1. W umowach nigdy nie zaznaczamy zgody na przetwarzanie chyba że jest to potrzebne, żeby w ogóle umowę podpisać.
2. Numery ukryte mam zablokowane u operatora (wbijasz na stronę, logujesz się, kilka kliknięć i z głowy). I gówno mnie obchodzi, że ktoś dzwoni do mnie z ukrytego. Jak rzeczywiście ma interes, to zadzwoni z normalnego numeru.
3. Spam na komórkę też można zablokować - zarówno ten od operatora, jak i ten z konkursów w radiu/tv.
4. Można blokować konkretne numery telefonów - dzwonisz do operatora i podajesz listę numerów i on blokuje.
5. Dobrze jest mieć 2 adresy email - jeden do normalnych rzeczy (kontakt z ludźmi, rejestracja na poważnych stronach) i jeden do spamu (rejestracja na podejrzanych stronach).
6.
N.I.G.D.Y. nie podajemy prawdziwych danych osobowych (imienia, nazwiska, numeru pesel, adresu, numeru telefonu) na durnych stronach z programami, kontach pocztowych, forach i wszędzie, gdzie o to proszą, a nie wydaje się nam to potrzebne.
7. Google rozpozna Cię zawsze po ciastkach - GA jest praktycznie na każdej stronie w sieci. Podobnie durny FB. Na szczęście jedno i drugie można zablokować. Blokuje się albo ciasteczka firm trzecich (jest to w ustawieniach przeglądarek), albo perfidnie domeny przez plik drivers\etc\hosts. Przykład:
Kod:
127.0.0.1 facebook.com
127.0.0.1 google.com
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hosts