient mowi ze to pominiemy. W EUROTAX masz pojazdy jakie wychodzily z seryjnym wyposazeniem + tzw wyposazenie dealerskie. Chcesz ubezpieczyc sobie rzeczy w wyposazeniu ktore dokupiles pozniej nie ma problemu ubezpieczasz wyposazenie dodatkowe jest taka opcja. Jesli masz wersje super wypasnia z rzeczami nie objetymi w EUROTAX zrob wycene rzeczoznawcy i tez nie bedzie problemu. Kiedys mialem klienta ktoy seryjnie mial zamontowany sprzet HARMAN/KARDON w BMW za 8tys ( na zamowienie) i powiedzieli ze jesli jest w stanie to udokumentowac ze w tym modelu to bylo od nowosci to podnosimy wartosc auta. Druga sprawa jest taka ze EUROTAX (przynajmniej ten co ja mam) daje naprawde mozliwosc dolozenia wielu dodatkowych opcji przeznaczonych dla danego modelu tylko ze liczy ich amortyzacje zgodnie z wiekiem auta dlatego wychodza takie smieszne kwoty jak poruszales wyzej.

Do mnie jak przyjdzie klient i wyceniamy auto to czytam mu zawsze litanie wyposazenia dealerskiego i robilem niedawno 7 ktora normalni kosztuje 190tys na 220 tys po dolozeniu wszytskiego co mozna w EUROTAX , zrobilem oczywiscie wydruk z wyceny opisalem to na wniosku i nie ma problemu. Zawierajac umowe AC trzeba pogadac z agentem on napewno doradzi co mozna dolozyc a co trzeba ubezpieczyc oddzielnie ( ja przynajmniej tak robie) i uwierz mi ze wykonam wczesniej kilka telefonow jesli trzeba i sie dowiem co trzeba, bo po co placic za cos czego pozniej sie nie odzyska

Jeszcze mi sie przypomnialo, jesli wyceniaja Ci auto na podstawie ksiazeczki to niestety ale tego nie sa w stanie uwzglednic tam masz cene seryjnego modelu i koniec moga zrobic koreky o przebieg i miesiac rejestracji ale o wyposazeniu zeby dokladac i liczyc to nie ma opcji. Sam pracowalem kiedys na ksiazeczce i jest to bardzo czasochlonne wiec tez sie nie chce tak przewracac kartek i liczyc na kalkulatorze

W przypadku AC - decyduje VIN, z VIN'u ma być liczone również wyposażenie, bo jest ono tam zapisane..
A nie, że podaję VIN, wyceniają na 16 - mówie że mało to mówią, no dobra, ma pan wypas 16800 - przecież to jest KIBEL i BANDYCTWO. Tym bardziej, że zrobiłem sobie wycene eurotax i wychodziło 26, bez uwzględnienia wyposażenia - czyli 10k chcieli mnie rąbnąć.

Ale, dalej - masz szkodę, w której robisz z OC sprawcy - wtedy w ogóle możesz nie mieć AC i jak miałeś auto jakie chcesz i doposażone jak chcesz i TU ma za to zapłacić.

Tymszasem, TU leci 'po serii' aby zaniżyć wartość auta i wycenić szkodę całkowitą, zawyżając koszta naprawy tak, by przekroczyły niską wartość auta.
Chcą dawać psie pieniądze, za które nie dość że nie kupi się identycznego auta, czyli Twoje prawo do 100% rekompensaty zostaje złamane, to nie kupisz nawet podobnego, w gorszym wypasie, bo wartość RYNKOWA będzie wyższa od tych grosików które dają.
Wszystko jest do wygrania w sądzie, ale to jest czas i zawracanie dupy - jawne, świadome łamanie prawa i próby oszustw, bo jeden wejdzie na drogę sądową a drugi nie.
Kolejny przykład na ZŁODZIEJSTWO TU.

PostNapisane: 10 marca 2010, 08:38 
Częsty bywalec

Napisze jeszcze jedną śmieszą historie w jaką miałem z HDI po stłuczce nie z mojej winy. Wybrałem rozwiązanie "gotówkowe" czyli mieli podliczyć koszt naprawy i wypłacić mi kasę. Dostałem listownie zawiadomienie, że przyznali mi jakąś tam kwotę, mniejsza z tym. Zdziwiła mnie kwota, bo liczyłem na więcej. Poprosiłem o kosztorys. Pani telefonicznie powiedziała, że xero kosztuje u nich 1zł/str! Zgodziłem się na to i miał do mnie dotrzeć list z tym kosztorysem. Po jakimś czasie zero odzewu, więc dzwonie do nich, a Pani powiedziała, że to trzeba osobiście. No to znów jazda do innego miasta po to i w końcu czytam te brednie. Jaki efekt? Nie dość, że policzyli wszystko dla BMW E30 (a miałem E36), to jeszcze za oponę 18" policzyli 250zł. Oczywiście się odwołałem, wytykając im błędy i coś tam jeszcze dorzucili, więc warto się zainteresować i odwoływać, bo oni tylko czekają na janków, którzy dadzą sobie spokój.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1