BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: KSIĄDZ
PostNapisane: 13 maja 2011, 19:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
a co powiecie na taką forme modłów ?

Nasze kościelne towarzystwo za głowe by sie załpało, że to jakieś wygibasy, wrzaski itp.
Osobiście nadmiernie jakiś wierzący nie jestem ale proces edukacji szkolnej z zakresu religii przeszedłem ze względu na rodzinę, znaczy presja. Przyjemności z tego żadnej nie miałem i jestem na 100% pewny, że jakby to ode mnie zależało to bym te godz. spędzone na lekcjach przesiedział zupełnie inaczej, co wcale nie znaczy ze lepiej.

Patrząc obecnie co sie dzieje, mam na myśli wciskanie sie kościoła gdziekolwiek to możliwe czy afery/absurdy kościelne, tylko pogłebia sie niechęć do wiary. Niedługo (tak mi sie wydaje) kiedy cześć obecnej generacji "wierzących" odejdzie z tego świata w kościołach bedzie sie tylko spotykać nie wielki odsetek bez pozyskiwania świeżych wiernych.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 maja 2011, 22:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
MaTiMa napisał(a):
Patrząc obecnie co sie dzieje, mam na myśli wciskanie sie kościoła gdziekolwiek to możliwe czy afery/absurdy kościelne, tylko pogłebia sie niechęć do wiary. Niedługo (tak mi sie wydaje) kiedy cześć obecnej generacji "wierzących" odejdzie z tego świata w kościołach bedzie sie tylko spotykać nie wielki odsetek bez pozyskiwania świeżych wiernych.

Wg mnie już tak jest. W tej chwili wiara kończy się i zaczyna tak - chrzest, komunia, bierzmowanie ( czasem :looka: ) ślub, koszyczek wielkanocny (pokazanie się w kościele - dużo znajomych przecież... ) i pogrzeb.

Tak jak w u nas, za ślub ksiądz wprost mówi 1200zł :rotfl:

Nie zapłacisz? Zwinie Ci dywan, kwiaty i na pewno zrobi Ci na złość.

PostNapisane: 13 maja 2011, 22:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Sorry Vanduch, ale piszesz takie głupoty, że aż głowa boli. Brak Ci podstaw wiedzy z historii, no i chyba masz klapki na oczach, tzw. ciemnogrodowe - kościelne.

Vanduch napisał(a):
Jak czytam wypowiedzi niektórych to coś mi się nie zgadza...
Po co komuś bierzmowanie skoro i tak mu ono nie jest do niczego nie potrzebne bo ciężko jest przejść przygotowania, więc po co?

Jak ktoś jest zakłamany to trudno. Są też ludzie, którzy chcą je mieć i potrzebują, ale nie jest to dla nich najważniejsze, a mają inne obowiązki.

Vanduch napisał(a):
Na kurs prawa jazdy to każdy chodzi bo musi i nie ma żadnego ale... a na nauki przed bierzmowaniem czy też ślubem to już niestety ciężko, więc może naprawdę nie jest potrzebne takie bierzmowanie takiemu człowiekowi bo jest na tyle dorosły żeby podjąć taką decyzję i konsekwencje z nią związane... Tym bardziej, że wszyscy wiedzą, że jak coś jest "wyduszone" i dane z przymusu to i tak psu na budę to się zdaje...

Gdyby katolicy albo tzw. "katole" byli bardziej tolerancyjni to na starcie 50% osób by podpisało apostazję, szacuję, że właśnie tyle chodzi do kościoła itp. w zakłamaniu, bo ktoś od niego tego oczekuje albo boją się "wyklęcia".

Vanduch napisał(a):
Skoro ktoś pisze, że do kościoła nie uczęszcza i nie będzie uczęszczał ale ślub to będzie chciał wziąć w kościele, to niech mi wytłumaczy po co?

Bo jest to całkiem fajny klimat, bo tego ślubu nie można zerwać, bo PARTNER/PARTNERKA jest zacietrzewiona w swoich poglądach i DOMAGA się takiej formy ślubu (albo "koniec z nami"), a z miłości można zrobić to dla kogoś. Ślub kościelny to kwestia umowy dla mnie :)

Vanduch napisał(a):
Ja od dzieciństwa chodziłem do kościoła, przyjąłem I Komunię Świętą, byłem u bierzmowania, mam wzięty ślub katolicki i wcale nie narzekam i nie żałuję bo Kościół to wcale nie jest nic złego, a jak ktoś tak twierdzi, to jest w głębokim błędzie, może i to jego osobista sprawa ale można mu tylko współczuć :(

Gratuluję sukcesów. A czy jest kościół czymś dobrym? Według mnie obecnie robi tyle złego, co dobrego w najlepszym wypadku. Jakbyś znał natomiast historię to wiedziałbyś, że dawniej był odpowiedzialny za więcej morderstw niż Hitler, Lenin i Stalin razem wzięci.

Vanduch napisał(a):
Miałem różne okresy w życiu, był też taki, że chodziłem do kościoła od wielkiego dzwonu. Z racji mojego wieku i doświadczeń mam prawo stwierdzić, że ktoś kto odchodzi od kościoła to robi źle, a podpieranie swoich racji się takim czy innym księdzem to tylko pusty argument na poparcie swojego lenistwa i chodzenia na skróty, bo nie chce się raz w tygodniu pójść do kościoła, bo tak wygodniej, bo tak łatwiej... i wtedy szuka się poparcia na usprawiedliwienie się przed samym sobą, czy też przed matką, żoną, ojcem, społeczeństwem itd.

No ja poświęcam kupę życia na wysiłek O WIELE większy niż spędzenie 1h w kościele tygodniowo, mimo to do kościoła nie chodzę. Czy jestem debilem w Twoim mniemaniu? A może po prostu jestem inteligentny i wiem na co szkoda czasu, a na co nie? Nie chodzi tutaj tylko o lenistwo, bo jak w czymś widzę sens i jest potrzeba to się to robi.

Vanduch napisał(a):
Do kościoła nie chodzi się dla księdza tylko dla Boga i do Boga, bo ksiądz może być taki czy inny a poza tym i tak wszystkim się nie dogodzi.

Ksiądz mi nie jest potrzebny do kontaktu z Bogiem. Czytaj ew. wg Św Łukasza i Tomasza. Ewentualnie przykazania przejrzyj, te prawdziwe, zanim usunięto bodajże drugie. Albo "ustanowione przez KOŚCIÓŁ dni święte święcić"... Uznaję rozdział kościoła od wiary. Kościół = ludzie, wiara = Bóg. Jesteś w stanie to zrozumieć?

Vanduch napisał(a):
Czy jedząc zupę, czy pijąc piwo ktoś lubi jak temperatura tych rzeczy jest nijaka – ani ciepła ani zimna?
Tak samo z katolikami, trzeba być albo gorącym albo "zimnym" - ale wtedy trzeba mieć na to poparcie i być w tym przekonanym do końca i wtedy nie zgrywać głupka, że niby jestem, a niby nie jestem katolikiem.

J.w. Dodam jeszcze jedno. Powiedz mi ILE procent osób nie kłamie u spowiedzi niby przed Bogiem jak mówi, że żałuje za takie grzechy jak seks ze swoją kobietą, czy antykoncepcję. Ile osób robi to świadomie, wiedząc, że to niezgodne z naukami KOŚCIOŁA? I inne podobne, śmieszne, niby grzechy, które nikomu krzywdy nie robią!

Vanduch napisał(a):
Wracając do kwestii chodzenia do kościoła to nie uważam, że spędzenie godziny w niedzielę w kościele, to wielkie wyzwanie, a ja już tak do tego przywykłem, że naprawdę źle się czuję kiedy mnie tam nie ma, a wychodząc z kościoła po mszy człowiek się czuje jakiś lepszy i wie, że w kolejnym tygodniu życia będzie ktoś tam z góry mnie pilnował i pomagał :)

Cieszy mnie to. Niestety z moich obserwacji wynika, że jesteś wyjątkiem. Większość osób chodzących do kościoła raczej pomyśli coś w stylu "no to teraz mogę tydzień pogrzeszyć, a potem znowu do komunii/spowiedzi" albo "ufff, jedno szczęście, że mam już rozgrzeszenie za to, kamień mi spadł z serca".

Vanduch napisał(a):
A wyobrażacie sobie świat bez kościoła?
Ile zła by było i co by się działo?

Oczywiście. Patrząc na FAKTY historyczne (średniowiecze, czarownice, odpusty, inwkizycja, wojny krzyżowe, podboje, itd.) byłoby znacznie lepiej. Pamiętaj, że najpierw była MORALNOŚĆ, potem kościół. Kościół może powtarzać hasełka, z których większość, wklepać muszą rodzice wychowując swojego potomka. Bez kościoła według mnie byłoby lepiej, tworzy on niepotrzebne podziały, obłudę, sieje zabobon i wyciąga w Polsce forsę z budżetu pańśtwa. Ma negatywny wpływ na szarą masę społeczności, do tego miesza w polityce.

Vanduch napisał(a):
Ja sobie nie wyobrażam życia bez kościoła, tak jak Państwa bez np. Policji :/

Gratuluję braku wyobraźni.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Ostatnio edytowano 13 maja 2011, 23:59 przez jiGsaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 maja 2011, 23:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
jiGsaw, naprodukowales sie :rotfl:

widze tu slady naszej ostatniej rozmowy :hyhy: , nie czytalem tematu, bo mowiac szczerze juz dosc niedyskutowalem sie w zyciu na ten tamat- z rodzicami, ksiezmi, sistrami zakonnymi, w koncu nawet ze znajomymi, znam powtarzane w kolko hasla i argumanty "za" ktore obalam jednym slowem.

zgadzam sie z Twoja wypowiedzia, choc dodalbym jeszcze co cnieco, ale wszytko juz pewnie padlo w tym temacie i mija sie to z celem.
kazdy robi jak uwaza.

PostNapisane: 13 maja 2011, 23:38 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Generalnie to temat wyczerpany.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 13 maja 2011, 23:58 
bendzamin napisał(a):
Obstawiam, że albo Fryderyk, albo Santino :rotfl:

chyba Ty

PostNapisane: 14 maja 2011, 00:10 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
jiGsaw napisał(a):
Bo jest to całkiem fajny klimat, bo tego ślubu nie można zerwać,

Jig, to Ty człowieku piszesz totalnie bez sensu ! Vanduch zadaje bardzo konkretne pytania.
Czemu nie można zerwać, bo Bóg tak mówi czy Kościół? Przecież w nich nie wierzysz, nie poważasz przynajmniej ich nauki, to czemu nagle taki pomysł że nie można zerwać ślubu ?
Jakaś widze zbiorowa schizofremia w tym wątku.
I tak nie biegacie na msze, nie spowiadacie sie, wystąpcie z Kościoła i finito, w końcu kościoły są coraz bardziej puste. Przydałoby się, żeby ktoś sie zajął poważnie wytłumaczeniem tego paradoksu w Polsce, zaraz po tym jak ogarniete zostanie wsiadanie za kółko po wódce.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 14 maja 2011, 00:17 
Przyjaciel forum

A jak chcesz zerwać taki ślub? Co jeszcze napisałem bez sensu? Ja napisałem jakie mogą być realne powody, różnych ludzi. Osobiście uważam, że ślub kościelny to kwestia UMOWNA. Tak samo jak mogę się umówić, że idę z kobietą do kina A, mimo, że wolę kino B albo kino A jest mi nie po drodze. :) Też jestem za tym aby osoby nie czujące "tego" przestały "tam" chodzić w końcu. Bo 2/3 chodzi, bo "wypada", bo "co ludzie powiedzą" lub "ktoś tego ode mnie oczekuje".

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Ostatnio edytowano 14 maja 2011, 00:18 przez jiGsaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 maja 2011, 00:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
Boogie napisał(a):
Przecież w nich nie wierzysz

Jigsaw nie napisal, ze nie wiezy w Boga- wrecz przeciwnie, napisal, ze nie popiera kosciola bo jest jedna wielka obluda- zgadzam sie z tym w 100%

nauczcie sie wreszcie odrozniac kosciol od Boga- to zupelnie dwie rozne sprawy.

PostNapisane: 14 maja 2011, 00:35 
Bóg jest fajny, kocha ludzi i w ogóle jest super! bo Bóg jest "bogiem"!

a ksiądz to człowiek- złodziej, gwałciciel, pedofil, kłamca jak każdy inny człowiek.

Wiara jest fajna, bo są święta, je się pierogi i w ogóle, tradycja, jakieś tam śmieszne obrządki i zabobony. No i Biblia jako dzieło jest fajna, nawet niektóre przypowiastki mądre.

A kościół jako instytucja, jest największym znanym mi skupiskiem hipokryzji. Nie podoba mi się, że banda cwaniaczków sobie z tej wiary robi swój własny cyrk.

Ja nie potrzebuję słuchać grzesznika w czarnych fatałaszkach (który notabene nie wie o czym mówi), by zastanawiać się nad czymś głębszym? :-k

Instytucja ta jest tak samo upośledzona, jak każda inna, rządzi nią to samo, co wszędzie, czyli pieniądze, seks, rozkosze, wygody, wpływy, władza i takie tam.

Nie chce mi się podawać argumentów. Jak ktoś ma klapki na oczach, to i to nie pomoże. Właśnie jedną z tych cech kościoła jest to, że tak zgrabnie manipuluje ludzkimi myślami i emocjami :)

W jednym zdaniu... mam pogląd podobny do da Vinci w tej kwestii heheh

PostNapisane: 14 maja 2011, 00:49 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
jiGsaw napisał(a):
A jak chcesz zerwać taki ślub?

Ale co chcesz zrywać?
Niezrywalność slubu z Kościoła polega na tym, że to doktryna Kościoła tak mówi, a skoro nie wierze w Boga, i w Kościół, to tym samym założenie niezrywalności ślubu mnie nie dotyczy.

Możecie sobie tworzyć własne wizje wiary, a one i tak mają się nijak do tego co mówi religia i Nowy Testament, gdzie znaczenie Kościoła i jego funkcja zostały spredefiniowane, co odważniejsi tworzyli własne Kościoły, odłamy chrześcijaństwa, może traficie na dobry grunt, spróbujcie.
Wasze tłumaczenia są kompletnie pozbawione sensu, bo Kościoła nie interesują Wasze konfabulacje, i nie biorąc udziału w rytuałach, nie uprawiając czynnie wiary, jesteście wykluczani z pewnego grona, nazwijmy to ogólnie zaproszonych do dalszej części. Także spokojnie możecie występować z Kościoła, efekt będzie identyko jaki otrzymacie kultywując stan z dzisiaj - według wiary Kościoła.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 14 maja 2011, 08:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
Boogie, jestes juz starszy od nas i moze inaczej patrzysz na swiat i nie zaprzeczam, ze i my kiedys spojrzymy inaczej, ale np. ja zgadzam sie z kolego Jigsaw odnosnie slubu, chyba ze moja kobitka bedzie miala takie pogladay jak ja odnosnie kosciola :)

PostNapisane: 14 maja 2011, 09:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
żebyście mnie źle nie zoruzmieli ja jestem cżłowiekiem wierzacym czesto rozmawiam z Bogiem dziękuje mu często nawet za dorbne sukcesy w zyciu prywatntym czy zawodowym.

Po prostu chodzi mi o sam fakt instytucji kościoła katolickiego, która jest zła i tyle. Jig dobrze to ujął w swoim elaboracie podstawa kościoła katolickiego to brak tolerancji dla innych religi z jakiej paki maja oni prawo twierdzić, że to oni sa lepi itp??? przeciez sa religie starsze o tysiące ltal udziska trzeba troche pokory i tolerancji a nie aby gadaniny, że my to aja aja a reszta jest zła i to diabel szatan itp. Dla porównania widziałem kiedyś zabawna sytuację jak byłem maly w Rawickim kościele siedziałem z rodzicami i babcia mialem z 9-10 lat i wtedy nagle do kościoła podczas mszy w niedzielę weszła grupa wyznawcow "Hare Kryszna" swoją drogha z ciekaowści sprawdziłem i ich religia ma aby 5000lat a nasza aż 2000lat taki skromny szczegół i weszli tylko dlatego, żeby oddac pokłon podeszli do ołtarza połozyli sie krzyżem na ziemi odleżeli z kilka minut odląc się ( wmiędzyczasie wkościele można było usłyszec lecacego komara ) wstali i wyszli ciekawe co zrobiłby typowy katolik w ich świątyni??? Złupił spalił i zgrabił???? bo jeszcze wiek temu tak do tego podchodzono kultura pokora tol;erancja i dostosowanie sowjej nauki do dzisiejszej młodzieży to sa sprawy jakich katolicyzmowi ( nie myić z chrześcijańtwem ) brakuje wg mnie.

PostNapisane: 14 maja 2011, 09:26 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
A jak chcesz zerwać taki ślub?

Ale co chcesz zrywać?
Niezrywalność slubu z Kościoła polega na tym, że to doktryna Kościoła tak mówi, a skoro nie wierze w Boga, i w Kościół, to tym samym założenie niezrywalności ślubu mnie nie dotyczy.

Możecie sobie tworzyć własne wizje wiary, a one i tak mają się nijak do tego co mówi religia i Nowy Testament, gdzie znaczenie Kościoła i jego funkcja zostały spredefiniowane, co odważniejsi tworzyli własne Kościoły, odłamy chrześcijaństwa, może traficie na dobry grunt, spróbujcie.
Wasze tłumaczenia są kompletnie pozbawione sensu, bo Kościoła nie interesują Wasze konfabulacje, i nie biorąc udziału w rytuałach, nie uprawiając czynnie wiary, jesteście wykluczani z pewnego grona, nazwijmy to ogólnie zaproszonych do dalszej części. Także spokojnie możecie występować z Kościoła, efekt będzie identyko jaki otrzymacie kultywując stan z dzisiaj - według wiary Kościoła.

Nie napisałem nigdy, że nie wierzę w Boga. Po prostu nie jest mi potrzebny kościół ani ksiądz do kontaktów z nim. Jeżeli bym miał możliwość zawarcia samodzielnie małżeństwa cywilnego to bym to zrobił, jeżeli bym miał możliwość samodzielnego zawarcia ślubu, tzw. "kościelnego", czyli między Bogiem to też bym to zrobił. Niestety w obu przypadkach jest potrzebny urzędnik, w jednym państwowy, w drugim kościelny. Tak ja to widzę.

Piszesz, że "znaczenie Kościoła i jego funkcja zostały spredefiniowane", no właśnie. Przez kogo i kiedy? Zebrała się grupa dziadków leśnych, na soborach, kupę lat po wydarzeniach i sobie ustalili co i jak, co im wygodnie. Były to ustalenia ludzi i na korzyść ludziom, a raczej pewnej grupie osób i całej instytucji kościoła. Stąd nie dziwią mnie decyzje w stylu ew św Tomasza, czy celibat itp. W to nie wchodzę.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 14 maja 2011, 10:25 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Dzisiaj widziałem siske zakonną z brzuchem :] Raczej byłą siske zakonną...

Fryderyk FOCH!

PostNapisane: 14 maja 2011, 10:30 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
jiGsaw napisał(a):
Czy jestem debilem w Twoim mniemaniu?

Tak odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie i to niejednokrtonie na tym forum :wstyd:

PostNapisane: 14 maja 2011, 10:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tak czytam i dochodzę do wniosku że większa część osób piszących w tym temacie nie ma ŻADNEGO pojęcia o tym o czym pisze :rotfl:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 14 maja 2011, 12:24 
Forumowicz

Garaż: G20 - Portimao Blue
ogólne to księża jak księża ale katecheci to też w większości chorzy ludzie.

PostNapisane: 14 maja 2011, 12:31 

Kod silnika: BCY+
Generalnie nauczyciele uczący więcej niż kilka lat maja wyje... na uczniów, a katecheci te wszyscy, chociaż zawsze twierdziłem, że księża powinni uczyć w szkołach, nie katechetki.

PostNapisane: 14 maja 2011, 12:33 
Przyjaciel forum

Vanduch napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Czy jestem debilem w Twoim mniemaniu?

Tak odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie i to niejednokrtonie na tym forum :wstyd:

Widzę, że prawda w oczy kole. Dziękuję za odpowiedź na poziomie, godną prawdziwego, praktykującego katolika. :]

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1