BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: KSIĄDZ
PostNapisane: 13 maja 2011, 15:21 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Ale o dziwkach nic nie wspomniał, czyli lody można robić... Chociaż tyle przyjemności nam dane.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 maja 2011, 16:37 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Jak czytam wypowiedzi niektórych to coś mi się nie zgadza...
Po co komuś bierzmowanie skoro i tak mu ono nie jest do niczego nie potrzebne bo ciężko jest przejść przygotowania, więc po co?
Na kurs prawa jazdy to każdy chodzi bo musi i nie ma żadnego ale... a na nauki przed bierzmowaniem czy też ślubem to już niestety ciężko, więc może naprawdę nie jest potrzebne takie bierzmowanie takiemu człowiekowi bo jest na tyle dorosły żeby podjąć taką decyzję i konsekwencje z nią związane... Tym bardziej, że wszyscy wiedzą, że jak coś jest "wyduszone" i dane z przymusu to i tak psu na budę to się zdaje...
Skoro ktoś pisze, że do kościoła nie uczęszcza i nie będzie uczęszczał ale ślub to będzie chciał wziąć w kościele, to niech mi wytłumaczy po co?
Ja od dzieciństwa chodziłem do kościoła, przyjąłem I Komunię Świętą, byłem u bierzmowania, mam wzięty ślub katolicki i wcale nie narzekam i nie żałuję bo Kościół to wcale nie jest nic złego, a jak ktoś tak twierdzi, to jest w głębokim błędzie, może i to jego osobista sprawa ale można mu tylko współczuć :(
Miałem różne okresy w życiu, był też taki, że chodziłem do kościoła od wielkiego dzwonu. Z racji mojego wieku i doświadczeń mam prawo stwierdzić, że ktoś kto odchodzi od kościoła to robi źle, a podpieranie swoich racji się takim czy innym księdzem to tylko pusty argument na poparcie swojego lenistwa i chodzenia na skróty, bo nie chce się raz w tygodniu pójść do kościoła, bo tak wygodniej, bo tak łatwiej... i wtedy szuka się poparcia na usprawiedliwienie się przed samym sobą, czy też przed matką, żoną, ojcem, społeczeństwem itd.
Do kościoła nie chodzi się dla księdza tylko dla Boga i do Boga, bo ksiądz może być taki czy inny a poza tym i tak wszystkim się nie dogodzi.
Czy jedząc zupę, czy pijąc piwo ktoś lubi jak temperatura tych rzeczy jest nijaka – ani ciepła ani zimna?
Tak samo z katolikami, trzeba być albo gorącym albo "zimnym" - ale wtedy trzeba mieć na to poparcie i być w tym przekonanym do końca i wtedy nie zgrywać głupka, że niby jestem, a niby nie jestem katolikiem.
Wracając do kwestii chodzenia do kościoła to nie uważam, że spędzenie godziny w niedzielę w kościele, to wielkie wyzwanie, a ja już tak do tego przywykłem, że naprawdę źle się czuję kiedy mnie tam nie ma, a wychodząc z kościoła po mszy człowiek się czuje jakiś lepszy i wie, że w kolejnym tygodniu życia będzie ktoś tam z góry mnie pilnował i pomagał :)
A wyobrażacie sobie świat bez kościoła?
Ile zła by było i co by się działo?
Ja sobie nie wyobrażam życia bez kościoła, tak jak Państwa bez np. Policji :/

PostNapisane: 13 maja 2011, 16:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
świat bez kościoła byłby taki sam jak jest w przeciwieństwie do [olicji on nie pilnuje orządku a w pewnych orkesach naszej historii bez kościoła zginęloby kupe ludzi mniej na świecei p. kolego :)

Co nie znaczy, że świat bez wiary trochę nudnu by był ale akurat bez organizacvji zwanej kościołem katolckim śmiało byśmy się obeszli

PostNapisane: 13 maja 2011, 16:55 

Zdzira 850I napisał(a):
świat bez kościoła byłby taki sam jak jest w przeciwieństwie do [olicji on nie pilnuje orządku a w pewnych orkesach naszej historii bez kościoła zginęloby kupe ludzi mniej na świecei p. kolego

Grubo się mylisz...
Lepiej jest zapobiegać czy leczyć?
Kościół można powiedzieć zapobiega, a policja niestety tylko leczy, czasami brutalnie jak przyjdzie nam mandat zapłacić :P

PostNapisane: 13 maja 2011, 17:33 
Przyjaciel forum

hahahahaha no sorka czemu kościół zapobiega???? zapobiegają to rodzice bo to oni kogoś wychowują kościół z dzisiejszym skostniałym podejściem próbuje na chama wbijać przykazania z książeczek na pamięć a to dzisiaj kija daje niestety

PostNapisane: 13 maja 2011, 17:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
jesli chce sie porozmawiac z Bogiem to za przeproszeniem mozna to zrobic nawet w sraczu, bo nie wazne gdzie to robisz ale jak ... a slub pisalem czemu bede chcial wziac w kosciele :)

PostNapisane: 13 maja 2011, 18:03 

Zdzira 850I napisał(a):
kościół z dzisiejszym skostniałym podejściem próbuje na chama wbijać przykazania z książeczek na pamięć

To jest fundament wiary- bez fundamentu nie buduje się niczego, a poza tym to wielki mi problem żeby przykazań i kilku modlitw się nauczyć.

Najprościej jest operować ogólnikami, które są oskarżenia nie do końca zgodnymi ze stanem faktycznym.

Nie ma takich argumentów, które przemawiają za tym, że Kościół i wiara katolicka jest zła :)

PostNapisane: 13 maja 2011, 18:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
Kosciol owszem ale kosciol nie, a wiara zalezy jak ja rozumiec ...

PostNapisane: 13 maja 2011, 18:25 
Przyjaciel forum

nie a słyszałeś pojęcie inkwizycja yprawy krzyżowe daniny odpuszczanie grzechów za pieniądze????

PostNapisane: 13 maja 2011, 18:39 
Vanduch napisał(a):
więc może naprawdę nie jest potrzebne takie bierzmowanie takiemu człowiekowi bo jest na tyle dorosły żeby podjąć taką decyzję i konsekwencje z nią związane...

Racja. Ja właśnie tak postąpiłem - nie poszedłem, bo i po co?

Ostatnio edytowano 13 maja 2011, 18:58 przez Zakov, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 13 maja 2011, 18:40 

Zdzira 850I napisał(a):
nie a słyszałeś pojęcie inkwizycja yprawy krzyżowe daniny odpuszczanie grzechów za pieniądze????

Sprawy wynaturzeń, błędnej intertpretacji przykazań i dopuszczania się "wybiegów" księży są dla mnie sprawą całkowicie nie istotną. A dla tych, którzy szukają poparcia i usprawiedliwienia dla jw. pisałem swojego zachowania i podejścia do sprawy to ich indywidualna sprawa. Finalnie każdy będzie rozliczony osobiście za swoje takie czy inne decyzje.

PostNapisane: 13 maja 2011, 18:43 
Po co to wszystko? Po co ta cała farsa? Po kiego grzyba wam te ceremonie jak i tak...

???

:)

Kościół to jedna mafia, banda czarnych skurw... dzielących naród, siejących zamęt i nietolerancje. Zacznę wierzyć w kościół, jak kościół zacznie wyznawać ubóstwo na obraz Chrystusa. Bo na tą chwilę to dla mnie banda złodziei, pedryli i hipokrytów.

Ostatnio edytowano 13 maja 2011, 19:12 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 13 maja 2011, 18:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Zakov :13:

PostNapisane: 13 maja 2011, 19:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
Panie Zakov, skomentowałbym to jak Bobby tzn. Twoje zachowanie, ale to przemilcze :faint:

PostNapisane: 13 maja 2011, 19:05 
To faktycznie jeśli masz się unieść jakimś prostactwem, lepiej sobie daruj ;)

PostNapisane: 13 maja 2011, 19:23 

Zakov napisał(a):
Kościół to jedna mafia, banda czarnych skurw... dzielących naród, siejących zamęt i nietolerancje. Zacznę wierzyć w kościół, jak kościół zacznie wyznawać ubóstwo na obraz Chrystusa. Bo na tą chwilę to dla mnie banda złodziei, pedryli i hipokrytów.

Nikt cię na namawia na wiarę, tym bardziej skoro mylisz podstawowe pojęcia kościoła i dewotyzmów z nim związanych.
Mało tego... ty się nawet z tymi dewotyzmami utożsamiasz i je powielasz :(
A dlaczego ksiądz nie może mieć porządnego auta i musi żyć w ubóstwie?
Każdy wykształcony człowiek nie powinien klepać biedy.
Ja akurat nie twierdzę, że ksiądz piwinien mieć lux auto, tylko to auto powinno iść w parze z innymi obowiązkami w parafii, czyli np. z zadbanym kościołem :ok:

PostNapisane: 13 maja 2011, 19:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
Vanduch daj sobie spokój.

PostNapisane: 13 maja 2011, 19:50 
Vanduch napisał(a):
A dlaczego ksiądz nie może mieć porządnego auta i musi żyć w ubóstwie?
Każdy wykształcony człowiek nie powinien klepać biedy.

Nie, ja po prostu poddaje pod wątpliwość czy gdyby nie mamona i ludzka głupota, to czy ta instytucja w ogóle by jeszcze istniała.

Ale najgorsze jest to, że nakładają ludziom do głowy ciemnotę, szerzą nietolerancję, uprzedzenia, antysemityzm, nacjonalizm, homofobizm, a to już mnie boli... I później wychodzą takie oszołomy z głowami nabitymi "mądrościami" prosto z kościoła na Krakowskie przedmieście i jest tak:

Obrazek

Sama śmietanka. Wiara i nauki Chrystusa aż kipią, do tego stopnia, że straż miejska musiała je podtrzymać :D

I co ja jestem tym diabłem? Tylko, że ja nie namawiam nikogo aby rzucił w kogoś kamieniem, a czuję, że moi przedmówcy chętnie by to uczynili :]

Ostatnio edytowano 13 maja 2011, 20:06 przez Zakov, łącznie edytowano 6 razy

PostNapisane: 13 maja 2011, 19:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Vanduch napisał(a):
Zdzira 850I napisał(a):
kościół z dzisiejszym skostniałym podejściem próbuje na chama wbijać przykazania z książeczek na pamięć

To jest fundament wiary- bez fundamentu nie buduje się niczego, a poza tym to wielki mi problem żeby przykazań i kilku modlitw się nauczyć.

Kontakt niektórych z kościołem to chrzest no bo to trzeba potem do komunii rodzice jakoś popchną, bierzmowanie nieee no po co młody gniewny w gimnazjum po co mi bierzmowanie, potem przychodzi czas że trzeba się ożenić, no tak trzeba zrobić to bierzmowanie i idzie taki wielki wierzący katolik do księdza po papierek a jak ksiądz zapyta czy zna chociaż 10 przykazań to ledwie ze cztery mu się przypomną bo gdzieś tam usłyszał ale jak one po kolei leciały cholera wie. Dopiero się dziwić że na naukach księża każą uczyć się przykazań. Dając tym samym taki przykład wiary ja na miejscu takiego księdza odesłałbym chyba delikwenta do innej parafii...

PostNapisane: 13 maja 2011, 19:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Najbardziej mnie boli że kościół zabrania in vitro!Dla znikomej części społeczeństwa jest to jedyny sposób na posiadanie potomstwa.Ciemnota rodem ze średniowiecza :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1