BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GMO w Polsce
PostNapisane: 22 listopada 2012, 22:25 
Zacna persona forum

za takimi sprawami stoi wielki biznes, a racje ma ten kto więcej kasy wyłoży. media sterują świadomością ludzi, czy ktoś jest za czy przeciw to zalezy od tego co oglądasz, czytasz albo kogo popierasz.
niedawno wywaliłem z diety wszystkie E słodziki i niektóre sztuczne dodatki, jest rozbieżność pomiędzy badaniami niezależnymi a badaniami producentów. po napojach ze słodzikiem miałem chwilowe bóle oczu czy głowy i tylko po spożyciu, więc jak to może być zdrowe dla organizmu

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 listopada 2012, 22:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Bury napisał(a):
za takimi sprawami stoi wielki biznes, a racje ma ten kto więcej kasy wyłoży. media sterują świadomością ludzi, czy ktoś jest za czy przeciw to zalezy od tego co oglądasz, czytasz albo kogo popierasz.

I to jest prawda obecnego świata, kapitalizmu...

PostNapisane: 22 listopada 2012, 22:44 
Przyjaciel forum

GP-T1000 napisał(a):
Heh, ale powiem szczerze że jak byłem w wakacje w Polsce to z różnymi ludźmi rozmawiałem to wszyscy się nabijali z EKO/BIO żywności na zachodzi, że Niemcy głupi, Francuzi głupi bo płaca więcej za to że pole naturalnym nawozem polane. Więc widzę że w Polsce nie do końca jesteśmy świadomi co to i na czym polega EKO/BIO żywność.

Z EKO/BIO nie ma co sie nasmiewac, bo nawet u nas jest to coraz bardziej dochodowa i rozwojowa galaz przemyslu spozywczego, ludzie maja dosyc produktow wysokowydajnych i wysokoprzetworzonych.

Tomek-E46 napisał(a):
Brunon a było tak blisko.... :zalamany:

Wiesz w jakich krajach robi sie zamachy na rzad i nawoluje do przewrotu? W bananowych republikach/krajach trzeciego swiata, z ktorymi nikt sie nie liczy... chcesz, zeby Polska sie do nich zaliczala? Bo ja nie ;)

PostNapisane: 22 listopada 2012, 22:52 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Wiesz w jakich krajach robi sie zamachy na rzad i nawoluje do przewrotu? W bananowych republikach/krajach trzeciego swiata, z ktorymi nikt sie nie liczy... chcesz, zeby Polska sie do nich zaliczala? Bo ja nie

Po tym jak sprzedali cały polski przemysł, wszystkie polskie fabryki itp sądzę że jakbyśmy mieli bogate złoża diamentów to pewne strony chciałby by doprowadzić do wojny domowej, tak jak w bananowych republikach, żeby dobroduszni hamerykanie mogli zaprowadzić spokój i demokrację ;)

PostNapisane: 22 listopada 2012, 23:02 
Przyjaciel forum

GP-T1000 napisał(a):
Po tym jak sprzedali cały polski przemysł, wszystkie polskie fabryki

Nie chce mi sie wdawac w kolejna bezsensowna dyskusje, w ktorej powtarza sie puste frazesy.

Polski przemysl, polskie fabryki, pokaz mi kraj? W ktorym to co panstwowe dziala wydajniej, lepiej niz to co jest w rekach prywatnych, jest pozbawione nepotyzmu, prywatnego interesu ponad interesem zakladu, bo ja takiego nie znam.

GP-T1000 napisał(a):
itp sądzę że jakbyśmy mieli bogate złoża diamentów to pewne strony chciałby by doprowadzić do wojny domowej, tak jak w bananowych republikach, żeby dobroduszni hamerykanie mogli zaprowadzić spokój i demokrację ;)

Doprowadzic do wojny domowej to juz bezmyslnie ktos probuje, wiem, ze to stwierdzenie jest mocna przesada, w Polsce sytuacja jest na tyle stabilna, ze to sie nie wydarzy, ale swietnie ilustruje nieodpowiedzialnosc i tym samym poglebia niepowazny obraz Polski na arenie miedzynarodowej.

PostNapisane: 22 listopada 2012, 23:10 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Polski przemysl, polskie fabryki, pokaz mi kraj? W ktorym to co panstwowe dziala wydajniej, lepiej niz to co jest w rekach prywatnych, jest pozbawione nepotyzmu, prywatnego interesu ponad interesem zakladu, bo ja takiego nie znam.

Nie mówię o państwowych fabrykach, tylko o kapitale. Wszystko kapitał zagraniczny. Choć sam nie wiem czy tak nie lepiej. Sam doświadczyłem tego co robi polski kapitał z dobrze prosperującą, dużą, z tradycjami firmą.
Miałem na myśli sprzedać za psi grosz, najpierw wykraść co się da potem wyprzeda to jeszcze nowy właściciel i ogłosić upadłość. Jak było z FSO? Dlaczego skoda dalej nazywa się skoda, dlaczego Dacia dalej nazywa się Dacia? Lepiej było zrobić malwersacje i oddać fabrykę także skorumpowanej firmie Daweoo

PostNapisane: 22 listopada 2012, 23:20 
Przyjaciel forum

GP-T1000 napisał(a):
Nie mówię o państwowych fabrykach, tylko o kapitale. Wszystko kapitał zagraniczny. Choć sam nie wiem czy tak nie lepiej. Sam doświadczyłem tego co robi polski kapitał z dobrze prosperującą, dużą, z tradycjami firmą.

Niestety, spojrz tylko realistycznie, kto ma/mial kapital? Szczegolnie w latach 90, gdy sprzedawano wiele firm panstwowych, kto mogl przyjsc i cos takiego przejac? Albo firmy/kapital zagraniczny, albo ktos kto potrafil zdobyc kredyt na taki zakup, oczywiscie nie musze Ci tlumaczyc, ze ludzi, ktorym udalo sie skorzystac z tego drugiego, bylo duzo mniej.

Wiec tutaj rodzi sie tez pytanie, czy dzialamy wolnorynkowo i pozwalamy na zakup wszystkim, czy to ograniczamy (jak i dlaczego)?

GP-T1000 napisał(a):
Miałem na myśli sprzedać za psi grosz, najpierw wykraść co się da potem wyprzeda to jeszcze nowy właściciel i ogłosić upadłość. Jak było z FSO? Dlaczego skoda dalej nazywa się skoda, dlaczego Dacia dalej nazywa się Dacia? Lepiej było zrobić malwersacje i oddać fabrykę także skorumpowanej firmie Daweoo

FSO to akurat bardzo zly przyklad, wiesz kto podminowal zakup fabryki przez VW? Pracownicy i zwiazki. Wlasna glupota odrzucili/zablokowali ta propozycje, bo VW chcialo przeprowadzic restrukturyzacji i zwolnic spora czesc zalogi (oczywiscie poslugujac sie przykladem Skody, wiemy, ze spora czesc tych pracownikow zostalaby pozniej powrotnie przyjeta), Deawoo skolei bralo z calym inwentarzem. I kto byl w tym przypadku glupi? Zwykli ludzie, czy rzad? Miales idealny przyklad demokracji, ludzie sami sobie wybrali to co bylo dla nich "dobre".

Pomijajac juz sprawe z VW, spojrz obiektywnie jaka marka bylo FSO, a jaka Skoda (Dacia moze mniej), jaka historie mialy obie i jakie bylo doswiadczenie ludzi pracujacych w obu firmach - szczegolnie pod katem tluczenia czegos na licencji, a ilosci wlasnych projektow i konstrukcji. Niestety Skoda w tym porownaniu to zupelnie inny swiat.

PostNapisane: 22 listopada 2012, 23:44 
Przyjaciel forum

Vermilion, w sumie masz racje. Czas przełomu, zmiany ustroju to był bardzo dziwny czas. Wiele fabryk, PGR'ow zostało sprzedanych za psi grosz jak już pisałem, nie trzeba było mieć dużego kapitału. Tylko ta mentalność wyzwolonych Polaków, nie narobić się za dużo ale zgarnąć jak najwięcej. I tak jak piszesz o FSO, ktoś kto chciał pracownika zwolnić to był wróg numer jeden, rządziła Solidarność, związki zawodowe wyrządziły w tym czasie chyba wiecej złego niż dobrego. Opowiadał mi kolega na czym polegały związki zawodowe (może nie wszystkie i we wszystkich zakładach). Byli to dobrzy koledzy tych którzy rządzili w zakładach za komuny, jak ktoś miał przejąć władze to lepiej swój i najlepiej taki mało rozgarnięty. Co chwila strajki bo coś im się nie podobało, a tak naprawdę za komuny prace mieli prawie wszyscy, nikt nie mówił o grupowych zwolnieniach, w pracy nie robiło się za wiele, a tu nagle przychodzi demokracja hurra, przychodzi kapitalizm huurrraaa... ale nie do końca bo kapitalizm wie że to co się w komunie robiło przez 4 dni można w jeden połową ludzi.
Ehhh można było by tak dyskutować... lubie takie dyskusje, ale przy piwie i na żywo.
Początek nowego ustroju zaliczyło dużo błędów, bo w przypadku FSO trzeba było działać jak się działa teraz nie mają nic do gadania po prostu się sprzedaje i nikogo nie obchodzi że właściciel sprzeda połowe środków trwałych i zwolni 3/4 załogi.

PostNapisane: 22 listopada 2012, 23:54 
Przyjaciel forum

Jak najbardziej, to wygladalo wlasnie w ten sposob, szkoda tylko, ze pamiec ludzi jest tak krotka i pozniej o bledne decyzje latwiej oskarzyc kogos innego, niz samego siebie.

GP-T1000 napisał(a):
Ehhh można było by tak dyskutować... lubie takie dyskusje, ale przy piwie i na żywo.

Niestety tutaj zwykle ciezko utrzymac jakis poziom, a tylko wtedy takie dyskusje maja sens. Dlatego takie tematy zwykle sa szybko zamykane lub leca do kosza, bo robi sie poprostu flejm.

GP-T1000 napisał(a):
Początek nowego ustroju zaliczyło dużo błędów, bo w przypadku FSO trzeba było działać jak się działa teraz nie mają nic do gadania po prostu się sprzedaje i nikogo nie obchodzi że właściciel sprzeda połowe środków trwałych i zwolni 3/4 załogi.

Oczywiscie. Zmiana ustroju powodowala jeszcze jeden problem, brakowalo ludzi, ktorzy mieli realne doswiadczenie z tego typu zmianami, z dzialaniem wolnego rynku, widzieli cos takiego w dzialaniu na zywo, a nie jedynie czytali o tym w ksiazkach lub slyszeli od doradcow zagranicznych. Prawde mowiac dzis latwo jest punktowac bledy i je roztrzasac, problem w tym, ze poswieca sie na to zbyt duzo uwagi, zamiast patrzec na to co mozna zrobic w terazniejszosci, a tym bardziej przyszlosci.

PostNapisane: 23 listopada 2012, 00:04 
Forumowy terrorysta

GP-T1000 napisał(a):
Nie mówię o państwowych fabrykach, tylko o kapitale. Wszystko kapitał zagraniczny.

To samo dotyczy sektora bankowego. Nie szukając daleko. Jan Krzysztof Bielecki ( KLD, UW) został prezesem Pekao SA. Doradcą zarządu Pekao SA za jego czasów był … obecny minister finansow Jan Vincent Rostowski, zyd, bo jego rodowe nazwisko to Rothfeld. Mozna sobie rozwinac temat o kreatywnej kiegowosci ministra finansow. Przypomina sie dowcip
renoraines napisał(a):
Przychodzi trzech księgowych na rozmowę kwalifikacyjną. Prezes bierze pierwszego z nich i się pyta ile to jest 2+2. Księgowy odpowiada, że 4. Drugi podobnie. Wchodzi trzeci na rozmowę i znowu pada pytanie: „ile to jest 2+2”, na co księgowy: „a ile ma być panie prezesie?”.

A ile to ma być panie premierze? Zapytał minister finansów

Obrazek

PostNapisane: 23 listopada 2012, 01:10 
Forumowicz

Tomek napisał(a):
A tym biednym polskim rolnikom to jakoś pod pistoletem każą to uprawiać?

Poza tym, czy ktoś mógłby odpowiedzieć:
1. Czy do tej pory uprawianie GMO było w Polsce nielegalne i jeśli nie to co niby oznacza "legalizacja"?
2. Podobnie ma się sprawa z produktami, czy były legalne i dostępne (zarówno żywność jak i na przykład pasze)?
3. Mowa jest o monsanto czyli w gruncie rzeczy o rzepaku, ktoś z was to dobrowolnie je? Nawet z upraw ekologicznych? ;)

podbije bo post gdzieś zaginął w sieci ociekającej jadem a sam jestem ciekaw.

PostNapisane: 23 listopada 2012, 08:03 
Uzależniony od forum :)

A może ktoś podrzuci jakieś wiarygodne źródło o tym całym GMO, bo ten artykuł przypomina bardziej FAKT czy Superak niż wiarygodne źródło. Gdzie leży prawda? Tego się pewnie nie dowiemy nigdy, bo prawdy chyba nie ma.

Apropos artykułu:
W Indiach 10,000 rolników popełniło samobójstwo gdyż nie mają plonów - właśnie na skutek stosowania nasion Monsanto. - Tu już widać że artykuł nie jest poważny, tylko szuka taniej sensacji.

Mało tego ustawa nie narzuca obowiązku znakowania żywności GMO. Nie będziemy wiedzieć, czy kupowana żywność jest GMO, czy też nie. - Zapewne producenci nie stosujący GMO z dumą będą pisali na opakowaniach GMO FREE, prawda?

zdecydowana większość społeczeństwa uważa tą żywność za szkodliwą dla zdrowia - to też dobre. Zdecydowana większość społeczeństwa tak uważa, tzn. że to prawda? A co większość społeczeństwa wie o GMO? To że słyszało że to złe i powtarza dalej. Ja np. nie wiem czy jestem za czy przeciw, bo nadal nie wiem na czym to polega.

Z naszej ulubionej WIKIPEDII:
Cytuj:
Za[edytuj]

Obecnie większość naukowców zajmujących się GMO uważa, że nie jest ono większym zagrożeniem dla zdrowia niż organizmy niemodyfikowane[6][7][8][9][10][11][12][13][7]. Stanowisko to popiera Prezydium Polskiej Akademii Nauk[14], American Council on Science and Health[15], American Association for the Advancement of Science[6], American Medical Association[16], Working Group 1 of the ENTRANSFOOD (grupa naukowców Komisji Europejskiej)[17] czy też Międzynarodowa Rada Nauki (pozarządowa organizacja, w skład której wchodzi 120 krajowych organizacji naukowych reprezentujących 140 krajów, 22 międzynarodowe stowarzyszenia naukowe i 31 międzynarodowych unii naukowych)[18]. Z tym wnioskiem zgadza się również analiza Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), oparta na 130 projektach naukowych przeprowadzonych przez 500 grup badawczych przez ponad 25 lat[19]. Niewykrycie negatywnych skutków zdrowotnych potwierdziły m.in. Światowa Organizacja Zdrowia[20] i amerykańska National Academy of Sciences[8]. M.in. u ludzi nie występują żadne efekty uboczne po spożyciu GMO[8][16][21]. Wniosek ten poparła grupa naukowców pracująca dla rządu Szwajcarii po opublikowaniu metaanalizy ponad 1000 prac naukowych[22]. Metaanaliza z 2012 roku 12 długoterminowych badań (90 dni-2 lata) i 12 wielopokoleniowych (2-5 generacji) wykazała, że GMO (w tym NK603) nie stwarza większego zagrożenia dla zwierząt niż żywność niemodyfikowana[23].
Przeciw[edytuj]

W roku 2012 zespół badawczy pod kierownictwem prof. G.-E. Séraliniego z Uniwersytetu w Caen opublikował w Food and Chemical Toxicology badania, z których wynika, że u szczurów linii Sprague-Dawley karmionych przez 2 lata kukurydzą NK603 – modyfikowaną genetycznie, typu Roundup Ready, obserwowano problemy zdrowotne, w tym częstsze występowanie nowotworów (50–80%; głównie rak sutka) niż w grupie kontrolnej (20–30%). Ponadto stwierdzono u nich zwiększoną śmiertelność. Podobnie niekorzystne miało być długotrwałe spożywanie przez szczury kukurydzy traktowanej glifosatem w stężeniach uważanych dotąd za bezpieczne[24]. Badania te spotkały się z ostrą krytyką części środowiska naukowego, zwłaszcza ze względu na brak odpowiedniej analizy statystycznej i małą liczebność badanych grup zwierząt[25][26] (10 szczurów każdej płci w grupie, podczas gdy wg standardów OECD powinno to być >65 osobników[26]). Krytykowano również nierejestrowanie ilości jedzenie, jakie dostały szczury[27]. M.in. EFSA i niemiecki Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) uznały, że wnioski grupy Séraliniego nie znajdują oparcia w zaprezentowanych badaniach, a publikacja ma zbyt niską jakość naukową, aby mogła być brana pod uwagę przy ocenie ryzyka[26][28][29]. Inne państwowe i międzynarodowe organizacje badające bezpieczeństwo żywności i agencje regulujące jej dostępność podzieliły to zdanie[30][31][32][33][34][35][36][37]. Podobne oświadczenie wydała VIB, organizacja zrzeszająca 1200 naukowców z 60 krajów[38]. 6 francuskich akademii nauk wystosowało wspólne oświadczenie - wydarzenie określone jako "ekstremalnie rzadkie"[39] - potępiające publikację Seraliniego[40]. W czasopiśmie Food and Chemical Toxicology opublikowano szereg krytycznych listów do redakcji[24]. Tym niemniej w środowisku naukowym pojawiły się opinie, że wyniki Séraliniego i współpracowników wskazują na konieczność wydłużenia obecnego standardowego 90-dniowego okresu badań żywieniowych na zwierzętach (pierwsze nowotwory w eksperymentach Séraliniego pojawiły się po 4 miesiącach, a większość po 18 miesiącach)[25].

Oczywiście najlepszym argumentem na takie argumenty jest to że oni są opłacani przez Lobbbbbby producentów GMO itp. itd. Moje pytanie brzmi: Dlaczego nie ponowiono tych badań na SZANOWANYCH amerykańskich uniwersytetach czy nawet Polskiej Akademii Nauk aby udowodnić że GMO jest złe? A zapomniałem lobby ich przekupiło, Tusk zabronił. To czemu za czasów PIS też nie było badań w PAN? A bo wtedy nie było tego tematu.

Piłeczkę można odbijać a gdzie leży prawda? Przypomina mi sie Zeitgeist :ok:

P.S. Czy można oczyścic temat, bo dotyczy on GMO a nie stoczni i hut?

PostNapisane: 23 listopada 2012, 08:07 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Prawde mowiac dzis latwo jest punktowac bledy i je roztrzasac, problem w tym, ze poswieca sie na to zbyt duzo uwagi, zamiast patrzec na to co mozna zrobic w terazniejszosci, a tym bardziej przyszlosci.

Dokładnie Polacy lubią przyczepić się jednego problemu/błędu i roztrząsać go w nieskończoność, co nie znaczy że ktoś z tego wyciągnie wnioski i nauczmy się czegoś na błędzie i to się nie powtórzy. Ok trzeba świętować sukcesy i się nimi cieszyć, trzeba rozliczyć błędy i się z nich czegoś nauczyć, ale cały czas trzeba patrzeć do przodu, co da się jeszcze zrobić. Tego niestety brakuje.

Ok, koniec OT.
GMO, dalej cisza w mediach, mam tylko dostęp do tych internetowych. W telewizji mówi się coś o tym? GMO jest dobre, ale tylko dla koncernów i bogaczy którzy na nim zarabiają. To już nie jest hodowla/uprawa to jest przemysł :(
Nie jestem jakimś bio fanatykiem, ale GMO nie jem, wole kupić naturalne, mniejsze brzydsze ale naturalne, a mięso staram się kupować tylko bio, bo nie lubię antybiotyków w siebie wypchać...

PostNapisane: 23 listopada 2012, 08:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Jeżeli w Biedronce pojawi się chlebek za 1,49 z karteczką "wyprodukowany ze składników modyfikowanych genetycznie" obok chlebka za 1,99 bez takiej karteczki, to ludzie kupią ten za 1,49.
Po pierwsze mało kto umie czytać ze zrozumieniem słowa dłuższe niż trzysylabowe, po drugie cena czyni cuda, po trzecie ludzie zjedzą nawet ekskrementy, bo są jeszcze mniej wybredni niż świnie. Co bystrzejszy skojarzy, że "wyprodukowany ze składników modyfikowanych genetycznie" = GMO, ale ponieważ telewizor milczy na ten temat, problemu nie ma. Ilu z was słyszało o akcji "zmieleni.pl"? No właśnie.

Vermilion napisał(a):
Wiesz w jakich krajach robi sie zamachy na rzad i nawoluje do przewrotu? W bananowych republikach/krajach trzeciego swiata, z ktorymi nikt sie nie liczy... chcesz, zeby Polska sie do nich zaliczala?

Ale przecież Polska (choć wolę określenie "Bolanda", Polska umarła w 1939 roku) to właśnie republika bananowa, z którą nikt się nie liczy, nie ma tu nic do chcenia. Przewrót - a czemu nie, gorzej nie będzie, a być może śmieszniej :>

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 23 listopada 2012, 08:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Czy Wy wiecie czym jest mięso faszerowane? Aby zwiększyć masę mięśniową. Coleman by się nie powstydził takich kuracji sterydowych/hormonalnych i większa szansa, że to na nam zaszkodzi niż przerośnięty bakłażan. Jak wprowadzali kuchenki mikrofalowe to też ciemne masy siały teorię o napromieniowaniu jedzenia, które stanie się rakotwórcze. Niektórzy nawet myśleli, że się promieniują jak w domu jest taka kuchenka. :rotfl: Dziś 3/4 gospodarstw nie jest w stanie sobie wyobrazić życia bez kuchenki mikrofalowej. Teraz ci ludzie snują teorie o ściąganiu tupolewa wielkim magnesem, czy wypuszczaniu helu itd., a zaraz zaczną krzyczeć na GMO.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 23 listopada 2012, 08:54 

Niby to GMO złe ale ludzie żrą benzoesan sodu i jest to w pełni legalne. Podobnie super zdrowy glutaminian sodu :ok:

Cytuj:
Benzoesan Sodu E211: W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen[9], co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje. Sprite? Kiedyś (nie wiem jak teraz) były ostrzeżenia w McD że "Sprite jest konserwowany benzoesanem sodu"

Cytuj:
Glutaminian Sodu E621: MSG jest znany z tego, że powoduje skrajne zmiany ciśnienia krwi, arytmię, depresje, zawroty głowy, napady niepokoju lub wręcz paniki, migreny, dezorientację, sztywność, opuchnięcie mięśni, letarg, padaczkę, bóle stawów, bóle mięśni podobne do występujących przy grypie, bóle w klatce piersiowej, utratę równowagi, zaburzenia mowy, biegunkę, skurcze żołądka, katar, nudności, wymioty, wysypki na skórze, pokrzywki, zaburzenia wzroku i trudności z koncentracją.

MSG jest kwasem glutaminowym stymulującym aktywność komórek mózgowych i z tego względu znany jest również jako środek powodującym ekscytotoksyczność. Glutaminiany są odpowiedzialne za sygnalizowanie nerwowych impulsów w pewnych neuronach. Wykonane w latach 1950. badania wykazały, że podanie szczurom pojedynczej dawki MSG niszczy neurony w wewnętrznej warstwie ich siatkówek oraz powoduje poważne uszkodzenia podwzgórza mózgu. Wykazano również, że ludzie są do sześciu razy bardziej wrażliwi na działanie MSG od szczurów.

Kolejne dozwolone do spożycia substancje: Alkohol i Papierosy. Wszyscy sięgają a.... GMO się boją. ;)

PostNapisane: 23 listopada 2012, 09:05 
Przyjaciel forum

KotSylwester, tak tylko tych rzeczy nie spożywają dzieci, a bynajmniej nie powinny, a jak będzie GMO bez informacji to skąd będziesz wiedzieć czy możesz podać to dziecku czy nie? Bo alkoholu i papierosów chyba nikt nie podaje? Sprite 2 latkowi też bym nie dawał :)

PostNapisane: 23 listopada 2012, 09:16 

GP-T1000, ale Glutaminiam sodu pewnie dasz, bo nie wiesz czy jest. Jak mamusia karmi cycem to też raczej spożywa. A te wszystkie zupki, kaszki, słoiczki to niby takie na 100% zdrowe? Kto wie jak to robią i czy jest to GMO czy nie?

Jeżeli dzisiaj coś jest bez GMO to producenci to piszą na opakowaniach. A może nie piszą bo to nieistotne? A może 99,99% rzeczy ze sklepu jest GMO?

Jaks ie ustosunkowujecie to mojego cytaty za i przeciw GMO? Nie przekonuje WAS opinia POLSKIEJ AKADEMII NAUK? Uważacie że są LOBBOWANI?

Gdzie jest prawda?

Obrazek

PostNapisane: 23 listopada 2012, 09:25 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Widzę świetną lukę rynkową - sprzedawać to samo w opakowaniach "GMO FREE!!!11". Jak się czepią, dodamy gwiazdkę, a pod gwiazdką superpetitem będzie uwaga typu "produkt nie jest modyfikowany genetycznie, ale jego poszczególne składniki już tak i gówno nam zrobicie, żryć co dali, mwhahaha". I tak nikt tego nie przeczyta.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 23 listopada 2012, 09:36 
Przyjaciel forum

jonas, o tym samym pomyślałem :)

KotSylwester napisał(a):
Gdzie jest prawda?

Heh, to jest najtrudniejsze pytanie jakie można zadać i to dotyczy wszystkiego. Czy jesteśmy kierowani mediami, czy przesadnie doszukujemy sie we wszystkim spisku?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1