BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Samochód dla dziewczyny max 22tyś zł
PostNapisane: 11 czerwca 2013, 06:57 
Forumowicz

Moje BMW: e46T
Kod silnika: m57+
Ostatnio dla babci kolegi sprowadzilismy jazza 1.4 i powiem super auto dla emeryta, nie wiem jak musiałbym zmusić się swoja narzeczoną żeby jeździła czymś takim... skoro proponujecie pande to już w ogóle dziewczyna by mnie zostawiła gdybym coś takiego jej zaproponował... wytlumacz jej ze rocznik nie jest ważny a stan auta, jeżdżenie bezpłciowym autem zostawmy dla emerytów wierzących ze rocznik i przebieg to są główne wyznaczniki sprawności auta...audi a3 w benzynie a rocznik 2-3lata starszy. Wystarczy wsiąść i się przejechać j wszystko będzie jasne, ze to najlepszy wybór auta dla kobiety.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 07:00 
Uzależniony od forum :)

godzio napisał(a):
eżdżenie bezpłciowym autem zostawmy dla emerytów

Dokładnie.

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 07:21 
Forumowicz

Moje BMW: inny
Kod silnika: M47,M52,M57
Hehe dzięki Panowie za sugestie i porady. Rzeczywiście ta Honda Jazz może wygląda emerycko, no ale jest bezawaryjna. Skupimy się raczej na Fabii II (podoba się mojej dziewczynie bo podobna jest do mini-chodzi jej o ten dach), Polo IV FL, może Ibiza (ta nowa) wszystkie z silnikiem 1.4 16V no i popatrzymy Mini Coopera (oczywiście nie od 2007r) bo ten się najbardziej podoba. Prosiłbym bym jeszcze abyście wypowiedzieli się nt Mini, jak z zawieszeniem (prosta konstrukcja, jak z cenami części), silnik (produkcja BMW czy inna, jak ze spalaniem).
Samochód będzie używany tylko do miasta (Kraków), więc najlepiej samochód prosty w konstrukcji (zawieszenie itd), chcielibyśmy aby zbytnio nie nadwyrężał domowego budżetu. Dzięki. Pozdrawiam

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 08:02 
Lokalny Ekscentryk

Moje BMW: ????
Kod silnika: ????
Garaż: Brak :(
Jest:
Hyundai I30
Volvo V40

Było:
E36 325td
E36 318is Coupe
E39 530d Touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82514
E46 318i: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132544
E90 320d: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=159224
E87 120d
E60 535d
aras, na temat Mini podpytaj Fryderyk, jeździ tym więc się może wypowie :)

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 08:42 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
aras napisał(a):
Macie jakieś pomysły? Co byście polecali?

Stałem przed tym dylematem miesiąc temu i kupiłem żonie rodzinną Alfę GT 2.0 selespeed.

Żadnych małych gówien typu yaris czy aygo, ani kasztanów typu jazz, kobiecie nie kupuj, szkoda czasu na to.

Szczurek1986 napisał(a):
nakręcaj kobietę na e46 w Compacicie fajne kobiece autko

tak, też dobry pomysł. Do tego wspomniane GT, A3, MB CLC, CLK, C compact, e46qp, volvo c70.
Sporo jest autek z jajem. Ewentualnie mini. Mimo że małe, to fajne, śmiechowe.

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 09:15 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Mojej to by wystarczylo, ze samochod by byl czerwony- reszta schodzi na dalszy plan ;)

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 09:21 
Forumowicz

Moje BMW: 330xd
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=121602
http://allegro.pl/ford-fiesta-1-4tdci-m ... 79846.html dobra kasa świerze auto i ładne dla kobiety , mądre benzynki też są ale ja bym brał tego dizla jest bezawaryjny !

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 09:38 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Kosmiczny1989 napisał(a):
auto i ładne dla kobiety

Daj spokój z kasztanami.

Zaraz zaraz, czy to nie ty swistarowi jakąś ibize polecałeś? Stary, zlituj sie nad nami.

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 09:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Kyokushin napisał(a):
i kupiłem żonie rodzinną Alfę GT 2.0 selespeed.

A teraz ile to pali w porównaniu do
Kyokushin napisał(a):
gówien typu yaris czy aygo
?

Od razu Ci mówię - Aygo pali 5 litrów benzyny w mieście na krótkich odcinkach. Awaryjność zerowa, bo wyposażenia tam nie ma :rotfl: najgorszą awarią finansową mogą być cewki bo są drogie - 200zł szt, reszta to śmieszne pieniądze. To auto nie ma nawet filtra paliwa :rotfl:

Myślę, że dużo zależy od potrzeb dziewczyny po prostu :)

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 09:57 
Forumowicz

Kyokushin napisał(a):
aras napisał(a):
Macie jakieś pomysły? Co byście polecali?

Stałem przed tym dylematem miesiąc temu i kupiłem żonie rodzinną Alfę GT 2.0 selespeed.

Żadnych małych gówien typu yaris czy aygo, ani kasztanów typu jazz, kobiecie nie kupuj, szkoda czasu na to.

Szczurek1986 napisał(a):
nakręcaj kobietę na e46 w Compacicie fajne kobiece autko

tak, też dobry pomysł. Do tego wspomniane GT, A3, MB CLC, CLK, C compact, e46qp, volvo c70.
Sporo jest autek z jajem. Ewentualnie mini. Mimo że małe, to fajne, śmiechowe.

Taaa najlepiej lawetę za sobą ciągnąć bo w Alfie Wysoka awaryjność i niska trwałość skrzyni biegów. Kłopoty w codziennej eksploatacji są niemal gwarantowane. Generalnie to też na jesieni autko dla dziewczyny zmieniam i póki co na inne auto jak ta fiesta ona patrzeć nie chce. Ale auto nie ma się podobać dziewczynie tylko koledze Kyokushin więc musisz kupić Bmw M3 !

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 12:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
http://allegro.pl/ford-fiesta-1-4tdci-maly-przebieg-i3284679846.html dobra kasa świerze auto i ładne dla kobiety , mądre benzynki też są ale ja bym brał tego dizla jest bezawaryjny !

Toć to od Mirasa :D

Ja pozostaje przy propozycji Citroen C2 1,4-1,6 HDi. Mega zgrabne, sprawne autko.

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 12:59 
Forumowicz

Moje BMW: 320i
Kod silnika: m20b20
Garaż: E30 320i cabrio & octavia III RS 2.0 tsi
polo 1,2 sa na łancuchu jest ekonomiczny lecz nie jest dynamiczny . ogolna trwałosc na +

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 14:03 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Nie no z tą fiestą to bez jaj... :szok:

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 14:25 
Forumowicz

Kyokushin napisał(a):
auto i ładne dla kobiety

Daj spokój z kasztanami.

Szczurek1986 napisał(a):
Nie no z tą fiestą to bez jaj... :szok:

Zaczynam odnosić wrażenie że jest tu więcej Hejterów niż Forumowiczów. Tylko pie......e i zero konstruktywnych wypowiedzi. No i faktycznie stary śmierdzący i zwyczajnie brzydki (chyba najbrzydsze auto BMW) Compact będzie najlepszy dla kobiety ;-]

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 14:50 
Forumowicz

Moje BMW: e34 540i
Kod silnika: m60b40
Ja mimo ze szukasz auta mlodego polecilbym e46 compacta, starszy ale napewno nie gorszy od tych ionnych wynalazkow ktore polecacie.

KotSylwester napisał(a):
Yaris i Panda to nienajlepsze rozwiązania :zalamany:

Moja jezdzi e36 compactem i ostatnio byla zmuszona jechac moja firmowa vectra ( 3 letnie auto) i powiedziala po calej trasie - no fajnie sie jedzi , szybko wygodnie, ale moim compactem chyba jednak lepiej :rotfl:

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 23:04 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Dla kobietki taki Compi na pewno ciekawszym wyborem jest jak prezentowana przez kolegę Fiesta... poza tym na jak długie lata jest taka Fiesta autem bezawaryjnym ?

Co do kwestii czy najbrzydsze to bym polemizował, wiadomo gusta guściki o tym się nie dyskutuje :P

PostNapisane: 12 czerwca 2013, 06:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Moja żoneczka jeździła fistka rok 2009 ponad 2 lata. Silnik 1.6 TDCI po zmianie programu z 90KM na 127KM.

Auto bardzo przestronne a nad głową jest więcej miejsca niż w Audi A3 które jej kupiłem. Samochód średnio wykonany, plastiki tanie twarde.

minusy

dosyć wysokie jeszcze ceny tego modelu (ja swoją sprzedałem za 27tys zł z przebiegiem 40tys km.
kiepskie wykonanie w środku plastików
podatność podobno na korozję przy rantach drzwi - u mnie nic takiego się nie zdarzyło
autko pomimo poduszki kolanowej nie sprawia auta bezpiecznego (chodzi mi o ewentualny wypadek tym samochodem)

plusy
rewelacyjny skręt
spalanie max 6litrów ON
autko totalnie bezawaryjne - 0 problemów
tani serwis w ASO ( w porównaniu do obecnej Audi A3)
sterowanie w kierownicy radiem - każda fiestka takowe ma.( audi znaleźć ze sterowaniem w kierownicy to jakiś cud jakby nie wiadomo co to było ehh)
światła bardzo dobrze świecą w nocy, napewno nie gorzej jak skrętne xenony w Audi żony.
bardzo przestronne wnętrze z przodu i z tyłu. full miejsca jak na takie małe autko. W audi trącamy się łokciami a w fieście tego nie było. Być może dlatego że w audi jest podłokietnik którego w fieście nie było.

Ogólnie spokojnie mogę polecić zakładając że nie kupi się gniota.

Autko sprzedało się po tygodniu od wystawienia ogłoszenia.

tak wyglądała:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 12 czerwca 2013, 08:04 
Administrator

Taaa najlepiej lawetę za sobą ciągnąć bo w Alfie Wysoka awaryjność i niska trwałość skrzyni biegów.

Zgadnij skąd jest SMG w BMW? :rotfl:
Wali mnie to, najwyżej kupię drugą. Za to wygląda dobrze i fajnie się jeździ. Szkoda życia na jazdę toczydełkami albo mikrotaczkami.

Tak samo mnie nie obchodzi ile spala - dla zainteresowanych - w mieście w korkach ok 12-13L.

BARNABA napisał(a):
nad głową jest więcej miejsca

Zawsze mnie to zastanawiało, poco w aucie ma być mega miejsce nad głową, nie wiem, jeździcie w kapeluszach, skaczecie w samochodzie?
Jak dla mnie to auto powinno być jak najbardziej płaskie i szerokie, z nisko umieszczonym środkiem ciężkości.

Natomiast niezależnie od auta - dla kobiety radze kupić automat (zresztą, ogólnie też). Co ją jako użytkownika auta obchodzą jakieś biegi i poco ma je zmieniać? To ma jechać, przód/tył, lewo/prawo.

PostNapisane: 12 czerwca 2013, 10:50 

Kyokushin napisał(a):
Zawsze mnie to zastanawiało, poco w aucie ma być mega miejsce nad głową, nie wiem, jeździcie w kapeluszach, skaczecie w samochodzie?

Jak być miał 185cm wzrostu lub więcej i nie lubi jeździć z leżącym oparciem to nie ma ochoty walić głową na nierównaściach w sufit. Jak w niektórych autach czochram głową o podsufitkę jak się zbliża termin wizyty u fryzjerki.

Co do Fiesty mi to auto się podoba. Wydaję mi się że tańsze fordy są OK. Jeździłem nie jednym i mi się zawsze dobrze jeździło. Mondeo ma g.. boczki drzwi i strasznie brzydki srebrny element na konsoli - jak z filmu SF z lat 70tych.
Dwa miesiące temu szukaliśmy auta dostawczego do firmy i ja namówiłem zarząd na zakup Forda Custom. Ford ostatnio się mocno poprawił wg.mnie.

Zresztą moja mama jeździ Fusionem 1.4 tdci 2005 kupiony w 2007 z ASO Forda i zrobione ma 125tys km. Największa "awaria" to wymiana tylnych amorków tylnych miesiąc temu.

Jak ktoś szuka a miare nowego auta i zależy mu na spalaniu i niedrogim serwisie i częściach to Forda mogę polecić.

Co do Pandy, znajomy z pracy kupił nową. Po 25tys łączniki stabilizatora, po 60tys km tylny tłumik i amorki, klime już naprawiał, teraz ma 80tys i alternator poszedł... Wcześniej jeszcze się żarówki przepalały w desce rozdzielczej i padała nagrzewnica...

PostNapisane: 12 czerwca 2013, 12:12 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Jak w niektórych autach czochram głową o podsufitkę jak się zbliża termin wizyty u fryzjerki.

Polska język trudna.
Wystarczy obniżyć siedzenie. Problem solved.
Jak to nie pomoże, wystarczy nieco pochylić fotel, nie mówię o leżeniu, ale jak jest kąt 90 stopni, to i wygląda średnio, i nie zdrowo.

A jakbym miał się w aucie telepać na nierównościach, po prostu bym zwolnił, uderzenie łbem o podsufitkę to nie najlepszy wyznacznik tego czy jest ok jeżeli chodzi o jakość jazdy, symptomy dyskomfortu pojawiają się znacznie wcześniej na nierównej drodze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1