BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 01:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 13:58 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Fryderyk napisał(a):
tylko po co piszesz, że nie wolno mrygać światłami?

Tu są dwa problemy.
1 - głąb jadący na siłę 90 na lewym pasie.
2 - debil jadący 2cm za ofiarą na długich i często na trąbce który nie mówi 'przepraszam', tylko 'idź pobiegać' i o tym własnie mówię.

Widzisz że ktoś jedzie lewym, prawy ma wolny, to
1 - możesz go albo ominać bez mrygania, zwalniania, przyspieszania.
2 - Jak jesteś uparty i chcesz go uczyć, możesz jadąc za nim 20m mrygnąc kilka razy a jak nie reaguje ominać.

jak będzie kulturalny to ci zjedzie jak będzie hamem to nie.

Jak komuś podjedziesz i będziesz mu ewidentnie mówił 'spier..' to tylko będziesz prowokował jego odwet w postaci 'naucze go i mu nie zjade' a nawet możesz sprowokować 'zhamuje i dam w morde' i poco ci to?
Jak można bezproblemowo, normalnie, nie wnikając w głupoty, nie stwarzając chorych sytuacji, grzecznie mrygnąć, albo ominać i pomyśleć 'buras'.

Natomiast spychanie siłą, trąbienie, siedzenia na zderzaku to nie jest 'przepraszam' tylko 'wyzywanie' rozmawiających przed przejściem ludziom za to że sobie stoją.

I tu w obu przypadkach mamy brak kultury o którym mowa.

Ostatnio edytowano 17 maja 2009, 14:01 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 13:59 
Uzależniony od forum :)

Fryderyk napisał(a):
Dlaczego uważasz, że jeśli ktoś przekracza 50 to od razu uważa, że "jest sam na drodze" ?

A dlaczego ktos uwaza,ze np.ja jadac przepisowo lewym pasem mysle,ze jestem sam na drodze?Pracowalem jako kierowca i jezdzilem duzo w miastach po Niemczech i Holandii a takze Szkocji.Wniosek jest jeden,z kultura na drodze to jestesmy 100lat za murzynami :wstyd:A tym lewym pasem to nie jade sztywno 50 bez przesady,ale nie [cenzura] jak wiekszosc

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:01 
Cytuj:
Tu są dwa problemy.
1 - ofiara jadąca lewym i nie patrząca w lusterko

No to sorry, dla mnie jak ktoś się porusza po drogach i nie patrzy lusterko to nie ofiara, tylko to też debil i cham bez mózgu i wyobraźni mających wszystkich w dupie i myśli, że jest sam na drodze :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:03 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Fryderyk napisał(a):
No to sorry, dla mnie jak ktoś się porusza po drogach i nie patrzy lusterko to nie ofiara, tylko to też debil i cham bez mózgu i wyobraźni mających wszystkich w dupie i myśli, że jest sam na drodze

I czy na hamstwo trzeba reagować hamstwem czy może lepiej 'ominać gówno' a nie tłumaczyć gównu ze jest gównem bądź mieć z nim osobistą styczność?

P.S.
Tak samo ktoś jadący 150@90 może być chamem bez mózgu a nie wiozącym chorą matkę bierute....

Tym bardziej że ktoś jadący 90@90 jedzie normalnie, bezpiecznie, więcalbo mrygnij albo omiń, poprostu z kulturą i klasą.
Tutaj przepis ci nie mówi że na 90 możesz jechać 150 w wyjątkowej sytuacji.
Tutaj mówi że nie wolno ci jechać więcej 90 niezależnie od sytuacji.

Ostatnio edytowano 17 maja 2009, 14:06 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:05 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Kyokushin napisał(a):
Panowie, trochę czytania ze zrozumieniem, oskrarżacie mnie o nie życiowość.

Mi nieodpowiada że mimo przepisów, które są ustalone wedle jakichś teoretycznie przynajmniej, mądrych procedur i wniosków bądź statystyk o których pojęcia nie macie, ludzie ryzykują szybką jazdą moje życie.

Dopóki to jest ich sprawa, to mi to ryba, ale jak walą we mnie to przestaje mi tobyć ryba.[/quote]

No niestety ale tak jest w tym kraju że żyje tu nad wyraz duży odsetek idiotów na których ciężko wpłynąć w jakikolwiek sposób dlatego też lepiej jest ich unikać. Sądzę że większe zagrożenie sprawisz sam w sobie nie zjeżdżając jakiemuś ścigantowi który siądzie ci na tylny zderzak i będzie poganiał zwiększając ryzyko wypadku.

Kyokushin napisał(a):
Natomiast jak ktoś chce [cenzura]ć to niech się odstosunkuje od tych którzy jadą normalnie, nie trąbi na nich, nie siedzi na zderzaku etc etc bo to jest brak wychowania i właśnie kultury a o tym w tym temacie mowa.

Dlatego mamy lusterko wsteczne w samochodzie. Jak widzimy że ktoś się szybko zbliża to zjeżdżamy na prawo i go przepuszczamy. Ja już mam taki nawyk że jak jadę lewym to sprawdzam cały czas co się dzieje za mną żebym kogoś nie blokował.

Kyokushin napisał(a):
Dlaczego świat się potrafi dostosować do jakichśtam reguł a my nie?
Dlaczego u nas sieroty jadą lewym jak prawy mają wolny?
Dlaczego u nas wszyscy zapierdalają mimo gównianych dróg 150 na 90 i każdemu się spieszy cały czas?

Spieszy się bo przez 80% podróży stoisz w korku, na światłach albo zwalniasz bo są dziury. Jak jest kawałek ładnej drogi to ciśniesz żeby nadrobić, jakby były autostrady to by nie trzeba tak jeździć.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:06 

Kyokushin napisał(a):
Widzisz że ktoś jedzie lewym, prawy ma wolny, to
1 - możesz go albo ominać bez mrygania, zwalniania, przyspieszania.
2 - Jak jesteś uparty i chcesz go uczyć, możesz jadąc za nim 20m mrygnąc kilka razy a jak nie reaguje ominać.

jak będzie kulturalny to ci zjedzie jak będzie hamem to nie.

Jak komuś podjedziesz i będziesz mu ewidentnie mówił 'spier..' to tylko będziesz prowokował jego odwet w postaci 'naucze go i mu nie zjade' a nawet możesz sprowokować 'zhamuje i dam w morde' i poco ci to?
Jak można bezproblemowo, normalnie, nie wnikając w głupoty, nie stwarzając chorych sytuacji, grzecznie mrygnąć, albo ominać i pomyśleć 'buras'.

Natomiast spychanie siłą, trąbienie, siedzenia na zderzaku to nie jest 'przepraszam' tylko 'wyzywanie' rozmawiających przed przejściem ludziom za to że sobie stoją.

I tu w obu przypadkach mamy brak kultury o którym mowa.

W 100% sie z tym zgadzam,ale wiekszosc z nas mysli o sobie,ze sa panami drogi i mistrzami kierownicy niestety i mamy sytuacje na drodze jakie mamy :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:08 
Administrator

Bobby_Valentino napisał(a):
Spieszy się bo przez 80% podróży stoisz w korku, na światłach albo zwalniasz bo są dziury. Jak jest kawałek ładnej drogi to ciśniesz żeby nadrobić, jakby były autostrady to by nie trzeba tak jeździć.

Bobby, to nie jest argument że ktoś stoi w korku.
To że stoi w korku bo drogi są kiepskie to jedno.

Nie jest to nowość, zagadka, jak ktoś tego nie wie, znaczy że żyje w innym świecie.
Ktoś kto każdorazowo stoi w korku i każdorazowo jedzie po dziurach i zawsze mu się spieszy, jest idiotą, bo żeby te rzeczy wiedzieć i wyjść wcześniej, nie trzeba być jasnowidzem, tylko umieć 'wyciągać wnioski i na nie reagować' a to przecież jest istotą jazdy samochodem.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:09 

spider napisał(a):
Mam taki zamiar ;) A gdzie maja wstapic ci co popier... lewym pasem na 50?Skoro oni maja w D przepisy i mysla,ze sa sami na drodze to moge tez i ja :P

No widzisz... Ja wolę się jednak utożsamiać z grupą kierowców kulturalnych i myślących niż identyfikować się z debilami i jeździć jak oni.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:16 
Administrator

No widzisz... Ja wolę się jednak utożsamiać z grupą kierowców kulturalnych i myślących niż identyfikować się z debilami i jeździć jak oni.

Tak.

Dla mnie jest celem dojechać z A do B, możliwie szybko, tanio i bezstresowo.
Nie jest celem coś komuś udowodniać, tracić na to czas na drodze, stwarzać ryzykowne sytuacje.
Jak ktoś jest debilem to niech sobie nim będzie, ominę, ustąpię i dojadę sobie spokojnie do B nie myśląc.

Sukcesem jest osiągnięce B a nie udowodnienie idiocie że jest idiotą, bo realne nie jest.
No chyba że ktoś wsiada do auta z założeniem żeby komuś coś udowodnić, wyzwać, strąbić, zepchnąć, zmrygać.... no ale taka osoba raczej powinna mieć apartament w Tworkach niż jeździć po ulicy, chyba się ze mną zgodzicie?

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:17 

Czyli wg. ciebie ja jestem debilem jezdzac lewym pasem tak?

Ostatnio edytowano 17 maja 2009, 14:19 przez spider, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:18 

Kyokushin napisał(a):
I czy na hamstwo trzeba reagować hamstwem czy może lepiej 'ominać gówno' a nie tłumaczyć gównu ze jest gównem bądź mieć z nim osobistą styczność?

Mi zawsze rodzice powtarzali że na chamskie zachowanie nie można reagować chamstwem bo wtedy człowiek zniża się do poziomu danego buraka. Niestety cham bierze kulturę/próbę rozmowy bądź wytłumaczenia czegoś jedynie za oznakę słabości więc trzeba z nim rozmawiać jego językiem żeby coś zrozumiał. Osobiście uważam że na to co się dzieje na Polskich drogach już nie wystarczy zwykłe "trukanie" bo ktoś kto mi się wpieprza przed maskę i zostaje strąbiony w 80% przypadków nawet nie przeprasza tylko jedzie dalej. Dostanie w ryj raz i następnym razem się zastanowi czy warto znowu parkować na miejscu dla inwalidów bo jakiś młody cfaniaczek może znowu przyjść i mu kolejnego gonga sprzedać. Smutne ale prawdziwe.

Oczywiście ja nie rozwiązuje w ten sposób spraw... jeszcze się ta odrobina opanowania we mnie ostała :)

spider napisał(a):

Czyli wg. ciebie ja jestem debilem jezdzac lewym pasem tak?

Jadą lewym bo masz wszystkich innych w dupie i blokujesz ruch. Tak.

Ostatnio edytowano 17 maja 2009, 14:21 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:22 
Cytuj:

:rotfl: :rotfl:

a czy ja napisałem, że trzeba? brzmi jak kontrargument :zdziwko:

Poza tym, JAK ominąć takiego debila, skoro nie wiadomo, czy akurat nie zachce mu się zjechać na prawy pas, bo będzie skręcał, a w lusterko nie spojrzy? :ok:

Kyokushin napisał(a):
Tutaj mówi że nie wolno ci jechać więcej 90 niezależnie od sytuacji.

To niech sobie mówi ten przepis, ciekawe co jeszcze ciekawego powie heheh

Dobra panowie ja uciekam do GM, z tej dyskusji i tak wyniknie tylko, że każdy tak jak jeździ jest okay, a wszyscy inni, co robią inaczej to debile, zapierdalacze, bezmózgi etc.

To ja uciekam pozamulać trochę lewym pasem :papa:

Ostatnio edytowano 17 maja 2009, 14:25 przez Czarny, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:24 
Administrator

Tak.
I tu własnie chodzi o skrajności.
Jak widzisz chama i wiesz że to cham to tak.
Ale często to nie chamstwo a głupota - wchrzanił się przed maske - zrobił błąd, trąbisz, przeprasza-mryga, OK - po sprawie.
Nie mryga, jedziesz dalej.
Chamuje ci złośliwie - w ryj. bądź też, omijasz z prawej, jedziesz dalej.

Parkujesz normalnie, cham trąbi i siedzi na zderzaku, wychodzisz, dajesz w ryj i na drugi raz poczeka.

Fakt faktem, możliwie trzeba unikać wczuwania się w chamstwo.
Bo cham pójdzie na psy, powie że dałeś mu w ryj i tylko problem będzieszmiał, a takie konfidento-kutafony, na klatę nie wezmą tego że w ryj dostali słusznie.

Ostatnio edytowano 17 maja 2009, 14:27 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:25 

Czlowieku jaki ruch blokuje?A prawym pasem nie mozna mnie wyprzedzic?A jak jade na normalnej drodze 90 to tez wg. ciebie blokuje ruch,bo przeciez wiekszosc i tak jedzie o wiele szybciej i jak sie nie da mnie wyprzedzic bo cos jedzie z przeciwka to co,moze mam do rowu zjechac bo blokuje innym ruch?Poczytaj posty Kyo,bo on bardzo madrze pisze i przemysl to troszke.Panie kierowco.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 14:26 
Administrator

Fryderyk napisał(a):

Brawo brawo brawissimo :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 16:00 
Kyokushin napisał(a):
Bo cham pójdzie na psy, powie że dałeś mu w ryj i tylko problem będzieszmiał, a takie konfidento-kutafony, na klatę nie wezmą tego że w ryj dostali słusznie.

Nawet jakbym ja dostał "słusznie" wg. kogoś i tak bym poszedł na psy, albo oddał 2x mocniej, żaden pajtek nie będzie się bawił w stróża prawa.

Tylko wieśniaki i ludzie z kompleksami załatwiają sprawy siłą.

Kyokushin napisał(a):
Fryderyk napisał/a:

Brawo brawo brawissimo :wstyd:

:viva:

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 17:10 
jiGsaw napisał(a):
Więc tak...

Dyku - wymusiłeś pierwszeństwo i jeszcze do licha'a komuś pokazałeś? Koleś z Mondeo uciekł, ja bym wysiadł i opendzlował Ci facjatę. No chyba, że źle zrozumiałem, ale tak wynika z opisu zdarzenia.

....zapomniałem dodać że on stał za mną, ja czekam aż przejadą żeby właśnie nie wymusić, a ten gosc sie pieklił że musi staći klaksonem na mnie.

Gdzie ja napisałem że do licha'a mu pokazałem :wstyd: Podjechałem do niego z prawej strony i podbiłem czy jakiś problem ma? ....proste.

Uważaj bo kiedyś przekozaczysz i Ciebie zgaszą jak peta :]

[/b]

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 17:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: W poszukiwaniu :]
Dla mnie lewy pas jest do wyprzedzania, a nie prawy to jest jasne i logiczne,i napisane w kodeksie ruchu drogowego.Jak jadę na wiosce na jedno pasmowej i widzę, że z naprzeciwka nic nie jedzie, a z tyłu parę samochodów to zjeżdzam na lewy i skręcam,chyba ze jest wysepka.Ile razy chciałem delikwenta wyprzedzać prawym pasem a ten ni z gruchy, ni z pietruchy pcha się na mnie,bo mu się coś odwidziało.Jak nie pomaga sygnał świetlny,to myślę, że gościu w lusterka nie patrzy,to mu klaksonem pociągnę.Moja zasada jest taka:"Szybko i bezpiecznie"na razie się sprawdza.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 18:08 
Zacna persona forum

DaVeRc napisał(a):
Szybko i bezpiecznie

:ok:

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991
http://www.e12e28.pl

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 19:11 
Forumowicz

spider napisał(a):

Czlowieku jaki ruch blokuje?A prawym pasem nie mozna mnie wyprzedzic?A jak jade na normalnej drodze 90 to tez wg. ciebie blokuje ruch,bo przeciez wiekszosc i tak jedzie o wiele szybciej i jak sie nie da mnie wyprzedzic bo cos jedzie z przeciwka to co,moze mam do rowu zjechac bo blokuje innym ruch?Poczytaj posty Kyo,bo on bardzo madrze pisze i przemysl to troszke.Panie kierowco.

Niestety Spider, jeżeli jedziesz np autostradą (nie sprecyzowałeś o jakie dwa lub więcej pasów ruchu w jedną stronę chodzi) to jeżeli prawy jest wolny to tam masz właśnie jechać-na prawym pasie , chyba że nie ma ruchu to ok, jedź sobie lewym. Niemniej jednak jeżeli masz wolny prawy i ktoś się zbliża z tyłu to powinieneś zjechać na prawy pas a nie grać stróża prawa i ormowca.
A Twoje porównanie do "jednopasmówek" jest tutaj trochę przejaskrawione, nikt nie mówi że masz jeździć po rowach, nie o tym mowa.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1