BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Złodziejski kraj , kolejny pomysł rządu przeciwko kierowcom
PostNapisane: 22 lipca 2012, 19:56 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Kyokushin napisał(a):
Jazda bez prawa jazdy jest bezkarna? Spowodowanie wypadku lub wykroczenia z cofniętym prawem jazdy są bezkarne?

Jest bezkarna, dopóki nie złapią albo coś się nie stanie. Zdziwiłbyś się, ilu jest takich, co myślą "a jakoś to będzie" i jeżdżą bez prawka, przeglądu, po pijaku albo wszystko naraz. I rzeczywiście "jakoś" im idzie, przynajmniej dopóki w coś nie stukną albo nie zostaną wyłowieni przy rutynowej kontroli.
Nie wyobrażam sobie jeździć w ten sposób, jak jechałem dzień po terminie przeglądu na OSK, to serce miałem w przełyku, ale ja jestem wariat, a nie idiota.

Kyokushin napisał(a):
Tak, wszystko jest nieskuteczne, najlepiej od razu wyjdźmy z bronią na ulicę i strzelajmy do siebie, nic nie warto robić bo i tak wszystko jet nieskuteczne i się nie uda....

Ale kolego, bez demagogii. Skuteczne w przypadku pijanych recydywistów bez prawka byłoby konfiskowanie samochodu, bo bez prawka możesz jeździć (nielegalnie ale jednak), a bez auta już niespecjalnie.
No ale na skonfiskowanych samochodach gmina nie zarobi tyle, co na strzyżeniu owiec fotoradarami stawianymi w każdej wiosce, więc nikt nie ma interesu w działaniach rzeczywiście podnoszących bezpieczeństwo.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 lipca 2012, 19:58 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
jonas napisał(a):
Jest bezkarna, dopóki nie złapią albo coś się nie stanie

No i powoli wyłapują. Na drodze której jeżdżę codziennie do pracy tak przynajmniej dwa razy w tygodniu stoją i sprawdzają trzeźwość. I bardzo dobrze. Sam chyba ze dwa razy dmuchałem, łapią wyrywkowo.

PostNapisane: 22 lipca 2012, 20:06 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
Kyokushin napisał(a):
Na drodze której jeżdżę codziennie do pracy tak przynajmniej dwa razy w tygodniu stoją i sprawdzają trzeźwość
i dobrze, bo pijany kierowca to największe zagrożenie na drodze :zdegustowany: u mnie nawet w środku miasta (a miasto małe-nie ma miejsca, żeby porządnie się rozpędzić) mają swoje miejsca, stają z lornetką i robią sobie akcję "pasy". Wyrobią normę dzienną, zabiorą kilka dowodów i wio dalej.

PostNapisane: 22 lipca 2012, 20:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
bafi napisał(a):
Ja od ponad roku mam czyste konto...wczesniej wylapalem kilka mandatow za predkosc, z wlasnej glupoty, nie dlatego, ze glupi policjant mnie zatrzymal...albo glupi fotoradar pstryknal zdjecie...moge miec o to tylko do siebie pretensje...

Podobny temat byl niedawno i napisze jeszcze raz to samo...jestem za karaniem bydla, ktore porusza sie po naszych ch*jowych drogach...jezdzij czlowieku normalnie...przekraczaj sobie nawet o te 10km/h (blad licznikowy) a naprawde nie groza Ci zadne mandaty...

Wypadki naprawde sie zdarzaja i naprawde gina w nich ludzie!! To, ze komus sie spieszy albo wydaje sie mu, ze jest miSZCZEem kierownicy, nie oznacza, ze musi narazac moje zycie!!

A jak sie chce zawsze i wszedzie zapier%^lac to spoko...przeciez to nie przestepstwo tylko wykroczenie...placz i plac :P

Dokładnie tak. Czasem ograniczenia są bezsensowne bo np zostały po remoncie drogi etc ale przecież ograniczenie do 50 na terenie zabudowanym nie jest po to żeby uprzykrzyć nam życie czy żeby nałapać kasy od szybkich i wściekłych. Tam mieszkają ludzie i w każdej chwili jakieś dziecko może wyskoczyć na jezdnie a wtedy chyba dużo łatwiej coś zrobić jak się jedzie 50 a nie 90, chociaż czasem i to nie wystarcza :/

Wania napisał(a):
mozna zrobic zmasowana akcje jazdy przepisowo przez 3 m-ce zeby wstrzymac wplywy z mandatow do kasy panstwa...

Już sobie wyobrażam drechów z beemek którzy będą się stosować do ograniczeń w ramach czynu społecznego :rotfl:

PostNapisane: 22 lipca 2012, 21:49 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
wandii napisał(a):
Już sobie wyobrażam drechów z beemek którzy będą się stosować do ograniczeń w ramach czynu społecznego

jeżeli to miała by być jakaś forma 'yebania systemu' to może hehe :rotfl:

PostNapisane: 22 lipca 2012, 22:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
U nas jest to błędne koło, które ciężko przerwać. Spowodowane jest kilkoma rzeczami na raz. Po pierwsze beznadziejna infrastruktura, po drugie mentalność zarówno kierowców jak i policjantów, a na koniec próby łatania budżetu na kierowcach.

Ja w Niemczech jeżdżę przepisowo, a w Polsce nie umiem. W Niemczech jak chcemy gdzieś dojechać jedziemy tylko kawałek 50, potem wyjeżdżamy z miasta i jedziemy dłuższy bądź krótszy odcinek 100, potem na autostradę i tam w większości jedziemy jak nam wygodnie, znowu teren niezabudowany (raczej krótki odcinek) 100km/h i kawałek przez miasto do celu. Po pierwsze szybko, po drugie płynnie i bez nerwów.

W Polsce po prostu się nie da jechać normalnie. Dozwolona prędkość zmienia się co chwila, często bez powodu. Musze co chwila przyśpieszać i hamować. Hamować trzeba często dynamiczne bo znak stoi specjalnie na końcu zakrętu, a za nim policja z suszarką :) Ostatnio tak mi chcieli przywalić 6pkt. karnych. Jechałem spokojnie z Krynicy do Malborka, teren niezabudowany jadę 100, lekki łuk, nagle wyskakuje znak "teren zabudowany", puszczam gaz, a tam Misiaki z suszarą walą na wysokości znaku, nawet przed patrząc po pomiarach. Mandatu nie przyjąłem.

Kilka lat temu to samo, spokojna jazda, znak za szczytem dużego i sporego wzniesienia, puszczenie gazu i od razu 6pkt.

W Niemczech jadąc przez teren niezabudowany można jechać płynnie, nawet jak co jakiś czas są miejscowości. Po prostu znaki są poustawiane tak, aby wystarczyło puścić gaz, a u nas są ustawione bezmyślnie żeby potem było można polować na kierowcę. I nie są na siłę co chwila. Często nie widzę sensu tych 70tek, 60tek np. przed łukiem. Może na śniegu miałby i sens, ale od tego jest kierowca.

Jak się zmieni nam infrastruktura to i kierowcy się zmienią. Każdy będzie wolał ustawić na autostradzie tempomat na 140, niż walczyć o te kilka minut. A teraz skoro płynnie i tak się jeździć nie da, trzeba unikać policji i tyle. Ja innej opcji nie widzę, a co 200m hamować i przyśpieszać nie mam zamiaru.

PostNapisane: 22 lipca 2012, 23:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
W Niemczech znaki stoją tam gdzie są potrzebne. U nas ustawiane są kompletnie bez sensu ale jednak póki stoją trzeba się do nich stosować..

PostNapisane: 22 lipca 2012, 23:08 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
NANOCSmilosz napisał(a):
moto.wp.pl/kat,55194,title,Panstwo-rozpoczyna-polowanie-na-kierowcow-i-ich-portfele,wid,14770164,wiadomosc.html
Szkoda słów , niech im te immunitety zabiorą też to zobaczą co (nie)dobrego robią dla kraju. Nie zdziwił bym się jak wprowadziliby opłaty za korzystanie z powietrza , bo przecież też można na tym zarobić, albo chociaż za wyjście z domu na dwór bo to kolejna kasa do ich kieszonki , bo oni przecież tacy biedni są :]

Pomysł mi się nie podoba, ponieważ w małym stopniu przełoży się na poprawę bezpieczeństwa na Polskich drogach. Moim zdaniem to zabieranie się do rozwiązania problemu od złej strony. Problemem z moich obserwacji nie jest prędkość sama w sobie, a np. fakt że właściwie zawsze gdy przepuszczam pieszych w mieście na drodze 2 pasmowej ktoś mnie wyprzedza, często jestem wyprzedzany przed zakrętami lub wierzchołkiem wzniesienia, często ktoś mi wjeżdża pod nos gdy wyprzedzam jego oraz samochód przed nim, często wjeżdżam na pobocze bo leżąco/wiszący na kierownicy pan z naprzeciwka ścina zakręt, albo w bardzo silnej ulewie jestem wyprzedzany przez Matiza czy innego demona mocy itp. itd. Tych kretyńskich decyzji i manewrów nie oduczy karanie za średnią prędkość poza terenem zabudowanym na poziomie 105 km/h zamiast 90. Aby to osiągnąć (oraz wytępić problem pijanych za kierownicą) potrzebne są bardzo poważne zmiany systemowe. Przede wszystkim należało by kompletnie zmienić system nauczania na kursach na prawo jazdy....

PostNapisane: 22 lipca 2012, 23:17 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Jak czytam ten temat, to się zastanawiam kto te przepisy łamie jak sami wzorowi kierowcy na drogach :)

Śmigałem po Holandii, to jeździłem zgodnie z przepisami. Nie dlatego, że się bałem tylko zwyczajnie nie musiałem za******lać.
Jak u nas będą takie drogi, że bez nerwów wszędzie zdążę na czas, to będę jeździł zgodnie z przepisami. Póki co niestety, ale bat na dach i muszę sobie radzić.

A co do dbania o bezpieczeństwo. Nigdy policja nie sprawdziła mi stanu ogumienia czy oświetlenia w samochodzie. Najważniejsze znaleźć cokolwiek, podsunąć kwity do podpisu i "miłego dnia i szerokiej drogi".

PostNapisane: 23 lipca 2012, 10:53 
Administrator

StreetFire7 napisał(a):
Jak u nas będą takie drogi, że bez nerwów wszędzie zdążę na czas, to będę jeździł zgodnie z przepisami. Póki co niestety, ale bat na dach i muszę sobie radzić.

A gdzie jest logika w szybkiej jeździe po gównianych drogach?

Czas sobie lepiej zaplanuj i tyle, to będziesz zdążał.

StreetFire7 napisał(a):
Nigdy policja nie sprawdziła mi stanu ogumienia

Mi tak. Idiota mi wmawiał że mam zużyte opony, chciał w łape... w końcu mieli wezwanie do jakiegoś innego zdarzenia i musiał jechać.

stones1 napisał(a):
Przede wszystkim należało by kompletnie zmienić system nauczania na kursach na prawo jazdy....

Tak. System nauczania to jakieś w ogóle nieporozumienie, oderwane od rzeczywistości.

PostNapisane: 23 lipca 2012, 11:40 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Ja bym zamiast polskich mandatów wysyłał takich super kierowców na Litwę na minimum 2 dni, a tam tak bardzo kochają Polaków że byłem świadkiem jak litewski sabaka stoi z lornetką i zatrzymuje tylko polaków jadących przepisowo. A tam średni mandacik to 1000 zł :D A tak na poważnie , Polska to 3 świat czego wy się spodziewacie jak tutaj burak na buraku siedzi. To nie jest cywilizowany kraj.

PostNapisane: 23 lipca 2012, 12:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Moim zdaniem kostek_ja bardzo dobrze podsumował sprawę. Jeżdżąc po Niemczech/Holandii zawsze przestrzegałem WSZYSTKICH ograniczeń prędkości, a mimo to podróż była kilkukrotnie szybsza i bardziej płynna niż u nas nawet olewając ograniczenia...

Tak jak wspomniał, tam przejeżdżasz 25km lokalną drogą, jedziesz 500km autostradą, znowu 25km lokalną i jesteś u celu. U nas tłuczesz się 550km lokalnymi drogami ;)

Wg mnie problem tkwi właśnie w braku odpowiednich dróg (na autostradzie jadę 140km/h czyli dokładnie tyle ile można) oraz kompletnie bez sensu poustawianych ograniczeniach prędkości oraz znakach informujących o terenie zabudowanym. Do tego dołożyć mentalność Polskiej policji która łapie 100m za znakiem "teren zabudowany" i mamy obraz naszych dróg...

PostNapisane: 23 lipca 2012, 12:38 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bloody napisał(a):
Do tego dołożyć mentalność Polskiej policji która łapie 100m za znakiem "teren zabudowany" i mamy obraz naszych dróg...

I mentalność polskiego kierowcy który jak widzi znak terenu zabudowanego to łaskawie zwalnia do 80km/h kilometr za znakiem, bo przecież jaśnie panu się śpieszy, zapłacił za samochód i wymaga...

Bloody napisał(a):
Moim zdaniem kostek_ja bardzo dobrze podsumował sprawę. Jeżdżąc po Niemczech/Holandii zawsze przestrzegałem WSZYSTKICH ograniczeń prędkości, a mimo to podróż była kilkukrotnie szybsza i bardziej płynna niż u nas nawet olewając ograniczenia...

Przestrzegałeś przepisów bo jakbyś miał tamtejszy mandat zapłacić to byś nie miał za co do domu wrócić.
A u nas za 100km/h na zabudowanym dostaniesz 500zł albo dasz 100zł w łapę.
Już dawno "taryfikator" powinien być zaktualizowany i za takie wykroczenie powinno być po prostu 5-10x tyle co obecnie.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 23 lipca 2012, 12:42 
Administrator

Bloody napisał(a):
a mimo to podróż była kilkukrotnie szybsza i bardziej płynna niż u nas nawet olewając ograniczenia...

Bo właśnie dlatego między innymi nie jest u nas ani szybka ani płynna.

Zrób analizę ruchu jak ci młotki jeżdżą inaczej niż im każesz, w sposób mało przewidywalny.
Liczysz przepustowość drogi, liczysz że jak będą jechać 50 to przejedzie x aut a włączy się na drogę y aut, a tutaj jeden za drugim baranem jadą 90 i mając drogę na x aut/min wchodzi ci ich ileś razy tyle.

Jak stado baranów jedzie cały czas 90 na 50, to dojadą szybciej do skrzyżowania czy drogi niż by mieli i robią korek, przez który ludzie z podporządkowanych nie mogą skręcać, na których znowu się robi korek.

Tomek napisał(a):
Już dawno "taryfikator" powinien być zaktualizowany i za takie wykroczenie powinno być po prostu 5-10x tyle co obecnie.

Otóż to.

PostNapisane: 23 lipca 2012, 12:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Cytuj:
I mentalność polskiego kierowcy który jak widzi znak terenu zabudowanego to łaskawie zwalnia do 80km/h kilometr za znakiem, bo przecież jaśnie panu się śpieszy, zapłacił za samochód i wymaga...

Akurat ja zwalniam jak widzę zabudowania i nie do 80km/h. Zawsze przez wioski itp. jadę 60km/h. A hamuję, jak widzę zabudowania a nie znak, bo nieraz zdarza się, że ten stoi w szczerym polu, a domy stoją 200m od drogi ;)

Tu masz bardzo dobry przykład ;) Domy masz około 100m w prawą stronę. Jakieś 3-4 lata temu był tu teren niezabudowany, 2 lata temu ograniczenie do 70km/h (moim zdaniem idealne rozwiązanie w tym miejscu), a od około 2 lat teren zabudowany + częste wizyty straży miejskiej z fotoradarem.

PostNapisane: 23 lipca 2012, 13:21 

Kyokushin napisał(a):
StreetFire7 napisał(a):

A gdzie jest logika w szybkiej jeździe po gównianych drogach?

Czas sobie lepiej zaplanuj i tyle, to będziesz zdążał.

Dobrze wiesz, że nie zawsze jest to możliwe, żeby sobie wszystko zaplanować. Poza tym mimo, że zwykle jeżdżę niezgodnie z przepisami nie stwarzam zagrożenia na drodze, jeżdżę płynnie i przytomnie. Ważne też jest podejście do jazdy.

PostNapisane: 23 lipca 2012, 13:25 
Administrator

StreetFire7 napisał(a):
Poza tym mimo, że zwykle jeżdżę niezgodnie z przepisami nie stwarzam zagrożenia na drodze, jeżdżę płynnie i przytomnie.

Nie no, jasne. :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 23 lipca 2012, 14:29 
Kyokushin napisał(a):
senor napisał(a):
Raczej nie wmówisz mi, że jak jest 90 to jedziesz 90, a jak 50 to 50...

A w czym problem?
Ja tak jeżdżę najczęściej.

No nie? A potem się ludzie dziwią, że mi benzyna pali w trasie 0,5l mniej, niż TDI :rotfl:

PostNapisane: 23 lipca 2012, 14:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Tomek napisał(a):
Przestrzegałeś przepisów bo jakbyś miał tamtejszy mandat zapłacić to byś nie miał za co do domu wrócić.

Oczywiście nasze motywy znasz lepiej :)

Mandat to oczywiście istotna sprawa i może to rzeczywiście on jest istotną przyczyną. Nie mniej jednak porównując moją jazdę w Niemczech, gdzie boję się mandatu i w Polsce gdzie mam dużo punktów, a więc też mandatu się boję, żeby prawka nie stracić. To w Niemczech kompletnie mi to nie przeszkadza, a w Polsce mam wrażenie że mnie zaraz szlag trafi. I nie porównuję tu autostrady z naszą trasą. Porównuję dłuższą jazdę po terenie niezabudowanym, gdzie raz na jakiś czas mamy miasteczka.

Przykładów wrogości naszego państwa jest dużo. Na zachodzie takich zachowań jak u nas nie obserwuje.

PostNapisane: 23 lipca 2012, 16:21 

Kyokushin napisał(a):
StreetFire7 napisał(a):
Poza tym mimo, że zwykle jeżdżę niezgodnie z przepisami nie stwarzam zagrożenia na drodze, jeżdżę płynnie i przytomnie.

Nie no, jasne. :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Z resztą... Po co ja dyskutuje skoro i tak to Ty wiesz najlepiej jak jeżdżę :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1