Fryderyk napisał(a):
napisałem bardzo fajnie długi elaborat.... i mi odświeżyło coś samo stronę i zniknął, zanim kliknąłem wyślij.....................
Mam tak często tutaj. Wydłużcie czas sesji, skorzystają wszyscy piszący dłuższe posty.
Fryderyk napisał(a):
mroova81, Ty piszesz o graficznej zależności, pochodna po prędkości obrotowej- niech będzie, choć to moment się mierzy na hamulcu, a potem mnożąc lub jak kto woli całkując otrzymuje się moc. Więc moc to suma tego, co było wcześniej tego momentu! Więc nie można mówić, że moment obrotowy jest mniej ważny! Jak ktoś tak mówi, to znaczy, że nie rozumie problemu!
Aż nie mogłem uwierzyć. Ciesze się, że Cię przekonałem do pochodnych, a teraz powiem jeszcze raz co miałem na myśli mówiąc, że "moment jest mniej ważny"
Zaczęło się od postu stones'a, który to jako argument przeciwko tezie o konkurencyjności audi dla bmw i MB wytoczył na światło dzienne dwa poteżne silniki MB, w których to max moment był dostępny w zakresie, a nie w punkcie. Apropos tego użyłem w/w sforuowania. Jeżdżąc autem z płaskim momentem, a później bardzo podobnym z momentem przypominającym parabolkę ciężko jest wyczuć różnice, a wręcz jest to niemożliwe. To samo, jak dam tobie lub koledze stonesowi obojętnie jaki samochód i każe przyspieszyć od 2krpm do 3k nie będziecie w stanie mi odpowiedzieć, czy w tym przedziale moment rósł, był płaski (const), czy może malał nieznacznie. Tak czy siak, auto jeżeli sprawne, od 2K do 3K będzie przyspieszało coraz żwawiej. W tym właśnie przypadku uważam, że moment jest "mniej ważny". Dla jakichkolwiek obliczeń, jak już ustaliliśmy wyżej, moment ma znaczenie kluczowe.
Fryderyk napisał(a):
porównałem wskaźnik elastyczności silników podanych przez stonesa.
audi - 2,25
MB- 2,6
4suwowe ZI osiągają wartości w granicach 1,65-2,73.
Brawo MB
Brawo, różnica spora i choć w łatwością mógłbym podważyć liczenie parametrów elastyczności w dzisiejszych czasach, niech będzie punkt dla MB. Oblicz teraz elastyczności dla silników porównywalnych w BMW i audi i odpowiedz na meritum wątku, czy BMW wyprzedza o lata świetlne audi? Coś mi się zdaje, że nie, a znowu będę czytał o silniku przed przednią osią....