BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Koniec taniej jazdy na LPG
PostNapisane: 12 marca 2012, 20:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
takie pitolenie o czyms pisać muszą , nie zauważyliście że srednio co 3 miesiące tak straszą? to chyba po to żeby zamet robić :kwasny:

Bo najważniejsza jest Pasja

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 marca 2012, 20:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E91
Pamiętam jak LPG kosztowało poniżej 1 pln. To były czasy!!! Szybciej litry od złotówek na dystrybutorze leciały.
Mówili wtedy, że się nie opłaca zakładać instalek bo za niedługo LPG będzie po 2pln.
Jak już zaczęło kosztować 2pln to straszyli, że będzie po 3pln.

Teraz ja postraszę. LUDZIE nie opłaca się gazu zakładać, już za chwilę będzie kosztował 4pln :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 12 marca 2012, 20:24 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
ludzie gadali, gadają i będą gadać... a najwięcej Ci co z lpg nie mieli odczynienia :) dieslowców i benzyniarzy boli, że ktoś jeździ tanio :rotfl: stad mity o złowrogim gazie szkodzącym autom i nadchodzących podwyżkach ;)

PostNapisane: 12 marca 2012, 20:39 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
LPG zawsze kosztowało mniej więcej połowę ceny za litr 95 i myślę, że nie prędko to się zmieni.

PostNapisane: 12 marca 2012, 20:42 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
KaroleK napisał(a):
LPG zawsze kosztowało mniej więcej połowę ceny za litr 95 i myślę, że nie prędko to się zmieni.

Tez jestem tego samego zdania :ok:

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 12 marca 2012, 20:46 
Częsty bywalec

Wojt4S90 napisał(a):
ludzie gadali, gadają i będą gadać... a najwięcej Ci co z lpg nie mieli odczynienia :) dieslowców i benzyniarzy boli, że ktoś jeździ tanio :rotfl: stad mity o złowrogim gazie szkodzącym autom i nadchodzących podwyżkach ;)

Szkodliwość gazu to żadne mity. To oczywista oczywistość, może w niewielkim stopniu ale zawsze :P :rotfl:
Gdyby benzyniaka bolało jeżdżenie na pb to założył by gaz :P

Ja właśnie jakiś miesiąc temu już prawie założyłem ale znowu znalazłem sobie jakąś wymówkę :rotfl:

PostNapisane: 12 marca 2012, 21:19 

Zwiększą cenę LPG, przestanie być opłacalny i g.. dostaną z akcyzy, VAT-u podatków od montązystów i stacji LPG a jak kogoś nie stać na jazdę na PB to i tak nie będzie jeździł lub ograniczy do minimum... dlatego nie podwyższają i dlatego u nas jest tak popularny w Polsce - bo się opłaca.

Dlatego można kupić nową skodę, seata, toyotę czy inne auta w Salonie z zamontowanym LPG, ba nawet nowy Mercedes dostaczy ma FABRYCZNE LPG - nie dokładane.

PostNapisane: 12 marca 2012, 21:24 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
No i myślę, że nasz rząd zdaje sobie sprawę z tego, że przy obecnych cenach paliwa aut na gaz przybywa i to sporo. A wiadomo im więcej aut na gaz, tym więcej pieniędzy z w/w przez KotSylwester akcyz, monterów itp.

PostNapisane: 13 marca 2012, 09:01 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
U mnie ceny na 2 malych stacyjkach sprzedajacych tylko gaz spadly do 2.72 czyli o 6 groszy :)

PostNapisane: 13 marca 2012, 09:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
KaroleK napisał(a):

Kiedyś 1/3 kosztowało, co pozwalało zachować koszty eksploatacji auta z lpg na poziomie połowy przy jeździe tylko na pb. Obecnie już tak różowo nie jest.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 13 marca 2012, 09:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
jiGsaw napisał(a):
KaroleK napisał(a):

Kiedyś 1/3 kosztowało, co pozwalało zachować koszty eksploatacji auta z lpg na poziomie połowy przy jeździe tylko na pb. Obecnie już tak różowo nie jest.
100km na PB - 57zł
100km na LPG - 32zł

Teraz mniej więcej 50/50 :)

PostNapisane: 13 marca 2012, 09:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57
KotSylwester napisał(a):
Dlatego można kupić nową skodę, seata, toyotę czy inne auta w Salonie z zamontowanym LPG, ba nawet nowy Mercedes dostaczy ma FABRYCZNE LPG - nie dokładane.

Dzieci, dzieci... Jesteśmy na forum BMW, a tak profanujecie naszą ukochaną markę... Ja beemkami jaram się od ponad 20 lat. Dobrze pamiętam foldery, w których pokazane były zdjęcia siódemki e32 testującej fabryczne zasilanie gazem. W latach 95-96 nawet była w sprzedaży wersja e34 z gazem fabrycznym (518g). Z tego co kojarzę tam była instalacja CNG (Erdgas), ale to już większego znaczenia nie ma. Takie drobne OT...
Ale mam dla wszystkich gazowników dobrą wiadomość.
Dodatkowej akcyzy na LPG nie wprowadzą, bo ten sam gaz wykorzystywany jest do grzania w chałupach. W przeciwieństwie do oleju opałowego, tutaj nie mają możliwości zabarwienia gazu, żeby móc łatwo sprawdzić czy ktoś kupuje tańsze paliwo (opałowe) do innych celów (rolnictwo,transport). Zatem zróżnicowanie ceny gazu LPG opałowego i napędowego nie jest możliwe jak w przypadku ON i OO. A na pewno nie zdecydują się obciążyć dodatkową akcyzą gazu opałowego (polityczne harakiri).
ale
Nawet jeżeli na LPG ktoś wprowadzi wyższą akcyzę i nie będzie opłacało się jeździć na gazie (np. cena poszybowałaby do wspomnianych 6 zł.), jest proste wyjście z sytuacji. Instalacja CNG - w skrócie gaz ziemny, metan. Czyli to co idzie do junkersów,kuchenek itp. Zasada działania instalacji CNG jest podobna do LPG, są oczywiście spore różnice, ale oszczędności podobne. Na chwilę obecną jest mało stacji CNG (np. we Wrocku tylko jedna),
ale
każdy (kto ma dom z przyłączem gazowym) może sobie założyć własną pompę do sprężania gazu. Tankowanie co prawda trwa kilka godzin, ale akcyzą na gaz wykorzystywany do transportu mogą ci wtedy naskoczyć... Z tego co się orientowałem już teraz CNG jest sporo tańsze w eksploatacji niż LPG. Polak zawsze znajdzie jakąś opcję... :super: :rotfl: :piwo:

PostNapisane: 13 marca 2012, 09:59 
Przyjaciel forum

happiest napisał(a):
Z tego co się orientowałem już teraz CNG jest sporo tańsze w eksploatacji niż LPG. Polak zawsze znajdzie jakąś opcję... :super: :rotfl: :piwo:
To prawda :ok: Też słyszałem sporo pozytywnych opinii o CNG :D

PostNapisane: 13 marca 2012, 10:00 

Kod silnika: BCY+
A jak ze stratą mocy przy instalacjach CNG? Z M52 robi sie M40?

PostNapisane: 13 marca 2012, 10:01 
Przyjaciel forum

Benyy napisał(a):
No właśnie niby nie traci mocy na CNG... ale ile w tym prawdy :niepewny:

Najgorzej z tym tankowaniem, chociaż znając polaków to kwestia czasu :rotfl:

PostNapisane: 13 marca 2012, 10:05 

No to tankowanie to byłby ten problem dla którego ta instalacja dla mnie nie wchodzi w gre... Jakby Orlen wszedł w CNG to już bym był usatysfakcjonowany, a tak... :<

PostNapisane: 13 marca 2012, 10:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
happiest napisał(a):
Dodatkowej akcyzy na LPG nie wprowadzą, bo ten sam gaz wykorzystywany jest do grzania w chałupach. W przeciwieństwie do oleju opałowego, tutaj nie mają możliwości zabarwienia gazu, żeby móc łatwo sprawdzić czy ktoś kupuje tańsze paliwo (opałowe) do innych celów (rolnictwo,transport). Zatem zróżnicowanie ceny gazu LPG opałowego i napędowego nie jest możliwe jak w przypadku ON i OO. A na pewno nie zdecydują się obciążyć dodatkową akcyzą gazu opałowego (polityczne harakiri).

Jest zróżnicowanie w akcyzie na LPG w zależności czy do aut czy do grzania chałupy. Nawet musisz podpisać że nie będziesz używał tego LPG w celach innych niż grzanie chałupy, pod groźbą jakiejś tam odpowiedzialności.

happiest napisał(a):
każdy (kto ma dom z przyłączem gazowym) może sobie założyć własną pompę do sprężania gazu. Tankowanie co prawda trwa kilka godzin, ale akcyzą na gaz wykorzystywany do transportu mogą ci wtedy naskoczyć... Z tego co się orientowałem już teraz CNG jest sporo tańsze w eksploatacji niż LPG. Polak zawsze znajdzie jakąś opcję...

Tańsze tylko dla tych co mają dom z przyłączem gazu. No i śmigają raczej tylko po mieście i w jego okolicach.
W Lublinie, nie wiem ile jest dokładnie stacji do tankowania CNG, chyba 3 w tym jedna na zajezdni MPK nie dostępna dla zwykłego kierowcy.
Z tego co pamiętam to na stacji na Felinie CNG kosztowało, jak ostatnio tam przejeżdżałem, blisko 3zł. Co biorąc znacznie wyższy koszt instalki (butle) i to że nie każdy gazownik ogarnie temat (nie chciał bym żeby uczył się na moim aucie ;) ) jak na razie dla przeciętnego Kowalskiego CNG jest średnio opłacalne. Trzeba poczekać aż będzie więcej stacji, wtedy ceny pewno pospadają.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 13 marca 2012, 10:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57
Benyy napisał(a):

tutaj odpowiedź:
http://cng.auto.pl/pojazdy/osobowe/konwersja/51-osobowe-fabryczne-uzywane/59-bmw-serii-5-touring-518g

Moc (CNG|benzyna): 77kW/105KM | 85kW/115KM -> z moich wyliczeń wynika, że jest to 8,69% :cwaniak: spadku mocy (KM) na silniku M43

hmm... a o tym nawet nie wiedziałem...
http://cng.auto.pl/forum/bmw-serii-3-compact-316g-vt723.htm
...może dlatego, że 3er przed e46 się nie interesowałem...

PostNapisane: 13 marca 2012, 10:12 

eee niema lipy, trzeba będzie założyć do mojego AMG bo 16l w mieście to za dużo... :dontgetit:

PostNapisane: 13 marca 2012, 10:21 
Przyjaciel forum

Benyy napisał(a):
trzeba będzie założyć do mojego AMG :dontgetit:
Etam... dużo prądu po pokoju Ci zżera? Na noc podłączasz i ile jeździsz?? :rotfl: :P :P :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1