BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wyprzedzanie na pasie rozpedowym
PostNapisane: 22 lutego 2012, 11:18 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, ale on był na pasie OBOK, napisał wyraźnie że koleś był OBOK. Był obok był na pasie OBOK.

A dlaczego był OBOK?
Obrazek
Czy to jest OBOK?

Czy był OBOK w momencie jak gość sygnalizował zamiar zmiany pasu?

Po raz NTY to napiszę.
Jak gość tam stał BEZ POWODU TAK SOBIE i mało mu nie wyjechał w bok trąbiąc - to tak - rację ma CAV.

Ale jak to cav wyjechał szybko zza gościa, a gość tam czekał na wolne okno do zmiany pasu (bo poco miałby tam stać?), to rację miał gość.

Tak to wygląda. Dwojako.

W skrócie mówiąc. Jak ktoś zmienia pas to się mu nie wchrzania a jak się zmienia pas to się patrzy w lusterka i przez ramię.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 lutego 2012, 11:30 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
tak jak mowie jesli kolega wyprzedzil zaraz za stojacym ktory mial wrzucony kierunek no to stojacy ma racje.
ale jesli jeden byl na koncu pasa rozpedowego z wlaczonym kierunkiem, a kolega duzo wczesniej zmienil pas na lewy bo mial okazje to stojacy nie mial prawa nawet pomyslec o wcisnieciu klaksonu. warunek jest taki ze nie mogl wyprzedzic goscia ktory ma wlaczony kierunek, chyba ze zrobil to odrazu po wjechaniu na pas rozpedowy bo mial miejsce. i wtedy to poruszal sie pasem lewym.

jednak wydaje mi sie ze kolega wyminal stojacy pojazd sygnalizujacy zmiane pasa w ostatniej chwili i dlatego zostal potraktowany klaksonem, wiec jednoznacznie zachowal sie niepoprawnie

PostNapisane: 22 lutego 2012, 11:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
Tomek napisał(a):
mani210 napisał(a):
Ja już nie mam siły na takich ludzi nie raz widziałem takich idotów co sie oglądali np za siebie odwaracając głowe czy mogą sie właczyć do ruchu jak by lusterka nie mieli.

Ja to nie mam siły na takich idiotów co to myślą że jak spojrzą w lusterko to nie muszą się już oglądać przez ramie. Paru już mnie próbowało zabić prawie wjeżdżając mi w bok podczas gdy byli wyprzedzani.

Tak idiotów ktorzy w lusterku widzą caly bok auta a martwa strefa jest większa od czarnej dziury. Tez spoglądam w lewo ale ja mam na myśli downów co zamiast jechać powoli pasem rozpędowym i włączyć sie miedzy autami do ruchu dynamicznie nie utrudniając ruchu staja na końcu pasa i obracają głowe o 180 stopni i stoja 15 minut blokując ruch.

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

PostNapisane: 22 lutego 2012, 11:31 

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
Tomek napisał(a):
mani210 napisał(a):
Ja już nie mam siły na takich ludzi nie raz widziałem takich idotów co sie oglądali np za siebie odwaracając głowe czy mogą sie właczyć do ruchu jak by lusterka nie mieli.

Ja to nie mam siły na takich idiotów co to myślą że jak spojrzą w lusterko to nie muszą się już oglądać przez ramie. Paru już mnie próbowało zabić prawie wjeżdżając mi w bok podczas gdy byli wyprzedzani.

Tak idiotów ktorzy w lusterku widzą caly bok auta a martwa strefa jest większa od czarnej dziury. Tez spoglądam w lewo ale ja mam na myśli downów co zamiast jechać powoli pasem rozpędowym i włączyć sie miedzy autami do ruchu dynamicznie nie utrudniając ruchu staja na końcu pasa i obracają głowe o 180 stopni i stoja 15 minut blokując ruch.

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

PostNapisane: 22 lutego 2012, 11:33 

Kyokushin napisał(a):
Ale masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi zygnalizującemu zamiar zmiany pasu przed Tobą.

Od kiedy? Chyba czegoś nie doczytałeś :) Od kiedy to pierwszeństwo ma pojazd zmieniający pas ruchu? :zdziwko:

PostNapisane: 22 lutego 2012, 11:38 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
KotSylwester napisał(a):
Od kiedy? Chyba czegoś nie doczytałeś :) Od kiedy to pierwszeństwo ma pojazd zmieniający pas ruchu? :zdziwko:

Radek, nie doczytałeś, co napisałem. Napisałem 'PRZED TOBĄ'. Już wyjaśniam...
Mowa o tym że nie że na Twój pas ktoś zmienia bo ty nim jechałeś tylko tym że Ty zmieniasz pas i ktoś zmienia pas i razem zmieniacie z TEGO SAMEGO pasu na pas OBOK

Od zawsze tak jest?

Cytuj:
Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

2. kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;

3. kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 11:38 

http://moto.wm.pl/Zmiana-pasa-ruchu,17633

Cytuj:
Zmiana pasa ruchu

Zmiana pasa ruchu to jeden z najczęściej wykonywanych manewrów przez kierowców. Wykonywany tak powszechnie, że niemal odruchowo. Niestety, nie zawsze z obowiązującymi przepisami.

Pas ruchu jest to każdy z podłużnych pasów jezdni, wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi. Pół biedy kiedy mamy do czynienia z przypadkiem pierwszym - pasy ruchu wyznaczone są za pomocą znaków drogowych poziomych (linie przerywane lub ciągłe). Inaczej wygląda sytuacja gdy szerokość jezdni, a w zasadzie jej połowy, pozwalają na bezkolizyjny ruch obok siebie dwóch rzędów pojazdów. Przykładem są ulice Partyzantów lub Wojska Polskiego w Olsztynie - na jednej połowie jezdni swobodnie mieszczą się obok siebie dwa pojazdy osobowe.

Niektórzy kierowcy nie dopuszczają do siebie myśli, że mimo iż nie przekraczają osi jezdni, zmieniają mimo wszystko pas ruchu, co jest związane z zachowaniem zasad określonych w ustawie Prawo o ruchu drogowym.

Kierowca może zmienić zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności. Oznacza to konieczność zwiększenia uwagi i dostosowanie zachowania do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze. Ponadto upewnienia się czy wykonywany manewr nie spowoduje tamowania, utrudniania ruchu lub zagrożenia jego bezpieczeństwa.

Kierowca zmieniając zajmowany pas ruchu jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Odwróćmy sytuację. Kierowca jadący własnym pasem ruchu będzie miał pierwszeństwo w każdej sytuacji przed tym, który zamierza na zajmowany przez niego pas ruchu wjechać. Często wspomniana zasada jest naruszana przez kierowców na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym.

Wielu kierowców zapomina o obowiązku odpowiednio wczesnego i wyraźnego sygnalizowania zmiany pasa ruchu oraz jego zaprzestania niezwłocznie po wykonaniu manewru. Zarówno kierowca wykonujący manewr zbyt późno lub w ogóle nie sygnalizowany, jak i jadący z niepotrzebnie włączonym kierunkowskazem, powoduje niebezpieczne i nerwowe sytuacje, które często kończą się kolizjami.

Nie widzę tu wzmianki o ilości czasu spędzonego na pasie ruchu. Ale widzę że chyba opisujemy dwie różne sytuacje. Ja się sugeruje tym że CAV napisał że pojazd był obok to po pierwsze, po drugie że cav jechał a tamten stał.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 11:40 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Nie widzę tu wzmianki o ilości czasu spędzonego na pasie ruchu.

A widzisz zależność ciągu przyczynowo skutkowego?

Sytuacja nie jest taka, że TY JEDZIESZ PASEM I KTOŚ CI WJEŻDŻA
Tylko KTOŚ ZMIENIA PAS a TY mu ZAJEŻDŻASZ DROGĘ.

Teraz w/g tego co był ona rysunku:
Cav był obok gościa, bo w/g rysunku zajechał mu drogę, bo gość wcześniej sygnalizował manewr a cav zza niego wyskoczył.

Czyli, w świetle przepisów gość mógł to uznać za naruszenie przez cav'a art 24.1.3. który Ci wyżej zacytowałem.

Gdyby cav jechał cały czas tym pasem i gość by mu wjechal to oczywiście, że gość byłby przygłupi, ale istotą tej sytuacji jest to, że cav był ZA gościem w momencie gdy tamten sygnalizował zamiar manewru zmiany pasu.
Tylko dlatego nad tym tu dyskutujemy. Inaczej by nie było jakiejkolwiek wątpliwości i było by JAK NAPISAŁEŚ.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 11:57 

Kyokushin napisał(a):
cav był ZA gościem w momencie gdy tamten sygnalizował zamiar manewru zmiany pasu.

To fakt jak jedziesz jeden za drugim i oboje chcecie wyprzedzać zmianę pasa ruchu to pierwszeństwo ma ten kto pierwszy daje kierunek. Kwestia że tamten stał niewiadomo jak długi i stał a nie jechał, tak? A jeżeli stał i ruszał to chyba się włączał do ruchu? Jak się włączasz do ruchu to ustępujech pojazdom w ruchu? Bo jak stoisz to w ruhu nie jesteś... a cav napisał że gościu STAŁ. A ruszył jak był obok niego... Chyba że stojąć jesteś w ruchu wg. polskiego prawa, nie wiem?

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:05 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
A jeżeli stał i ruszał to chyba się włączał do ruchu? Jak się włączasz do ruchu to ustępujech pojazdom w ruchu? Bo jak stoisz to w ruhu nie jesteś

Nie.
Definicję włączania się do ruchu czytałeś?

Na poprzedniej stronie podałem. Art 17.

Tutaj przypomina mi się dowcip.
W celi jest 2 więźniów, jeden chodzi w kółko po celi. Ten drugi mówi - co ty myślisz, że jak chodzisz to nie siedzisz?

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Ja pierdu,potraficie zmasakrować każdy temat
panowie , sugeruje uwzględnić ,ze przed nami na drodze w samochodzie może znajdować się :
osoba starsza
osoba chora
osoba niedołężna
inwalida
kobieta w ciąży
itp/itd
oni nie są tak SPRAWNI jak my ale maja prawo poruszać się po drogach
naprawdę , kierowcy to nie tylko 20 letni idioci prujący 150 zawsze i wszędzie

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:12 

becek napisał(a):
Ja pierdu,potraficie zmasakrować każdy tematpanowie , sugeruje uwzględnić ,ze przed nami na drodze w samochodzie może znajdować się :osoba starszaosoba choraosoba niedołężnainwalidakobieta w ciążyitp/itd

ALbo ktoś kto czycha żeby Ci przyje... i zrobić sobie auto z Twojego OC.

Policja zawsze powtarza: Jeździ się wg. przepisów a nie wg. zasad kultury. Możesz komuś mignąć że go puszczasz i go walnąć i jest jego wina :)

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:17 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Policja zawsze powtarza: Jeździ się wg. przepisów a nie wg. zasad kultury. Możesz komuś mignąć że go puszczasz i go walnąć i jest jego wina :)

To jest prawda. Są przecież takie przypadki.

Trzeba mieć wtedy na to naprawdę mocnych świadków, nagrania, że rzeczywiście ktoś mrygnął, puścił, etc.

Generalnie, jeździć w/g przepisów, wpuszczać innych, natomiast nie liczyć na to że ktoś wpuści i podchodzić do tego ostrożnie.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:20 
Zacna persona forum

KotSylwester, a tak jest w 30% przypadkow...

podstawowa zasada to ograniczone zaufanie, zreszta co tu sie rozczulac ;d wypadku nie bylo i tyle ;p poco drazyc temat, nawet jak kolega sie dowie czy byla to jego wina czy tamtego to tylko dla wlasnego ego

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:21 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Obrazek
Sprawa jest prosta.

Jeśli czerwony pojazd stał i sygnalizował kierunkowskazem zamiar zmiany pasa, NIE MASZ PRAW GO WYPRZEDZAĆ ! Kierowca w czerwonym pojeździe w takich okolicznościach może swoim zamuleniem stworzyć mega korek a każdy który go wyminie łamie przepis.

Natomiast jeśli czerwony pojazd stoi i nie sygnalizuje zamiaru zmiany pasa ,lub ma włączone światła awaryjne . Masz prawo go wyminąć i włączyć się do ruchu na pasie obok.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:22 
Administrator

Zywiec napisał(a):
podstawowa zasada to ograniczone zaufanie, zreszta co tu sie rozczulac ;d wypadku nie bylo i tyle ;p poco drazyc temat, nawet jak kolega sie dowie czy byla to jego wina czy tamtego to tylko dla wlasnego ego

najlepsze jest że sie nie dowie :D Tylko on wie jak było a my choćbysmy bardzo chcieli mozemy mu tylko opisać dwa warianty, które on i tak zna :D

A temat zdrążamy dla samej zasady zdrążenia hehe

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:30 
Zacna persona forum

Kyokushin napisał(a):

A temat zdrążamy dla samej zasady zdrążenia hehe

a no to okej ;D to jaka mamy jeszcze opcje to przedyskutowania? :hyhy: :hyhy:

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:30 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Roger-Nysa napisał(a):
Jeśli czerwony pojazd stał i sygnalizował kierunkowskazem zamiar zmiany pasa, NIE MASZ PRAW GO WYPRZEDZAĆ ! Kierowca w czerwonym pojeździe w takich okolicznościach może swoim zamuleniem stworzyć mega korek a każdy który go wyminie łamie przepis.

To wg przepisów jakiego kraju?

KotSylwester napisał(a):
Możesz komuś mignąć że go puszczasz i go walnąć i jest jego wina

Trzeba to jeszcze udowodnić w sądzie ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
KotSylwester napisał(a):
Jeździ się wg. przepisów a nie wg. zasad kultury. Możesz komuś mignąć że go puszczasz i go walnąć i jest jego wina
mi nie chodzi o uprzejmość tylko o to ,ze są osoby ,które nie tak szybko/sprawnie reagują

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
cav87 napisał(a):
Hamulce, klakson.Widze ze sie burzy w lusterku

Mozna wywnioskowac ze bylem juz przed nim, wiec gdyby mnie uderzyl to w prawe nadkole(coupe) czyli normalnie w tylne prawe drzwi. Manewr wykonalem na linii przerywanej conajminej 3-4 dlugosci samochodu przed poprzedzajacym. Mialem czas ustawic sie na pasie, wylaczyc kierunkowskaz i jeszcze zareagowac.

Tak jak juz pisalem nie chodzi o cwaniactwo czy wlasne ego. Dyskutujemy o tym co by bylo gdyby doszlo do kolizji albo obaj bysmy uniesli sie honorem i czekali na policje.

Ostatnio edytowano 22 lutego 2012, 12:37 przez cav87, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1