BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Seat Ibiza Cupra 6L
PostNapisane: 2 stycznia 2014, 22:34 
E34 lover

rybik napisał(a):
Wojt4S90, dobrze napisane! Życie nie kręci się w koło 2,8i :)

dokładnie, jak dobrze że w Monachium pomyśleli i wypuścili 2.0d :rotfl:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 stycznia 2014, 22:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Leon/Ibiza z dieslem o mocy >150km to nie głupi pomysł na dupowóz. Małe, oszczędne w miarę szybkie. Oczywiście jeśli by budżet pozwalał to 120d ;)

PostNapisane: 2 stycznia 2014, 22:42 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
damianRC napisał(a):
Oczywiście jeśli by budżet pozwalał to 120d ;)
123d ma większy potencjał :)

PostNapisane: 2 stycznia 2014, 22:49 
Zacna persona forum

Niedawno z kolegą jechaliśmy jego paskiem, 1.9 tdi z tych najprostszych-110koni Jechaliśmy na giełdę,potem na chwilę do ch i jeszcze inne auto obejrzeć. Zrobiliśmy ok 120 km. Jazda normalna, miejscami 150-160, polowa w mieście, polowa w "trasie". Jak dojeżdżaliśmy do mnie mówię zobacz spalanie, na kompie 4.8l/100km. :zdziwko: Normalnie z podziwu nie mogłem wyjść :D
Ibiza jest lżejsza więc, ciut mniej spali.
Do tego jakiś chips i może być nawet fajne wozidełko :)
Bo chyba pod tym względem patrzysz na ibizę? Auto do jazdy, a nie do "spuszczania" się nad nim.

PostNapisane: 2 stycznia 2014, 22:52 
Ibiza mniej nie spali, bo jest na pompwtryskach i ma 160KM.

Jeździłem taką Ibizą, ale miałem kilkanaście egzemplarzy Leonów TS/FR/Cupry, w tym dwa prywatnie i szczerzę mogę powiedzieć, że bardzo fajne samochody na co dzień.

Ibiza była dla mnie za twarda i za mała.

PostNapisane: 2 stycznia 2014, 22:53 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Garaż: Focus '16 1.5 TDCI
damianRC napisał(a):

Wojt4S90 napisał(a):
damianRC napisał(a):
123d ma większy potencjał :)

Panowie zejdźmy na ziemie:)

Auto ma być na rok max 2lata.
Potrzebny mi dupowóz który da chociaż trochę radochy z przyspieszeń, jak trzeba będzie poganiać się to ma to zrobić, ale musi też umieć atakować krawężniki w celu zaparkowania, jak firmowa Fiesta :) bo moja E36 nie jest w stanie ogarnąć tych tematów:)

PostNapisane: 2 stycznia 2014, 22:55 
Dokładnie. 123d kosztuje ponad 2x więcej.

PostNapisane: 2 stycznia 2014, 23:14 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Jak nie chcesz BMW, bierz Leona i odpuść to babskie auto.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 00:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E81
Kod silnika: N54b30a
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=172345
Miałem w domu 3 ibizy, z czego dwa sporty + miałem okazję długo jeździć ibizą fr podłubaną na 200KM i powiem, że jako dupowóz do miasta ten samochód sprawdza się super, mało pali, jest poręczny, taka cupra zbiera się ekstra, a po programie wyśmienicie i genialnie się te auta prowadzą, jak kupisz rocznik 2004 do 2006 (przed tzw. drugim liftem o ile się nie myle) to będziesz miał elektro-hydrauliczne wspomaganie, nowsze roczniki mają gorsze elektryczne i układ kierowniczy już nie jest taki fajny.

Największa wada tej ibizy to też jej zaleta, czyli zawieszenie- na równej drodze jest wypas, idzie jak po sznurku, prowadzi się dużo lepiej od mojego compacta na zawiasie h&r'a, układ kier. też lepszy, niestety na dziurach i nierównościach felga 17'' i twardy zawias sprawia, że zawieszenie napier**la niemiłosiernie przez co ja po dziurawych drogach jeździłem jak piz** 30km/h bo nie mogłem słuchać tego dobijania, bo aż serce bolało. Jak potrafisz to znieść to spoko.

Co do leona, to ja myślę w ten sposób- ibiza to mieszczuch i po pierwsze w podobnej cenie zawsze będzie świeższy rocznik, a po drugie- z racji miejskiego charakteru może mieć po prostu mniejszy przebieg... Zaraz ktoś napisze, że przebiegem się nie jeździ i ok, ale przy sprzedaży 95% potencjalnych kupców na ten przebieg patrzy.

Pozdr.
Krzysiek

Galeria Compacta 325ti
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161392&start=0

Galeria M5:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=158685&start=0

Galeria jedynki 135i:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=172345

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 00:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Wojt4S90 napisał(a):
Kyau napisał(a):
ale w końcu jesteśmy na forum jedynej słusznej marki :rotfl:
i dlatego chcą Ci wcisnąć starego śmiecia e30 z silnikiem 2.8 ;) super opcja na dupowóz :)

Równie dobrze możesz napisać tak o swoim E34...

Stary śmieć, czy nie w tym budżecie cenowym E30 328i będzie tak zrobione, że taka ibiza nie będzie miała podejścia pod żadnym względem, może z wyjątkiem niektórych elementów wyposażenia/bezpieczeństwa, no i spalania, ale w tej cenie spokojnie dobre LPG się ogarnie. Ibiza to damska puszeczka do miasta i tyle. Chociaż co by nie było 1.9 TDI daje radę w tej budzie i nie pali zbyt wiele. Chociaż jak dla mnie 8 w mieście to już sporo jak na takiego dizelka.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 00:25 
Przyjaciel forum

jiGsaw,na Ciebie zawsze można jednak liczyć ,honor e30/e36 2.8 bronisz zawsze i wszędzie! :D
Jednak nie każdy ma klapki na oczach i widzi też inne marki oprócz BMW,tym bardziej jako drugie auto.

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 00:27 
Przyjaciel forum

Ja nie mówię, że ta IBIZA to zły wybór, na pewno do miasta mniej uciążliwy dupowozik od E30. Jednak w trasę już zdecydowanie wolałbym E30 jechać...

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 00:31 
E30 jest świetne, ale na auto weekendowe/na zloty itd. Na co dzień nie wyobrażam sobie jazdy.

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 00:35 
Przyjaciel forum

jiGsaw,ale właśnie Sałat ma być jako drugie auto,więc domyślam się,że jego przeznaczeniem mają być krótkie trasy i turlanie się na miejscu tu i tam,a do tego na pewno będzie się lepiej nadawał niż e30.
Co do dłuższej jazdy w trasie też nie do końca jestem przekonany nad wyższością e30,ale nie miałem takiej przyjemności,więc się do końca nie wypowiadam.
No,ale nie ma co robić OT moim zdaniem,a tym jest właśnie porównywanie 9-10 letniego Seata do ok.25 letniego e30.

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 00:53 
Przyjaciel forum

rybik napisał(a):
E30 jest świetne, ale na auto weekendowe/na zloty itd. Na co dzień nie wyobrażam sobie jazdy.

Czemu? Auto bądź co bądź klasy średniej premium.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 00:59 
25 lat temu :niepewny:

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 09:44 
Przyjaciel forum

Co nie zmienia faktu, że nadal jest bardziej komfortowe od jakiejś Ibizy...

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 10:04 
Forumowicz

Ależ temat się rozwinął :rotfl:
Cieszy mnie to bardzo, Wasze opinie i komentarze, wnioskuje że większość ma ten sam problem co ja, czyli silniki Ok, ale blacha i design już nie bardzo...

k13thelegend napisał(a):
Największa wada tej ibizy to też jej zaleta, czyli zawieszenie- na równej drodze jest wypas, idzie jak po sznurku, prowadzi się dużo lepiej od mojego compacta na zawiasie h&r'a, układ kier. też lepszy, niestety na dziurach i nierównościach felga 17'' i twardy zawias sprawia, że zawieszenie napier**la niemiłosiernie przez co ja po dziurawych drogach jeździłem jak piz** 30km/h bo nie mogłem słuchać tego dobijania, bo aż serce bolało. Jak potrafisz to znieść to spoko.

To mi nie przeszkadza, zjeździłem trochę Polski na gwincie skręconym na prawie maxa, więc jestem do tego przyzwyczajony.

rybik napisał(a):

Dokładnie w 100%podzielam Twoje zdanie, dla mnie autem weekendowym zapewne stanie się aktualne E36.
Nie chce kupować E30 żeby męczyć je trudami dnia codziennego, (btw. tak jak nie chce już męczyć E36, bo poza silnikiem przez ostatni rok doprowadziem ją do stanu perfect)
E30 to dla mnie klasyk, szkoda byłoby mi go np. zimą, wszelakiego typu obcierki itp na mieście rzecz normalana.
Bardzo lubię E30 i może też się kiedyś przymierze do tej budy, ale na pewno nie w charakterze dupowoza, tylko co najwyżej wymienie E36 na E30

jiGsaw napisał(a):
Co nie zmienia faktu, że nadal jest bardziej komfortowe od jakiejś Ibizy...

Szczerze powątpiewam, co najwyżej oba nie są komfortowe.

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 10:13 
Przyjaciel forum

Ile tras zrobiłeś E30? Ja już trochę nalatałem i nigdy nie wysiadłem z niej skiśnięty/obolały. Czego nie mogę powiedzieć o wiele młodszych kompaktach. Jak jechałem kiedyś trochę E30 na normalnych kołach i zawiasie to nawet byłem zaskoczony, że taka kanapowata jest. :rotfl:

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 10:23 
Forumowicz

jiGsaw napisał(a):
Ile tras zrobiłeś E30? Ja już trochę nalatałem i nigdy nie wysiadłem z niej skiśnięty/obolały. Czego nie mogę powiedzieć o wiele młodszych kompaktach. Jak jechałem kiedyś trochę E30 na normalnych kołach i zawiasie to nawet byłem zaskoczony, że taka kanapowata jest. :rotfl:

Kolego nie chce polemizować na temat E30 w charakterze dupowozu, bo na pewno mnie do tego nie przekonasz.
Zgadzam się z Tobą ze to piękne auta - zwłaszcza w coupe, ale przeczytaj co napisałem wyżej ja i rybik: youngtimer na codzień - odpada.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1