Lincoln napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Czyli jak rozumiem nieudolnie próbujesz się mnie czepiać dla zasady?
1. Nie są bez sensu, pisałeś o rzekomego magicznego sposobu jak mają działać szczepienia na przeziębienie, co już powszechnie wiadomo od ponad 60 lat... a zatem uznałem, że jesteś za tym aby przymuszać w ten, czy inny sposób, na co również wskazywał fakt nie dostrzegania przez Ciebie pośredniego przymusu, jaki jest wprowadzany. Tymczasem sam się nie zaszczepiłeś. Hipokryzja?
2. To po co pierniczczysz w koło macieju o tych szczepionkach, próbujesz tłumaczyć czemu służą itp. itd. Każdy ma swój rozum i dla mnie mówienie komuś, czy ma się zaszczepić lub nie, jest jak mówienie komuś, czy ma tyłek podcierać trzy razy, czy pięć, a może umyć dupsko po każdym kupsku.
3. Jakie "dudki"? Wypowiadasz się jakbyś był za, po czym stawiasz się jako przeciw, ale argumenty (naciągane) pro powtarzasz. No chyba, że jesteś za szczepieniem wszystkich, pod warunkiem, że nie dotyczy to Ciebie?
4. Nie, nie mają bezpośredniego wpływu. Mają pośredni. Właśnie potwierdziłeś, że nie wiesz co oznacza bezpośredni wpływ. Przykre trochę, jak na człowieka wykształconego.
5. Nie przede mną, a przed szanownym gronem. Twierdzisz, że masz jakąś magiczną wiedzę a propos działania tych szczepień, stosunkach ryzyka do korzyści, że już wszystko wiadomo, bo przecież od lat 90' istnieją itp. itd., to proszę, nie wstydź się. Skoro tak jest to proste pytanie - dlaczego sam nie wprowadziłeś tego preparatu do ustroju? Czyżbyś jednak ocenił ryzyko względem siebie jako zbyt wysokie?
1. Źle uznałeś, nie pierwszy raz.
2. Dla równowagi.
3. Widzisz podnoszę aspekty za i przeciw, Ty wyłącznie przeciw, podobnie było z rwd, mitycznym 328i
, teraz awd, ciągle ten sam schemat...
4. Oczywiście, że mają, jak każdy element przekazujący bezpośrednio polecenia kierowcy na ruch auta . Jeden z cytatów dyrektora Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego - "...to jedyny punkt styku każdego pojazdu z drogą, jego stan ma bezpośredni wpływ na nasz poziom bezpieczeństwa..." Statystyki - samo tylko prowadzenie nakazu stosowania opon zimowych w 27 krajach Europy pozwoliło o 46% ograniczyć zdarzenia drogowe w okresie zimowym.
5. Przed Tobą, bo reszta potrafi sobie takie informacje wyszukać.
jiGsaw napisał(a):
Kilka procent przechodzi mocno objawowo, jakiś 1% nawet pojedzie do szpitala i ułamek procenta zemrze. Przy czym tutaj zdecydowana większość to są starcy lub schorowani.
Skąd takie dane? Na świecie odnotowano 264mln przypadków, zmarło 5.3mln co daje 2%, a tu kolejna teoria że 1% pojedzie do szpitala
Według naukowców z USA 10-30% chorujących na covid będzie odczuwało pogorszenie stanu zdrowia i tak przykładowo w badaniu na Uniwerku w Oslo (uprzedzam, nie wiem czy to lewicowa uczelnia

) wykazano, że 11% badanych miało problem z pamięcią (4.6razy częściej niż u badanych którzy nie przechodzili zakażenia).
Jak radzić sobie z zalewającymi nas fake newsami dot. COVID-19 i jak rozmawiać z antyszczepionkowcami, tymi którzy szerzą fałszywe teorie mówi prof. dr hab. Agnieszką Szuster-Ciesielską z Katedry Wirusologii i Immunologii UMCS:
Nie jest to łatwe. Te osoby najczęściej są bardzo głęboko przeświadczone o swoich racjach i trudno dotrzeć do nich naukowo. Co więcej, przeciwnicy szczepień często powołują się na prace naukowe, jednak ich interpretacja pozostawia wiele do życzenia. Ja w takich przypadkach zawsze przywołuję podręczniki biochemii, wirusologii i immunologii, przedstawiające podstawy. Studenci, którzy mają do czynienia z biologią, medycyną i uczestniczyli w wykładach z biochemii, doskonale wiedzą, że te dwa kwasy nie mogą się ze sobą mieszać, że mRNA nie połączy się z DNA. Podobnie szczepionkowy RNA nie przeniknie do naszego jądra, które jest otoczone błoną jądrową. Nie ma takiej możliwości fizycznej. To są podstawowe informacje, które staram się przekazać w prosty sposób. Jest jeszcze inna strona – brak podstawowej wiedzy powoduje, że stajemy się bardziej podatni na manipulację i wzbudzanie strachu. I to właśnie obserwujemy w przestrzeni Internetu.
Teraz czy ktoś kto nie wie co znaczy bezpośrednio nawet w przenośni, może przekazać Ci rzetelne informacje o skomplikowanym wirusie ?
I kolejna teoria spiskowa dla Alla, podobno gość jakiś wywiad udzielił w swojej Tv i pacz, zdalnie podnieśli mu poziom glukozy:
https://portal.abczdrowie.pl/zmarl-marc ... -covid-19#1. No może i źle, czyli miałem rację - robisz to celowo.
2. Jakiej równowagi? Ja jestem za pełną dobrowolnością szczepień. Nic mi do tego co kto wprowadza do swojego organizmu, nie życzę sobie by ktoś mnie mówił co ja mam robić ze swoim zdrowiem lub próbował przymuszać do wprowadzania jakichkolwiek subsrancji do mojego ustroju, tym bardziej wobec marginalnego zagrożenia. Wówczas reaguję adekwatnie. A nie brak tu na forum takich głosów.
3. Nieprawda. Wielokrotnie się wypowiadałem, że analiza ryzyka jest indywidualna i według mnie starsze osoby lub o pewnych schorzeniach muszą potraktować to bardzo poważnie i być może powinny się zaszczepić. Natomiast nigdy w życiu nie poszedłbym do swojego dziadka, który się nie zaszczpił, i nie powiedziałbym mu w twarz "ej weź się zaszczep". Pomimo, że na jego miejscu, z dużą dozą prawdopodobieństwa - dokonałbym tego.
4. Nie. Bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo to mają elementy, które decydują wprost o tym co się stanie z Twoim ciałem gdy już dojdzie do wypadku. Opony są elementem pośrednim, który można wykazać statystycznie na podstawie wpływu na pojazd, konkretniej na jego sposób zachowania na drodze, a następnie wykazywać wpływ na prawdopodobieństwa wystąpienia zdarzeń lub skali ich następstw, a nie bezpośrednio na Twoje ciało, tak jak to ma miejsce w przypadku wprowadzenia do ustroju jakiejś substancji.
5. Też potrafię sobie wyszukać. Podniosłem jednak, że poświadczyłeś nieprawdę pisząc o rzekomo znanych stosunkach ryzyka do korzyści, wpływu tych szczepień itp. itd. Wiele pytań wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Znamy liczby dotyczące zgonów lub ewentualnych powikłań. Dlatego według mnie należy kierować się liczbami i ja tak zrobiłem podejmując decyzję co do udziału swojej osoby w tym procedrze badawczym. Ty jak widzę unikasz odpowiedzi na pytanie dlaczego także nie przystąpiłeś. A może z tego samego powodu co ja?
6. Jak to skąd? Stąd, że odnotowano jakiś drobny procent faktycznych infekcji. Posród zmarłych odnotowano zdecydowaną większość. Proste wnioski można wyciągnąć. Proponuję kierować się danymi dotyczącymi śmiertelności osobniczej, a nie tych z puli wytestowanych. Przecież mnie tam nie ma, milionów innych też, a chorowałem, w domu, nawet przeżyłem. itp. itd.

Liczby, które podałem, zgadzają się co do rzędu wielkości przede wszystkim, a także z jakimś przybliżeniem, co do stanu realnego. Ich celem było zobrazowanie skali zjawiska, a nie podawnie idealnych wyliczeń. To pierwsza w historii taka globalna pandemia, gdzie po dwóch latach od jej wybuchu mamy na świecie znacznie więcej ludzi, niż wcześniej.
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników
Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...