BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Porządne Jezdzidło na codzień - jakiś pomysł ?? ZAPRASZAM !!
PostNapisane: 8 marca 2014, 11:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e65 & e36
Kod silnika: N62b44 & M52b20
Boogie napisał(a):
Proponowane kryteria wyboru:
- cena auta miedzy 10 a 20 tys PLN, im tańsze tym lepiej, ale nie za wszelką cenę
- auto niekosztowne w serwisie, części w normalnych cenach, bez wad i wpadkaów konstrukcji, nie trzeba do nich doktoratu z mechaniki
- pojazd z dobrego okresu motoryzacji - czyli wytrzymalszy niż obecne produkty
- niezbyt stare, żeby nas nie trapiły częste i głupie usterki pierdółek wynikające ze starzenia ogólnego, z parciejącej gumy, kruchych plastików itp
- palące z rozsądkiem - Pb+lpg albo dobry diesel, max 6 cylindrów :)

Jak dla mnie wszystkie powyższe kryteria spełnia W124, które za ok 15 tys dostaniesz naprawdę ładne. Samochód mega wygodny, ceny części są normalne, doktoratu z mechaniki na pewno nie trzeba żeby to ogarnąć. Pytanie czy łapie się w Twoje rozumienie pojęcia - niezbyt stare ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 marca 2014, 11:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
Kamil_ napisał(a):
- faktycznie avensis d4-d to dobre i przyjemne auto

KotSywester narzekał na avensisy.

KotSylwester napisał(a):
Co ma użytkownik do:
-Padniętej sondy lambda (2szt avensisów)
-Panięty Panel komputera (2szt. avensis)
-Padnięte silniki po 130tys km (2szt. avensis)

Jako ciekawostkę podam że są w firmie 4szt. Dwa odebrane 24.12.2004 i dwa 1.02.2005. Silniki padły w obu 2004, lambdy i kompy w obu 2005 :)

KotSylwester napisał(a):
Niemniej.... Nówkę Avensisa mam w rodzinie od lutego 2005r. Moje pierwsze wrażenie i jazda to był zawód :dontgetit: Fajna niby skórka na boczkach, skóra na kierownicy... ale reszta nie była jakoś "zajefajna" (mówimy o wersji SOL za 90tys 1.8i)
Pierwsza jazda... wyciszenie... zawód... Porównywałem "ją" do mojego 10 letniego E34, które było igiełka... avesis, twardszy, bardziej się czuje nierówności, głośniejszy, kierownica chodzi za lekko, w trasie czuć bardzo kałuże i boczne podmuchy wiatru...

PostNapisane: 8 marca 2014, 11:29 
Zacna persona forum

Kot miał benzyne, a Kamil mówił o d4d, a to są dobre silniki.

PostNapisane: 8 marca 2014, 11:29 
Fan F1

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43TUB19
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157698
Skoro był Passat, to może warto też spojrzeć na Octavie? :)

Pod maską można znaleźć silniki wszystim znane, m.in. 1.9TDI albo 1.6 102KM pod gaz. Szukając Octavie pierwszej generacji z górnej półki cenowej, kupisz nieźle wyposażoną sztuke

PostNapisane: 8 marca 2014, 11:42 
Zacna persona forum

ThePatrickyo napisał(a):
Szukając Octavie pierwszej generacji z górnej półki cenowej, kupisz nieźle wyposażoną sztuke

Ja na miejscu Boogiego wolałbym octavie dwójkę, nawet gorzej wyposażoną. Boogie ma fajne auto, dobrze wyposażone, więc szukając dupowozu za takie pieniądze wie, że i tak będzie mu mało :)

PostNapisane: 8 marca 2014, 12:00 
Zacna persona forum

Japońce są tak bezpłciowe i nudne, że chyba tylko Accord ma jakiś pazur w sobie. Mazda z tego co piszą to bardzo drogi osprzęt silnika i masowo atakująca rdza.

Poza tym Boogie nie pyta o auto dla siebie, tylko ogólnie założył temat. Kiedyś się "chwalił", że ma służbówkę z tego co kojarzę ;)

PostNapisane: 8 marca 2014, 12:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
Octavia 2 też jest dobrym pomysłem.
Stricte na miasto wartą uwagi propozycją jest yaris 2, do jazdy po mieście dla mnie idealny, yaris 3 też ciekawy samochód, precyzyjniejszy układ kierowniczy, ale to już nie ten pułap cenowy.

PostNapisane: 8 marca 2014, 12:33 
Zacna persona forum

Kamil_ napisał(a):
Hipek, nie miałem dużo styczność z mazdą 6 ale mój znajomy posiadał takie auto a ja jechałem nią parę razy. Wersja 2.0 diesel z bogatym wyposażeniem.... o ile jeszcze jakoś diesel dawał radę to auto prowadziło jak dla mnie fatalnie, ale to nic.... dla mnie dramatem jest środek, materiały i wszech obecny tani plastik. To auto zawsze kojarzy mi się z tanimi plastikiem. Do tego najnormalniej w świecie jest paskudne... ale to już kwestia gustu.
Zresztą ceny na rynku mówią wszystko.... Nie sądzę by Boogie, chciał na co dzień poruszać się czymś takim.

Plastik i materiały to pikuś.Ta MAzda pierwsze co zrobi to zardzewieje.Jeśli nie ma rdzy na nadkolach to znaczy,że juz ktos to połatał.A silnik Diesla sprowadzi Cię do parteru i dobije.Problem ze smarowaniem , smokiem w misce oleju.Wystarczy przechył auta plus trochę za mały stan oleju i silnik mówi papa.
Octavia.Czy to 1.9 TDi czy jakis benzynowiec.Zapominasz,że masz auto i tracisz dobry kontakt z mechanikami. :super:

PostNapisane: 8 marca 2014, 12:45 
Forumowy terrorysta

Accord VI 1.8i lub Avensis II 1.8i, można trafić auta z salonu RP nawet od I właściciela.
Co do podanych przykładów awaryjności Avensisów II ( rejestracja grudzien/luty) byc moze to jakaś wadliwa partia wyprodukowana w tym samym okresie czasu.
Wspomniana Octawia II 1.9 TDI, 1.6 8V również.

PostNapisane: 8 marca 2014, 14:11 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
sln napisał(a):
Z youngtimerów jednocześnie spełniających podane wymagania, wrzuciłbym W124 coupe

kri100s napisał(a):
Jak dla mnie wszystkie powyższe kryteria spełnia W124, które za ok 15 tys dostaniesz naprawdę ładne. Samochód mega wygodny, ceny części są normalne, doktoratu z mechaniki na pewno nie trzeba żeby to ogarnąć. Pytanie czy łapie się w Twoje rozumienie pojęcia - niezbyt stare

Łapie się, osobiście mam ochote właśnie jeździć czymś w takim stylu, jakimś pomnikiem motoryzacyjnym hehehe ze spokojną wersją silnikową np. W140 nawet, ale to moze byc temat za bardzo yountimerski i wcale nie budżetowy, w sensie za duzo bedzie do robienia przy aucie, ale w takich klimatach min. e23, e32 bym sie najlepiej czuł...
Tematów takich zakupowych mam w sumie teraz trzy w rodzinie, łącznie z sobą :)

Kyokushin napisał(a):
Citroen C5.
Alfa GT 1.9jtd

No właśnie, to taka ciekawostka ten C5 I generacji , bo do 10 tys można miec 10 letnie auto, nawet te najwyzsze wersje wyposażone na maxa....
Widuje sie wcale nierzadko te samochody, ciekawy jestem ewentualnie dalszych opinii o nim...
No i Alfy sie przewijały u nas na forum, Kucharz miał 166, GTV itp. może to dobra opcja...

A jak z francuzami ? VelSatis kiedys byl chwalony chyba :)
one jakoś strasznie potraciły na wartości...
Podobnie Saab, 93 2003-2006 miesci sie cenowo spokojnie w widełkach...zadziwiająca utrata wartości....i takie modele są w dupowozianych kryteriach najciekawsze...
Subaru ??

rorafalki napisał(a):
Ja bym poszedł w Primere P11,

Super propozycja rzeczywiście, auto ogólnie wyglądem i wielkością bije na głowe wiele młodszych aut i dwa razy droższych.

j27 napisał(a):
Poza tym Boogie nie pyta o auto dla siebie, tylko ogólnie założył temat. Kiedyś się "chwalił", że ma służbówkę z tego co kojarzę

Sikora napisał(a):
Ja na miejscu Boogiego wolałbym octavie dwójkę, nawet gorzej wyposażoną. Boogie ma fajne auto, dobrze wyposażone, więc szukając dupowozu za takie pieniądze wie, że i tak będzie mu mało

Nie mam służbówki już :)
i jeśli chodzi o poczciwy dupowóz to mam bardzo realne i praktyczne spojrzenie na te kwestie hehe
BMW odpada zupełnie, bo nie widze sensu jezdzenia beemka ze 100 paru koniami, i te auta wcale nie są bezproblemowe, za dużo psujących sie drogich pierdół w segmencie aut o którym piszemy, za duża awaryjność. No chyba ze to 7ka...ale wtedy trzeba odpuscic budżetowość i cieszycsie segmentem limo

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Ostatnio edytowano 8 marca 2014, 14:15 przez Boogie, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 marca 2014, 14:13 
Uzależniony od forum :)

Boogie napisał(a):
VelSatis kiedys byl chwalony chyba

Jeden z najgorszych modeli Renault w historii,awaria za awaria, po za tym to wieczne auto...nigdy go nie sprzedaz :D

PostNapisane: 8 marca 2014, 14:17 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Rafał525 napisał(a):
Do e39 części eksploatacyjne np. zawieszenia nie są tanie

Miałem, jest tanie :)

Rafał525 napisał(a):
O ile go rdza nie jeszcze nie zeżarła.

Bez przesady, ostatnio kupił kolega, bez większego problemu, drugi jaki oglądał, nie ma rdzy :) Wystarczy poszukać, jak ze wszystkim.

Rafał525 napisał(a):
Alfa to tak samo jak C5, ma głupie awarie.

Powtarzana, nie mająca podstaw obiegowa opinia.

Znam dwie osoby z C5, jedna ma 10 lat, druga 2 lata, nie mają problemów nie narzekają na to auto. Mowa o I generacji.
Alfa - GT mają mi dwie znane osoby - kolega i żona - też nic się z tym nie dzieje ani jemu ani nam. On m diesla, my pb.

Boogie napisał(a):
Widuje sie wcale nierzadko te samochody, ciekawy jestem ewentualnie dalszych opinii o nim...

Oba te auta są fajne i kupisz je tanio, do 15-20 tys, roczniki 2004+ w przypadku GT i taniej, 2004- w przypadku C5/1. Lubię od czasu do czasu egzotykę, postanowiłem dla jaja wejść w GT i okazał się to strzał w 10, podobnie jak C5 kolegi.

PostNapisane: 8 marca 2014, 14:24 
Zacna persona forum

Jak by Ci pasowały klimaty limo typu w140, czy e32 7er to masz taką, po którą nie można nie jechać i dobra cena :cwaniak:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... res=EXPORT
Mi żadnym autem nie jeździło się tak dobrze jak e32 740, cudowne limo :serce:

PostNapisane: 8 marca 2014, 14:43 
Przyjaciel forum

Boogie ja stalem jakis czas temu przed podobnym dylematem co Ty i wybralem wlasnie w124. Jasne ze moglem szukac Octavii czy innego szajsu ale stwierdzilem ze dupowoz dupowozem ale nie moge jezdzic na codzien autem ktore mi sie nie podoba poprostu. W124 ma smaczki powodujace banan na twarzy pasjonata motoryzacji jakim zapewne jestes. Sam dzwiek zamykania drzwi, wysuwajaca sie antena, wycieraczki przednich lamp czy opuszcanie zaglowkow to klimatyczne bajery jakze inne od dzisiejszych ajdrajwow, ajfonow itp ;)
Dobrze przemysl to co mowie :)

PostNapisane: 8 marca 2014, 14:43 
Zacna persona forum

Kod silnika: M54B22
Garaż: E46 320i
podziw że nikt nie zaproponował 328i :rotfl:

PostNapisane: 8 marca 2014, 14:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
a ja polecam kupno nowego a czemu???

Miałem pół roku temu podobny dylemat i otóz kupiłem używke ale tak

Jak kupisz coś z dobrej epoki motoryzacji to ma z 20 lat i zazwyczaj dojebane na maksa

Jsak kupisz coś w miare nowego to znowu sie pindoli i mimo, że ma bya 5-8 lat to i tak to 200-300 na blacie a nowe silniki jak sa robione to wiemy już

I tak trafiłem wczoraj do salonu skody gdzie się okazało że mimo że mam 195cm wzrostu i do tego 100kg wagi w nowej fabii dobrze mi się siedzi ( wiecej miejsca nad głowa jak w e32 ) w wersji kombi ma kufer jak e32 ma silnik 1,4 16V który jest dychawiczny ale za to mało pali nie ma turbo srurbo itp

Za 45k masz nowe auto gdzie jak robisz z 10k rocnzie to 5 lat prawie maszyny nie ruszasz czyli odpada Ci wydawanie na wysrywającie sie elementy zawiasu hamulców elektryki i innych gówien długo byłem wrogiem nowych aut ale jako dupowóz sa idealne sporo kosztuja ale jak przepuścisz przez firme czyli vat + dochód to odpada Ci jakies 30% ceny czyli docelowo mam za 30k nowiutkie auto z klima elektryką z przodu alusami komputerem radiem i tyle wg mnie w dupowozie starcza mało pali niskie oc i ac wygodny bagażnik bo kombi i nikt po za mna w stołek nie piernął nie dziadował opaskami nie kleił silikonem nie lepił.

A co do tekstów, że e39 530d jest tanie to sorry ale utrzyamnie e39 w idealnym stanie pochłonie w kilka lat tyle co jest warta taka nowa skoda porównajcie ceny nowych części zawiasu np lemfordera do bmw a takiej skodzinki

nawet nie musi być nowa nie ma siana na nową kup jakas octavie II za 20-25 k tylko bez wadliwego 2,0 TDI VWQ bym omijal strasznie drogo stoja

PostNapisane: 8 marca 2014, 15:03 
Zacna persona forum

Alfa 166 :rotfl:

spore auto, ale :ok:

PostNapisane: 8 marca 2014, 15:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
nie kupuj francuza, bo taki nowszy (rok +2000) będzie miał sporo elektroniki (niestety awaryjnej)
włoszka może i fajna (linia) ale z jakością bywa różnie

sam sobie odpowiadasz na pytanie np. o velsatis'ie - potracił na wartości nie dlatego, że potracił, tylko właśnie o awaryjność (nie bez powodu młode włoszki są w dobrych cenach)

uważam, że auto musi być sprawdzone, jeszcze z tych dobrych, a już nowoczesne. I jak spalanie 10-12pb (czy lpg) nie jest dla Ciebie "wadą" (oczywiście nie porównuję do M6) to bież PB a nie baw się w diesle (te nowsze wolą trasy jak miasto, a stary będzie...stary i wysłużony)

może i MB jest fajna opcją, ale znalezienie w dobrym stanie i rozsądnej kasie nie jest łatwe. I nie zapominajmy, że to pomnik na kółkach. A autor wątku chce auto codzienne

Obrazek

PostNapisane: 8 marca 2014, 16:32 
Przyjaciel forum

Zdzira masz po czesci racje napewno ale ja bym na przyklad nie potrafil sie zmusic do jezdzenia Fabia i autor tematu jako posiadacz M6 mysle ze tez mialby z tym problem ;)
Bez urazy kazdy robi jak chce ja poprostu nie znosze tych gowienek typu Fabia, Logan, i co tam jeszcze zasmieca te nasze drogi.....

PostNapisane: 8 marca 2014, 18:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
a co innego chciałbyś Boogiemu za 10-20 rtysi zaoferować???

Uwierz mi ja też tak sądziłem ale przejedź się nową fabią miejsca w środku jak w e39 komfort jak w e46 w zasadzie podstawowy wypas ten sam to co takiego złego w skodzie??? i nie porównuj mi do logana oglądałem równorzędnie ze skodą większy ale jakością do skody to jeszcze sporo daleko z tyłu w kabinie

prawda jest taka każde dobre luksusowe auto w trzyamniu kosztuje także szukając taniego wozidła pchanie się w 10 letnie limuzyny to tylko następne koszta próbowałem od tej strony strata forsy wg mnie

aha co do zmuszania się nie wiem jakie trasy tym będą robione ale na dojazdach do pracy po kilka kilometrów różnicy nie zauważysz no chyba że w tym, że łatwiej zaparkować spali 3 razy mniej i nie boisz się, że twój wychuchany projekt ktoś porysuje obije czy ukradnie

i tak ku treści jazda fabią I jaka mam obecnie a fabią II nową to jednak ciut inna sprawa polecam pójść do salon walnąć se jazdę próbną ( cały czas pamiętając że to auto za raptem 10% ceny serii 7 ) a potem opisać czy faktycznie było tak źle

tylko nie idx do logana :rotfl: wajcha jak w starsze do biegów

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1