BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ktoś przehandlował moje dane, do Orange - dla detektywów
PostNapisane: 2 października 2013, 21:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
1. W umowach nigdy nie zaznaczamy zgody na przetwarzanie chyba że jest to potrzebne, żeby w ogóle umowę podpisać.
2. Numery ukryte mam zablokowane u operatora (wbijasz na stronę, logujesz się, kilka kliknięć i z głowy). I gówno mnie obchodzi, że ktoś dzwoni do mnie z ukrytego. Jak rzeczywiście ma interes, to zadzwoni z normalnego numeru.
3. Spam na komórkę też można zablokować - zarówno ten od operatora, jak i ten z konkursów w radiu/tv.
4. Można blokować konkretne numery telefonów - dzwonisz do operatora i podajesz listę numerów i on blokuje.
5. Dobrze jest mieć 2 adresy email - jeden do normalnych rzeczy (kontakt z ludźmi, rejestracja na poważnych stronach) i jeden do spamu (rejestracja na podejrzanych stronach).
6. N.I.G.D.Y. nie podajemy prawdziwych danych osobowych (imienia, nazwiska, numeru pesel, adresu, numeru telefonu) na durnych stronach z programami, kontach pocztowych, forach i wszędzie, gdzie o to proszą, a nie wydaje się nam to potrzebne.
7. Google rozpozna Cię zawsze po ciastkach - GA jest praktycznie na każdej stronie w sieci. Podobnie durny FB. Na szczęście jedno i drugie można zablokować. Blokuje się albo ciasteczka firm trzecich (jest to w ustawieniach przeglądarek), albo perfidnie domeny przez plik drivers\etc\hosts. Przykład:
Kod:
127.0.0.1 facebook.com
127.0.0.1 google.com

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hosts

Ostatnio edytowano 2 października 2013, 22:02 przez ULLISSES, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 października 2013, 22:01 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Przypadek z dziś- oczywiście sieć Orange. Moj Ojciec dzwoni do mnie i opowiada co nastąpiło:

Ok. 15:00 kręci do niego jakis nieznany numer. Ojczulek odbiera i przedstawia się jakas miła pani z sieci Orange - orandżinka i proponuje mu jakieś tam ubezpieczenie. On na odczepnego ściemnia i mówi " juz takie mam, dziekuje bardzo i miłego dnia " . Na to sympatyczna pani -" przeciez gdyby pan miał to bym do pana nie dzwoniła ". Ojciec pełna konsternacja, o takowym ubezpieczeniu lub jego braku nie ma mowy,zeby siec Orange wiedziała.
Ubezpieczenie oczywiscie nie dotyczyło usług tel/internetowych swiadczonych przez siec Orange.

Tez przypadek ? hehehe.

Robi sie coraz ciekawiej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 października 2013, 22:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Frank: Zapewne tej pani chodziło o to, że nie ma takiego ubezpieczenia w Orange, bo dostępu do umów firm trzecich raczej nie mają. Ewentualnie jest dobra w pokera. ;]

Siedziałem kiedyś przez tydzień w takim callcenter proponując zmianę abonamentu na nowy.
System dobrze wie, kto ma jaką umowę i sam wybiera losowo numery. Wie też, kiedy i kto ostatnio tam dzwonił, więc nie sposób usłyszeć "dzwonili do mnie wczoraj i odmówiłem".

PostNapisane: 2 października 2013, 22:09 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
ULLISSES napisał(a):
Zapewne tej pani chodziło o to, że nie ma takiego ubezpieczenia w Orange, bo dostępu do umów firm trzecich raczej nie mają.
Nie. Zaznaczył własnie ,ze stołuje się jesli chodzi o podobną ofertę, u konkurencji.
ULLISSES napisał(a):
Ewentualnie jest dobra w pokera. ;]
chyba tak :rotfl:

PostNapisane: 3 października 2013, 10:37 
Forumowy terrorysta

Kilakrotnie spotkałem się z sytuacją, wchodzi się, to się slyszy, że przy wejsciu do marketu stoja hostessy i oferuja darmowe bilety na kabaret, Kryszak, Grabowski/Kiepski. Trzeba podac dane, bo bilety przysla poczta. Okazuje się, pisali w prasie i rowniez bylo w tv, ze to nagonka na prezentacje garnków i dopiero po niej jest wspomiany wystep.

PostNapisane: 4 października 2013, 08:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Do mnie wczoraj doszło poczta zaproszenie na Mayday w katowicach po wpisach na fb wyszlo ze duza czesc z moich znajomych dostala nie tylko z mojego miasta

PostNapisane: 12 października 2013, 20:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
W ciągu ostatnich 2 tygodni zacząłem rozglądać się za ofertami dot. ubezpieczenia nieruchomości, konkretnie domu.
Mam na mailu 3 wyceny różnych towarzystw ubezpieczeniowych- jeszcze nie podjąłem decyzji na którą ofertę się zdecyduję.
Mieszkamy z żoną w domu od 2 lat. Nikt nigdy nie dzwonił do nas ani też nie odwiedzał nas w sprawie ubezpieczenia nieruchomości.
Wczoraj o 14 zawitał do nas pucułowaty przedstawiciel firmy TUZ (z którą się nie kontaktowałem) i zapytał: "Czy nie poszukujecie państwo dobrego ubezpieczenia domu?"
Na moje pytanie skąd ma nasze dane i skąd to pytanie akurat teraz, powiedział że akurat przejeżdżał ulicą i postanowił zapytać ;)

Pozostaje wierzyć w przypadki, albo jestem podsłuchiwany :hyhy:

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

PostNapisane: 13 października 2013, 09:14 
Uzależniony od forum :)

Albo to mafia i lepiej żebyś się u niego opłacił :)

PostNapisane: 11 listopada 2013, 09:32 
Forumowicz

Moje BMW: e36 compact
Kod silnika: m43b16
Ja napisze trochę w innym temacie ale tez chodzi mi o orange, problem polega na tym ze od jakiegoś czasu nie dochodzą mi SMS z Orange od znajomych, sprawdzałem na forum orange to mnóstwo ludzi ma ten sam bądź podobny problem, dzwoniłem do orange i mówią ze wszystko w porządku, wcześniej wymieniłem kartę sim, hard reset telefonu tez był zrobiony itp itd. Po przełożeniu karty sim do drugiego tel otrzymałem zaległe sms ale były nie kompletne (brak części tekstu), zasięg w tel przestawiłem z WCDMA na gsm i możne trochę jest lepiej, nie wiem co dalej mam zrobić, wcześniej problemu nie było, chyba najwyższy czas zmienić operatora. Spotkał się ktoś z was z podobnym problemem, a możne jakoś go udało się wam go rozwiązać?

PostNapisane: 11 listopada 2013, 09:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: pocket rocket 323ti
Kod silnika: r6 :)
Garaż: Pocket rocket 323ti vel dzikus
Smoczyca 645ci vel dziadkowóz
ja załatwiłem sprawę niechcianych telefonów w taki oto sposób (a dzwonili do mnie z playa, jakiejś szkoły angielskiego, i pokazów żarcia, i nie mam pojęcia skąd telefon mój mieli...)

za pierwyszm razem byłem kulturalny. powiedziałem że mają nie dzwonić.
za drugiem razem, poszła wiązanka, oraz hasła że nr został wykradziony, zdobyty w jakiś nielegalny sposób, wyłudzony. że nie życzę sobie wydzwaniania, powiedziałem że to stalking, prześladowanie, uporczywe dokuczanie, itp, i że jeszcze raz zadzwonią, to idę na policję.

i od ponad pół roku mam spokój.
dodam że dziady z playa potrafili o 23 dzwonić....

Lekki zamach 240mm
Hamulec 325/294mm+ pompka e84
Szpera 40% w końcu na pokładzie!
Gwint 4x kolumna
Stroker waiting.......
Jest przeciąg :)

PostNapisane: 14 listopada 2013, 15:17 
Forumowicz

Kiedyś byłem na koncercie, wchodzisz dostajesz kupon, możesz wygrać nagrody, a na tym kuponie do umieszczenia wszystkie dane,maile, zgody, pozwolenia. Na koniec nagroda rower z hipermarketu wylosowany, a kuponów z danymi 10 worków :D

"Typer 01/2013 -I miejsce"
"Typer 04/2013 -III miejsce"

PostNapisane: 14 listopada 2013, 22:00 
a może jakieś konkursy, promocje, wróżki, generalnie smsy premium? Operatorzy tego typu zabaw (nie operatorzy komórkowi) pewnie przetwarzają dane uczestników.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1