BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 czerwca 2025, 15:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Koniec wolnego internetu?
PostNapisane: 23 stycznia 2012, 21:18 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Kyokushin napisał(a):
Jakoś Niemcy, Austria mogły odmówić podpisania tego aktu i jakoś dramatu nie ma.

info z TVNu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 21:45 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Obrazek

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 21:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
Vis napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
Jakoś Niemcy, Austria mogły odmówić podpisania tego aktu i jakoś dramatu nie ma.

info z TVNu.

bo my sem Polaki , hameryka tepi to my tez musim !

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 22:29 
Częsty bywalec

Vis napisał(a):
Kyokushin napisał(a):

info z TVNu.

Nie wiem dokladnie czy Niemcy to podpisaly czy nie, w kazdym badz razie w Niemczech od dawna sciga sie za naruszenie praw autorskich. Firmy prywatne wynajete przez koncerny sledza ruch w sieci i robia proby sciagania/wysylania pliku chronionego prawami autorskimi przez np. przez torrenty. Po udanej probie calosc lacznie z adresem ip jest zapisywana i przekazywana prokuraturze. Prokuratura ustala uzytkownika danego ip w danej chwili od dostawcy internetu. W wiekszosci przypadkow sprawa karna jest umarzana, natomiast prawnicy(duze kancelarie prawne) sciagaje akta danej sprawy w ktorych to sa dane uzytkownika oraz jego adres i wysylaja upomnienia z nawolaniem po podpisania "wyjasnienia zaprzestania", ze dana osoba nie sciagnie danego pliku w jakims tam okresie czasu w przeciwnym razie bedzie zmuszona do zaplaty kary w wysokosci np. 10.000€. Dodatkowo prosza o przelanie w ciagu 14 dni np. 500 € za spowodowane straty. Dodam, ze kary wystawiane sa za rozpowszechnianie w przypadku sieci torrent lub innych, a nie za sciaganie ktore jest niby dozwolone. Tak w skrocie to wyglada...

Dla znajacych j. niemiecki:

Ponizej link do listy ktora stworzyli uzytkownicy i za jakie utwory/filmy/gry kto jest odpowiedzialny.
http://abmahnwahn-dreipage.de/Datenbank.html

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 22:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Przeczytałem tą całą umowę ACTA. Prawnikiem nie jestem, ale czytać ze zrozumieniem umiem. Jeżeli tam jest cokolwiek co by zmieniało cokolwiek w Polskim prawie to najwyraźniej jest bardzo dobrze ukryte bo ja tego nie widzę. Jedyny sens tego porozumienia to nie tyle ujednolicenie przepisów co początek współpracy w tym kierunku. Wymiana informacjami o urządzeniach zdejmujących zabezpieczenia itp.

Jak dla mnie kompletnie niegroźne. Teraz najbardziej mnie ciekawi kto zrobił z tego taką aferę. A jeszcze bardziej po co? :)

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 22:42 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
kostek_ja napisał(a):
Jak dla mnie kompletnie niegroźne. Teraz najbardziej mnie ciekawi kto zrobił z tego taką aferę. A jeszcze bardziej po co?

Właśnie po to by Ci którzy nie wyłapali kontekstu mogli się o nim dowiedzieć.
Uprzedzając pytania, o cytat.... link podałem 24 stron nie będę wklejał.

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 22:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
kostek_ja napisał(a):
Przeczytałem tą całą umowę ACTA. Prawnikiem nie jestem, ale czytać ze zrozumieniem umiem. Jeżeli tam jest cokolwiek co by zmieniało cokolwiek w Polskim prawie to najwyraźniej jest bardzo dobrze ukryte bo ja tego nie widzę. Jedyny sens tego porozumienia to nie tyle ujednolicenie przepisów co początek współpracy w tym kierunku. Wymiana informacjami o urządzeniach zdejmujących zabezpieczenia itp.

Jak dla mnie kompletnie niegroźne. Teraz najbardziej mnie ciekawi kto zrobił z tego taką aferę. A jeszcze bardziej po co? :)

Więc specjalnie dla Ciebie i Szanownego Radka poszukałem wypowiedzi człowieka bardziej poważanego niż redaktor onetu/bądź właściciel profilu na facebooku. Pan Gwiazdowski jest znajomym Pana Cezarego Kazimierczaka, którego blog czytam. Oboje pracują bodajże w Centrum A.Smitha.

Wpis jest dosyć, krótki ale bardzo sensowny. Wyjaśnia Twoje wątpliwości i "niedopatrzenia" normalne dla każdego normalnego człowieka nie znającego "kruczków prawnych".

http://www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=1090

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 23:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
kostek_ja napisał(a):
Przeczytałem tą całą umowę ACTA. Prawnikiem nie jestem, ale czytać ze zrozumieniem umiem.

Sęk w tym że żeby cokolwiek konstruktywnego z tego wynieść to trzeba znać prawo w zakresie praw autorskich, patentów, ceł itp. Zarówno przepisy polskie jak i unijne czy regulacje międzynarodowe.
Poza tym podpisanie != ratyfikacja.

mmichalowski napisał(a):
Pan Gwiazdowski jest znajomym Pana Cezarego Kazimierczaka, którego blog czytam. Oboje pracują bodajże w Centrum A.Smitha.

Nooo... prof. Gwiazdowski to jest nawet prezydentem CAS ;)

Z tym że we wpisie odnosi się do kulawego ministerialnego tłumaczenia ACTA które troche mija się z oryginalnym tekstem :/

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 23:27 
Zacna persona forum

mmichalowski, przeczytałem tą wypowiedź. Zastanowiłem się nad nią i dalej nie widzę problemu. Przynajmniej w tej fazie i w takim stanie. Trzeba będzie śledzić rozwój wydarzeń i w razie czego zrobić rewolucję, ale na razie:

Cytuj:
„nie może być interpretowane w taki sposób, aby nakładało na Stronę wymóg pociągania swoich urzędników do odpowiedzialności za działania podjęte w związku z wypełnianiem ich urzędowych obowiązków”. Po co więc nasz rząd tak się trudził w poprzedniej kadencji z nakładaniem na urzędników odpowiedzialności za skutki ich bezprawnych decyzji? Na mocy umowy ACTA żadna odpowiedzialność im nie grozi.

Może ja jestem głupi w porównaniu do tego jegomościa, ale moim zdaniem zapis mówi o tym iż traktat jedynie nie nakazuje karania urzędników, ale też tego nie zabrania.

Cytuj:
W Rozdziale II (...) W tym samym Rozdziale w Sekcji 4 jest Artykuł 9 który przewiduje, że określając kwotę odszkodowania organy sądowe muszą brać pod uwagę „przedstawionego przez posiadacza praw jakiegokolwiek zgodnego z prawem obliczenia wartości, które może obejmować utracone zyski, wartość towarów lub usług, których dotyczy naruszenie”. Jakiegokolwiek?

Kompletny brak profesjonalizmu. W Rozdziale 2 Sekcji 4 nie ma Artykułu 9. Są Artykuły od 23 do 26. Znalazłem podobny który głosi:
Cytuj:
Określając kwotę odszkodowania za naruszenie praw własności intelektualnej, organy sądowe Strony mają prawo wziąć pod uwagę między innymi przedstawione przez posiadacza rozsądne obliczenie wartości, które może obejmować utracone zyski, wartość towarów lub usług, których dotyczy naruszenie, wycenionych zgodnie z ceną rynkową lub sugerowaną ceną detaliczną.

Potem są jakieś brednie o Amerykańskich prawnikach, wyssane z palca.

Następnie:
Cytuj:
„Każda strona przyznaje swoim organom sądowym prawo zastosowania środków tymczasowych bez wysłuchania drugiej strony w stosownych przypadkach, a szczególności, gdy jakakolwiek zwłoka może spowodować dla posiadacza praw szkodę nie do naprawienia lub gdy istnieje możliwe do wykazania niebezpieczeństwo, że dowody zostaną zniszczone (…) Każda Strona przyznaje swoim organom sądowym prawo do podejmowania natychmiastowego działania w odpowiedzi na wniosek o zastosowanie środków tymczasowych…” Bez wysłuchania drugiej strony? No ładnie towarzysze, ładnie!

Moim zdaniem jest to normalne. Oczywiście trzeba ustalić co to za przypadki bo na razie jest to bardzo ogólne. Tak jak mówiłem trzeba będzie śledzić rozwój.

Dopiero z tym się zgadzam:
Cytuj:
W Art. 28 jest taki oto pasus: „Każda strona ma wspierać „tworzenie i utrzymanie formalnych i nieformalnych mechanizmów, takich jak grupy doradcze, w ramach których jej właściwe organy mogą poznać opinie posiadaczy praw i innych odpowiednich zainteresowanych stron”. Nieformalne mechanizmy? W państwie prawa???

Też to wyłapałem, chociaż zapis sam w sobie jest nie groźny. Moim zdaniem to nieformalne nie jest w znaczeniu niezgodne z prawem, a bardzie coś w stylu zmiany świadomości społeczeństwa. Tylko tak jak mówiłem trzeba zobaczyć do czego to doprowadzi.

Ja jeszcze wyłapałem jedną rzecz której ten pan nie wyłapał. Już nie chce mi się szukać cytatu, ale jest tam zapis o tym iż po jakimś czasie poza reprezentantami danych "Stron" w owej komisji (czy jak oni tego nie nazwali) będą zasiadać jeszcze inni ludzie. Jest to kompletnie nie sprecyzowane i nie wiadomo po co dali taki zapis. Kogo chcą wprowadzić. Zaraz będzie po 1 reprezentancie każdego kraju, a do tego 200 gości z Hollywood i to oni będą dyktować warunki :hyhy:

Porozumienie samo w sobie nie groźne. Trzeba poczekać co z tego powstanie.

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 23:28 
Zacna persona forum

Tomek napisał(a):
Sęk w tym że żeby cokolwiek konstruktywnego z tego wynieść to trzeba znać prawo w zakresie praw autorskich, patentów, ceł itp. Zarówno przepisy polskie jak i unijne czy regulacje międzynarodowe.

Z chęcią przeczytam coś konstruktywnego na ten temat. Ja prawnikiem nie jestem i może się mylę, ale na razie wszyscy rzucają hasłami, ale nikt tego nie poparł konkretnym zapisem, który później logicznie i sensownie wytłumaczył.

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 23:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Cytuj:
Nooo... prof. Gwiazdowski to jest nawet prezydentem CAS ;)

Nawet nie wiedziałem ;) Na profilu Kazimierczaka widziałem jedynie fotki z jakiegoś ostatniego spotkania w CAS, gdzie byli razem ; )

Cytuj:
Z tym że we wpisie odnosi się do kulawego ministerialnego tłumaczenia ACTA które troche mija się z oryginalnym tekstem :/

Nooo to już niestety nie wiem jak mogę pomóc innym jak i sobie...
Może masz jakąś alternatywę? Chętnie bym przeczytał coś bardziej sensownego jeżeli istnieje ; )

Kostek niestety nie jestem w stanie aktualnie bardzie pomóc bo jutro egzamin z Inżynierii Materiałowej a ja się znowu pierdołami na forum zajmuję :rotfl:
Poszukaj w takim razie jakiegoś sensownego "opracowania" chętnie poczytam w nocy albo jutro.

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 23:39 

kostek_ja napisał(a):
Cytuj:
W Rozdziale II (...) W tym samym Rozdziale w Sekcji 4 jest Artykuł 9 który przewiduje, że określając kwotę odszkodowania organy sądowe muszą brać pod uwagę „przedstawionego przez posiadacza praw jakiegokolwiek zgodnego z prawem obliczenia wartości, które może obejmować utracone zyski, wartość towarów lub usług, których dotyczy naruszenie”. Jakiegokolwiek?

Kompletny brak profesjonalizmu. W Rozdziale 2 Sekcji 4 nie ma Artykułu 9. Są Artykuły od 23 do 26. Znalazłem podobny który głosi:
Cytuj:
Określając kwotę odszkodowania za naruszenie praw własności intelektualnej, organy sądowe Strony mają prawo wziąć pod uwagę między innymi przedstawione przez posiadacza rozsądne obliczenie wartości, które może obejmować utracone zyski, wartość towarów lub usług, których dotyczy naruszenie, wycenionych zgodnie z ceną rynkową lub sugerowaną ceną detaliczną.

Jak już mówiłem sporo tutaj rozbija się o tłumaczenie.
Dokument Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego:

Obrazek

kostek_ja napisał(a):
Z chęcią przeczytam coś konstruktywnego na ten temat. Ja prawnikiem nie jestem i może się mylę, ale na razie wszyscy rzucają hasłami, ale nikt tego nie poparł konkretnym zapisem, który później logicznie i sensownie wytłumaczył.

Niedoczekanie ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 23:44 
Zacna persona forum

To ja już zgłupiałem. Po Angielsku nie dam rady tego przeczytać ze zrozumieniem. W dodatku to nie moja działka. Niech się za to prawnicy wezmą.

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 23:52 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
TV Polonia - teraz się zaczął program z Hołdysem o tym precedensie.

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 23:53 
Forumowy terrorysta

Z wrzuconego wcześniej linku http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... UMOWY-ACTA

Cytuj:
Artykuł 12
Każda Strona przyznaje swoim organom sądowym prawo zastosowania środków tymczasowych bez wysłuchania drugiej strony

o czym tez wspomina Gwiazdowski, towarzysze

Obrazek

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 23:54 
kostek_ja napisał(a):
W dodatku to nie moja działka. Niech się za to prawnicy wezmą.
Gwiazdowski akurat jest też prawnikiem.

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 00:02 

Tak jeszcze w kwestii tego że cośtam podpisujemy niedługo. Dopiero ratyfikacja zobowiąże nas do wdrażania w życie postanowień tej umowy o ile w ogóle zajdzie taka potrzeba (bo naprawdę póki co skłaniam się ku opinii że wszystko to już mamy, a nawet więcej) a samo podpisanie to tyle że Państwo jest obowiązane powstrzymywać się od działań, które udaremniłyby przedmiot i cel traktatu. Co więcej to podpisywać czy też się awanturować i nie podpisywać to możemy do woli ale nie będąc niepodległym państwem to i tak jak to się pojawi w Dzienniku Urzędowym UE czy innym podobnym wynalazku to będziemy zobowiązani do przestrzegania tych przepisów.

Mnie bardzo ciekawi co wynika z takiego zapisu:
Cytuj:
Strona może, zgodnie ze swoimi przepisami ustawodawczymi i wykonawczymi, zapewnić swoim właściwym organom prawo do wydania dostawcy usług internetowych nakazu niezwłocznego ujawnienia posiadaczowi praw informacji wystarczających do zidentyfikowania abonenta, którego konto zostało użyte do domniemanego naruszenia, jeśli ten posiadacz praw złożył wystarczające pod względem prawnym roszczenie dotyczące naruszenia praw związanych ze znakami towarowymi, praw autorskich lub pokrewnych i informacje te mają służyć do celów ochrony lub dochodzenia i egzekwowania tych praw. Procedury są stosowane w sposób, który pozwala uniknąć tworzenia barier dla zgodnej z prawem działalności, w tym handlu elektronicznego, oraz, zgodnie z prawodawstwem Strony, zachowuje podstawowe zasady, takie jak wolność słowa, sprawiedliwy proces i prywatność.

renoraines napisał(a):
Z wrzuconego wcześniej linku http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... UMOWY-ACTA

Cytuj:
Artykuł 12
Każda Strona przyznaje swoim organom sądowym prawo zastosowania środków tymczasowych bez wysłuchania drugiej strony

To już od dawna mamy ;)

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 00:18 
Zacna persona forum

renoraines, ale jak sobie to wyobrażasz inaczej? Tam jest zapis o tym iż tak się dzieje tylko w uzasadnianych przypadkach np. kiedy zachodzi podejrzenie iż dowody zostaną usunięte. Nie oszukujmy się. Każdy Pirat jest przygotowany na kontrolę policji. Włącza urządzenie/a które wszystko kasują i nie masz żadnych dowodów. Musisz zrobić nalot, zabezpieczyć dowody i dopiero wówczas bawić się w sądzie.

Mnie dziwi dlaczego nikt nie zauważył zapisu o tym iż osobie nie słusznie oskarżonej przysługuje odszkodowanie.

smietnik, jakoś nic mądrego nie napisał.

Tomek, minister kultury dzisiaj o tym mówił. Taki zapis jest w polskim prawie od dawna. Jak dla mnie jest on bardzo sensowny. Przecież państwo musi dysponować aparatami wyszukiwania piratów czy też chociażby pedofili, a jak mieliby to zrobić bez takiego narzędzia? W owym zapisie jest też mowa o tym iż takie prawo mają "organy prawa" zgodnie z przepisami danego kraju, czyli sądy i wszystko dalej działa. Nie obchodzimy tego.

Wszystko co jest w internecie na temat tego porozumienia to bzdury wyssane z palca. Albo komuś to porozumienie bardzo przeszkadza i chce nastawić opinie publiczną przeciwko, albo chce odwrócić jej uwagę od czego innego.

Powiedzcie mi gdzie widzicie zapis o którym wszyscy trąbią iż dostawcy internetu mają sprawdzać wszystkie dane które wysyłamy i odbieramy? ;) Takiego zapisu po prostu tam nie ma.

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 00:31 

kostek_ja napisał(a):
renoraines, ale jak sobie to wyobrażasz inaczej? Tam jest zapis o tym iż tak się dzieje tylko w uzasadnianych przypadkach np. kiedy zachodzi podejrzenie iż dowody zostaną usunięte. Nie oszukujmy się. Każdy Pirat jest przygotowany na kontrolę policji. Włącza urządzenie/a które wszystko kasują i nie masz żadnych dowodów. Musisz zrobić nalot, zabezpieczyć dowody i dopiero wówczas bawić się w sądzie.

Sęk w tym że tutaj zaczynamy stosować takie rzeczy wobec podejrzanego o podejrzenie popełnienia. A w przypadku gdy "pirat" (w cudzysłowie bo nikt tu na statki przecież nie napada) na przykład używa szyfrowania zmuszamy go do podania hasła? (jak w UK). Tu nie chodzi nawet o te durne ACTA tylko o to w jakim kierunku to wszystko idzie i co JUŻ DZIŚ jest stosowane. Włosi już rekwirują kobietom podrabiane torebki. Jeszcze kilka lat i przy kontroli drogowej policja zacznie rekwirować felgi?

kostek_ja napisał(a):
Tomek, minister kultury dzisiaj o tym mówił. Taki zapis jest w polskim prawie od dawna. Jak dla mnie jest on bardzo sensowny. Przecież państwo musi dysponować aparatami wyszukiwania piratów czy też chociażby pedofili, a jak mieliby to zrobić bez takiego narzędzia? W owym zapisie jest też mowa o tym iż takie prawo mają "organy prawa" zgodnie z przepisami danego kraju, czyli sądy i wszystko dalej działa. Nie obchodzimy tego.

W owym zapisie jest mowa że "wydania dostawcy usług internetowych nakazu niezwłocznego ujawnienia posiadaczowi praw informacji". Czyli już totalne pomieszanie z poplątaniem.

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 00:36 
Forumowy terrorysta

kostek_ja napisał(a):

Piratem jest ten kto udostępnia w sieci? Czy ten kto ściąga udostępniony już plik?
Czy w ogóle nie można ściągać? Czy można ściągać do użytku prywatnego?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 574 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1