BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 507 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MŚ w Brazylii 2014
PostNapisane: 15 czerwca 2014, 12:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
StreetFire7 napisał(a):
Kuponik poszedł, obstawiłem zwycięstwa Grecji, Urugwaju i .... Anglii

No i właśnie... :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 13:28 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Gumiś napisał(a):
1. No i oprócz sygnalizacji od liniowych miałby wsparcie od technicznego. Z liniowymi główny raz naradza się twarzą a raz podejmie decyzje bo ten wskaże chorągiewką. Wcale nie musiałby być w jakimś studiu w pomieszczeniu na stadionie, bo to nie problem wydzielić mu stanowisko przy linii boiska, tam gdzie i tak on przebywa, coby w razie problemów z łącznością mógł naradzić się face to face z głównym.

Zgadzam sie, to jest jedyna opcja, sędzia wizyjny siedzi na stadionie przy boisku...
Tylko jest kolejna kwestia w tym momencie... on siedzi przy jakiejś konsoli, stole wizyjnym mikserskim, do którego dochodzi sygnał ze wszystkich kamer zanim zostanie obrobiony, zmiksowany i nadany jako wyjściowy na wizję.
Czyli taki sędzia nie używa wyniku pracy realizatora - (realizator wstawia napisy, opisy, zegar, grafiki etc.) - nie znam się na techice telewizyjnej ale taki sędzia wizyjny musiałby być przeszkolony i kumaty w zakresie techniki tv, bo to ten sędzia sam by brał obraz z różnych kamer i uwzględniał który analizować.
Wiadomo teraz że taki stół telewizyjny sędziowski musiałby być zainstalowany na stadionie, i być własnością stadionu (??) i musiałby być uniwersalny i kompatybilny z różnymi standardami tv i systemami, no bo na danym stadionie np. grają drużyny miedzynarodowe zagraniczne i realizator meczu też jest zagraniczny z dalekiego kraju np. , więc żeby nie było przymusu że na tym stadionie to nie może być realizator tv z Azji bo coś tam....
No ale jest pomysł na nowy produkt hehehe telewizyjny stół sędziowski, uniwersalny i kompatybilny ze wszystkimi systemami tv hehehe myśle że FIFA również właśnie ten wątek biznesowy bardzo mocno analizuje

.Jacek. napisał(a):
Szwajcaria - Ekwador

za to lubie MS, kombinacje drużyn nie do zobaczenia nigdzie poza taką imprezą....

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 15:41 
Forumowicz

Boogie napisał(a):
Gumiś napisał(a):
1. No i oprócz sygnalizacji od liniowych miałby wsparcie od technicznego. Z liniowymi główny raz naradza się twarzą a raz podejmie decyzje bo ten wskaże chorągiewką. Wcale nie musiałby być w jakimś studiu w pomieszczeniu na stadionie, bo to nie problem wydzielić mu stanowisko przy linii boiska, tam gdzie i tak on przebywa, coby w razie problemów z łącznością mógł naradzić się face to face z głównym.

Zgadzam sie, to jest jedyna opcja, sędzia wizyjny siedzi na stadionie przy boisku...
Tylko jest kolejna kwestia w tym momencie... on siedzi przy jakiejś konsoli, stole wizyjnym mikserskim, do którego dochodzi sygnał ze wszystkich kamer zanim zostanie obrobiony, zmiksowany i nadany jako wyjściowy na wizję.
Czyli taki sędzia nie używa wyniku pracy realizatora - (realizator wstawia napisy, opisy, zegar, grafiki etc.) - nie znam się na techice telewizyjnej ale taki sędzia wizyjny musiałby być przeszkolony i kumaty w zakresie techniki tv, bo to ten sędzia sam by brał obraz z różnych kamer i uwzględniał który analizować.
Wiadomo teraz że taki stół telewizyjny sędziowski musiałby być zainstalowany na stadionie, i być własnością stadionu (??) i musiałby być uniwersalny i kompatybilny z różnymi standardami tv i systemami, no bo na danym stadionie np. grają drużyny miedzynarodowe zagraniczne i realizator meczu też jest zagraniczny z dalekiego kraju np. , więc żeby nie było przymusu że na tym stadionie to nie może być realizator tv z Azji bo coś tam....
No ale jest pomysł na nowy produkt hehehe telewizyjny stół sędziowski, uniwersalny i kompatybilny ze wszystkimi systemami tv hehehe myśle że FIFA również właśnie ten wątek biznesowy bardzo mocno analizuje

Skąd arbiter ma wiedzieć, że popełnia błąd? Nie musi wiedzieć, decyzja o sprawdzeniu wideo należałaby do niego. A najczęściej w sytuacjach jak np. właśnie dyktowanie karnego często od razu pojawiają się wątpliwości. A jeśli sędzia słabo coś widział albo był nawet zasłonięty to tym bardziej byłoby korzystne sprawdzenie powtórki. Sędzia oglądałby powtórki tylko w poważnych sytuacjach jak np. ręka, karny, poważny faul, spalony, które mocno wpływają na rezultat meczu, ale nie do sprawdzania np. rożnego.
Tak, sędziowie naradzają się twarzą w twarz, ale w czym problem? Przecież przy takich sytuacjach gra i tak jest przerwana. Nie jestem fanem futbolu, ale czy przypadkiem sędziowie nie mają obecnie słuchawek do kontaktowania się między sobą? Z obawami o zakłócanie i podszywanie się pod innego sędziego to już po prostu popłynąłeś. Bez przesady. Mnie np. od piłki nożnej odrzuca korupcja, ustawianie meczów i ogromne błędy sędziowskie na najważniejszych imprezach oraz niechęć FIFA do ograniczenia takich karygodnych, wypaczających wyniki błędów przez korzystanie z nowoczesnych technologii.
Boogie moim zdaniem za bardzo wymyślasz z jakimś specjalistycznym sprzętem, stołem mikserskim, specjalnym sędzią itp. Też nie znam się na technice TV, ale moim zdaniem wystarczyłby tutaj nawet odpowiedni tablet. Przecież nawet zwykły kibic i widz ma obecnie taki dostęp do materiałów telewizyjnych, że może cofać, oglądać na zwolnionym tempie, wybierać obraz z odpowiedniej kamery itp. to po co komu nie wiadomo jaki specjalistyczny sprzęt? Wystarczy możliwość oglądania materiału z dostępem do wszystkich kamer. Nie wiem czemu przejmujesz się jakimś obrabianiem materiału przez telewizję, miksowaniem, napisami, zegarem itp. Przecież mecze są transmitowanie na żywo, nie wydaje mi się, aby mecze były jakoś miksowane albo montowane (bo po co?), zmieniają się tylko kamery, napisy czy zegar w niczym nie przeszkadzają.
I nie rozumiem problemu finansowego. Te mistrzostwa w Brazylii kosztują wiele miliardów, piłkarze zarabiają rocznie wiele milionów, najważniejsze piłkarskie imprezy to gigantyczne pieniądze, więc nie widzę sensu przejmowania się takimi drobnymi.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 18:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Szlag może człowieka trafić jak sie traci brame w ostatnich sekundach jak to pokazał właśnie Ekwador. Szkoda mi ich, ale sami są sobie winni.
Idę coś wszamać i prawie będzie następny mecz :hyhy:

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 19:08 

Moje BMW: E38 735i
Kod silnika: M62
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166789
Owad napisał(a):
Szlag może człowieka trafić jak sie traci brame w ostatnich sekundach jak to pokazał właśnie Ekwador. Szkoda mi ich, ale sami są sobie winni.

Zawsze trzeba grać do końca ;) A poza tym jak na razie nie oglądaliśmy jeszcze meczu, który zakończyłby się podziałem punktów :hyhy:

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 19:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
.Jacek. napisał(a):
Zawsze trzeba grać do końca

a pewnie, że trzeba :) i też wychodzę z tego założenia.

No teraz czas na Francję i Honduras. Jak typujecie? Ja nie mam pojęcia na co stać tych drugich więc stawiam na Francuzów.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 19:50 
Specjalista

e34 540i '94
PiotrekW napisał(a):
Z obawami o zakłócanie i podszywanie się pod innego sędziego to już po prostu popłynąłeś.
Boogie moim zdaniem za bardzo wymyślasz z jakimś specjalistycznym sprzętem, stołem mikserskim, specjalnym sędzią itp. Też nie znam się na technice TV, ale moim zdaniem wystarczyłby tutaj nawet odpowiedni tablet.

Zawiesiłbyś arbitrowi tablet na szyi?
Czy zrobił specjalny stolik na niego obok linii środkowej ? :)

no cóż, myślenie organizacyjne nie jest zdaje się Twoją najmocniejszą stroną :D bez obrazy Piotrek hehehe
Potrafisz odpowiedzieć na pytanie, dlaczego specjaliści od ratownictwa medycznego nie zgadzają się na proponowane rozwiązania przjeżdżania karetki przez bramki autostradowe :
- karetka ma osobny pas awaryjny, ale personel musi mieć kartę magnetyczną którą wkłada w czytnik i bramka sie otwiera
- karetka ma osobny pas, ale szlaban otwiera pracownik autostrady po stwierdzeniu obecności karetki
????? :)
To dokładnie problem z rodzaju tych analiz video powtórek....

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 19:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e65 & e36
Kod silnika: N62b44 & M52b20
Czyli wg Ciebie Boogie jestesmy skazani na nieudolnosc sedziow ?

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:55 
Boogie, większego filozofa tutaj nie było :D .

Ludzie nie z takimi problemami dają sobie radę to jakby chcieli (władze piłkarskie )to wymyśliliby patent na problemy o których rozmawiacie.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 23:50 
Specjalista

e34 540i '94
Wy Panowie to nazywacie filozfią, a niektórzy na tym fajną kase zarabiają :D no ofence,
a na poważnie, to myślicie że FIFA celowo się upiera bo sie jej nudzi żeby nie było tych video analiz ?
Przecież pieniądz w piłce to widownia, reklama itp. wiecie dobrze jak ciężko się dostać na mecz ligowy w UK czy w innych krajach z wysokim poziomem piłki....
Wysoki poziom piłki musi być utrzymany, a przy tym ma być interesująco, żeby kibic się nie nudził.. zobaczcie co wyrabia Ecclestone i spółka żeby uatrakcyjnić F1..
Chyba nie myślicie że ktoś by pozwolił FIFie blokować rozwiązanie podnoszące atrakcyjność i poziom widowiska, gdyby to nie miało realnych przeszkód organizacyjnych, tam są potężne budżety, miliardy, i zarządzający tym wszystkim dalej myślą w kategoriach wzrostów - czyli więcej kibiców, wyższe ceny, większe gaże, większa stawka... każde rozwiązanie pewne podnoszące atrakcyjność widowiska i dyscypliny, a więc i zyski jest witane z otwartymi ramionami.
No pomyślcie chwilkę tak na spokojnie...
Jasne jest że taka sytuacja jak teraz, czyli że widz ma dostęp do wielu ujęć z kamer poklatkowych 1000pfs+ i widzi dokładnie jak pod mikrospokem każdy ruch i szczegół kontra ślepy sędzia, jest nie zaakceptowania, kwestią jest jednak jak to zostanie zorganizowane.... a wbrew pozorom nie jest to takie hop siup jak sie szanownej widowni wydaje (podobnie jak owe tiry na tory, jak karetki na autostradzie i wiele innych tematów) :)))

Dzisiaj była użyta analiza video dla Francuzów, więc nie jesteśmy skazania na pomyłki sędziów, z Gumisiem zresztą pisaliśmy jak to według nas powinno wyglądać, dlatego ciekawy jestem jak to zostało organizacyjnie rozpracowane.... jak ma ktoś info szczegółowe, to z chęcią się dowiem więcej..

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 05:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Ale elaboraty...Wystarczy zrobić tak jak jest w siatkówce, w czym problem? Sprawa ma dotyczyć tylko i wyłącznie sytuacji w których gol już padł a pojawiają się wątpliwości czy był spalony lub faulu w polu karnym. Jeżeli faulu nie było i widać, że piłkarz ewidentnie chciał wymusić karnego to powinien przy okazji dostać żółtą kartkę. Sprawdzanie sytuacji przy każdym spalonym to i tak już "musztarda po obiedzie" więc jest bez sensu.

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 07:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Szkoda że nie zakumulowałem kuponów bo wczoraj wszystko mi weszło :D

Szwajcaria-Ekwador - obie drużyny strzelą
Francja-Honduras - Francja i powyżej 2,5 gola
Argentyna-Bośnia - Argentyna i powyżej 2,5 gola

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 10:45 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Gumiś napisał(a):
Szkoda że nie zakumulowałem kuponów bo wczoraj wszystko mi weszło :D

Szwajcaria-Ekwador - obie drużyny strzelą
Francja-Honduras - Francja i powyżej 2,5 gola
Argentyna-Bośnia - Argentyna i powyżej 2,5 gola

Gumiś Ty hazardzisto :hyhy:

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 11:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
A na dziś jakie typy?

Ja cały czas się waham, ale myślę żeby postawić:

Niemcy-Portugalia - bramkowy remis
Iran-Nigeria - Nigeria
Ghana-USA - obie drużyny strzelą

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 11:33 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Ja postawiłem na zwycięstwa Portugalii, Nigerii i USA :)

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 12:27 

StreetFire7 napisał(a):
Ja postawiłem na zwycięstwa Portugalii, Nigerii i USA :)

Z Portugalczykami odważnie poszedłeś :hyhy:

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 12:29 
Forumowy terrorysta

Niemcy-Portugalia - remis
Iran-Nigeria - Nigeria
Ghana-USA - USA

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 12:33 

Niemcy - Portugalia 1x chodź mam nadzieję że Portugalia :hyhy:

Iran - Nigeria 2

Ghana - USA 2

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 14:19 

wiadomo Niemcy graja i od razu Szumacher się obudził ze snu.............. :ok: :ok:

Typer 01/2013-II miejsce...Typer 02/2013-III miejsce...Typer 03/2013-III miejsce...Typer 04/2013-I miejsce..Typer 09/2013-II Miejsce...Typer 12/2013-II miejsce...Typer 03/2014-III miejsce...Typer 05/2014-III Miejsce...Typer 10/2014-II miejsce...Typer 11/2014-II...Typer 12/2014-I..Typer 11 / 2015 - II...Typer 04/2016-III...Typer 08/2016-II..Typer 09/2016-III..Typer 10/2016-III..Typer 05/2017=II...

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 15:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Liczę na to, że znów nie padnie żaden remis i tak:
Niemcy - Portugalia 1

Iran - Nigeria 2

Ghana - USA 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 507 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1