BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 12:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Ja zawodowo mam doswiadczenie głównie z Oplami z lat 92-02:

Corsa B - wszystkie jakie miałem drobne klopoty z wykończeniem wnętrza, usterkowe silniki 1000 12V, korozja tylne klapy i maski, najlepszy silnik to stary 1200

Astra F - o dziwo zdarzają się super zakonserwowane - mialem chyba z 10 w kolorze błękitnym, jest jakas inna jakość lakieru i antykorozji i te nie rdzewieją, podobnie jak tzw. szampańskie. Slabe zawieszenia. Fatalne silniki ECOTEC - problemy z temperaturą silnika, termostatami, uszczelki pod glowicą, korozja.

Astra G - po 98 roku. Z korozją jakby nie było problemu, natomiast srodek średnio wykonany, trzeszczy, kłopoty z elektryka, na 3 szt z 4 sztuk które miałem bez powodu świecił się Check. Kłopoty z pompą w Dti i Dtl.

Vectra B - przyjemna, wygodna, komfortowa. niestety cholerne ECOTEC - urywające się śruby na kolektorze, słabe wydechy, uszczelki pod głowicą, problemy z elektryką.korozja. Do tego Dti i Dtl - koszt nowej pompy równy połowie samochodu, a siadają często.

Omega B - duża locha, straszna pomyłka. Poza ECOTECAMI dochodzą fatalnie wykonczone wnetrza, odpadaja schowki i lusterka, błędy pikseli na komputerze, opadające drzwi i klapy, do tego oczywiście - korozja.

Omega C (czyli B FL) - dalej kłopoty z jakością wewnątrz. Silniki bardzo awaryjne, zarówno 2,2 benzyna jak i turbodiesle. Z korozją dużo lepiej, ale poczekajmy parę lat.

Każde BMW z tych lat (e36, e39, e38, e46) jest lepiej wykonane. Ale jeśli chodzi o modele do 5 lat to Opel baardzo mocno się poprawił, Vectra C czy Signum sprawiają jakosciowo bardzo dobre wrażenie. Dla mnie Ople skończyl się na modelach Monza i Senator, a więc jak chodziłem z tornistrem do szkoły.
Co nie znaczy ze nie lubie handlowac Oplami. Schodzą świetnie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 12:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
aha, mam fajna Omegę 99 rok do sprzedania ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 12:56 
Zacna persona forum

Hoćby 20 letnie bmw były z gówna to itak im nic nie dorówna :hyhy: .
Ciekawe jak się bedą sprawować dzisiejsze nowe modele bmw za 20 lat???
Sądzę że marnie, bo lata świetności mineły z modelami e34 , e28 , e21 , e24 , e30 i e38. :zalamany: smutne ale prawdziwe.

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 12:59 
mcgiver napisał(a):
Sądzę że marnie, bo lata świetności mineły z modelami e34 , e28 , e24 , e30 i e38.

ja bym jeszcze dodał E36 napewno... względnie E39
oraz wstecz jeszcze parę modeli, jak E21, E32...

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 14:49 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ople to są dobre autka, ale do BMW nie należy ich porównywać.

Tata ma zadbaną astrę '98. Kolega (discrimen) ma zadbane E36qp 96.
E36 discrrmena jest 'jak nowe'.

Mimo że tata ma astrę zadbaną, widać że sama 'się rozklekotuje'. Jakość materiałów, pojawiające się trzeszczenie - poprostu gorsza jakość.
Moje ex E36 '92, mimo że byłem 6 czy 7 właścicielem, nie miało tych przypadłości, nie czuć było rozklekotania. Zwarte i sztywne, bez skrzypień.

Wiem że E36 to segment vectry a nie astry, ale w vectrze nie miałem okazi przebywać.
Problemów z oplem nie mamy - w miarę solidne auto, przystępna cena nie psuje się, ale mimo wszystko jest gorsze jakościowo od BMW.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 15:48 
Kyokushin napisał(a):
ale w vectrze nie miałem okazi przebywać.

znajomy miał vectre, na podstawie jego wypowiedzi i problemów (z resztą on pracował w serwisie opla) to nie za ciekawie się prezentuje wektor na tle bmw... w każdym razie nie ma przepasci w jakosci w porównaniu do astry więc...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1