BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 00:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ubezpieczenie oc / przerejestrowanie auta
PostNapisane: 13 lutego 2011, 22:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Bmw E36
Witam!

Zdrowo ponad miesiąc temu, zakupiłem auto. Przez ten czas nie przerejestrowałem go ani nie opłacałem ubezpieczenia OC. Byłem się opytac, ile kosztowałoby mnie OC to wszędzie kwota sięgała 2500zł... Za tyle to kupiłem auto :duh: więc jak pewnie się domyślacie, nie mam chęci tego opłacac.

Chciałem z ojcem zrobic taki myk że "sprzedałbym" mu swoje auto, po czym on by je na siebie zarejestrował. Tylko teraz pytanie... Jak to ogólnie wygląda ? Jakie opłaty go czekają po tym kupnie auta... Czy trzeba podwójnie podatek płacic skoro, auto nie było jeszcze przerejestrowywane? Jak to wygląda w drodze prawnej.

Proszę o odpowiedzi i pomoc, bo już mi się kończy OC i nie wiem co mam robic !

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Ubezpieczenie oc / przerejestrowanie auta
PostNapisane: 13 lutego 2011, 22:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
Rafi1920 napisał(a):
Za tyle to kupiłem auto

:wstyd:

Rafi1920 napisał(a):
Proszę o odpowiedzi i pomoc,

viewforum.php?f=38

Rafi1920 napisał(a):
bo już mi się kończy OC i nie wiem co mam robic !

najpierw myslec , potem robic

PostNapisane: 13 lutego 2011, 23:09 
Forumowy terrorysta

Zgadza się, nie ten dział i rownież prawda
Darek napisał(a):
najpierw myslec , potem robic

Rafi1920, trzeba było kupić auto z ojcem czyli ojca wpisać w umowie jako współwłaściciela.
Podatek płacisz 2 %. A teraz masz dwie opcje. Sprzedajesz ojcu auto za taką samą kwotę wpisaną w umowie, to ojciec nie będzie płacił podatku. Albo zrób na ojca częściową darowizne (za darowizne na rodziców czy też odwrotnie rodziców na dzieci,jak mnie pamięć nie myli, do 9000 zł nie płaci się na podatku), ojciec będzie współwłaścicielem, ubezpiecza na swoje zniżki. Jednak trzeba pamietac o tym, że przy tej opcji, gdybys to Ty był sprawcą kolizji, także ojciec traci część zniżek.
Kolejna ważna sprawa, skoro nie chcesz kontunuować ubezpieczenia OC to nie możesz zapomnieć złożyć wypowiedzienia OC.

PostNapisane: 14 lutego 2011, 00:16 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
renoraines napisał(a):
Albo zrób na ojca częściową darowizne

To jest najlepsze wyjście , do mnie czasem przychodzą osoby mające ok 20 lat które kupiły sobie właśnie BMW z silnikiem np 2.5L , oczywiście nie mają też zniżek za OC bo to ich pierwsze auto. Radzę im to samo bo jak słyszą jaka czeka ich składka to kwalifikują się na główną nagrodę w konkursie na tzw "minę nietęgą " :) Często ubezpieczenie wychodzi drożej niż taki nowy nabytek.

renoraines napisał(a):
nie możesz zapomnieć złożyć wypowiedzienia OC.

Dokładnie bo jak to jest TU nieprzychylne młodym to wyliczą sobie kosmiczną składkę którą będziesz musiał zapłacić i nie ma zmiłuj.

PostNapisane: 14 lutego 2011, 02:04 
Pierwsze kroki

Darek napisał(a):
Rafi1920 napisał(a):
Za tyle to kupiłem auto

:wstyd:

Może trochę przesadziłem, ale i tak kwota jest bliska kwoty, którą przeznaczyłem na to auto... I raczej się tego nie wstydzę bo nie stac mnie na lepsze auta jak na razie

jawa85 napisał(a):
renoraines napisał(a):
Albo zrób na ojca częściową darowizne

To jest najlepsze wyjście

Ok, powiedzmy że chcę zrobic częściową darowizne, skąd mam wziąc umowę i takie tam duperele i gdzie się z tym udac ?

renoraines napisał(a):
Kolejna ważna sprawa, skoro nie chcesz kontunuować ubezpieczenia OC to nie możesz zapomnieć złożyć wypowiedzienia OC.

Tyle że mi już ponad miesiąc minął, od zakupu auta, tak więc nie wiem czy nadal mogę wypowiedziec OC ?

renoraines napisał(a):
Jednak trzeba pamietac o tym, że przy tej opcji, gdybys to Ty był sprawcą kolizji, także ojciec traci część zniżek.

To raczej wiadome, miałem już golfa na ojca i 3 kolizje, na każdej ja zarobilem :niepewny: ale wiem że jak byłaby z mojej winy, to zniżki idą ostro.

Panowie bez waszej pomocy raczej sobie z tym nie poradzę... Gdy kupowałem motocykle ubezpieczenie w pzu wynosiło za nie od 250zł do 350zł... Kupując auto na siebie, byłem pewien że będzie to coś koło 1000zł - 1200zł. Tak, wiec przyznam, załapałem niezłą zawiechę jak usłyszałem dokładnie 2743zł.

Nie chcę tego płacic i na pewno nie będę tego płacił, tylko muszę wiedziec jak to zrobic.

Najchętniej to sprzedałbym fikcyjnie to auto ojcu, ale niezupełnie wiem, czy to coś da z OC... Bo to o OC mi się rozchodzi najbardziej, reszta czyli te podatki, jakoś mnie nie przerażają, i tak wyszłoby taniej. Tylko właśnie tak jak piszę... To oc jest najważniejsze, czy jak na ojca zarejestruje to bedzie mógł tanio auto opłacic... A zniżki ma ogromne.

Przepraszam również za to że temat założyłem nie w tym dziale co trzeba, lecz nie mogłem właśnie znaleźc tematu co do porad prawnych i ubezpieczeń.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 14 lutego 2011, 08:05 
Specjalista

Rafi1920 napisał(a):
Ok, powiedzmy że chcę zrobic częściową darowizne, skąd mam wziąc umowę i takie tam duperele i gdzie się z tym udac ?

Wchodzisz w google.pl wpisujesz hasło "umowa darowizny pojazdu" wybierasz jakiś link i drukujesz umowę. Następnie wypisujesz, do US chyba nawet nie musisz iść bo kwota jest za mała tylko od razu do wydziału komunikacji ( dla pewności możesz wejść do US zapytać się czy nie potrzeba jakiejś pieczątki ale z tego co mi wiadomo to nie). Wymieniają Ci dowód albo robią adnotację w dowodzie i to tyle.

Rafi1920 napisał(a):
Tyle że mi już ponad miesiąc minął, od zakupu auta, tak więc nie wiem czy nadal mogę wypowiedziec OC ?

Chodzi o termin końca polisy , jeżeli nie wypowiedziałeś po nabyciu pojazdu to nie przegap terminu końca polisy bo będziesz musiał zapłacić za cały następny rok.

Jak byś sprzedał pojazd ojcu to polisa OC przechodzi na niego i on ją wypowiada w ciągu 30dni. Myślę , że nikt się nie dopatrzy żeby Ciebie ścigać za ten okres co Ty byłeś właścicielem bo jak jest tak krótko to nie zwracają na to uwagi . Tylko pamiętaj , że jeśli ojciec wypowie i zostawicie auto zarejestrowane bez OC to fundusz gwarancyjny może wysłać karę do zapłacenia.

PostNapisane: 14 lutego 2011, 09:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
Rafi1920 napisał(a):
I raczej się tego nie wstydzę bo nie stac mnie na lepsze auta jak na razie

nie to miałem na myśli, raczej to ze kupujesz auto a nie stać cie na opłaty do niego

PostNapisane: 14 lutego 2011, 09:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Rafi1920, sprawdzales w jakims CUKa?? Tam Ci znajda najtansza oferte...ja pamietam, ze pierwsze auto ubezpieczalem przez CUK w MTU bo wychodzilo najtaniej...w 2008 za 1.9D zero znizek placilem 1200zl na rok...do tego rozlozylem sobie to az na 4 raty to wychodzilo chyba 320zl co 3 miesiace...moze pojdz tam i cos Ci wymysla ciekawego

PostNapisane: 14 lutego 2011, 16:52 
Forumowy terrorysta

Rafi1920 napisał(a):
Gdy kupowałem motocykle ubezpieczenie w pzu wynosiło za nie od 250zł do 350zł... Kupując auto na siebie, byłem pewien że będzie to coś koło 1000zł - 1200zł. Tak, wiec przyznam, załapałem niezłą zawiechę jak usłyszałem dokładnie 2743zł.

Nie chcę tego płacic i na pewno nie będę tego płacił, tylko muszę wiedziec jak to zrobic.

Sprawdz ile wyniesie składka w innych TU ;).

PostNapisane: 14 lutego 2011, 22:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
nie wiem ja obecnie ale przy zakupie mojej buni mialem podobnie a nawet tak samo .. kupilem ja na swieta juz prawie z wygasajaca polisa (obecnie jest tak ze sprzedajacy ma zapewnic kupujacemu min miesiecna polise w przod- o ile mnie pamiec nie zawodzi) to nie zmienia faktu ze wtedy polisa wygasala 01.01 nowego roku a ja poszedlem kupic nowa i wypowiedziec stara 02.01 i tu zonk :zdziwko: pani pwiedziala ze polisa stara polisa z automatu zostala przedluzona bo nie zdazylem wypowiedziec a skladka na mnie wynosila 2.300plnow .. wiec szybka wycieczka do hdi (tam miala byc nowa polisa) i kobitka powiedziala ze jedyne wyjscie to sprzedac teraz samochod np tacie .. a za roznice w dniach uzywania tamtej przedluzonej polisy pokryje koszty -lacznie 3 dni i zaplacilem okolo23zl bo z dniem sprzedania samochodu tacie dalem mu miesiac na zastanowienie sie czy chce ja przedluzyc -oczywiscie nie ... ubezpieczyciez z hdi zrobil wszystko by pozyskac nowego klienta i uzyl swoich zdolnosci i poinformowal mnie jak zalatwic sprawe .. wiem ze placilo sie kary za nieoplacanie ubezpieczenia ..teraz ubezpieczyciele przedluzaja automatycznie wiec nie wiem czy kary sa nadal

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 14 lutego 2011, 22:38 
Specjalista

DaRo25 napisał(a):
obecnie jest tak ze sprzedajacy ma zapewnic kupujacemu min miesiecna polise w przod

To nabywca ma prawo korzystać z polisy przez 30 dni i w tym czasie "zastanawia się" co z nią zrobić dalej. Sprzedający nie jest zobligowany zapewnić nabywcy miesiąc korzystania z polisy bo w takim przypadku nie możliwa byłaby sprzedaż pojazdu na krócej niż miesiąc przed końcem ubezpieczenia ponieważ nie można sobie dokupić kilku dni obowiązywania OC.

DaRo25 napisał(a):
teraz ubezpieczyciele przedluzaja automatycznie wiec nie wiem czy kary sa nadal

Tak kary są nadal i to spore bo można wypowiedzieć w jakimś TU polisę i zostawić pojazd zarejestrowany bez OC. Co do automatycznego przedłużania w momencie kiedy polisa nie jest wypowiedziana to ma miejsce ono tylko raz i tylko wtedy gdy polisa była opłacona w całości ( TU nie może w nieskończoność wznawiać polisy w sytuacji gdy ktoś uparcie nie płaci)

PostNapisane: 15 lutego 2011, 02:28 
Pierwsze kroki

Z tego co tutaj wyczytałem i przeanalizowałem. Wynika że najlepiej byłoby teraz, gdybym "sprzedał" auto ojcu, ojciec musiałby wypowiedziec umowę w HDI (bo właśnie tak mam OC) bądź przedłużyc na siebie, ale już ze zniżkami. Opłacic wszystkie szmery bajery i jechane ? Sprawdzałem kiedy mi się skończy oc... Niestety termin jest jutro.

Koszta jakie by mnie czekały, a właściwie mojego ojca, to podatek,zarejestrowanie,oc ?

Mam nadzieje że będzie tak łatwo jak tutaj piszę, wtedy będę miał problem z głowy :zawstydzony:

Ojciec już nawet chciał żebym w ogole sie pozbyl auta, ale za bardzo mi się ono podoba :super: Tak więc wolę kombinowac...

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi ;)

PostNapisane: 15 lutego 2011, 08:57 
Specjalista

Rafi1920 napisał(a):
Sprawdzałem kiedy mi się skończy oc... Niestety termin jest jutro.

To musisz podjąć szybko decyzję. Ojciec podatku zapłaci parę zł od takiej wartości a na OC na pewno zaoszczędzisz. Chyba , że jeszcze zdecydujesz się na darowiznę ( całości) wtedy w ogóle podatku nie zapłacisz a procedura w TU jest taka sama jak przy sprzedaży/kupnie pojazdu.

PostNapisane: 16 lutego 2011, 17:18 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
Garaż: Na działce :)
Siema ja miałem podobna akcje kupiłem auto ubezp ważne przez pól roku myślę, wyjeżdżę do końca wypowiem umowę i znajdę taniej. Naszło mnie coś żeby zrobić to wcześniej, miałem ubezpieczenie w Generali, gdy zajechałem chciałem wypowiedzieć umowę gość do mnie, ze nie mam zniżek muszę za cały rok ubezp zaplacic, bo jeździłem 3mies a moglem 1mies, ja się pytam ile on mi liczy i do mnie 6000zl (nie żartuje było 58.. zl),myślę o kur ale na tyle był miły powiedział żeby zrobić darowiznę na kogoś z rodziny albo współwłaściciela dopisać, zrobiłem siostrę na wspl i zrobił mi re kalkulacje i za pól roku 1000zl za płaciłem i mu podziękowałem, wiec ku przestrodze innym załatwiajcie takie sprawy jak najszybciej.

PostNapisane: 16 lutego 2011, 23:07 
Pierwsze kroki

A więc zrobilem po kolei

Sprzedalem ojcu auto.
Ojciec zadzwonil i dowiedzial sie ile z jego znizkami zaplaci za rok.
Wyszło 560zł. Tak wiec zostalismy tam

PostNapisane: 16 lutego 2011, 23:19 
Forumowy terrorysta

Mam nadzieje, że w umowe KS wpisałeś tą samą kwotę, za która kupiłeś lub mniejszą, żebys jako sprzedajacy, który sprzedaje przed upływme 6mcy od kupna, nie płacił podatku.

PostNapisane: 16 lutego 2011, 23:25 
Forumowicz

Moje BMW: e36 325 td
Kod silnika: M51D25
Panowie a jak to jest dokłądnie z ta współwłasnością? Bo ja miałem BMW zarejestrowane na współwłasność z ojcem i w Warcie wyliczyli składkę na mnie jakos z 4500 pln, w wydaje mi sie że powinni liczyć na ojca :/. Też kombinacja, darowizna, zmiana ubezpieczyciela itp.

PostNapisane: 16 lutego 2011, 23:35 
Specjalista

GRL napisał(a):
Warcie wyliczyli składkę na mnie jakos z 4500 pln, w wydaje mi sie że powinni liczyć na ojca

Warta ma specyficzny system udzielania zniżek inny niż pozostałe TU. W Warcie mając więcej niż 36 lat możesz dostać 60% na wejściu nawet jeśli nigdy nie miałeś na siebie pojazdu ale jak jesteś młody to wychodzą sumy kosmiczne. W pozostałych TU liczy się zniżki za bezszkodową jazdę korzystniejszego właściciela no i oczywiście obowiązują zwyżki za młody wiek jednego ze współwłaścicieli.

PostNapisane: 17 lutego 2011, 10:55 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
Garaż: Na działce :)
w Generali tez maja wysokie zwyżki u mnie za wiek było Próg I do 25 lat potem próg drugi 25-30lat tez była zwyżka. Dodatkowo za markę była zwyżka jak dobrze pamiętam ok 30%. Sam mam 19 lat siostra wspolw lat 27 i zniżek 30% i najtaniej mi wyszło w Axa 670zl. Jeżeli jak by ktoś chciał jeszcze 50zl za OC lub 100zl za OC+ac zniżki do axa to pisać na priv.

PostNapisane: 20 lutego 2011, 23:38 
Pierwsze kroki

Po kłopocie... ;)

Zrobiłem tak jak wielu mi radziło, OC wyszło 580zł :)

Dziękuję wszystkim :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1