BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 03:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 22:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Frank napisał(a):
..::CZARNY::.. napisał(a):
Swoją drogą, ja żałuję, że w szkole mnie nie uczyli za bardzo o tym. Większość co wiem, to od rodziców.

to tak jak ja. Nie od dzis wiadomo,ze szkoła wykłada uczniom zawsze to, co jest na ręke aktualnie rzadzacemu aparatowi. Wszystkie te rzekomo przedawnione sprawy wypływają ciagle i ciagle od 1989 roku, bo wszsycy " zbawcy " jak Wałesa byli zbyt umoczeni,zeby cos z tym zrobic. Obiecał wielką lustracje a wyszło jedno wielkie g....

To nie do końca tak. Program jest tak z dupy ułożony że zwyczajnie nie starcza czasu i nauka kończy się na 1945r. jak dobrze pójdzie. Poza tym kogo z tych dzisiejszych gimnazjalistów to obchodzi :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 22:44 
TomekB napisał(a):
To nie do końca tak. Program jest tak z dupy ułożony że zwyczajnie nie starcza czasu i nauka kończy się na 1945r.

Zauważyłem też, że np. w kwestii 2. wojny światowej- wielka nagonka na Niemców. Na hitleryzm, jakie te Niemcy niedobre. Jacy źli. Tymczasem, o Stalinie, owszem, też był zły. Ale w ogóle nie mówi się o tym okrucieństwie, nie mówi się o takich rzeczach, o których się dowiedziałem z opowieści babci, dziadka, a które potwierdza autobiografia SSmana :zdziwko: Ktoś na pewno miał interes, żeby ukazywać Stalina, jako tego mniej złego. Jakaś taka tendencja została do dziś. Ja takie wrażenie odnosiłem w szkole.

TomekB napisał(a):
Poza tym kogo z tych dzisiejszych gimnazjalistów to obchodzi :wstyd:

Dlatego też, denerwuje mnie, że tak do końca nie rozumiem w mediach jak gadają o tym o co tak dokładnie chodzi. Najgorsze, że wiele świąt, którzy obchodzą stoczniowcy itd. różne wydarzenia upamiętniające to i owo- też tak naprawdę wiem tylko dlatego, że akurat w danym dniu mówią o tym w wiadomościach.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 23:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
TomekB napisał(a):
Poza tym kogo z tych dzisiejszych gimnazjalistów to obchodzi :wstyd:

właśnie o to mi chodziło.uczą w szkole, niby coś powiedzą ale z stanem wojennym jest już troche jak z II wojną światową.Wszyscy wiedzą że była ale jakby sie spytać co o niej wiesz to... rozmowa się kończy po paru zdaniach.szczerze mówiąc to moja wiedza o II wojnie światowej jest większa od wiedzy na temat stanu wojennego chociaż jest to młodsza historia :|

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2008, 23:34 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
TomekB napisał(a):
To nie do końca tak. Program jest tak z dupy ułożony że zwyczajnie nie starcza czasu i nauka kończy się na 1945r

program jest tak ułozony ,zeby co niektorym było wygodnie. Od 20 lat tak jest układany. nawet na studiach okres 1945-> dzisiaj zajmuje tylko poł semestru. Fajnie ?

TomekB napisał(a):

. jak dobrze pójdzie. Poza tym kogo z tych dzisiejszych gimnazjalistów to obchodzi :wstyd:

a co wykształconych i myślacych ludzi, dodatkowo znajacych historię, obchodzą tępi, bezmyślni gimnazjalisci ?

całe społeczenstwo ma sie podporzadkowac pod dyktando palacych skręta srajców ?

od zawsze w PL była grupa ludzi, ktorych nikt i nic nie obchodziło..

" ...byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna."

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 02:03 
Specjalista

Cytuj:
gdyby dzis pojawił sie Hitler lub STalin tez bysmy olali sprawe?

Hitler czy Stalin to pojedyńcze osoby, które można oskarżać za popełnione masowe zbrodnie na ludzkości. Czy pomimo tego, że rozkazy wykonywali żołnierze, to oni wszyscy muszą być dotknięci jakimś uszczerbkiem finansowym choćby z własnych emerytur ???

Skoro esbecy gnębili i mordowali, to osądzać tych, którzy za to są odpowiedzialni a nie "żołnierzy" wykonujących rozkaz.

Ja przywilejów za służbę państwową nie ustanawiałem jak i również szczegółów tejże "rękompensaty". Takie przywileje mają wszyscy, którzy zasłużyli się politycznie dla kraju. Od przeszło 18 lat je dostają i NIKT w tym czasie NIC nie zrobił, aby w tej sprawie coś się ruszyło, a przez ten czas mogłyby one coś znacząco zmienić dla dobra tych, którzy pomocy potrzebują. Teraz za to krzyczymy jednogłośnie ZABRAĆ IM.
Co to zmieni ??? Wielu z nich już jedną nogą są w grobie a My na koniec próbujemy ich dodatkowo upodlić.......taki z Nas naród.

Znajdźcie winnych, osądźcie i w stosunku do takich wyznaczcie karę.......choćby nawet takie osoby same dobrowolnie miałaby oddawać część ze swoich przywilejów dla potrzebujących w poczuciu winy........niżeli zabierać im. A tym, którzy się uczciwe i sprawiedliwie wywiązali ze swoich obowiązków i praw, pozostawić godność. Nie mierzcie wszystkich jedną miarą, bo nie wszyscy jesteśmy tacy sami.....źli.

Cytuj:
Jesli kogos ojciec, wujek, brat dostał pałką w zęby w '81 albo został rozjechany przez ZOMO'wskiego Stara , to patrzy na te sprawe inaczej....

Co mają powiedzieć ludzie, którzy utracili bliskich podczas wojny ??? Żony, matki, córki były gwałcone na każdym kroku !!! Czy poczuli się oni kiedykolwiek usatysfakcjonowani w poczuciu wymierzonej sprawiedliwości ???

Krzywdy ludzkiej nie da się naprawić w żaden sposób. Karanie osób odpowiedzialnych za te czyny to tylko półśrodek na złagodzenie ran......życia tym, którzy je utracili to nie zwróci.
Jeśli taka osoba jest winna, to owszem ukarać bo sprawiedliwość musi istnieć, ale skoro osoby te były esbekami to nie znaczy, że wszyscy esbecy są winni popełnienia zbrodni.

Cytuj:
Dlaczego SBek czy UBek ma dostawac 2-3 razy wiecej ?

No właśnie.....nie tylko to, że 2-3 razy więcej ale dlaczego tylko esbek ??? Czy tylko oni są tymi, których należałoby się czepiać ??? I tylko dlatego, że pewna część z nich mordowała i kaleczyła ludzi ??? Czy oprócz nich nie ma innych "zasłużonych".
Dlaczego to niby mamy w takim razie płacić na tych, którzy zabijali i gniją w więzieniach z Naszych podatków ???

No dobrze......zabierzemy esbekom......dajcie mi gwarancję na to, że te pieniądze "zyskane" trafią tam, gdzie chcielibyście aby się znalazły !!! Jesteście w stanie to kontrolować ??? Gdzie są pieniądze......lub wykonane za nie drogi, zebrane z podatku drogowego z ostatnich chociażby 10 lat ???
Nie decydujemy w żadnym stopniu o tym, co i za co ma być wykonane. Esbekom zostanie zabrane i nikt tych pieniędzy w żaden sposób nie odczuje......ani domy dziecka, ani domy starców, ani służba zdrowia......bo prawie wszystko jest zprywatyzowane. Mało tego.....zamiast dawać to jeszcze zabierają z koszyka gwarantowanych świadczeń.
I dziwić się, że w Polsce jest niż demograficzny.......kto za to odpowiada ??? Będziemy przez dekady pleść głupoty o przeszłości, zamiast skupić się na przyszłości. Szukać pieniędzy po dziurach, zamiast skupić się na pojedyńczym obywatelu......bo każdy obywatel to potencjalny podatnik a im więcej podatników tym większy i bogatszy budżet.

Kogo to jednak obchodzi. Mnóstwo rodaków wyjechało z kraju i prowadzą normalne życie poza granicami.......spory odsetek z nich nawet nie zamierza do kraju powracać. Zakładają rodziny bo nie zamartwiają się o dzień jutrzejszy. Żyją dla siebie samych a w dużej mierze korzystają z dotacji państwowych.........te dotacje są w pewnej mierze inwestycją państwa w przyszłego podatnika. Jak Polski rząd inwestuje w rodziny polaków ??? Budżet państwa to nie tylko pieniądze, ale w głównej mierze PODATNICY.

Dla mnie rozdmuchiwana sprawa esbeków i odebranie im przywilejów, to czysta zagrywka polityczna. Takie samo gówno jak lustracja, która zamiast rozwiązać spory, wiele osób skrzywdziła i upokorzyła.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 05:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e61 525dA LCI
Kod silnika: m57d30t2
Garaż: e61 viewtopic.php?f=6&t=170340
CHEVROLET CAPRICE CLASSIC WAGON 83r. viewtopic.php?f=55&t=170424&start=0
robertbmw napisał(a):
Hitler czy Stalin to pojedyńcze osoby, które można oskarżać za popełnione masowe zbrodnie na ludzkości. Czy pomimo tego, że rozkazy wykonywali żołnierze, to oni wszyscy muszą być dotknięci jakimś uszczerbkiem finansowym choćby z

musza.zastanów się.jesli ty był byś zołnierzem i kazali Ci mordować dzieci,kobiety,mężczyzn tylko dlatego bo byli innej rasy to robił bys to??? tylko dla tego bo przełożeni kazali???

robertbmw napisał(a):
Skoro esbecy gnębili i mordowali, to osądzać tych, którzy za to są odpowiedzialni a nie "żołnierzy" wykonujących rozkaz.

:mur: :mur: twoja wypowiedz jest bez sensu, to tak jak by osądać producentów narkotyków a nie handlarzy.oficerowie sb ub niszlili ludziom życie ich zrowie i psychike,zastaraszali i smiertelnie bili podczas przesłuchiwan a ty tu piszesz że odpowiedzialnosc powinni poniesć tylko osoby zlecające rozkazy

robertbmw napisał(a):
Ja przywilejów za służbę państwową nie ustanawiałem jak i również szczegółów tejże "rękompensaty". Takie przywileje mają wszyscy, którzy zasłużyli się politycznie dla kraju.

a czym to załużyli się oficerowie , pułkownicy , generałowie ludowego wojska polskiego???za co te załugi???

robertbmw napisał(a):
Kogo to jednak obchodzi. Mnóstwo rodaków wyjechało z kraju i prowadzą normalne życie poza granicami

Kogo to obchodzi?? całą mase ludzi, których dotkneła krzywda z rąk ówczesnej ludowej władzy

byłe e38 728iA--->> https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=148943&start=120

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 09:41 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Frank napisał(a):
TomekB napisał(a):
To nie do końca tak. Program jest tak z dupy ułożony że zwyczajnie nie starcza czasu i nauka kończy się na 1945r

program jest tak ułozony ,zeby co niektorym było wygodnie. Od 20 lat tak jest układany. nawet na studiach okres 1945-> dzisiaj zajmuje tylko poł semestru. Fajnie ?

Całe nasze szkolnictwo to temat na dłuższą debatę.

W całym wątku da się zauważyć argumenty w stylu że Ci z niskiego szczebla nie są winni, że tak wtedy było, że tylko wykonywali rozkazy, że przecież każdy donosił, itp.
G** prawda. Jedyne co wtedy każdy robił/wiedział to to że ten system jest zły. I każda taka współpraca była w jakiś sposób świadoma i powinni teraz za nią odpowiedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 10:31 
TomekB napisał(a):
Jedyne co wtedy każdy robił/wiedział to to że ten system jest zły. I każda taka współpraca była w jakiś sposób świadoma i powinni teraz za nią odpowiedzieć.

Właśnie o tym pisało, ale gdzieś mi wcięło cały post :)

Wyjątkiem jednak są poborowi, w czasach stanu wojennego codziennie na apelu przypominali, że będą rozstrzeliwać, jeśli się ktoś będzie się ociągał z wykonaniem rozkazu :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 11:00 
Administrator

robertbmw napisał(a):
Hitler czy Stalin to pojedyńcze osoby, które można oskarżać za popełnione masowe zbrodnie na ludzkości. Czy pomimo tego, że rozkazy wykonywali żołnierze, to oni wszyscy muszą być dotknięci jakimś uszczerbkiem finansowym choćby z własnych emerytur ???

Robert, wystarczy przypomniec procesy Norymberskie, procesy Oświęcimskie, proces załogi Mauthausen-Gusen i wiele innych.... na szczescie nie wszysycy są tacy wyrozumiali jak Ty ;)

robertbmw napisał(a):
Ja przywilejów za służbę państwową nie ustanawiałem jak i również szczegółów tejże "rękompensaty". Takie przywileje mają wszyscy, którzy zasłużyli się politycznie dla kraju. Od przeszło 18 lat je dostają i NIKT w tym czasie NIC nie zrobił, aby w tej sprawie coś się ruszyło, a przez ten czas mogłyby one coś znacząco zmienić dla dobra tych, którzy pomocy potrzebują. Teraz za to krzyczymy jednogłośnie ZABRAĆ IM.
Co to zmieni ??? Wielu z nich już jedną nogą są w grobie a My na koniec próbujemy ich dodatkowo upodlić.......taki z Nas naród.

Znajdźcie winnych, osądźcie i w stosunku do takich wyznaczcie karę.......choćby nawet takie osoby same dobrowolnie miałaby oddawać część ze swoich przywilejów dla potrzebujących w poczuciu winy........niżeli zabierać im. A tym, którzy się uczciwe i sprawiedliwie wywiązali ze swoich obowiązków i praw, pozostawić godność. Nie mierzcie wszystkich jedną miarą, bo nie wszyscy jesteśmy tacy sami.....źli.

to ,ze przestepca jest stary nie zwalnia go od odpowiedzialnosci za popełnione czyny...
a co do godnosci- im nie przeszkadzało ludziom odbierac godnosci , nie wiem czemu teraz opinia publiczna ma sie wykazywac wobec tych osob żalem dla uciemiezonego staruszka.... :niepewny:
robertbmw napisał(a):
Co mają powiedzieć ludzie, którzy utracili bliskich podczas wojny ??? Żony, matki, córki były gwałcone na każdym kroku !!! Czy poczuli się oni kiedykolwiek usatysfakcjonowani w poczuciu wymierzonej sprawiedliwości ???

tak bywało, ze poczuli satysfakcje z wymierzanej sprawiedliwosci... Patrz wyzej. A za PRL ludzie tez tracili bliskich , tez ich kobiety były gwalcone.

robertbmw napisał(a):
No właśnie.....nie tylko to, że 2-3 razy więcej ale dlaczego tylko esbek ??? Czy tylko oni są tymi, których należałoby się czepiać ??? I tylko dlatego, że pewna część z nich mordowała i kaleczyła ludzi ??? Czy oprócz nich nie ma innych "zasłużonych".
Dlaczego to niby mamy w takim razie płacić na tych, którzy zabijali i gniją w więzieniach z Naszych podatków ???

No dobrze......zabierzemy esbekom......dajcie mi gwarancję na to, że te pieniądze "zyskane" trafią tam, gdzie chcielibyście aby się znalazły !!! Jesteście w stanie to kontrolować ??? Gdzie są pieniądze......lub wykonane za nie drogi, zebrane z podatku drogowego z ostatnich chociażby 10 lat ???
Nie decydujemy w żadnym stopniu o tym, co i za co ma być wykonane. Esbekom zostanie zabrane i nikt tych pieniędzy w żaden sposób nie odczuje......ani domy dziecka, ani domy starców, ani służba zdrowia......bo prawie wszystko jest zprywatyzowane. Mało tego.....zamiast dawać to jeszcze zabierają z koszyka gwarantowanych świadczeń.
I dziwić się, że w Polsce jest niż demograficzny.......kto za to odpowiada ??? Będziemy przez dekady pleść głupoty o przeszłości, zamiast skupić się na przyszłości. Szukać pieniędzy po dziurach, zamiast skupić się na pojedyńczym obywatelu......bo każdy obywatel to potencjalny podatnik a im więcej podatników tym większy i bogatszy budżet.

Kogo to jednak obchodzi. Mnóstwo rodaków wyjechało z kraju i prowadzą normalne życie poza granicami.......spory odsetek z nich nawet nie zamierza do kraju powracać. Zakładają rodziny bo nie zamartwiają się o dzień jutrzejszy. Żyją dla siebie samych a w dużej mierze korzystają z dotacji państwowych.........te dotacje są w pewnej mierze inwestycją państwa w przyszłego podatnika. Jak Polski rząd inwestuje w rodziny polaków ??? Budżet państwa to nie tylko pieniądze, ale w głównej mierze PODATNICY.

Dla mnie rozdmuchiwana sprawa esbeków i odebranie im przywilejów, to czysta zagrywka polityczna. Takie samo gówno jak lustracja, która zamiast rozwiązać spory, wiele osób skrzywdziła i upokorzyła.

przed dalszą dyskusją proponuję lekturę tekstu chociazby z tego linka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ofiary_sta ... _1981-1983

ja byłem, jestem i bede zawsze za tym,zeby wszystkim Płatnym Zdrajcom i Pachołkom Rosji dowalic ile sie da i pozabierac wszelkie pieniadze i przywileje.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 12:23 
Specjalista

Maciek1,
Cytuj:
jesli ty był byś zołnierzem i kazali Ci mordować dzieci,kobiety,mężczyzn tylko dlatego bo byli innej rasy to robił bys to???

Zołnierz jest żołnierzem po to, by wykonywać rozkaz.......tak zawsze było, jest i będzie a przypadki mordów przez żołnierzy "niewinnych" zdarzają się do dziś. Nie ma czegoś takiego jak niewykonanie rozkazu przez żołnierza, a w pewnych szczególnych sytuacjach powinno być.
Za czasów minionych wojen i w minionym ustroju komunistycznym niewykonanie rozkazu wiązało się z poniesieniem konsekwencji przez żołnierza.

Cieszę się jednak, że jako młody człowiek masz tego świadomość i z Twoich słów dajesz do zrozumienia, że żołnierz bez poniesienia konsekwencji miałby ostateczne prawo decydowania. Szkoda, że dawniej tak nie było.

Maciek1,
Cytuj:
to tak jak by osądać producentów narkotyków a nie handlarzy

Drobni handlarze narkotykowi to przeważnie osoby zdeterminowane trudnościami życia, bezradne w radzeniu sobie, szukający szybkiego zysku.....często nawet pchnięci do tego wbrew własnej woli ale gotowi zaryzykować. Dealerzy narkotykowi to ich zwierzchnicy......pośredniczą pomiędzy producentami a drobnymi handlarzami więc działają na większą skalę......Gdyby nie było dealerów to handlarze też by znikli.
Producenci.....to jest plaga. W sposób świadomy dla zysku finansowego kosztem ludzkiego życia uprawiają śmierć. Czy wyłapywaniem handlarzy i surowym karaniu ich zapobiegniesz produkcji ???
Maciek1,
Cytuj:
a czym to załużyli się oficerowie , pułkownicy , generałowie ludowego wojska polskiego???za co te załugi???

To może inaczej.....po co Nam wogóle wojsko ???

Maciek1,
Cytuj:
całą mase ludzi, których dotkneła krzywda z rąk ówczesnej ludowej władzy

Ówczesna władza była ówczesną władzą RZĄDZĄCĄ, więc broniła ona swojej egzystencji.......nie broniłbyś się przed obaleniem demokracji wypieranej przez podobną jak w tamtych latach komunę ???
Wierz mi, że bezkrwawo na polskich ulicach by nie było.

Spójrz na koreę pólnocną......społeczeństwo do dziś nie jest nawet świadome, że żyją w kraju z nakazami i karami, a Ci którzy próbują walczyć są represjonowani w obozach, gdzie giną.
Korea Północna jest idealnym przykładem tego, co działo się w Polsce Ludowej......tyle, że z większym rygorem. Omamić człowieka i wmówienie mu że cały świat jest Twoim wrogiem, to nie sztuka. Nawet wysokiej rangi żołnierze koreańscy nie są świadomi tego, że służą nie racjonalnej (względem Nas) sprawie.

Frank,
Czy aby napewno WSZYSCY zostali osądzeni ??? Czy tylko niewielka Elita morderców wydająca rozkazy ??? O ile mi wiadomo, to żołnierze żyjący do dziś byli, są na wolności......a przecież zabijali na rozkaz !!!

Cytuj:
to ,ze przestepca jest stary nie zwalnia go od odpowiedzialnosci za popełnione czyny...

Już pisałem.....wyłapać, przedstawić materiał dowodowy, oskarżyć, wyznaczyć odpowiednią karę w stosunku do winy.......to takie trudne ???? Czy poprostu łatwiej jest nazwać wszystkich esbekami i potraktować jednakowo.......winnych mniejszego lub większego stopnia z tymi nic nie winnymi.
Najłatwiej jest wrzucić wszystkie kupy do jednego szamba, choć nie wszystkie jednakowo śmierdzą.
Cytuj:
im nie przeszkadzało ludziom odbierac godnosci

Godność ludzka jest odbierana w każdej chwili w wielu zakątkach na ziemi.......często społeczność jest mordowana. Nikt nic nie robi aby uratować życie tych, którzy jeszcze żyją......każdy się tylko przygląda......tyle jest WARTE istnienie ludzkie ??? WARTE jest późniejszego osądzania.

Cytuj:
tak bywało, ze poczuli satysfakcje z wymierzanej sprawiedliwosci...

Ale nigdy sprawiedliwości nie doznali w prawdziwym odczuciu, bo za wyrządzone krzywdy nie da się jej równomiernie wymierzyć.

Cytuj:
wszystkim Płatnym Zdrajcom i Pachołkom Rosji

Nie zapominaj, że takie były czasy i wielu z tych zdrajców widziało w systemie narzuconym przez Rosję przyszłość......przyszłość, którą oceniamy w dzisiejszych aspektach demokracji i na drodze porównywania dostrzegamy całkowite zło, które osądzamy......najgorsze w tym jest to, że PRAGNIEMY aby ktoś za to odpowiedział......tacy jesteśmy.....Zawistni i kierujący się nienawiścią......ZAWSZE szukamy winnego, by wskazać go palcem i zgnoić do reszty.
Powiem więcej......komunistyczne cechy ustroju Polski Ludowej tkwią nadal w Naszej podświadomości jak wydziedziczone......tacy sami jak Oni jesteśmy z tą różnicą, że w poczuciu do demokracji nie mordujemy, ale chęć upodlenia w imię sprawiedliwości drzemie głęboko w Nas

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 18:39 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
robertbmw napisał(a):
Pytanie, po co ?

Jeśli ktoś w tamtym okresie, naruszył zapisy ówczesnego prawa, to powinien być osądzony i odpowiednio ukarany po udowodnieniu mu winy. Ale zaznaczam......ówczesnego prawa......nie w odniesieniu do prawa obecnego.
Przecież nie wszyscy esbecy byli tymi określonymi przez nas z piętnem ESBEKAMI.

Martwym ku pamięci, żywym ku przestrodze, jak to się mawia.
Odebranie SB-kom przywilejów to nie kara. Po prostu nie zasłużyli na to, żeby dostawać xx-razy więcej niż inni. Dlaczego? Ano dlatego, że w system uposażeń funkcjonariuszy SB automatycznie niejako wpisana była poliytyka i ideologia - w końcu to byli "nasi", więc trzeba o nich dbać. Powiedz, czym się wyróżniała praca SB-ków, że powinni takie wyższe emerytury dostawać? Tym, że gnoili współobywateli? Pierdzieli w stołek i tropili wyimaginowanego, zaplutego karła reakcji? Z tego, co jest mi wiadome, życia/zdrowia nie narażali, przynajmniej nie w celach ogólnie pojmowanych jako słuszne, sprawiedliwe, etycznie/moralnie uzasadnione.
Rozumiem uprzywilejowanie niektórych grup społecznych, ale moim zdaniem, byli funkcjonariusze SB nie powinni do takiej grupy należeć.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 19:38 
Specjalista

Widzisz.....
Jaki był rząd i ustrój tak obywatele, czyli zwykli ludzie mu służyli. Polska ludowa miała być krajem bez służb mundurowych ??? Chyba nie. Więc ktoś musiał być i służyć w imieniu tamtejszego prawa.......nieprawdaż ???
Jeśli nie, to po jaką cholerę Nam dzisiaj służby mundurowe ???

Ja nic nie poradzę na to, że taką okazała się być władza ludowa i czczona komuna.
Dlaczego zatem odbierać przywileje osobom, które SŁUŻYŁY dla kraju ówczesnego rządu ???.......skoro już takie przywileje ogólnie posiadają MUNDUROWI.

Napisałem wyraźnie.
Dorwać tych, którzy łamali ówczesne prawo, co zostało zatajone lub ukryte, osądzić i odpowiednio wymierzyć karę.......nie wrzucać wszystkich do jednego wora, bo nie każdy bił, kopał, gnębił, zabijał etc. pomimo tego, że był esbekiem i postępował względem ówczesnego prawa nie łamiąc i nie nadużywając jego zapisów.......wykorzystując do tego swoje możliwości i władzę.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 20:30 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
robertbmw napisał(a):
Polska ludowa miała być krajem bez służb mundurowych ???

Bez służb mundurowych czy bez de facto policji politycznej?
robertbmw napisał(a):
Jeśli nie, to po jaką cholerę Nam dzisiaj służby mundurowe ???

Dostałeś pałą po dupie (wybacz wulgaryzm :D) za swoje przekonania polityczne? Nie? Zatem chyba nie potrzebujemy TAKIEJ służby.
robertbmw napisał(a):
Ja nic nie poradzę na to, że taką okazała się być władza ludowa i czczona komuna.
Dlaczego zatem odbierać przywileje osobom, które SŁUŻYŁY dla kraju ówczesnego rządu ???

Zostali wcieleni na siłę?

Ogólnie mundurowi mają przywileje, bo pracują w niekorzystnych warunkach (Policja, BOR, Straż Pożarna, itp.) - nie dlatego, że noszą mundury. Na czym mogłyby polegać niekorzystne warunki pracy funkcjonariuszy SB - tego nie wiem.
robertbmw napisał(a):
Napisałem wyraźnie.
Dorwać tych, którzy łamali ówczesne prawo, co zostało zatajone lub ukryte, osądzić i odpowiednio wymierzyć karę.......nie wrzucać wszystkich do jednego wora, bo nie każdy bił, kopał, gnębił,

Ja również napisałem wyraźnie, że odebranie przywilejów SB-kom to nie kara. Karę rzeczywiście powinni ponieść ci, którzy popełniali przestępstwa i powinien wymierzyć ją sąd. Niezależnie od odebrania wysokich emerytur.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 20:52 
Administrator

Robert, masz jakis interes stajac po stronie Jaruzela i ex ubeków ?

Czy to ,ze nie da sie dzis osądzic Von Jungingena oznacza,ze mamy tolerowac emeryturki sługusów Komitetu Centralnego ?

W ogole nie rozumiem tej argumentacji -

" ofiary II wojny swiatowej ucierpiały, wiec zapomnijmy o oprawcach ze stanu wojennego i odpuśćmy temat"

ponadto co to za argumenty broniace osob, SŁUZĄCYM komuchom za PRL 'u ? NIkt z mojej rodziny taką osobą nie był, widac MOZNA było zyc i nie byc UBEKIEM.

Piszesz,ze nie kazdy był taki sam...a jaki był ? Czemu zamiast do UB nie poszedł do piekarni albo na uniwerek, zeby ciezką pracą zarabiac na zycie ?
Chyba wszyscy wiedzieli czym to pachnie. Podobnie było z wstepowaniem do partii. Jedni to robili a drudzi nie . Świadomie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 20:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
Frank napisał(a):
Dopoki przestepca zyje, mozna i trzeba scigac go, osadzic i zastosowac odpowiedni wymiar kary. Nie ma przedawnien dla zbrodniarzy.
Robert absurdalnie przytacza bitwe pod Grunwaldem czy rozbiory....tamtych ludzi juz nie ma, niektorzy z czasow PRL jeszcze są... gdyby dzis pojawił sie Hitler lub STalin tez bysmy olali sprawe? " słuchajcie, wybiliscie kilkadziesiat milionow ludzi , ale spoko, to było dawno, wiec chodzmy na piwko " .

Nikt nikomu nie kaze zyc procesem Jaruzelskiego , kazdy ma swoje sprawy , ale to nie oznacza automatycznie,ze trzeba takie rzeczy przemilczac.

Jesli kogos ojciec, wujek, brat dostał pałką w zęby w '81 albo został rozjechany przez ZOMO'wskiego Stara , to patrzy na te sprawe inaczej....

Poza tym, nawiazujac do tematu, nie widze potrzeby, aby nasze ciezko zarobione pieniadze szły na astronomicznie wysokie emeryturki sługusów PZPR'u. MOja Babcia była za PRL'u pielegniarką. Dzis dostaje 1000zł emerytury. Dlaczego SBek czy UBek ma dostawac 2-3 razy wiecej ? Bo przycinał, drukujacym solidarnosciowe ulotki studentom, jaja szufladą podczas przesłuchania ?

Frank napisał(a):
a co wykształconych i myślacych ludzi, dodatkowo znajacych historię, obchodzą tępi, bezmyślni gimnazjalisci ?

całe społeczenstwo ma sie podporzadkowac pod dyktando palacych skręta srajców ?

od zawsze w PL była grupa ludzi, ktorych nikt i nic nie obchodziło..

Frank, nic dodac, nic ując - mądrze i konkretnie - dzięki, bo przyznam, że czytając niektóre wypowiedzi... ehh... :|

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 21:06 
Specjalista

Dyskusja nie ma sensu bo zdania i tak zawsze będą podzielone..........i nic tego nie zmieni.
Pozamykajcie się nawzajem, za komunę.

Jeśli wszyscy esbecy byli tacy sami, czyli mordercami, to dla mnie wszyscy księża są pedofilami :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 21:12 
Administrator

robertbmw napisał(a):
to dla mnie wszyscy księża są pedofilami :P

Dla mnie albo chłopaki łamią celibat non stop, albo są pedałami/pedofilami. Meskiej natury przeskoczyc sie nie da.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 21:16 
Specjalista

Cytuj:
Dla mnie albo chłopaki łamią celibat non stop, albo są pedałami/pedofilami.

Czyli mam rozumieć, że za nich się wezmą w następnej kolejności ??? Po esbekach ???

Czy też sprawa ucichnie, tak jak zawsze to się dzieje !!!

Gdyby "brudy" kościoła ujrzały światło dzienne, to temat ezbeków byłby mniej interesujący

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 21:20 
Administrator

robertbmw napisał(a):
Czyli mam rozumieć, że za nich się wezmą w następnej kolejności ??? Po esbekach ???

raczej sie nie wezmą, bo niby kto ? wszyscy politycy ich całują po sygnetach i jezdzą na spytki do Watykanu.
robertbmw napisał(a):
Gdyby "brudy" kościoła ujrzały światło dzienne, to temat ezbeków byłby mniej interesujący

mimo wszystko sadze jednak, ze ich brudy z brudami SB/UB sie rownac nie mogą. Przynajmniej podliczając 1945-1989.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 21:23 
Specjalista

Cytuj:
raczej sie nie wezmą, bo niby kto ? wszyscy politycy ich całują po sygnetach i jezdzą na spytki do Watykanu.

Czyli polityków trzeba będzie osądzać na równi......w przyszłości .......i traktować tak samo jak wszystkich księży.......(nawet jeśli nie są pedałami/pedofilami)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1