Wg. mnie sprawa napędziła się SAMA.
Rząd (nie ważne jaki - nie wchodzę w politykę ani marudzenie) zrobił kalkulację ILOŚCI sprowadzony aut i sumy WARTOŚCI tych aut i wziął ŚREDNIĄ. Wszyscy w czasach akcyzy do 62% (czy tam 61 czy 63% nieistotne) robili wałki na cenie auta. Bo się nie opłaca płacić takiej akcyzy. Czy to zrozumiałe czy nie to nieistotne w tej chwili, istotne jest to że wszyscy kupowali auto po 25-100EURO. Nie bylo tak? Było.
Potem weszła mała akcyza 3 z hakiem do 2.0 i 13 z hakiem ponad 2.0 i co? I nadal wszyscy sprowadzali auta po 25-100Euro. (pomijam już dopisywania że auto uszkodzone żeby celnik się nie czepną ceny - jak widzi że amator pierwszy raz cli auto, ba mojego kolege nawet 2 razy przesłuchiwali

)
Jaki efekt?
PROSTA KALKULACJA:
Polacy sprowadzali auta z zagranicy o wartości średniej (załóżmy) 100EURO.
PROSTY WNIOSEK:
Polacy sprowadzają ZŁOMY nie samochody.
OCZYWISTA REAKCJA:
Trzeba zablokować IMPORT ZŁOMÓW!
Nie wiem czemu marudzicie że tanie auta będą miały problemy:
el Presidente napisał(a):
Jesli nie zgodzisz sie z jego decyzja, masz 7 dni na przedstawienie ekspertyzy rzeczoznawcy.
Rzeczoznawca 250zł z Vatem i dojazdem.
Pare słów, przemyśleń, nie do końca przemyślanych.
Rząd głupi nie jest i wie że ludzie robią wałki, więc szuka sposobu aby wałków nie było.
Dzięki opiniom rzeczoznawców, może liczą że realnie będzie znana ilość złomu sprowadzanego,w końcu opinia rzeczoznawcy to już nie takie hop, żeby rzeczoznawca dziesiątki ładnych aut robił za złomy, bo łatwo się to wyda i będzie niewesoło (ale może się mylę)
Zabieg chybiony i zły bo trafi w sprowadzaczy aut drogich i ładnych
Z drugiej strony, zachęci to do sprowadzania rzęchów i ponownie powstaną setki warsztatów blacharskich na zachodzie polski -

to raczej żart
EFEKT: Coraz więcej rzęchów będzie sprowadzanych

P.S.: Kto jest winien? Kogo obwiniać? Wszystkich sprowadzających auta po 25-100 Euro. Gdybyśmy MY POLACY wałków nie robili PO WPROWADZENIU akcyzy 3 i 13% to myślę że nie byłoby tych zmian. Czy to dużo kupić auto za 5000EUR i zapłacić 1500zł akcyzy? Albo wydać 5000Eur i zapłacić prawie 675EUR (2200zł) akcyzy? W drugim przypadku oczywiście k... dużo

, więc trzeba oszukać i niestety, kantowaliśmy to teraz dupa boli

Takie życie
Poprawiłem błąd obliczeniowy
Używając Twojego określenia "wałki" robi rząd tego burdelu na kółkach zwanego Polską. To rząd ukradł miliardy złotych pobierająć bezprawną tzw. akcyzę. Co dostaliśmy w zamian? Brud, wszechobecny brud i syf na ulicach, obleśne kamienice z których odpają płaty tynków i parapety, czasem i balkony
, koleiny, malowane specjalną farbą poślizgową linie i pasy na "asfalcie", obrzygane błotem z kałuż centra miast, uciekających w deszcz ludzi na chodnikach przad falą syfu lecącego spod kół próbujących przepłynąć przez drogę aut, miliony psich gówien, kretyńskie rozwiązania komunikacyjne, rzucające kłody pod nogi instytujce państowe i jako wiśieńke na torcie niekończące sie GADANIE w TV, o Bolku, Lolku, o IPN, o Katyniu..... ważniejszych tematów nie ma. W końcu już wszystko mamy podciągnięte pod standardy UE
, jest po prostu idealnie.