BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 11:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zlozenie PC czyli co kupic?
PostNapisane: 8 września 2011, 09:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
Blackwhite napisał(a):
A to,ze padl Ci poprzedni komp po burzy to nie wina tego,ze byl slaby - to wina tego,ze nie zabezpieczyles go odpowiednio , np UPSem lub porzadna listwa.Do tego w zasilaczu nie zadziallalo to co powinno zadzilac ;)
A jak nie masz UPSa to wyłączaj kompa podczas burzy :kwasny:

Kup laptopa za 1500-1700zł i pójdzie Ci połowa gier :ok:

Statoi, co to za laptop, że GTA4 Ci działa płynnie? :chytry:

PostNapisane: 8 września 2011, 09:19 
Forumowicz

Moje BMW: 520d
Kod silnika: M47
Statoi napisał(a):
Ja dwa tygodnie temu kupiłem laptopa za 1419zł , miał mi służyć tylko do neta i filmów ale że miałem kikla płytek pod ręką to poinstalowałem gierki i powiem tak:
NFS shift 2 - gra płynna na full detalach na rozdzielczości 1370 x 768
Grid - gra płynna na full detalach na rozdzielczości 1370 x 768
Dirt 3 - gra płynna na full detalach na rodzielczości 1280x 768
Gta 4 - gra płynna przy delalach wysokich 1280x 768
Call of Duty Black ops - Gra płynna przy detalach 1370 x 768

Kupując laptopa przekonany byłem że żadna z w/w gier nie będzie działała na full , myślałem że jest mała szansa na to że woglę któraś z tych gier będzie działać , jestem pozytywnie zaskoczony co teraz można otrzymać za 1500zł w lapotpie , dla odmiany 3 lata temu wydałem na laptopa 5k zł i już wtedy pamiętam że miałem problemy z włączeniem niektórych gier . Więc jeżeli komp nie służy tylko do grania to warto pomyśleć czy nie fanie mieć mobilnego kompa bo jak widać za 1500 zł da się pograć więc za 2k grać się będzie już bardzo przyjemnie , pozdrawiam

W laptopie za 1500 pln dostajesz najzwyklejsza zintegrowana grafike, jak wiec mozesz grac w takie gry na takich detalach - dla mnie to bajka i tyle ;)
Chyba,ze czegos nie wiem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 września 2011, 10:00 
Przyjaciel forum

Blackwhite napisał(a):
Statoi napisał(a):
Ja dwa tygodnie temu kupiłem laptopa za 1419zł , miał mi służyć tylko do neta i filmów ale że miałem kikla płytek pod ręką to poinstalowałem gierki i powiem tak:
NFS shift 2 - gra płynna na full detalach na rozdzielczości 1370 x 768
Grid - gra płynna na full detalach na rozdzielczości 1370 x 768
Dirt 3 - gra płynna na full detalach na rodzielczości 1280x 768
Gta 4 - gra płynna przy delalach wysokich 1280x 768
Call of Duty Black ops - Gra płynna przy detalach 1370 x 768

Kupując laptopa przekonany byłem że żadna z w/w gier nie będzie działała na full , myślałem że jest mała szansa na to że woglę któraś z tych gier będzie działać , jestem pozytywnie zaskoczony co teraz można otrzymać za 1500zł w lapotpie , dla odmiany 3 lata temu wydałem na laptopa 5k zł i już wtedy pamiętam że miałem problemy z włączeniem niektórych gier . Więc jeżeli komp nie służy tylko do grania to warto pomyśleć czy nie fanie mieć mobilnego kompa bo jak widać za 1500 zł da się pograć więc za 2k grać się będzie już bardzo przyjemnie , pozdrawiam

W laptopie za 1500 pln dostajesz najzwyklejsza zintegrowana grafike, jak wiec mozesz grac w takie gry na takich detalach - dla mnie to bajka i tyle ;)
Chyba,ze czegos nie wiem.

Ja za swoją Extense 5630EZ (czyli T4300 2.1GHz, GMA 4500M, 2GB DDR2 (4GB) RAM i 320HDD) prawie dwa lata temu dałem 1420zł.
Bez problemu gram na nim w GTA3, Vice City, San Andreas, PES 2006, WoW, LFS, NFS HP2 :) Podejrzewam, że Crysis, GTA4 czy inne wymagające gry by na nim nie poszły jednak te w zupełności mi wystarczają.
Kolejny komp to również będzie laptop, również Acer tylko trochę droższy :)

PostNapisane: 8 września 2011, 10:11 
Forumowicz

No wlasnie ale GTA4, Dirt3 to gry , ktore ciagna troche zasobow z kompa i na max detalach nie pojda - dalej podtrzymuje,ze to nie mozliwe ;)
I nadal twierdze,ze do grania to PC a nie laptop - zupelnie inaczej sie gra.Ale to tylko moje zdanie ;)
Mialem kiedys lapa i pogrywalem w bardzo proste gierki, probowalem jednak zagrac w jakas wyscigowke czy strzelanke i nie podeszlo mi jakos.

PostNapisane: 8 września 2011, 10:31 
Przyjaciel forum

Blackwhite napisał(a):
No wlasnie ale GTA4, Dirt3 to gry , ktore ciagna troche zasobow z kompa i na max detalach nie pojda - dalej podtrzymuje,ze to nie mozliwe ;)
I nadal twierdze,ze do grania to PC a nie laptop - zupelnie inaczej sie gra.Ale to tylko moje zdanie ;)
Do grania to konsola a nie PC ;)
Jednak na lapku za ~2-2,2k GTA4 już spokojnie pójdzie :) Postaw kompa za 1400zł i lapka za 1400... PC za tą kwotę również nie pociągnie GTA4, a zajmuje całe biurko i żre prądu aż miło :oczami:

Blackwhite napisał(a):
Mialem kiedys lapa i pogrywalem w bardzo proste gierki, probowalem jednak zagrac w jakas wyscigowke czy strzelanke i nie podeszlo mi jakos.
U mnie śmiga... LFS, NFS, CS, UT i UT2004 (owszem gry z przed 5 lat) - wyścigówki i strzelanki ;) A nie jestem aż takim maniakiem gier, żeby się jarać ruszającymi się liśćmi w dżungli :)

Poza tym laptop podłączony pod 27" TV i prawie jak na konsoli :hyhy:

PostNapisane: 8 września 2011, 10:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
procek core 2ghz 4gb ram 9300M acer i gta 4 dostaje sraczki na minimum :] sprawdzone :cisza:

Blackwhite, interesuje mnie monitor do 1200zł :zawstydzony:

PostNapisane: 8 września 2011, 10:50 
Forumowicz

@Hubson - konsola ma bardzo kiepska grafike i dla mnie do grania sie nie nadaje, ja jestem wlasnie tym,ktory lubi aby kazdy detal byl jak najlpeszy :P
Konsola stoi w domu i graja na niej dzieciaki, ale tez rzadko , przewaznie zona uzywa ja do Kinecta ;)
Nie mialem na mysli kompa za 1400 pln bo na tym za bardzo nie pogra, a raczej w ogole, jesli mowa o nowszych grach, na to trzeba niestety sporo wiecej kasy.Poza tym na PC sie gra o wiele wygodniej jak na Laptopie - ale to moje odczucie.
Mozna byloby sie sprzeczac na temat - Konsola czy PC, ale kazdy ma swoje upodobania i kazdy lubi co innego.Jedno jest pewne, ze konsola ma sie nijak w porowaniu do PC jesli chodzi o grafike.
A piszac o graniu na laptopie mialem na mysli nie to iz nie poszly mi te gry, tylko to ,ze nie podeszlo mi granie w nie na nim ;)

@Pawel - Monitor masz nie kulawy i na razie bym go zostawil, a pozniej dokupil cos 27-30" jak bedziesz mial fundusze.
Teraz lepiej skup sie na podespolach do kompa bo to waniejsze.

PostNapisane: 8 września 2011, 11:05 
Przyjaciel forum

Blackwhite, w sumie masz trochę racji... jednak na PC/Laptopie do 2000zł żadna gra nie będzie wyglądać zaj :cenzura:
Więc osobiście wziąłbym laptopa (Acer bądź MSI) są bardzo fajne sztuki na alledrogo 1600-2200zł z i5 i 1GB nVidii lub Radeonem :)

Co do grania na lapku to już się przyzwyczaiłem... chociaż na początku klawiatura była dziwna w stosunku do PCtowej :zakrecony:

PostNapisane: 8 września 2011, 11:44 
Forumowicz

Zgadza sie,ze za 2k nie ma opcji na zaj... granie.Ale jesli kolega Pawel potrzebuje tylko kilk czesci do kompa i reszte ma to juz bedzie.Nawet z karta AMD 6850 czy GTX560Ti prawie kazda gra pojdzie w 1920* na wysokich detalach, a to juz o wiele lepiej jak na konsoli ;)

PostNapisane: 8 września 2011, 11:48 
Przyjaciel forum

Jednak potrzebuje troche więcej części:
Pawelos napisał(a):
do 2000zl potrzebuje plyte glowna, procesor, grafike, pamiec, zasilacz.

Wychodzi na to, że została mu obudowa, napęd i dysk (który równie dobrze może być zewnętrznym do laptopa tak jak u mnie) :)

PostNapisane: 8 września 2011, 11:57 
Forumowicz

Dokladnie tyle potrzebuje i jak zerkniesz na moja propozycje tych czesci to bija one na glowe i konsloe i Kazdego laptopa do 3k pln z i5 czy nawet i7 na pokladzie ;)
Na nich spokojnie pogra na wysokich detalach nawet w Metro2033, a w inne dostepne tytuly na bardzo wysokich bez upiekszaczy typu AA ;)

PostNapisane: 8 września 2011, 12:15 
Przyjaciel forum

Blackwhite napisał(a):
Na nich spokojnie pogra na wysokich detalach nawet w Metro2033
Kolega ze studiów na laptopie grał w Metro2033 na full bez problemu. Laptop za 3 tys zł :)

Pawelos zrobi jak uważa :)

PostNapisane: 8 września 2011, 12:23 
Forumowicz

Prosze Cie - na jakiej rozdzielczosci gral w Metro?
Ta gra zabija najmocniejsze kompy i z calym szacunkiem laptop za 3k nie da rady na full detalach, chyba ,ze 800x600 ;)
W rozdzielczosci 1920* i na full detalach nie radzi sobie GTX580 - karta , ktora kosztuje 1.5k ;)
Poza tym jaka przyjemnosc grac w taka gre w niskiej rozdzilczosci, nawet fulldetale nic nie zdzialaja.
Ja jestem w stanie uwierzyc w rozne historie, ale nie to,ze na lapie za 3k grasz na full detalach w Metro 2033 - sprobuj to napisac na szamujacym sie forum komputerowym, zonbaczysz co sie stanie ;)

No offence, po prostu nie jest to mozliwe i tyle - To se ne da :)

Na dowod wymagania tej gry:

Minimalne:

dwurdzeniowy procesor Core 2 Duo lub lepszy;
karta graficzna GeForce 8800, GeForce GT 220 lub nowsza kompatybilna z DirectX 9 i Shader Model 3;
1 GB RAM;

Zalecane:

czterordzeniowy procesor lub dwurdzeniowy taktowany zegarem powyżej 3 GHz;
karta graficzna GeForce GTX 260 lub nowsza kompatybilna z DirectX 10;
2 GB RAM;

Optymalne:

procesor Core i7;
karta graficzna GeForce GTX 480 lub GTX 470 kompatybilna z DirectX 11;
jak najwięcej pamięci RAM (8 GB+);
szybki HDD lub SDD;

Dodam,ze nawet na optymalnych nie pogra na kompletnego maxa ;)

PostNapisane: 8 września 2011, 13:46 
Przyjaciel forum

Blackwhite, jakbym nie widział to bym nie uwierzył :) Full detale, nie full rozdzielczość :) Nie wiem jaka to mogła być rozdziałka, nie pytałem bo mi się ta gra nie podoba :/

A jest w ogóle w Metrze 800x600? :P

Blackwhite napisał(a):
Poza tym jaka przyjemnosc grac w taka gre w niskiej rozdzilczosci, nawet fulldetale nic nie zdzialaja.
Osobiście wolę grywalność niż grafikę :D

Poza tym... nie rozumiem ludzi którzy ustawiają max detale i rozdzielczość mimo iż gra się tnie, zamiast obniżyć suwaki z jakością i grać płynnie :wstyd:

Ostatnio edytowano 8 września 2011, 13:48 przez Hubson, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 września 2011, 13:47 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
Powiedzcie mi po co miałbym pisać bajki , kupując laptopa byłem pewny że takie gry nie będą działać , a jedak działają i to nie najgorzej , pisząc ze za tą cene są lapki tylko z zintegrowaną grafiką trochę sam zaczynasz pisać bajki , bo ja wybierając swojego patrzyłem właśnie tylko na to , zrezygnowałem z procesora i3 , kupiłem nie znanego turiona , czytając o nim że jest porównywalny do Atlona , taktowanie to 2x 2,4 Ghz , ram 4GB ddr , grafika HD 5470 , tak jak pisałem w/w gry przetestowałem i działają ,da się w nie przyjemnie grać bez zacięć i tym podobnych , żadnych bajek nie pisze :) , pozdrawiam
P.S ja również jestem zdania że do grania lepiej kupić kompa ;)

PostNapisane: 8 września 2011, 13:49 
Przyjaciel forum

Statoi, najlepiej nagraj filmik jak grasz w GTA4 na tym lapku :) :P

PostNapisane: 8 września 2011, 14:11 
Forumowicz

@Statoi Nie ma czegos takiego jak 2x2.4 GHz - to sa dwa rdzenie i a taktowanie calego procesora to 2.4 GHz a nie kazdego z rdzeni osobno, to dziala jako calosc.HD 5450 to zaden haj waj , niemniej jednak lepsza od integry.Nie zmienia to jednak faktu,ze procesor Turion i ta karta sa zdecydowanie za slabe do GTA 4 i w takiej rozdzielczosci jestes w stanie uzyskac co najwyzej 10, moze w porywach do 15 FPS -a to nie nazywa sie plynnie ;)
GTA4 potrzebuje 4 rdzeniowego procesora do rozwiniecia skrzydel i porzadnej karty, wiec jednak obstaje przy swoim ,ze piszesz bajki ;)

No offence , nie mam zamiaru nikogo obrazac, ale po prostu nie uwierze w takie opowiesci.

@Hubson - tak mozna ustawic 800x600 i pewnie taka mial Twoj kolega ;)

PostNapisane: 8 września 2011, 15:13 
Przyjaciel forum

Blackwhite, myślę jednak że było to co najmniej 1024x768... musiałbym spytać ;)
Ja zdecydowanie wolę klimat Vice City niż metra :zdegustowany: Z przyszłościowych gier to tylko STALKER

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1