BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 7 maja 2011, 12:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Prosze wypie****cie ten temat..bo co go widze na samej górze pogawędek czuje podwyżki.
tylko stresuje panowie bez takich :cisza:
forum bawi i uczy pamietajcie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 maja 2011, 14:00 
Thomas_HD napisał(a):
Boogie- pojec "najgorsze" czy "najlepsze" unikalbym bo sa to pojecia bardzo wzgledne.
A temat jest o cenach paliwa i zwiazana z tym ekonomia uzytkowania naszych aut.
zreszta napisalem juz-
Thomas_HD napisał(a):
nie neguje "lepszosci" w osiagach i kultury pracy V8 czy R6 tylko
zwracam uwage za przy obecnych cenach paliwa- uzytecznosc takich aut zostala mocno ograniczona.

Tak samo jak użyteczność to pojęcie względne. Niestety ale w Europie są ludzie których było, jest i będzie stać nie tylko na szybką jazdę V8, ale i V12 i pewnie V16 gdyby było ich więcej. Rozumując w ten sposób możemy dojść do sytuacji w której użytkownik Fiata Uno, zacznie wyśmiewać kierowcę Ferrari... :zakrecony: To tak jakby właściciel terenówki spierał się z właścicielem sportowego coupe o wyższość jego pojazdu w warunkach terenowych. Tylko kogo to wtedy obchodzi? Osobiście nic nie mam do małolitrażowych diesli w BMW, do póki ich właściciele nie zaczynają wchodzić w "kompetencje" silników R6, V8 itd. Bo to inna bajka.

PostNapisane: 7 maja 2011, 14:25 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Zakov napisał(a):
Rozumując w ten sposób możemy dojść do sytuacji w której użytkownik Fiata Uno, zacznie wyśmiewać kierowcę Ferrari...

no, ja bym to przyrównał do sytuacji, gdzie człowiek z lepianki śmieje się z barona, że musi myć wszystkie 120 okien swojej rezydencji, a on myje zaś tylko 2.....

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 7 maja 2011, 15:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
Tylko ze to nie jest forum właścicieli Ferrari,
no chyba ze się z nimi porownujecie ?
Sami po cichu przyznajecie ze nie jezdzicie już tak szybko ze względu na cenę paliwa- i ja właśnie to zauważam na drodze.
Duże benzynowe silniki stają sie niezbyt dobra propozycja do jazdy "na co dzień".
Znam tez kilku forumowiczow którzy majac R6 czy V8-maja tez 2 auto jako dupowoz-
właśnie ze względu na cenę paliwa.
Zreszta,- wierze ze obecni tu forumowicze jeżdżą swoimi kilkunastoletnimi V8 nie wolniej niż np w zeszłym roku i nie rusza ich cena paliwa,
a ja zaś po raz kolejny pisze ze moje przemyślenia są na podstawie obserwacji tysięcy km tras po Europie (może po prostu Was nie spotykam).
Ps- aczkolwiek sama obecność tego tematu, jego 56 stron i Wasz udział w nim
pozwala mi myśleć ze cena paliwa nie jest Nam (wszystkim) obojętna.

PostNapisane: 7 maja 2011, 15:50 
Thomas_HD, rozumiem co masz na myśli i w pewnej mierzę się z Tobą zgadzam, tylko, że zbytnio upraszczasz sprawę. Nie każdy kto kupił V8 wdepnął w gówno z perspektywy dzisiejszej ceny paliwa. Są ludzie którzy taki zakup przemyśleli, albo i nawet nie przemyśleli, bo nie musieli ze względu na to, że co by się nie działo to i tak ich stać. Ja kupując R6 wiedziałem na co się piszę i nadal mnie na to stać ze względu na to, iż rocznie nie robię dużych przebiegów. Miałem 318 to jeździłem jeszcze mniej i nikt nie miał z tym problemu. Teraz mam R6 i jeżdżę nim sporo więcej niż tamtym, co jest i tak stosunkowo niewiele, a niektórych osobników i tak bardzo to intryguje i mają z tym problem tworząc teorie o moim stanie portfela i kwotach za jakie tankuje :D To ja mam kur.. jeździć i wciskać gaz do oporu, żeby udowodnić coś szanownej "opinii publicznej"? :mur: Nie twórzmy więc zbędnych stereotypów :)

PostNapisane: 8 maja 2011, 19:13 
Forumowy terrorysta

W UK protestują
Cytuj:
Cena litra benzyny może dojść do 2 funtów szterlingów za litr (ok. 9,40 zł), jeśli destabilizacja w Libii i sąsiednich państwach pogłębi się i zaszkodzi to podaży ropy - obawia się brytyjski minister stanu Alan Duncan z resortu pomocy międzynarodowej. Obecnie za litr benzyny trzeba zapłacić w Wielkiej Brytanii ok. 1,30 funta. Baryłka ropy osiągnęła najwyższą cenę w lipcu 2008 r., gdy kosztowała 147 USD. Obecnie cena oscyluje wokół 120 USD, ale przy czarnym scenariuszu, gdy wskutek społecznych zamieszek ucierpią instalacje naftowe i dojdzie do zmniejszenia dostaw, może kosztować nawet 250 USD za baryłkę - sądzi Duncan.

http://biznes.onet.pl/wbrytania-obawy-p ... news-detal

Cytuj:
W środkowej Anglii trwa protest kierowców przeciwko astronomicznym cenom paliw. Konwoje pojazdów podążają w powolnym tempie w stronę wielkiej rafinerii w Stanlow, powodując zatory na drogach. Około 600 ciężarówek, furgonetek, samochodów i motocykli podąża ku Stanlow w hrabstwie Cheshire trzema autostradami i dwiema innymi głównymi szosami od strony Walii, Liverpoolu i Manchesteru. W akcji biorą udział zawodowi kierowcy TIR-ów i farmerzy, którzy chcą rozszerzyć trwającą od wczoraj blokadę rafinerii, prowadzoną na razie przez około 60 pojazdów. Organizatorzy, którzy skrzyknęli ich przy pomocy internetowego Facebooka, postulują obniżenie przez rząd akcyzy o 24 pensy na litrze benzyny i oleju. Brytyjski rząd zapowiadał wcześniej możliwość regulowania w ten sposób cen na stacjach benzynowych; akcyza miałaby spadać w okresie zwyżek cen ropy, a wzrastać - tak by wyrównać stratę - w okresie spadku cen surowca. Do tej pory te zapowiedzi nie doczekały się jednak realizacji.

http://biznes.onet.pl/wlk-brytania--blo ... news-detal

PostNapisane: 8 maja 2011, 19:15 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
renoraines napisał(a):
W UK protestują
Cytuj:
Cena litra benzyny może dojść do 2 funtów szterlingów za litr (ok. 9,40 zł), jeśli destabilizacja w Libii i sąsiednich państwach pogłębi się i zaszkodzi to podaży ropy - obawia się brytyjski minister stanu Alan Duncan z resortu pomocy międzynarodowej. Obecnie za litr benzyny trzeba zapłacić w Wielkiej Brytanii ok. 1,30 funta. Baryłka ropy osiągnęła najwyższą cenę w lipcu 2008 r., gdy kosztowała 147 USD. Obecnie cena oscyluje wokół 120 USD, ale przy czarnym scenariuszu, gdy wskutek społecznych zamieszek ucierpią instalacje naftowe i dojdzie do zmniejszenia dostaw, może kosztować nawet 250 USD za baryłkę - sądzi Duncan.

http://biznes.onet.pl/wbrytania-obawy-p ... news-detal

Cytuj:
W środkowej Anglii trwa protest kierowców przeciwko astronomicznym cenom paliw. Konwoje pojazdów podążają w powolnym tempie w stronę wielkiej rafinerii w Stanlow, powodując zatory na drogach. Około 600 ciężarówek, furgonetek, samochodów i motocykli podąża ku Stanlow w hrabstwie Cheshire trzema autostradami i dwiema innymi głównymi szosami od strony Walii, Liverpoolu i Manchesteru. W akcji biorą udział zawodowi kierowcy TIR-ów i farmerzy, którzy chcą rozszerzyć trwającą od wczoraj blokadę rafinerii, prowadzoną na razie przez około 60 pojazdów. Organizatorzy, którzy skrzyknęli ich przy pomocy internetowego Facebooka, postulują obniżenie przez rząd akcyzy o 24 pensy na litrze benzyny i oleju. Brytyjski rząd zapowiadał wcześniej możliwość regulowania w ten sposób cen na stacjach benzynowych; akcyza miałaby spadać w okresie zwyżek cen ropy, a wzrastać - tak by wyrównać stratę - w okresie spadku cen surowca. Do tej pory te zapowiedzi nie doczekały się jednak realizacji.

http://biznes.onet.pl/wlk-brytania--blo ... news-detal

I b. dobrze robią :ok:
Bo cena benzyny również i w UK przerasta samą siebie :/

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

Tytuł: Re:
PostNapisane: 8 maja 2011, 19:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46320d
Orso napisał(a):
Ja juz nie wiem, czy u mnie jest tak mała konkurencja, czy może tak sa mało podatni na zmiany na rynku swiatowym ci handlarze paliwem...
PB 4,18-4,20 :mur: mowa o BP , statoil, przeciez nie bede tankował na stacji "pana władka" bo niewieadomo ile ochrzcił ;)
A wracajac do tematu...zgadzam sie z powyższymi postami,ale mysle również że za malo sie o tym mówi w mediach, bo powszechnie wiadomo ze media wszystko nakrecaja , taka ich rola, a w Polsce jest ciszaaaaa......
Dziennikarze z reguły nie potrafią sie zajac ważną sprawa tylko "duperelami".

i te rafinerie też mają chrzczonom tylko ze pracownicy to robiom

PostNapisane: 8 maja 2011, 19:57 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
a juz tak na marginesie, to od kilku dni ropa tanieje, barylka jest ponizej 100 USD, dolar tez tanieje......

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 8 maja 2011, 20:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Boogie napisał(a):
a juz tak na marginesie, to od kilku dni ropa tanieje, barylka jest ponizej 100 USD, dolar tez tanieje......

Szkoda tylko, że na stacjach nic w dół nie leci... :zdegustowany:

U mnie już od dobrego miesiąca ON - 4,99, PB 95 - 5,13.. Orlen.

PostNapisane: 8 maja 2011, 20:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
"u mnie" od wczoraj paliwo spadło z ceny o 10 Centów-
czyli średnio o 7,5%

PostNapisane: 8 maja 2011, 20:57 
Forumowicz

Moje BMW: 5
Kod silnika: m52b28
w holandii tez ost. spada w tej chwili najtańsza benzyna(95) to 160.5eurocenta,na stacjach bp=165.

PostNapisane: 8 maja 2011, 22:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Ostatnio na Polsacie wypowiadał się jakiś "znaFca" rynku paliw i mówił, że ceny paliwa utrzymają się u nas do końca wakacji na obecnym poziomie :wstyd: :mad: :cenzura:.
Nasz rząd w zasadzie milczy jeśli chodzi o cenę paliwa, czyli nie obniżą akcyzy, bo im zależy na forsie. Dorabiają tylko ideologię, że nawet gdyby obniżyli to nic się nie zmieni.
Z kim nie gadam to coraz mniej jeździ samochodem.

PostNapisane: 9 maja 2011, 08:05 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Boogie napisał(a):

Dokładnie.

Ropa tanieje:
http://moto.onet.pl/1643248,1,koniec-dr ... tml?node=6

A ceny w górę:
http://moto.onet.pl/1643197,1,paliwo-dr ... tml?node=6

Lobby paliwowe nas rżnie w biały dzień, jak zwykle zresztą.

Cytuj:
Sami właściciele stacji przyznają, że skoro kierowcy przyzwyczaili się do drogiego paliwa, to po co mają obniżać marże. A ponieważ konkurencja nie schodzi z cen, to kierowcy nie mają co liczyć na tańsze tankowanie.

Czyli tak długo jak będziemy na to pozwalać, tak długo ten proceder będzie miał miejsce.
Dopóki nie będzie dymu, to będzie drożej, będą podwyżki.

PostNapisane: 9 maja 2011, 08:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Tak sobie ostatnio porównałem. Jak kupiłem beemke to za bak płaciłem ~215zł, dziś ~350zł :/

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 9 maja 2011, 11:51 
Forumowicz

Moje BMW: E39 Touring
Kod silnika: M52TUB20
Elbląg Neste Pb95 : 5.15zł/l :wstyd: :( Niestety pora przerzucić się chyba na ruską :wstyd:

PostNapisane: 9 maja 2011, 12:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
póki komuś jajca nie urosną nie zbierze sporej kepiy i nie pojedzie pokazac, że w uja się nie damy robić to będa podnościć to przeciz ich zyski a skoro nikt nie protestuje to czemu nie??? osobiście chyba bym sobie urlop załatwił i pojechał na taki prostest opony sie załatwi do palenia i po sprawie :hyhy:

PostNapisane: 9 maja 2011, 21:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
--==Mały==-- napisał(a):
W tej chwili 3/4 stacji nie zarabia nawet na koszty utrzymania bo nie ma marży a dodatkowo przez chore ceny obroty zmalały.
Ceny jakie mamy to wina w sporej mierze PKN Orlen.
Zawyżyli cenę hurtowego zakupu o 15gr w grudniu teraz o kolejne 15gr bez powodu ale na swoich stacjach cen nie podnieśli.
Do tej pory Orlen był jedną z najdroższych sieci w Polsce.
Teraz dzięki temu manewrowi najlepsze ceny mają właśnie stację Orlenowskie i wykańczają konkurencję. Piękny monopol ciekawe czy ktoś się za to weźmie bo są stację, gdzie Orlen ma cenę niższą niż cena zakupu hurtowego a tak nie może być,że detaliczny klient bez koncesji kupuje paliwo w cenie hurtowej lub poniżej.
Ogólnie temat rzeka ale bardzo źle się dzieje i zaraz przez te Orlenowskie praktyki znowu bardzo spadnie jakość sprzedawanych w Polsce paliw bo stacje będą musiały kombinować,żeby w ogóle przeżyć bo w tej chwili dokłada się do działania obiektów.

"W pierwszych trzech miesiącach 2011 r. Orlen zanotował 1,3 mld zł zysku operacyjnego - o 0,9 mld zł więcej niż przed rokiem. Zysk netto wyniósł 1,15 mld zł - o 0,5 mld zł więcej niż w pierwszym kwartale 2010 r.
Przez pierwsze trzy miesiące tego roku Orlen miał 26 mln zł zysku na sprzedaży detalicznej paliw - prawie 50 mln zł mniej niż przed rokiem."

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,952 ... owych.html

Na zawyżeniu cen hurtowych zarobili 900 milionów złotych więcej niż przed rokiem w tym samym kwartale a na stacjach stracili tylko 50 milionów względem I kwartału 2010r.
Dodam tylko,że te +850milionów różnicy to marża jaką Orlen zabrał wszystkim innym stacją zresztą swoim też ale co za różnica dla nich jak w hurcie zarobili 20 razy więcej.
W tamtym roku zysk operacyjny Orlenu w I kwartale wynosił 400mln zł w tym 1,3mld zł
i kto nabija kasę?
Orlen wali mocno zawyżoną cenę Hurtową bez żadnych podstaw a na swoich stacjach ma ceny bliskie właśnie ceną zakupowym w hurcie.
Niestety chory kraj wykończą wszystkie obce koncerny i będzie monopol choć już jest bo najwięksi konkurenci mają po 300 stacji a Orlen coś w granicach 1600 obiektów + około 400 pod marką Bliska.
Takie ceny hurtowe mocno też odbijają się na cenach detalicznych klient kupuje drogo stacja nie zarabia nic lub dokłada a Orlen zgarnia całą marżę w hurcie piękne państwo mamy.

Ostatnio edytowano 9 maja 2011, 22:02 przez --==Mały==--, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 maja 2011, 21:59 
Forumowicz

Moje BMW: E39 Touring
Kod silnika: M52TUB20
--==Mały==-- napisał(a):
Orlen coś w granicach 1600 obiektów + około 400 pod marką Bliska.

czytałem gdzieś że neste też bierze paliwo od Orlena

PostNapisane: 9 maja 2011, 22:09 
Zacna persona forum

Cytuj:
Nasz rząd w zasadzie milczy jeśli chodzi o cenę paliwa, czyli nie obniżą akcyzy,

Tak, w końcu jesteś ekonomistą !
Oni obniżą akcyzę a tę różnicą natychmiast nabiją sobie pośrednicy, bo kto im zabroni.
Raz już tak było.. lepiej żeby to poszło w budżet, trzeba wybierać mniejsze zło :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1