BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 10:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2008, 13:43 
wojju napisał(a):
moc to nie tylko ilosc KM ale tez moment obrotowy

wojju napisał(a):
lasciwie to nawet mniej sie liczy ile ma KM a bardziej sie liczy moment obrotowy w jezdzie

stek bzdur.

moc to moc i koniec. moment to moment.

jedno jest ściśle powiązane z drugim

M=9550*P/n

gdzie:
P- moc [kW]
n- liczba obrotów [obr/min]
M- moment obrotowy [Nm]

Najważniejszy jest przebieg momentu w zakresie wykorzystywanych obrotów.

Np. w samochodach to normalnej, codziennej jazdy, projektuje się elastyczne silniki, które dają optymalny moment w całym zakresie obrotów praktycznie.

Silniki w rajdach mają wyżyłowane parametry, ale mają bardzo wąski zakres obrotów, z których korzysta kierownik.

Tak w ogóle, to tłokowe silniki spalinowe są mizerne :dobani: elektryczne są o wiele lepsze. Nie dość, że trzeba zamieniać ruch posuwisto-zwrotny na obrotowy, to jeszcze nie ma momentu od zerowych obrotów. A charakterystyka? :dobani: Sprawność? :wstyd:

LEGO napisał(a):
kupiony w polskim saolnie to akurat minus :) bo przez to 8-9 lat jezdził po naszych pieknych drogach

no i co to ma do rzeczy?

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2008, 16:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
..::CZARNY::.. napisał(a):

LEGO napisał(a):
kupiony w polskim saolnie to akurat minus :) bo przez to 8-9 lat jezdził po naszych pieknych drogach

no i co to ma do rzeczy?

to co napisałem :) wole samochód z przebiegiem 300 tys z niemieć niz 200 tys po Polsce

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2008, 17:58 
LEGO napisał(a):
to co napisałem :) wole samochód z przebiegiem 300 tys z niemieć niz 200 tys po Polsce

hmmm... może podasz jakieś konkretne argumenty.

ja równie dobrze wolę 300tyś. po Polsce niż 170tyś. z Rzeszy :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2008, 23:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
wojju napisał(a):
...widac to dobrze np w rajdach w klasie WRC , niby wszyscy maja 300KM a jednak jedne sa mocniejsze drugie slabsze, wyciskaja moment ile sie da, jednym sie uda wicej drugim mniej a koni maja tyle samo bo to jest ograniczone, pozdro

musisz pamiętać jeszcze o tym, że w układzie przeniesienia napędu są straty - mniejsze lub większe w zależności od tego, jak się komu uda cały układ zbudować... przebieg charakterystyk ma tutaj też duże znaczenie, nawet sterowanie samego silnika się liczy, rodzaj zastosowanego paliwa, itp. No i oczywiście masa samego auta. Rajdy to jednak inny świat i nie ma co porównywać samochodów wyczynowych z cywilnymi.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2008, 13:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: 535d
boszdajk - najprosciej rzecz ujmujac bez zbednego zaglebiania sie, wszystko idzie ze soba w parze, im wiecej koni tym lepiej, tym lepsze przyspieszenie i predkosc max, z regoly im wieksza pojemnosc tym wieksza moc, ale i zuzycie paliwa odpowiednio wyzsze, zeby potem nie kwiczec na stacji mozesz zalozyc gaz, ale i to ma swoj sens tylko wtedy kiedy robisz miesiecznie wiecej jak przynajmniej te 1000km, w przeciwnym wypadku okres zwrotu poniesionych kosztow znacznie sie wydluzy

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 19:39 
Poszukaj zanim zapytasz

Dziekuje Wam serdecznie za odpowiedzi , juz mniej wiecej wiem na czym stoje hehe :D

Chcialbym Was jeszcze zapytac jaka byscie mojemu kumplowi polecili kupic bemke do 15 000 zl , tak zeby nie palila w miescie wiecej niz 13 L :P , oczywiscie sedan , no i on mysli cos ze serii 3 , wiadomo , ze im szybsze bmw tym lepiej z jakims dobrym silnikiem , o ile to mozliwe za taka cene , bo ja mysle , ze tak ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, 23:09 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
e36 325i, ewentualnie 323i.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2008, 13:08 
Częsty bywalec

maaaad napisał(a):
e36 325i, ewentualnie 323i.

one biora wiecej jak 13 l

2.0 wciaga 12

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2008, 14:32 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Wszystko zależy od jazdy i stanu auta, kolegi 320 brało 11 litrów po Łodzi, zwykla jazda ;)
Zresztą, o spalaniu 323/325/328 jest chyba sporo postów, niech kolega boszdajk, poszuka - najlepiej zasięgnąć wiedzy u źródła.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 14:29 
Poszukaj zanim zapytasz

Duzo osob mowi , ze nieoplacalne jest zakladanie gazu chyba , ze jade ponad 1000 km na miesiac , lub , ze dane modele tam bmw duzo nie spala wiecej niz by byly w gazie , bo mnie zastanawia czy nie zaoszczedzilbym duzo liczac nawet , ze w gazie spale ten 1 L mniej , ale zobaczcie jaka cena jest gazu a jaka benzyny :|

Wiec ostatni raz spytam , zeby nie przynudzac czy zakladajac gaz do bmw z serii 3 lub 5 , spada jakas wydajnosc silnika czy cos , osiagi , czy moge sie spodziewac jakis wad , jak tak to jakich :chytry:

I jak mozecie to podajcie jakies linki do sklepow z felgami ( najlepiej fajnymi :P , bo jak kupie auto to planuje kupic sobie jakies fele do ok 3000 zl ) , i ogolnie sklepy gdzie mozna zrobic fajny tuning zewnetrzy auta :] sam tez bede szukal , ale jak widac po mojej aktywnosci na forum to nie mam duzo czasu , bo praca praca i jeszcze raz praca :D

I oczywiscie dziekuje serdecznie za Wasze wczesniejsze odpowiedzi :super:

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 14:44 
Częsty bywalec

boszdajk napisał(a):
fele do ok 3000 zl

a koszt opon wzieles pod uwage?

boszdajk napisał(a):
zastanawia czy nie zaoszczedzilbym duzo liczac nawet , ze w gazie spale ten 1 L mniej

oszczedzisz zawsze, pytanie jak dlugo ma ci zwracac sie instalka i jak dlugo chcesz miec to auto

boszdajk napisał(a):
czy zakladajac gaz do bmw z serii 3 lub 5 , spada jakas wydajnosc silnika czy cos , osiagi , czy moge sie spodziewac jakis wad

gaz to rzecz dodana ktorej nie uwzglednial producent, komplikacje moga byc lecz nie koniecznie o ile zrobia ci to osoby ktore znaja sie na rzeczy, osiagi moze minimalnie spadna, ale nie wyczujesz tego na dobrze zestrojonej instalce, ekonomia przedewszystkim

boszdajk napisał(a):
ogolnie sklepy gdzie mozna zrobic fajny tuning zewnetrzy auta

pytasz o gaz i oszczednosc w jezdzie, a zaraz potem o gadzety za ktore kasy przy sprzedazy nie odbierzesz??? przejzyj zdjecia, zobacz co ci sie podoba, luknij allegro, bedziesz wiedzial mniej wiecej co z czym i za ile

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 14:58 
Poszukaj zanim zapytasz

arrov napisał(a):
boszdajk napisał(a):
fele do ok 3000 zl

a koszt opon wzieles pod uwage?
boszdajk napisał(a):
zastanawia czy nie zaoszczedzilbym duzo liczac nawet , ze w gazie spale ten 1 L mniej

oszczedzisz zawsze, pytanie jak dlugo ma ci zwracac sie instalka i jak dlugo chcesz miec to auto
boszdajk napisał(a):
ogolnie sklepy gdzie mozna zrobic fajny tuning zewnetrzy auta

pytasz o gaz i oszczednosc w jezdzie, a zaraz potem o gadzety za ktore kasy przy sprzedazy nie odbierzesz??? przejzyj zdjecia, zobacz co ci sie podoba, luknij allegro, bedziesz wiedzial mniej wiecej co z czym i za ile

AD 1. Tzn mialem na mysli razem z oponami :)
AD 2. No chcialbym je miec minimum 4 lata :)
AD 3. To , ze chce gadzety ktore moga mnie duzo kosztowac , to nie znaczy , ze przy kupnie bmw zaraz biegne do sklepu i je zamawiam :P , planuje to zrobic w miare hehe rozsadnie i powoli :] , jesli masz jakies sugestie , prosze pisac , moze akurat masz lepsze podejscie do tej sytuacji ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, 17:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Najlepszym rozwiązaniem byłby silnik M52 (podwójny VANOS, aluminiowy blok), czyli 323 (170KM) lub 328 (193KM). W tej cenie jednak będzie ciężko o takie coś. Pozostaje więc 325i po (M50B25 z VANOS - 192KM) lub 320i (M50B20 z VANOS - 150KM). Można też szukać 318IS (M43B18 chyba, 140KM) tylko ciężko znaleźć zadbanego ISa. Podobnie może być ciężko z zadbanym 325i.
Do miasta brałbym 320i, poza miasto 325i - kwestia tego, gdzie się mieszka i jak szybko się chce jeździć.

Do tego oczywiście tylko sekwencja. Temat o tym jest na forum - bodajże KME i jakaś druga firma jest polecana.

Odnośnie M52, jak masz możliwość to poszukaj za granicą - może się udać coś znaleźć w rozsądnej cenie. Ostatecznie nawet UK bo tam są dość tanie, tylko nie wiem jak ceny przekładki do tego modelu.

Ja szukałem E36 325/320... Jutro jadę odebrać E34 520i 24V bo tak wyszło. :P
Owszem, wolałbym 2.5, ale seria 5 to już limuzyna i ścigać się nie wypada. Na początek starczy. Po przesiadce z E30 to i tak będzie fajnie. :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1